Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 16:23

tiih scrie:
BUNKA scrie:
sammy scrie:
BUNKA scrie:Eu zic ca daca ramane asa...un topic oarecare ratacit printre multe altele unde un zapacit adica eu..."bate campii cu gratzie" si mai e luat la misto din cand in cand...e perfect !!!

Asa se intampla in general cu "noul"(in mai toate domeniile)- apare drept ceva periferic.Confirmarea vine cu timpul.

Mereu se vor gasi oameni care sa faca "misto" de cei care au un ideal. Fapt cu atat mai descalificant pentru ei cu cat intelegem ca nereusitele si esecurile unui idealist sunt mai demne de respect decat toate realizarile celui mai mare negustor.

Fara gluma...vreau sa trec aproape neobservat si daca e sa fie lume interesata, sa fie dupa ce voi avea eu 300-400 sau mai multi...atunci nu vor fi dubii, explicatiile vor fi de prisos, va fi deja un sistem de lucru verificat nu supozitii idei etc
Mistoul nu ma deranjeaza...de fap uneori fac si eu misto de mine...de cate ori nu mi-am luat-o...am invatat sa fiu mai relaxat.
Eu postez aici si pe youtube..in ideea sa fiu totusi in contact cu cineva nu izolat complet.
Daca exista comunicare chiar si sub forma de critica sau misto..pot fi atentionat de unele pb care poate imi scapa.

[/quote]De ce nu va propuneti mai intai 100 si 1...2 tone de miere...apoi 200..300.si 4...6 tone de miere (de putin)....eu cred ca abia atunci ar fi un sistem de lucru verificat...si ar disparea supozitiile..... :?: :idea:[/quote]

Pt ca la 100 pot "pregati" 50 de cules, adica sa rad 30 kg media la un singur cules de salcam, 30 media la tei si asta numai daca am noroc de an bun si vreme buna..deci 3t total...restul ce e in primavara si dupa tei pt ele.
Iar 3 T nu inseamna prea multi bani...iar nevoi sunt multe, un pickup Dodge Ram fara 5-6000 E nu il iei..unul bun ma refer.
Macara mini..1000 E, remorca sa zicem 3500E, flattbed pt camioneta 2000 E,:centrifuga pe comanda ax orizontal 100 rame cred..minim 1500 E, si se tot aduna.
Pana acum sunt 14000 E si lista e mult mai mare.
La minim 300, pot merge cu 150-180 bine "injectati" si pot sufla cu putin noroc 10-11 T de miere...deja vorbim de alti bani si se acopera multe investitii.
Asta e rationamentul !

Inca ceva..neincrederea unora nu ma intereseaza, de fapt cateodata ma amuza...ei nu inteleg ca albina nu merge pe rahat ci zboara in flori si fie ea mica-mare..ea stie sa faca miere, iar dimensiunea unei familii in general e limitata de spatiu si limitele biologice...in spatii mici familii mici roiri dese...in spatii mari ..cel putin teoretic roiri rare familii mari.
Cu ceva artificii putem obtine aproape orice...roiuri multe, inmultire nebuna sau familii uriase si productii pe masura.
Forma sau/si dimensiunea ramei, corpului ne ajuta sau ne impiedica sa facem chestii...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 16:31

varza scrie:
sammy scrie:
BUNKA scrie:Ceva mai devreme am bagat primele tratamente cu uleiuri si alcool..vedem ce iese !!

Sper sa fie eficient. Ce uleiuri folosesti?

A mai incercat cineva de pe forum?

Am incercat si eu. Eficienta sta in alcool ;)

Cred ca alcoolul are rolul lui, dar si uleiurile pot avea un efect poate imperceptibil pt noi insa putem verifica eficienta tratamentului descapacind puiet.
N-o sa stim insa care e mai eficient...cred ca e un efect sinergic, alcoolul practic este modul prin care uleiurile se volatilizeaza extrem de rapid.

Eu fac o dezvoltare in etape..intotdeauna impart stupina in 3...varfuri, medii si slabi.
De regula varfurile le ajut (imping) cu ajutorul celor slabi( familii ajutatoare)....cei medii ii las sa se dezvolte de capul lor pana ce varfurile ajung sa atinga maxim de suportabilitate in ce priveste populatia, prag de roire
In momentul ala varfurile sunt sparte in roiuri mici, intra cei medii la ajutat...ultimii sunt fam ajutatoare care le dezvolt pe seama celor medii ajunse mari.
Schema suporta variatii in fct de evolutii.
Astia mari https://youtu.be/lAfpdUHRxfE sunt cei pe care ii imping in fata anul asta...mai am doi in spate care sunt pe 16 si 18 rame.
Cei din spate ii mut curand in lazi de 13, peste ei pun familiile ajutatoare care acum sunt pe cei mari...atunci vor mai ceda un rand de culegatoare la cei din fata...e schema :) a la Bunka ;)
O sa vedeti pe parcurs..
Ultima oară modificat de BUNKA pe 04 Mai 2016, 16:54, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 04 Mai 2016, 16:51

Adi, ce solutie de colector de polen ai pt stupul tau ?
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 16:53

Beekeeping scrie:Adi, ce solutie de colector de polen ai pt stupul tau ?

Unul simplu...o sa pun o foto...sunt in pauza de munci..tre sa plec la sala !!
Ne auzim !!
Tre sa creasca si bicepsu' nu numai familiile :)
BUNKA

Mesajde wineto77 » 04 Mai 2016, 17:24

alcoolul practic este modul prin care uleiurile se volatilizeaza extrem de rapid.

Buna , si scuze de interventie...alcoolul de 96 nu cumva e deja o solutie saturata, oare se combina cu acele uleiuri si apoi sa se volatilizeze.
Parerea mea ca trebuie umblat la concentratie.
Ganduri bune!
Crezi ca pokerul e un joc de noroc?...joaca la 6/49 ai mai multe sanse.Eu(din experienta)
wineto77

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 18:04

wineto77 scrie:alcoolul practic este modul prin care uleiurile se volatilizeaza extrem de rapid.

Buna , si scuze de interventie...alcoolul de 96 nu cumva e deja o solutie saturata, oare se combina cu acele uleiuri si apoi sa se volatilizeze.
Ganduri bune!

M-ai incuiat..nu sunt chimist..habar nu am !!!
Din ce se vede in borcan se cam omogenizeaza, pun picaturile apoi misc borcanul circular si uleiul dispare...deci cred ca se omogenizeaza...zic si eu, nu stiu...am preluat si eu reteta de la "nea'" Vladimir...

Uite inca doua filme facute azi in pauzele de munca :) vb aia...pauzele lungi si dese / cheia marilor succese !! :lol: https://youtu.be/8x0weo_45EM
https://youtu.be/z7VfE_rs9yQ

...si o fotografie cu una din familiile ajutatoare care "se refac" dupa ce au donat "sange" inainte sa ii pun un tratament cu ulei de cimbru +lavanda+ alcool.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160504_111130-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 18:16

Asta e...va arat ce fac " minut cu minut" sa nu existe pe urma vorbe ca ..dom'le Bunka a cumparat albina sau mai stiu eu ce potlogarie a facut...tinta =august 70-90 roiuri bune la fel ca cele din 2015, 450-500 faguri noi construiti cu cei 100 existenti sa fie 550-600 la total.

Va fac poze cu fam ajutatoare si inainte de mutare sa vedeti stadiul de dezvoltare, incarcarea cu albina etc..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160504_111137-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 18:28

Va trebui sa fie mai incarcat cu albina, ceara crescuta sub capag...aglomerare mare, pt ca atunci cand pierde culegatoarea sa nu ramana prea chel si sa si existe un rost in miscarea asta..adica cel de jos care si ala pocneste pe 9 r, va primi in momentul ala un corp gol, inca 2-3 rame de zburatoare acoperire...5 rame le las jos, 4 le ridic sus si tre sa mai bag minim 2 rame..ori sparg sus cu una si una tot sus lateral, ori una jos lateral si sus sparg cu una si mai pun una sus pe lateral..cam asta e schema.
Dupa 6-7 zile alea 2-3 rame sunt crescute si familia ajunge de pe 9 pe 11-12 rame acoperite bine.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160504_111124-1.jpg
BUNKA

Mesajde pvc » 04 Mai 2016, 22:30

BUNKA scrie:Va trebui sa fie mai incarcat cu albina, ceara crescuta sub capag...aglomerare mare, pt ca atunci cand pierde culegatoarea sa nu ramana prea chel si sa si existe un rost in miscarea asta..adica cel de jos care si ala pocneste pe 9 r, va primi in momentul ala un corp gol, inca 2-3 rame de zburatoare acoperire...5 rame le las jos, 4 le ridic sus si tre sa mai bag minim 2 rame..ori sparg sus cu una si una tot sus lateral, ori una jos lateral si sus sparg cu una si mai pun una sus pe lateral..cam asta e schema.
Dupa 6-7 zile alea 2-3 rame sunt crescute si familia ajunge de pe 9 pe 11-12 rame acoperite bine.

Tu ce ai de vanzare? cutii sau albine?
pvc

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 22:41

Astea sunt discutii de privat..dar ca idee albina o sa vand cand o sa fie de unde.
Pana la 300 familii nici nu ma gandesc..
Ultima oară modificat de BUNKA pe 04 Mai 2016, 22:44, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 04 Mai 2016, 22:43

Adi, in afara de colectorul de polen, mai am urmatoarea intrebare: cata miere marfa se extrage dintr-un cat plin? (modelul cu 9 rame). Stiu ca ai facut o analogie cu suprafata la Dadant, insa celulele sunt mai scurte (putin adanci) la Delon, deci presupun ca incape mai putina miere.
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 22:47

Beekeeping scrie:Adi, in afara de colectorul de polen, mai am urmatoarea intrebare: cata miere marfa se extrage dintr-un cat plin? (modelul cu 9 rame). Stiu ca ai facut o analogie cu suprafata la Dadant, insa celulele sunt mai scurte (putin adanci) la Delon, deci presupun ca incape mai putina miere.

Daca pui 8 rame in loc de 9 si le lasi sa ingroase fagurii sunt 15-16 kg in 8 rame.
Daca lasi 9 intra 14-15
Cred ca 2 kg pe rama ingrosata...1,5-1,7 kg pe rama distantata la 32 mm
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 06:38

wineto77 scrie:alcoolul practic este modul prin care uleiurile se volatilizeaza extrem de rapid.

Ganduri bune!

Buna din nou !
Uite ce am gasit legat de solubilitate..zice asa:
Uleiurile esentiale sunt solubile in uleiuri vegetale si alcool si insolubile in apa.
http://www.elemental.eu/ro/883-solubilizant.html

Deci stia Vladimir ce si cum...m-as fi mirat sa nu stie la cat de meserias e omul.
Deci se poate combina ulei esential cu ulei de floarea soarelui de ex...pus pe suport (tampon)...si se va volatiliza.
Eu am tratat 5 stupi cu 200 ml solutie in care am pus 18 picaturi de ulei...nu's ce sa zic...e mult, e putin...ar veni 3,6 picaturi pe stup...cred ca pot sa mai plusez...o sa cresc doza la 5-6 picaturi pe stup sa vedem ce si cum.
Deocamdata de ieri pana azi...nici un ranit, o sa repet la 4 zile cu concentratie mai mare desi anul trecut in toamna au picat la aceeasi concentratie.
Acum mai mult ca sigur e bagat la reprodus in puiet de asta nu pica...pe albina nu am vazut..se vede si in foto..albina e curata, ma rog..nu stim ce e intre tergite insa ar fi imposibil sa nu vad unul pe o albina macar.
Cat este e in puiet la ora asta.
Am sa fac o pudrare cu zahar de control la cei tratati.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 06:53

O treaba interesanta..irealizabila pe dadant 1/1.
Am 13 deloni ..daca ii duc in 39 rame sunt 507 rame..daca ar fi sa iernez doar roi pe 6 rame..se pot face din 13 familii...atentie...84 roi.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 07:38

O rata de multiplicare de 6,4 ori dar imi doresc sa bag cam 40 roi pe 6 rame si 30-40 roi pe 8-9 rame.
Sunt multe variabile..o sa vedem cum decurge treaba.
Hrana pt iernare 10 kg/roi..deci cam 840 kg, aici fiind inclusa hrana cam pana la 20-30 aprilie.
Daca apar goluri in cules recurg la galeti...deplasare la tei si floare..
Va trebui sa culeg polen..30-40 kg pt toamna si primavara pt turtele proteice...incep sa le fac eu.
BUNKA

Mesajde varza » 05 Mai 2016, 11:17

Revin cu explicatii privitor la alcoolul folosit: NU DILUATI! Cat despre faptul ca alcoolul potenteaza uleiul folosit nu stiu cat e de adevarat. In prima faza am incercat cu o laveta imbibata in ulei de cimbru si lavanda ..... rezultat 0 si am pus o gramada de ulei de mirosea prin toata stupina :lol: .
Cine vrea mai multe informatii despre folosirea alcolului ETILIC in combaterea varoua poate gasi in Apicultura in Romania nr1/1986.
Ca o idee daca nu e administrat cum trebuie produce pierderi in populatia de albine. Nu ma pricep sa postez textul respectiv...... imi apare cu modificari.
PS: Spor cu Deloniada !!! :D
varza

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR