Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 11 Noi 2019, 08:11

Balian scrie:Aveți toți perfectă dreptate. Așa că, nu te juca scapă repede de familia aceea de 1/1 pe care o mai ai. :lol:

Să știi că 1/1 moare foarte greu la mine.
Am virat serios pe MER în 2008. Și s-au făcut 11 și nu am reușit să scap de 1/1.
Trebuit să menționez că acel stup care-l mai am pe 1/1 nu e al meu de fapt. E al unui prieten care are 4 stupi la mine.
Și i-am trecut și pe ai lui tot pe 1/1, că după ce mă las eu de apicultură se lasă și el. :lol:
Așa că, de ce să mă chinui?

Stupul pe 1/1 era plănuit să fie trecut în această toamnă, doar că a intervenit la fix un prieten, tocmai când mă pregăteam să-l trec și mi-a spus că ar prefera să-l cumpere el, dacă îl las pe 1/1.

P.S. Sper să nu moară la iarnă. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 11 Noi 2019, 08:56

cristi_vidican scrie:Kiloz are dreptate. Cine se joacă cu altceva și MER, nu va înțelege în veci pururi avantajul MER-ului.

Cine nu se joaca cu toate tipurile de stupi-orizontal,RA1001,ME,MER.vertical cu 10 rame 1/1 si corp 10 rame 1/1...-nu va intelege niciodata avantajele si dezavantajele fiecarui tip de stup in parte,nu va intelege niciodata ca zona in care esti si stilul de a face apicultura,dicteaza tipul de stup cel mai rentabil :idea:

PS.Bineinteles ca toti trebuie sa stapaneasca anatomia,fiziologia si biologia familiei de albine...sa aiba o practica apicola de cel putin 10 ani pe cel putin 50...100 familii de albine in fiecare an.....caci asta e auditoriu de la care astept sa-mi fie confirmate,ideile expuse!!!
tiih

Mesajde tiih » 11 Noi 2019, 09:33

Ca doar fiziologia albinei nu poti sa o inveti numai studiind fel si fel de carti de apicultura...iti mai trebuie si practica pe teren ;)
tiih

Mesajde yuonyuon » 11 Noi 2019, 10:15

stupii sunt de doua feluri :
- cu dezvoltare pe orizontala
- cu dezvoltare pe verticala

de ce tot incercati sa complicati lucrurile(mai ales pentru cei mai incepatori) ....nu de alta dar parca vindeti lazi..
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 11 Noi 2019, 10:29

tiih scrie:Ca doar fiziologia albinei nu poti sa o inveti numai studiind fel si fel de carti de apicultura...iti mai trebuie si practica pe teren ;)

:o :shock:

Fiziologia se invata NUMAI din carti... ca sa poti intelege practica pe teren

ANATOMIA = cum si din ce e compus.
FIZIOLOGIA = cum functioneaza si ce fac partile componente.

De aceea, cand se incepe studierea "CRESTERII SI EXPLOATARII" fiintelor vii, se incepe cu Anatomia si Fiziologia.
De aceea, cand se doreste studierea "CULTIVARII SI EXPLOATARII" plantelor si pomilor, se incepe cu BOTANICA, dupa aia se intra pe tarla, nu ca Gheorghe, din prima, ca doar numai PRACTICA conteaza!

Cum vezi dumneata ca exista glande si ca acele glande functioneaza, astepti sa treaca fumul...?!? :lol:

P.S. Am "confirmat" bine...?!?
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 11 Noi 2019, 10:52, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde Balian » 11 Noi 2019, 10:40

tiih scrie:...sa aiba o practica apicola de cel putin 10 ani pe cel putin 50...100 familii de albine in fiecare an.....caci asta e auditoriu de la care astept sa-mi fie confirmate,ideile expuse!!!

Asta da definiție. :shock: Cu această catalogare o parte a cărților apicole pot fi predate la REMAT. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 11 Noi 2019, 12:00

cam in orce domeniu de afaceri(apicultura tot afacere este) ...cartile scrise ... cam 90% sunt scrise de oameni care nu au inteles mecanismul (fiziologia) 100% ...ci mai degraba sunt replici sau moduri intelese la plesneala ori sunt scrise pentru a face profituri din vanzari...sau alte interese(mai ales propaganda)

rar gasesti o carte "pa bune" .....si aia daca nu ai cat de cat habar ...nu ai sa stii care este...deobicei e cea mai urata din raft..
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 11 Noi 2019, 13:46

yuonyuon scrie:cam in orce domeniu de afaceri(apicultura tot afacere este) ...cartile scrise ... cam 90% sunt scrise de oameni care nu au inteles mecanismul (fiziologia) 100% ...ci mai degraba sunt replici sau moduri intelese la plesneala ori sunt scrise pentru a face profituri din vanzari...sau alte interese(mai ales propaganda)

rar gasesti o carte "pa bune" .....si aia daca nu ai cat de cat habar ...nu ai sa stii care este...deobicei e cea mai urata din raft..

:lol:
... si cea mai plictisitoare!!
ignatov andrei

Mesajde tiih » 11 Noi 2019, 16:12

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:Ca doar fiziologia albinei nu poti sa o inveti numai studiind fel si fel de carti de apicultura...iti mai trebuie si practica pe teren ;)

:o :shock:

Fiziologia se invata NUMAI din carti... ca sa poti intelege practica pe teren

ANATOMIA = cum si din ce e compus.
FIZIOLOGIA = cum functioneaza si ce fac partile componente.

De aceea, cand se incepe studierea "CRESTERII SI EXPLOATARII" fiintelor vii, se incepe cu Anatomia si Fiziologia.
De aceea, cand se doreste studierea "CULTIVARII SI EXPLOATARII" plantelor si pomilor, se incepe cu BOTANICA, dupa aia se intra pe tarla, nu ca Gheorghe, din prima, ca doar numai PRACTICA conteaza!

Cum vezi dumneata ca exista glande si ca acele glande functioneaza, astepti sa treaca fumul...?!? :lol:

P.S. Am "confirmat" bine...?!?

:lol:
DA ati "confirmat" bine!
Asteptam sa treaca fumul...?!?
Asteptam sa ni se "impleticeasca" picioarele!
tiih

Mesajde kiloz » 11 Noi 2019, 21:03

Na am dat în bara.
Nu cunosc anatomia, fiziologia dar în schimb am treaba cu metode.
Prin pe la ajunul anilor 94. mam gandit sa-m fac o curatenie generala . Si, si. A fost mai greu, deduceti pe unde.
Citat:
"Anatomia, fiziologia si biologia familiei de albine sunt aceleasi, indiferent de lada!"
Cum am specificat mai sus, habar nu am de asa ceva.
Un singur lucru stiu numai. Cum se schimba omul asa se schimba si famila de albine cu lada cu tot. De ce ? Poate nenea Ignatov Andrei stie raspunsul.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde tiih » 12 Noi 2019, 00:08

Balian scrie:
tiih scrie:...sa aiba o practica apicola de cel putin 10 ani pe cel putin 50...100 familii de albine in fiecare an.....caci asta e auditoriu de la care astept sa-mi fie confirmate,ideile expuse!!!

Asta da definiție. :shock: Cu această catalogare o parte a cărților apicole pot fi predate la REMAT. :lol:

Nu ati inteles esenta.Nici o carte apicola nu trebuie predata la REMAT,oricat de "slabuta" ar fii...fie si pentru a face comparatia cu alte carti bune,adevarate capodopere a teoriei apicole!,,,,
REFERITOR LA PRACTICA..nu e totuna sa o faci pe 10 sau 100 de stupi,un an... sau zece ani....
E similar invatarii sofatului..una e sa conduci un tir,un trailer sau un autocar si alta sa conduci un TICO sau LASTUN! :lol:
tiih

Mesajde ignatov andrei » 12 Noi 2019, 09:19

kiloz scrie:Na am dat în bara.
Nu cunosc anatomia, fiziologia dar în schimb am treaba cu metode.
Prin pe la ajunul anilor 94. mam gandit sa-m fac o curatenie generala . Si, si. A fost mai greu, deduceti pe unde.
Citat:
"Anatomia, fiziologia si biologia familiei de albine sunt aceleasi, indiferent de lada!"
Cum am specificat mai sus, habar nu am de asa ceva.
Un singur lucru stiu numai. Cum se schimba omul asa se schimba si famila de albine cu lada cu tot. De ce ? Poate nenea Ignatov Andrei stie raspunsul.

Sunt nevoit sa-ti explic cu vorbele tale, ca am priceput ca nu prea stii sa citesti...jos intelectualii, afara din tara...!!!

Oare cum e mai usor:
- sa construiesti ceva de culoare rosie numai cu materiale de culoare rosie;
- sa construiesti ceva de culoare rosie cu materiale jumatate albastre si jumatate rosii...?!?
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 12 Noi 2019, 09:54

kilotz .Ma asteptam ca sa ai o parere(corecta) dupa ce le intelegi/sti pe toate (anatomie/fiziologie si metodele de lucru)
yuonyuon

Mesajde teinegru64 » 12 Noi 2019, 12:58

Voi, cei care, cu duiumul,
Căutați un adevăr,
Nu mai scarmanati subiectul,
Ca și -așa e tras de par ! .....Pardon MER. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 12 Noi 2019, 20:51

cornelioandanciu scrie:Am o singura intrebare, nu ai încercat să spargi cuibul la MER cu un alt corp pentru prevenirea roitului? Bănuiesc că dacă se face treaba asta când familia a intrat deja în friguri, nu are efect.

Am spart și la unii a reușit, la alții nu. Am făcut asta doar în acest an.
Depinde de mai multe situații, dacă e cules sau nu.
Oricum, când stupul e în friguri, degeaba mai pui acel cat.
Dacă-l pui, îl vei găsi cu miere dacă e cules.
Aveam un stup în friguri la salcâm. Cuibul era cam blocat. Am pus un cat cu rame clădite între C1 și C2. L-am găsit după câteva zile full cu miere :lol:

Dacă vrei să scapi de botci, neaparat trebuie să previi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde danmirea » 20 Noi 2019, 11:42

Eu am avut succes cu toate familiile la care am pus al treilea cat in cuib. In acest al treilea cat (corp) am pus 2 rame cu larvar...
De obicei acest lucru s eintampla in timpul culesului la rapita. chiar daca au tras botci pana atunci...ele inceteaza.

Daca albinele sunt din rasa carpatina fantastica....poti pune si 5 caturi.
danmirea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR