kovacslg scrie:... o tava in care pot vedea usor daca e condens mare, sau lipsa hrana acuta.
A... si paduchii.
Păduchi care au căzut. Și care sunt pe albine?
kovacslg scrie:... o tava in care pot vedea usor daca e condens mare, sau lipsa hrana acuta.
A... si paduchii.
kovacslg scrie:Din pacate si eu estimez infestarea dupa paduchii cazuti in urma unui tratament.
Usor ar trebui sa trec spre evaluarea infestarii direct, utilizand un lot REPREZENTATIV de albine. Cu alcool sau zahar pudra.
Prima metoda ne poate induce in mare eroare, daca tratamentul din diferite cauze nu e eficient.
jonny_it scrie:kovacslg scrie:Din pacate si eu estimez infestarea dupa paduchii cazuti in urma unui tratament.
Usor ar trebui sa trec spre evaluarea infestarii direct, utilizand un lot REPREZENTATIV de albine. Cu alcool sau zahar pudra.
Prima metoda ne poate induce in mare eroare, daca tratamentul din diferite cauze nu e eficient.
Testul cu zaharul pudra este cel mai simplu de facut. Eu am o cana in care incap aprox 200 de albine. Daca ies 10 varroa stiu ca am infestare 5%.
Multi spun ca de pe la 5% incolo trebuie luate masuri, unii spun ca de la 3%.
Daca faci testul dupa ce exista puiet de obicei se inmulteste cu 7. Daca ies 2 varroa x 7 = 14, deci 7% infestare.
In momentul cand vedeti ca fug varroa pe albine deja depasteste 10% si ar fi cazul sa cautati anunturile apicole sa cumparati alte familii.
tiih scrie:Nu stiu sigur la ce perioada a anului va referiti cand enumerati procentele de infestare de 3%...5%...cu puiet sau fara puiet...Sper ca nu va referiti la aceasta data din calendar...25 februarie..![]()
Acum ,la fel ca si la sfarsit de octombrie(dupa cele 2 tratamente facute fara existenta puietului capacit)..gradul de infestare nu ar trebui sa fie mai mare de 0,1 %...adica 1 paduche la 1000 albine intrate si iesite din iarna...
Altfel ori vorbim de niste tratamente si medicamente total ineficiente ,facute dupa ochi ...ori vorbim de matci care ponteaza aiurea in noiembrie ,inceput de decembrie sau ...sfarsit de ianuarie inceput de februarie..
PS.Nu fac decat 3..4 tratamente pe an in septembrie- octombrie...nu folosesc decat varachet forte ,varostop si mavrirol...si desi sant intr-o zona departe de alte stupini si nu fac pastoral. daca as avea o infestatie de 1% ACUM..adica 150 paduchi la un stup de putere medie ,1,5kg albine...stupul ala ar fi terminat pana in octombrie fara tratament....
tiih scrie:Am inteles...
.Din pacate sunt sigur ca si la ora actuala sant multe stupini care au o infestatie de cel putin 1%,stupini care nu ar supravietui fara tratamentele de primavara....
De aici urmeaza o rezistenta crescuta la medicament...o calitate a mierii numai buna de dat la dusmani...
Plus un mare pericol de a pierde multe familii de albine la sfarsit de iarna,inceput de martie....
Spre exemplu sa luam iarna asta,a inceput foarte devreme in majoritatea regiunilor tarii si a tinut cu adevarta maxim 2 luni jumate....20 noiembrie-20 ianuarie..1 februarie
Daca ar fi tinut pana pe 10..20 martie...toate familiile de albine care ar fi fost prinse cu puiet in noiembrie(si implicit cu ceva paduchi)nu ar fi avut nici o sansa sa supravietuiasca sau sa fie viabile ptr culesul de salcam spre exemplu....
jonny_it scrie:
Am vazut nu demult un film pe internet si cineva testa o familie(cred ca era din Franta) aparent puternica. Infestare peste 19% ... au repetat testul cu alcool in loc de zahar si a iesit 21%. Respectivul zicea ca a tratat incluziv cand nu era puiet si etc ... Familia parea ok la prima vedere.
Eu as fi curios cate familii de albine sunt in Romania care acum au infestare peste 10%.
tiih scrie:jonny_it scrie:O infestatie masiva la inceputul iernii,noiembrie-decembrie, e un DEZASTRU ptr acea familie de albine...nu atat ptr hemolimfa pierduta..cat pentru declansarea sau reactivarea unor boli aflate in stare latenta( ca spre exemplu virozele)
kovacslg scrie:Revenind la cele doua cifre. 3%, 5%.
Da, astea sunt cifrele in jurul carora se discuta...
Deci nu 0,1 si nu 15%.
ignatov andrei scrie:Domnilor, se exagereaza prea mult cu "virozele" si alte boli "bau-bau".
Datul "sub presh" nu reprezinta o solutie!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 46 vizitatori