Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 25 Feb 2019, 15:12

kovacslg scrie:... o tava in care pot vedea usor daca e condens mare, sau lipsa hrana acuta.
A... si paduchii.

Păduchi care au căzut. Și care sunt pe albine? :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 25 Feb 2019, 16:27

Din pacate si eu estimez infestarea dupa paduchii cazuti in urma unui tratament.
Usor ar trebui sa trec spre evaluarea infestarii direct, utilizand un lot REPREZENTATIV de albine. Cu alcool sau zahar pudra.
Prima metoda ne poate induce in mare eroare, daca tratamentul din diferite cauze nu e eficient.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 25 Feb 2019, 16:31

Pe de alta parte odata ce am stabilit planul de interventii, si executam tratamentele, analiza fundurilor ne poate arata diferentele de infestare de la familie, la familie, element pe care eu le notez pt a lua masuri diferentiate. E util si pt scopuri de selectie.
kovacslg

Mesajde jonny_it » 25 Feb 2019, 17:16

kovacslg scrie:Din pacate si eu estimez infestarea dupa paduchii cazuti in urma unui tratament.
Usor ar trebui sa trec spre evaluarea infestarii direct, utilizand un lot REPREZENTATIV de albine. Cu alcool sau zahar pudra.
Prima metoda ne poate induce in mare eroare, daca tratamentul din diferite cauze nu e eficient.

Testul cu zaharul pudra este cel mai simplu de facut. Eu am o cana in care incap aprox 200 de albine. Daca ies 10 varroa stiu ca am infestare 5%.
Multi spun ca de pe la 5% incolo trebuie luate masuri, unii spun ca de la 3%.

Daca faci testul dupa ce exista puiet de obicei se inmulteste cu 7. Daca ies 2 varroa x 7 = 14, deci 7% infestare.

In momentul cand vedeti ca fug varroa pe albine deja depasteste 10% si ar fi cazul sa cautati anunturile apicole sa cumparati alte familii.
jonny_it

Mesajde tiih » 26 Feb 2019, 11:09

jonny_it scrie:
kovacslg scrie:Din pacate si eu estimez infestarea dupa paduchii cazuti in urma unui tratament.

Testul cu zaharul pudra este cel mai simplu de facut. Eu am o cana in care incap aprox 200 de albine. Daca ies 10 varroa stiu ca am infestare 5%.
Multi spun ca de pe la 5% incolo trebuie luate masuri, unii spun ca de la 3%.

Daca faci testul dupa ce exista puiet de obicei se inmulteste cu 7. Daca ies 2 varroa x 7 = 14, deci 7% infestare.

In momentul cand vedeti ca fug varroa pe albine deja depasteste 10% si ar fi cazul sa cautati anunturile apicole sa cumparati alte familii.

Nu stiu sigur la ce perioada a anului va referiti cand enumerati procentele de infestare de 3%...5%...cu puiet sau fara puiet...Sper ca nu va referiti la aceasta data din calendar...25 februarie.. :!:
Acum ,la fel ca si la sfarsit de octombrie(dupa cele 2 tratamente facute fara existenta puietului capacit)..gradul de infestare nu ar trebui sa fie mai mare de 0,1 %...adica 1 paduche la 1000 albine intrate si iesite din iarna...
Altfel ori vorbim de niste tratamente si medicamente total ineficiente ,facute dupa ochi ...ori vorbim de matci care ponteaza aiurea in noiembrie ,inceput de decembrie sau ...sfarsit de ianuarie inceput de februarie.. :roll:

PS.Nu fac decat 3..4 tratamente pe an in septembrie- octombrie...nu folosesc decat varachet forte ,varostop si mavrirol...si desi sant intr-o zona departe de alte stupini si nu fac pastoral. daca as avea o infestatie de 1% ACUM..adica 150 paduchi la un stup de putere medie ,1,5kg albine...stupul ala ar fi terminat pana in octombrie fara tratament....
PS2.Folosesc doar rasa carpatina+corcituri autohtone..fara pic de hemolimfa de bk.ligustca....alte rase din tari calde si nu am puiet capacit dupa 10 octombrie pana pe 25..28 februarie!!! :idea:
tiih

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2019, 11:42

tiih scrie:Nu stiu sigur la ce perioada a anului va referiti cand enumerati procentele de infestare de 3%...5%...cu puiet sau fara puiet...Sper ca nu va referiti la aceasta data din calendar...25 februarie.. :!:
Acum ,la fel ca si la sfarsit de octombrie(dupa cele 2 tratamente facute fara existenta puietului capacit)..gradul de infestare nu ar trebui sa fie mai mare de 0,1 %...adica 1 paduche la 1000 albine intrate si iesite din iarna...
Altfel ori vorbim de niste tratamente si medicamente total ineficiente ,facute dupa ochi ...ori vorbim de matci care ponteaza aiurea in noiembrie ,inceput de decembrie sau ...sfarsit de ianuarie inceput de februarie..

PS.Nu fac decat 3..4 tratamente pe an in septembrie- octombrie...nu folosesc decat varachet forte ,varostop si mavrirol...si desi sant intr-o zona departe de alte stupini si nu fac pastoral. daca as avea o infestatie de 1% ACUM..adica 150 paduchi la un stup de putere medie ,1,5kg albine...stupul ala ar fi terminat pana in octombrie fara tratament....

Eu ma gandeam la perioada de vara si era doar un exemplu de calcul pentru varroa.
jonny_it

Mesajde tiih » 26 Feb 2019, 12:42

Am inteles...
.Din pacate sunt sigur ca si la ora actuala sant multe stupini care au o infestatie de cel putin 1%,stupini care nu ar supravietui fara tratamentele de primavara....
De aici urmeaza o rezistenta crescuta la medicament...o calitate a mierii numai buna de dat la dusmani...
Plus un mare pericol de a pierde multe familii de albine la sfarsit de iarna,inceput de martie....

Spre exemplu sa luam iarna asta,a inceput foarte devreme in majoritatea regiunilor tarii si a tinut cu adevarta maxim 2 luni jumate....20 noiembrie-20 ianuarie..1 februarie
Daca ar fi tinut pana pe 10..20 martie...toate familiile de albine care ar fi fost prinse cu puiet in noiembrie(si implicit cu ceva paduchi)nu ar fi avut nici o sansa sa supravietuiasca sau sa fie viabile ptr culesul de salcam spre exemplu....
tiih

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2019, 13:02

tiih scrie:Am inteles...
.Din pacate sunt sigur ca si la ora actuala sant multe stupini care au o infestatie de cel putin 1%,stupini care nu ar supravietui fara tratamentele de primavara....
De aici urmeaza o rezistenta crescuta la medicament...o calitate a mierii numai buna de dat la dusmani...
Plus un mare pericol de a pierde multe familii de albine la sfarsit de iarna,inceput de martie....

Spre exemplu sa luam iarna asta,a inceput foarte devreme in majoritatea regiunilor tarii si a tinut cu adevarta maxim 2 luni jumate....20 noiembrie-20 ianuarie..1 februarie
Daca ar fi tinut pana pe 10..20 martie...toate familiile de albine care ar fi fost prinse cu puiet in noiembrie(si implicit cu ceva paduchi)nu ar fi avut nici o sansa sa supravietuiasca sau sa fie viabile ptr culesul de salcam spre exemplu....

Ai sa fii uimit cat de mult rezista albinele ... rezista dar nu produc, pentru ca majoritatea albinelor ajung sa aiba o viata de culegatoare foarte scurta.
Daca au 1% la iesirea din iarna trec iarna fara probleme si prind si salcamul, chiar si la 3% si mai mult pot face asta daca sunt suficient de puternice. Posibil sa nu mai prinda anul urmator, dar deja este alta poveste.

Am vazut nu demult un film pe internet si cineva testa o familie(cred ca era din Franta) aparent puternica. Infestare peste 19% ... au repetat testul cu alcool in loc de zahar si a iesit 21%. Respectivul zicea ca a tratat incluziv cand nu era puiet si etc ... Familia parea ok la prima vedere.

Eu as fi curios cate familii de albine sunt in Romania care acum au infestare peste 10%. :?
jonny_it

Mesajde tiih » 26 Feb 2019, 13:51

jonny_it scrie:
Am vazut nu demult un film pe internet si cineva testa o familie(cred ca era din Franta) aparent puternica. Infestare peste 19% ... au repetat testul cu alcool in loc de zahar si a iesit 21%. Respectivul zicea ca a tratat incluziv cand nu era puiet si etc ... Familia parea ok la prima vedere.

Eu as fi curios cate familii de albine sunt in Romania care acum au infestare peste 10%. :?

Filmul probabil a fost facut vara sau primavara,in plin sezon activ.....

Dar cum "Iarna nu-i ca vara" conform zicalei unui distins politician roman a zilelor noastre....asa zic si eu...
O infestatie masiva la inceputul iernii,noiembrie-decembrie, e un DEZASTRU ptr acea familie de albine...nu atat ptr hemolimfa pierduta..cat pentru declansarea sau reactivarea unor boli aflate in stare latenta( ca spre exemplu virozele) ,sau chiar a nozemei in urma slabirii organismului albinei sub pragul critic(un fel de pierdere a imunitatii daca facem o paralela cu atacul gripei la un om slabit,epuizat...imbatranit...nu moare neaparat de gripa ci de complicatiile ce apar o data cu ea)

Procentul de10% la inceputul iernii..e mortal la o iarna lunga..pentru orice familie de albine....zic eu....
Ptr ca eu consider ca orice mortaciune,lasata asa sau unificata in primavara ..trebuie trecuta la pierderi cand facem bilantul iernarii....si asa ar trebui sa faca toti.....
tiih

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2019, 14:43

tiih scrie:
jonny_it scrie:O infestatie masiva la inceputul iernii,noiembrie-decembrie, e un DEZASTRU ptr acea familie de albine...nu atat ptr hemolimfa pierduta..cat pentru declansarea sau reactivarea unor boli aflate in stare latenta( ca spre exemplu virozele)

Poate fi si de 0,1% si virozele sa fie la ele acasa. Regula celor 3 ani.
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 26 Feb 2019, 15:44

Domnilor, se exagereaza prea mult cu "virozele" si alte boli "bau-bau".
Datul "sub presh" nu reprezinta o solutie!
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 26 Feb 2019, 15:48

Revenind la cele doua cifre. 3%, 5%.
Da, astea sunt cifrele in jurul carora se discuta...
Deci nu 0,1 si nu 15%.
S a urmarit gradul de infestare care activeaza vectorul de transmitere de virusi.
3% sigur nu, 5% la limita, 8-10%e o problema, daca situatia persista cateva saptamani.

Aceste procente sunt relevante in iulie, august, septembrie, octombrie.

Presupunand ca in noiembrie infestarea e redusa la maxim, iar dupa lipsa de puiet din iarna, infestarea nu poate ajunge la intensitatea ce prezinta pericol, decat la final de iunie anul urmator.

Asta luand in calcul dinamica de dezvoltare a varroa si numarul initial cu care pormeste familia puietul.
Aceasta cifra nu e 0 aproape niciodata, de la cateva indivizi, pana la cateva zeci raman...
kovacslg

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2019, 16:17

kovacslg scrie:Revenind la cele doua cifre. 3%, 5%.
Da, astea sunt cifrele in jurul carora se discuta...
Deci nu 0,1 si nu 15%.

Haide sa-ti arat o vatra cu 82 de familii. Daca gasesti mai mult de 1 varroa la 5 teste din 5 familii diferite eu mananc 1 kg de albine vii. ;)
Pe celelalte 2 nu am aceeasi situatie dar incerc sa o tin sub control.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2019, 16:22

ignatov andrei scrie:Domnilor, se exagereaza prea mult cu "virozele" si alte boli "bau-bau".
Datul "sub presh" nu reprezinta o solutie!

Mai bine sa exageram decat sa iasa de sub pres si sa ne prinda de picioare. :lol:
jonny_it

Mesajde tiih » 27 Feb 2019, 08:25

Eu cred ca nu se exagereaza deloc...."Bau baul" in apicultura nu este la momentul actual nici paduchele,nici nozema..nici LE..ci VIROZELE,cam 3..4 tipuri de virozze din cele peste 12 care se cunos la ora actuala in litratura de soecialitate....Sunt "cirasa de pe tort"...
Au murit in 2014 si 2016 stupine intregi cu zeci sau sute de familii de albine...Nimeni nu a pomenit de...viroze!
Ptr ca actioneaza "insinuos" nu la fel de puternic in toti anii(in toate iernile),..nu le vezi....trebuie sa "le simti"

PS.Eu am simtit asta pe propia piele si in anul 1987....si in 2007...
PS2.Cine nu a citit articolele lui A Malaiu din revistele de apicultura din anii 1987....sau nu a asculta cate ceva din prelegerile lui....normal ca nu ma crede....
tiih

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2019, 08:37

Virozele ... care dupa cum stim sunt raspandite de varroa.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR