lucky5strike scrie:Longevitatea albinei?
1. Bolile
2. Modul cum a fost hranita
3. Modul cum se hraneste.
4. Sarcinile din stup.
4. - e clar ca albina dintr-o familie cu 500g de adulte nu are viata cat cea dintr-o familie de 4 kg. In primul rand pentru longevitatea albinei conteaza cat laptisor secreta "la viata ei".
1. Este principalul factor de care m-as lovi daca as incerca sa experimentez influenta hranei asupra longevitatii (sau poate nu chiar - hrana poate influenta si imunitatea la boili si indirect aspectul longevitatii). Ideea e ca toate bolile adultelor, in special nosemoza, dar si virozele "bruiaza" longevitatea.
2. si 3. Nu am date suficiente, dar stiu ca exista sortimente de hrana proteica cu influente clare pozitive asupra puietului (deci creste vizibil cantitatea de puiet crescut) - in lipsa de polen, DAAAARR............ populatia ramane egala cu a lotului martor.
Deci puietul crescut e "de geaba" - de proasta calitate si traieste putin.
Nu e exclus sa se intample la fel cu anumite sortimente de polen monoflor.
Pe de alta parte lipsa oricarei hraniri proteice AM COSTATAT CLAR, EXPERIMENTAL - DE MAI MULTE ORI (repetat) ca duce la depopulari mai mari (uzura) decat accesul la proteine.
Ar fi mult de studiat in legatura cu caliatatile si compozitia chimica a hranei proteice din acest punct de vedere.
NU SUNT "DE ARUNCAT LA GUNOI" pana ajungem la concluzii clare:
- experienta,
- observatiile personale ale fiecaruia (pentru cei atenti si cu spirit de observatie),
- descoperirile intamplatoare.