Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Avram » 31 Dec 2014, 03:26

Varroua + neatentia, nepriceperea sau nepasarea stuparului = " SELECTIE LA SANGE DIN PARTEA MAMEI NATURA".
Si iarna abia a inceput !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde cucubau » 31 Dec 2014, 09:56

varroua + neatentia , sau varroua + nepriceperea , toata lumea da vina pe varroua , oare de ce ?
Pot sa pariez ca 50% dintre stupari nu stiu cum arata un paduche si sunt convinsi ca nu poate fi vizibil cu ochiol liber , oare gresesc?
........
cucubau

Mesajde stancu marin » 31 Dec 2014, 10:55

Poate fi mai mare procentul....insa acestia se zgircesc sa cumpere tratamentul,pacat,poate ar fi bine sa fie subventionat...
stancu marin

Mesajde Dila Daniel » 31 Dec 2014, 11:10

Tratamentul(varachet,mavrirol si altele)este subventionat!...de ani de zile!
Alte substante(oxalic,tactik etc)sunt prea ieftine sa se puna problema de subventie.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alt stupar » 31 Dec 2014, 15:20

care e problema cu "selectia naturala" prieteni ?

Oare nu cumva cei care acum grabnic ne semnam pe lista de compatimiri suntem unii si aceiasi care nu cu multa vreme in urma afirmam ca-s suprapopulate zonele, ca-i aglomeratie in pastoral, ca aia, ca ailalta... ???

Oare nu cumva cand bagi la iernat fanilii netratate ori pe 2-3 rame "de musca" ( ca, da-le dracu muste... le salvez cu turte! ) le semnam cu buna-stiinta soarta ?

Oare nu cumva de vreo trei ani incoace un terchea-berchea de stupar care, neavand de lucru, in loc sa laude toti neavenitii-n bransa, se pune si scrie verde-n fata creindu-si astfel droaie de antipatii, bate saua sa priceapa iapa ca e de ajuns un an sarac urmat de o iarna dificila pentru ca efectivele sa se duca-n branza ???

Care e problema, prieteni ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 31 Dec 2014, 15:23

Dupa ce ca era intrat cutitul pana-n prasele in topicul asta , acum l-ai mai si rasucit. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 31 Dec 2014, 16:44

Cui nu-i convine populatia la iernare, cui nu-i convine productia de pe ultimul an, sa se gandeasca foarte serios sa-si schimbe vatra. Ideal, intr-o zona fara alti stupi in jur, sau cu foarte putini stupi in jur. E solutia solutiilor, altfel pastoralul nu exista.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 31 Dec 2014, 17:19

TDI, da-mi voie sa ma indoiesc ca exista vatra care sa fie buna tot timpul, an de an. Uneori mai trebuie schimbat stilul stuparului. Asta e mai greu...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Bambucha » 31 Dec 2014, 17:43

Totul este in stransa legatura, rezultatele de acum isi pot avea izvorul inca din aprilie. Dupa rapita in multe zone cantarul a fost pe minus saptamani intregi, si mai mult decat atat exista cu siguranta stupari care au fost pe minus tot anul.
In mai erau macelariti trantorii pe capete, in unele zone s-a intrerupt si ponta matcii, iar in iunie au fost si mortalitati de vara ale familiilor (izolat, dar au fost).
Am o vatra izolata fara pretentii apicole, unde daca nu bagam "perfuzia" nu apucau nici luna iulie! Unde s-ar fi putut refugia acarianul daca nu pe albina/puiet de lucratoare ?

Si din pacate un rau nu vine niciodata singur, ci la pachet! 2014 trebuie sa ne dea mult de gandit!
Pe de alta parte natura ne selecteaza si pe noi.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2014, 18:30

Pot sa pariez ca 50% dintre stupari nu stiu cum arata un paduche si sunt convinsi ca nu poate fi vizibil cu ochiol liber , oare gresesc?[/quote]

Multi dintre noi au spus candva: "nu am probleme cu varroua, albina e curata, nu am vazut, nu a picat...nu imi fac probleme!"
Asta e cea mai mai greseala de stupar!
Varooua este un parazit de puiet, nu trebuie "vazut" la greu pe albina matura. Lucreaza sub acoperire, in puiet, el acolo face ravagii. De efectiv, imediate, si apoi de termen lung, prin bolile transmise familiei.
Nu spun ca la mine e foarte curat, la oricine sunt probleme, dar trebuie tinut sub control.
Doamne fereste!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde TDI » 31 Dec 2014, 21:24

Mircea_63 scrie:TDI, da-mi voie sa ma indoiesc ca exista vatra care sa fie buna tot timpul, an de an. Uneori mai trebuie schimbat stilul stuparului. Asta e mai greu...

Daca vorbim de situatia fiecaruia, in cazul meu nu am ce schimba in privinta stilului, poate doar numarul familiilor de albine, mobilitatea si... vatra. Eu le bibilesc prea mult sincer, bibileala care s-ar putea folosi pe mai multe colonii, cu mai multe resurse implicate, mai multa munca si... evident rezultate mai bune.
Un an nou fericit!
TDI

Mesajde dandy » 06 Ian 2015, 15:03

Salutare
Astazi am facut apelul,toata lumea munceste.proba cu furtunul merge foarte bine :!:
dandy

Mesajde geangu » 06 Ian 2015, 16:05

Trebuie sa se intelega ca tratamentele se fac periodic, in momentul cand observam paduchi pe albine infestarea este deja mare.De asemenea de cate ori umblam la stupi in sezon este bine se verificam puietul de trantor, dureaza cateva secunde.
geangu

Mesajde geangu » 06 Ian 2015, 16:09

dandy scrie:Salutare
Astazi am facut apelul,toata lumea munceste.proba cu furtunul merge foarte bine :!:

Eu prefer sa ridic podisorul, se pot observa mai multe aspecte: umiditate, pozitia ghemului, urme diaree etc
geangu

Mesajde Florin Dobre » 06 Ian 2015, 16:15

geangu scrie:...De asemenea de cate ori umblam la stupi in sezon este bine se verificam puietul de trantor, dureaza cateva secunde.

Asta ar trebui sa devina un reflex. Ai vazut indivizii, stii cum stai. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde akmm » 06 Ian 2015, 16:41

Crede cineva ca un stupar de peste ocean cu 1000 de stupi in exploatatie nu trateaza familiile?
Ca ajungi la 1000 de stupi peste noapte, castigand la loto?
Asta este fenomenul CCD cand iti ramane o mana de albine in stupi, hrana intacta.Urmeaza prabusirea totala in primavara.
E ca si cum ai spune doctorilor din Africa ca s-au imbolnavit de ebola in timp ce-si tratau pacientii pentru ca nu se spalau pe maini.
Prea avem raspunsuri la toate.E drept ca exista si neglijenta dar asta a fost dintodeauna, nu un fenomen de masa de la un capat de tara la altul.
E valabil proverbul, toata lumea sa traiasca numai noi sa nu murim.
Cauzele ne fug de sub picioare.....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR