Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Daniel_new » 03 Dec 2013, 19:48

Foarte interesante discutiile,pentru mine,ca incepator fiecare idee este binevenita,ma intrebam daca ar fi gresit sa pun pe partea de nord si respectiv de vest niste polistiren extrudat de 3cm iar fata(sud) si partea de est sa le las asa pentru ca de acolo mai bate soarele si mai incalzeste stupul,fiind si ca un barometru pentru albine,indicandu-le cand e mai cald afara si pot iesi la plimbare,ziceti-mi e bine sau sa imi vad de treaba?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde vladutz » 03 Dec 2013, 20:33

Albinele nu incalzesc stupul ci ghemul! nu isi are rostul si nici nu au nevoie acuma de caldura prin ianuarie februarie cand incepe puietul au nevoie de mai multa caldura si consuma mai multa miere sa ai grija la curentii de aer sa nu bata vanturi reci in stupi!..in rest lasale sa ierneze linistite :D
vladutz

Mesajde un OM » 03 Dec 2013, 21:01

Cand ai stupi mai putini poti face oarece artificii, gen polistiren pe cateva laturi ale stupilor. Cand ai ceva mai multi factura creste.Poti face ce ti-ai propus. Atentie la pasaretul care poate ciuguli polistirenul.O problema mare va fi zgomotul facut de pasarele.
un OM

Mesajde gica.mosu » 03 Dec 2013, 23:03

Daniel_new scrie:Foarte interesante discutiile,pentru mine,ca incepator fiecare idee este binevenita,ma intrebam daca ar fi gresit sa pun pe partea de nord si respectiv de vest niste polistiren extrudat de 3cm iar fata(sud) si partea de est sa le las asa pentru ca de acolo mai bate soarele si mai incalzeste stupul,fiind si ca un barometru pentru albine,indicandu-le cand e mai cald afara si pot iesi la plimbare,ziceti-mi e bine sau sa imi vad de treaba?

Daniel,daca nu ai ce face cu "moni"iti trimit eu o adresa de la o casa de copiii :idea: iar cind ai timp mai uitate si la alti stupri ce fac si cum folosesc polistirenul!!!
P.S-in scorbura cini le mai pune alea-alea :?: :?: :?:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2013, 09:45

Iernare la inaltime undeva in Alpii francezi in localitatea Maurienne
https://www.google.ro/search?q=Maurienn ... d=0CDEQsAQ
salve :D
Fişiere ataşate
Maurienne,Alpi,Franta.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde 7Rame » 04 Dec 2013, 11:07

Prea tare!!
Ai tendinta sa le plangi de mila, dar daca pui termometrul sub...e chiar caldutz. :D
Asta-mi aduce aminte de 2010, cand s=a facut si poza de la profilul meu, cu al' batran...mai era putin si-i acoperea complet. Spatele stupilor, din directia vantului, erau ca niste rampe, pana peste ca[pac cu zapada. Doar fata se mai vedea, spre S
2010, cred ca nu gresesc. Sau 2011, cand i-a acoperit stupina lui Apispuisoru
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde B.K » 04 Dec 2013, 13:25

Cea mai buna izolatie :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde sirjohnred » 04 Dec 2013, 16:28

De ce nu infasati si imbroboditi fiecare albina in parte? Sau cite doua -trei.Asa ierneaza mai usor si scapati si de stresul iernarii.Citesc tot felu de metode si ma minunez !!!
sirjohnred

Mesajde vladutz » 04 Dec 2013, 19:20

Un preten nici macar nu pune nimic in podisor ii lasa cum sunt vara asa si iarna..si nu au nici o problema si nici eu nu ii infofolesc sa am condens si umezeala 1bluze si 2 ziare pe podisor si cam atat si fanta la podisor pentru aerisire.
vladutz

Mesajde sirjohnred » 04 Dec 2013, 20:15

Exact asa procedez si eu si nu am avut probleme niciodata.Am mai scris despre asta,in putinele mele interventii dar.....
sirjohnred

Mesajde paul » 04 Dec 2013, 22:47

sirjohnred scrie:De ce nu infasati si imbroboditi fiecare albina in parte? Sau cite doua -trei.Asa ierneaza mai usor si scapati si de stresul iernarii.Citesc tot felu de metode si ma minunez !!!

Sire, noi astia mai micuti suntem obisnuiti cu ... infasatul si imbroboditul (ca ... cocutele)! :o
Nu vrei sa ne impartasesti si noua ... secretele iernarii ??? :idea: Sau, ma rog, ceva legat de ... cum faci tu ! :oops:
C-asa-i de usor sa te dai smecher, din spatele tastelor ...
LE ... sirul nu-i doar un titlu de noblete ! E un mod de ... viata ! :idea:
LE2 ... si daca nu-s prea indiscret, al cui esti de la ... Curtea Reginei (Elisabeth) :?:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde sirjohnred » 05 Dec 2013, 00:41

Paule,raspund ca sa-ti satisfac o curiozitate.Mai intai" secretul iernarii' consta,asa cum am afirmat si mai sus,in cea ce a scris Vladutz in postarea lui(puteai sa citesti mai atent si dupa,sa ma intrebi daca aveai nelamuriri). De smecher cred ca sant cel putin la fel ca tine. Titlu de noblete vine de la ...initialele numelui si de la... curtea mea.Cred ca ti-am raspuns destul de elegant ! Multumit????
sirjohnred

Mesajde paul » 05 Dec 2013, 13:44

sirjohnred scrie:Paule,raspund ca sa-ti satisfac o curiozitate.Mai intai" secretul iernarii' consta,asa cum am afirmat si mai sus,in cea ce a scris Vladutz in postarea lui(puteai sa citesti mai atent si dupa,sa ma intrebi daca aveai nelamuriri). De smecher cred ca sant cel putin la fel ca tine. Titlu de noblete vine de la ...initialele numelui si de la... curtea mea.Cred ca ti-am raspuns destul de elegant ! Multumit????

Sire ... eu nu pot sa iau de buna ceea ce spune Vladutz pentru simplul motiv ca ... la mine nu se potriveste ! Eu am podisoarele la stupi cu sita pe TOATA SUPRAFATA si daca i-as lasa "asa" ar spulbera Crivatul albinele de pe rame !(ar intra pe urdinis si ar iesi prin sita, nemaivorbind de aerisirile din capac) :o Asa ca , zic ... pas si raman la infasari si imbrobodeli ! :lol: Ceea ce spune Vladutz este valabil la stupii care au podisoare din lemn pe toata suprafata.
Raspunsul tau a fost exact ca raspunsul unui ... SIR ! :P
LE ... daca esti la fel de smecher ca mine , atunci ii ... naspa ! Eu fac de ras ... breasla ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 05 Dec 2013, 13:54

paul scrie:
sirjohnred scrie:Paule,raspund ca sa-ti satisfac o curiozitate.Mai intai" secretul iernarii' consta,asa cum am afirmat si mai sus,in cea ce a scris Vladutz in postarea lui(puteai sa citesti mai atent si dupa,sa ma intrebi daca aveai nelamuriri). De smecher cred ca sant cel putin la fel ca tine. Titlu de noblete vine de la ...initialele numelui si de la... curtea mea.Cred ca ti-am raspuns destul de elegant ! Multumit????

Sire ... eu nu pot sa iau de buna ceea ce spune Vladutz pentru simplul motiv ca ... la mine nu se potriveste ! Eu am podisoarele la stupi cu sita pe TOATA SUPRAFATA si daca i-as lasa "asa" ar spulbera Crivatul albinele de pe rame !(ar intra pe urdinis si ar iesi prin sita, nemaivorbind de aerisirile din capac) :o Asa ca , zic ... pas si raman la infasari si imbrobodeli ! :lol: Ceea ce spune Vladutz este valabil la stupii care au podisoare din lemn pe toata suprafata.
Raspunsul tau a fost exact ca raspunsul unui ... SIR ! :P
LE ... daca esti la fel de smecher ca mine , atunci ii ... naspa ! Eu fac de ras ... breasla ! :oops:

Paulisto, ai dreptate! La unii (nu) se potriveste!
Nu faci de ras pe nimeni. Asa ca, treci dracu' la locul tau in banca si participa la problemele clasei, ca nu te-a sters nimeni din catalog! Nu incerca sa-mi interpretezi cele scrise, ca e bai!
ignatov andrei

Mesajde sirjohnred » 05 Dec 2013, 14:21

Paule, ficare stupar i-si alege modalitatea de iernare cum crede el ca este mai bine si adaptat la stupii pe care ii detine.Despre asta s-a scris destul pe forum si o sa se mai scrie.Atat eu, cat si Vladutz cu care de altfel, sunt de acord,am scris de felul cum iernam noi albinele.Nimeni, nu a obligat pe nimeni, sa procedeze asa.Tu nu ai retinut decat, micile ironii.Apropo,la noi smecherii ,scriu din fata tastelor,la voi ...!!!
sirjohnred

Mesajde paraul_porcului » 05 Dec 2013, 19:13

Sub zapada temperatura e in jur de 6 grade Celsius. Stiu din proprie experienta ca am dormit destule nopti prin munti in vizuini sapate sub zapada. E mult mai bine decat in cort.
... si o parere poate neavizata, ca nu am experienta: infofolirea stupilor poate face mai mult rau decat bine... in orice caz e cu cantec. Cred ca cel mai important e sa nu aiba fisuri si daca se poate sa fie feriti de curentii de aer.
Am facut un test cu o folie de cort peste stup noptile astea in care am avut -10. Dimineata e foarte multa chiciura pe fata inferioara a foliei... cu alte cuvinte albinele respira nu gluma. Desi si legat de acest aspect sunt discutii destule personal am optat pentru varianta cu un mic urdinis superior pe unde sa iasa umezeala. Uitati-va la corturile mai profi: toate au aerisire pe sus. Oare de ce? Incercati sa dormiti o noapte iarna in cort ca sa vedeti ce inseamna condensul. Frigul combinat cu umezeala e perceput mai rau decat un frig uscat.
O albina slabita de virusii transmisi de varroa e cauza principala a mortalitatii pe timp de iarna si bineinteles nosema care e generata de umezeala excesiva.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR