Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: rama capacita peste cuib

Mesajde serb » 14 Feb 2012, 11:24

pai daca tot e compromisa rama in final, nu e mai simplu sa puneti doar portiunea de fagure cu miere, taiata afara din rama si ce ramane se topeste?
serb

Mesajde Badea Alin » 15 Feb 2012, 15:44

pngflorin scrie: Nu folosesc materiale izolante, doar folie.

Știu că sunt off topic dar am o mare nedumerire. De anul viitor vreau să fac pastoral într-un rastel deschis. Tu în pastoral folosești podișor cu sită sau lași folia (presupun că ai fund AV)?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde vlad » 15 Feb 2012, 19:43

folosesc rama peste cuib in fiecare iarna . inainte de a o pune peste rame ii dau doua -trei gauri si atat . este adevarat ca albina o cam strica ( in sensul ca roade din celule , dar in prmavara au fost reparate de fiecare data ( mai putin gaurile date de mine pe care din contra le largesc - acolo fiind mai apoi crescute potirase ). este cea mai la indemana modalitate de completare a rezervelor mai ales ca de cele mai multe ori rama ce urmeaza a fi pusa o avem deja in stup .
vlad

Mesajde nae » 15 Feb 2012, 21:52

Folosesc aceasta metoda de 3-4 ani la un vecin (10 fam.) ,are stupi orizontali . Pun rama si peste ea 5-8 foi de ziar (scandurile nu mai au loc )si paturica /perna ce are omul .Consuma intai mierea de deasupra ,ierneaza foarte bine .
La mine nu pot ca n-are loc rama .
nae

Mesajde pngflorin » 19 Feb 2012, 23:10

Astazi am verificat familiile care le-am pus cate o rama intreaga cu miere capacita peste cuib si am observat ca sunt ok, fara pb, chiar unele au urcat si deasupra, mai ales ca astazi a fost f cald si au facut si un usor zbor de curatire.

iNTREBARE : Exista pericolul ca ghemul sa urce pe aceasta rama si sa nu mai incalzeasca puietul de pe ramele verticale?
Cei care ati mai facut astfel, ce ati observat?
pngflorin

Mesajde lucky5strike » 19 Feb 2012, 23:27

Florin, ce faci cu rama asta pusa transversal se cheama solutie de avarie.

Pur si simplu, astfel strici armonia cuibului. Daca incep sa aiba puiet, si cred ca se vor dezmorti daca-i cald saptamana viitoare, cum se aude, or sa consume din greu sa tina caldura pt. puiet. Ca atunci trebuie asigurata etanseitatea lazii in partea superioara, iar tu nu vad sincer cum ai putea-o realiza.

Rama cu miere e cea mai buna solutie, dar atasata in cuib.

Mergi pe turte.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde teinegru64 » 19 Feb 2012, 23:45

pngflorin scrie:iNTREBARE : Exista pericolul ca ghemul sa urce pe aceasta rama si sa nu mai incalzeasca puietul de pe ramele verticale?
Cei care ati mai facut astfel, ce ati observat?

Niciodata nu am avut probleme.Chiar recomand ,tinand cont de situatia din acest an (in zona mea) folosirea unei rame cu miere in locul turtelor.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde pngflorin » 20 Feb 2012, 10:16

intreb pt ca nu am mai facut asa ceva, am si Apifonda dar si candy, insa sincer rama peste cuib mi se pare cea mai buna hrana pt albine, insa nu sunt sigur ca e cea mai buna metoda, datorita repozitionarii cuibului.
pngflorin

Mesajde ioanpuiu » 20 Feb 2012, 11:45

pngflorin scrie:intreb pt ca nu am mai facut asa ceva......... insa nu sunt sigur ca e cea mai buna metoda, datorita repozitionarii cuibului.

Am pus o singură dată şi nu am avut probleme.
Dacă au cît de cît puiet nu se vor repoziţiona pe acea ramă, iar dacă nu au , nu e nici o problemă.
Dacă foloseşti un cadru cum am în poză, poţi etanşa cuibul şi nici nu e nevoie să tai umeraşii ramei.
Fişiere ataşate
DSC04559.JPG
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde pngflorin » 20 Feb 2012, 12:02

sincer m-am gandit si eu sa fac doua fante in podisor, pt ca am acelasi model ca si tine, insa nu am vrut sa il tai...., am taiat pur si simplu un umeras, iar rama fie o sa o reformez, fie am sa ii pun un holsurob sau cui ca si reazem.
pngflorin

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR