Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2014, 12:22

paul, daca asi fi in situatia ta si ar fi temperaturi rezonabile, cum este la mine acum, 14 gr C, la ora 9 dimineata, asi scoate ramele din mijloc si asi strange cuibul, daca iti permite mancarea de pe ramele ramase, sau daca ai rame cu miere, asi adauga altele 2 pline la capetele cuibului (dupa scoaterea celor doua din centru). Daca nu ai aceasta posibilitate, pune peste rame doua bete, o rama plina de miere, un corp de magazie cu degajarea in jos sa intre spateaza ramei in ea, sau pune rama in diagonala, la rama faci o gaura in centru ca Marin, pui doua bete, un placaj sa poata circula albinele iar peste harti si material de impachetare, capacul si mai vezi peste 3-4 saptamani. Bafta !
jenica67

Mesajde alt stupar » 19 Ian 2014, 12:24

Jenica, foarte adevarat, insa pentru cine are pretentia ca respecta meseria si pregateste de ienat corespunzator, nu vad de ce l-ar privi tehnicile de iernare a "famiilor" pe 2—3 rame.
Cine incearca astfel de iernari prctic reinventeaza apicultura... la ce mai are nevoie de sfaturi cand el "stie mai bine" ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde 7Rame » 19 Ian 2014, 12:53

ME e alta treaba, ai un etaj plin, daca esti gospodar, si nu te doare capul.
Pot sa fac pariu ca peste 7-80% dintre stupi in Romania ierneaza Dadant.
Faza cu rama sus, peste leatz mi se pare cea mai isteatza treaba, in situatii limita. Nu am incercat-o, dar o vad ca cea mai buna solutie. In afara de faptul ca le asiguri un plus de mancare, atunci cand nu o mai au, cred ca nu are nici impact prea mare in ceea ce priveste ponta, si nici nu da stres suplimentar familiei, uzura. Rama, sau bucati de faguri cu miere capacita, taiate chiar aproape de forma circulara la exterior, in functie de marimea ghemului, si obligatoriu gaurite central pt ca albina sa poata, usor, si mentinand oarecum calota sferei, sa ajunga si deasupra ei. Cu ceva betisoare sub, pt a facilita circulatia peste leatz.
Nu am folosit niciodata asa, dar teoretic cred ca e mult mai bn decat cu turta, sac, sau punga. Chiar i-am trimis si un MP d-lui Guist, pe ac tema, vad ca inca nu l-a citit.
Principalul avantaj, pe langa cel de suplimentare cu hrana, este cred neinceperea pontei, si mentinerea familiei in stare inactiva, cu uzura relativi mica, mai ales cand avem de a face cu ierni ca aceasta. Introducere usoara, chiar si la temperaturi scazute, daca se umbla cu grija, si contructia lazii permite un deranj cat mai mic. (capac/podisor, sita sau inel, sau cum are fiecare)
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 15:14

alt stupar scrie:Jenica, foarte adevarat, insa pentru cine are pretentia ca respecta meseria si pregateste de ienat corespunzator, nu vad de ce l-ar privi tehnicile de iernare a "famiilor" pe 2—3 rame.
Cine incearca astfel de iernari prctic reinventeaza apicultura... la ce mai are nevoie de sfaturi cand el "stie mai bine" ?

Da,ADi eu iernez pi 3-4 rami in c12r 1/1 cu 2 urdinisi(fata-dreaptasi+ DFcu sita intri ei....Apicultura o inventat-o alti mai...Zilili acestea le-am pus di la altii mai "COCO" citi o rama cu albini :P Asa arata pi 17 dec la6*....vin si cu poza pi 1-martie...Daca' stii ci si cum...din" R...T faci bici" si mai scoti si ceva mieri-SPOR!!!
Fişiere ataşate
P3210454.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde proapis13 » 19 Ian 2014, 15:18

alt stupar scrie:Jenica, foarte adevarat, insa pentru cine are pretentia ca respecta meseria si pregateste de ienat corespunzator, nu vad de ce l-ar privi tehnicile de iernare a "famiilor" pe 2—3 rame.

Tie ti-e usor sa vorbesti despre asa ceva..unii dintre noi in perioada completarilor rezervelor in vederea iernarii eram aici pe forum... :lol:
Daca s-ar cuantifica vreodata timpul petrecut pe forum de catre unii dintre colegii nostri doar pentru can-can-uri si s-ar scade timpul efectiv de petrecut in stupina in vederea hranirilor de completare ar mai ramane timp si pentru ceva lectura de prin cartile apicole :!:
salve ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde patrascu » 19 Ian 2014, 16:53

Fiind o zi calduta am ridicat cateva capace. in toamna am impachetat dupa trei "retete". Astazi in conditiile de pana acum se pare ca cea caistigatoare pentru conditiile din zona mea este metoda prezentata de altstupar(multumesc frumos!).
Am gasit si o situatie care m-a facut sa bag putin dalta intre rame. Dupa locul unde erau albinele si ochiul meu de incepator am crezut ca este nevoie de suplimentarea cantitatii de papica.
Imagine
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 18:45

Patrascu ,amu arata' ghini,albina cam sus 8-) Eu as muta r di lnga' DF in partea ailalta intri peretele stup si prima rama..Probabil acolo ai soare si ghemul s-atras in dreapta si a consumat mai mult-Bafta!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde nae » 19 Ian 2014, 18:58

gica.mosu scrie:Patrascu ,amu arata' ghini,albina cam sus 8-) Eu as muta r di lnga' DF in partea ailalta intri peretele stup si prima rama..Probabil acolo ai soare si ghemul s-atras in dreapta si a consumat mai mult-Bafta!!!!

Are ochi Mosu' ; sanatate maxima .
La toamna cand nu mai ai toate ramele in cuib ,ai spatiu ,sa departezi prima rama de perete sa poata sa o umple si pe acea parte si s-o capaceasca = castigi 1-2 Kg in cuib .
nae

Mesajde patrascu » 19 Ian 2014, 19:11

nae scrie:
gica.mosu scrie:Patrascu ,amu arata' ghini,albina cam sus 8-) Eu as muta r di lnga' DF in partea ailalta intri peretele stup si prima rama..Probabil acolo ai soare si ghemul s-atras in dreapta si a consumat mai mult-Bafta!!!!

Are ochi Mosu' ; sanatate maxima .
La toamna cand nu mai ai toate ramele in cuib ,ai spatiu ,sa departezi prima rama de perete sa poata sa o umple si pe acea parte si s-o capaceasca = castigi 1-2 Kg in cuib .

Da soarele acolo incalzeste mai toata ziua. Nae in toamna o sa iti urmez sfatul. Va multumesc! Cu toate ca albinele erau in mansarda toate ramele au coronita si nu am considerat necesara administrarea unei turte acum.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde Daniel_new » 19 Ian 2014, 19:21

Vad ca s-au dezbatut multe teorii pe aici,nu mai citisem de la pagina 133 asa ca mi-a luat vreo ora si ceva sa citesc cu atentie ce ati postat fiecare,cel mai elocvente mi s-au parut pozele facute stupilor zilele astea si discutiile aferente,mai mult decat teoriile despre felul ghemului de iernare;nu am mai umblat la stupii mei din lipsa de timp,i-am lasat in voia Domnului ,am facut decat inspectia vizuala in fata lor si nu mai era albina moarta scoasa la urdinis,sper sa le fie bine;cat despre vreme,la mine a inceput deja ploaia de vreo juma' de ora. Va doresc numai bine si va citesc postarile cu interes maxim. Doamne ajuta!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde nae » 19 Ian 2014, 19:21

M-am uitat la cativa care mi s-au parut mai cu probleme si am constatat ca si-au format cuibul ... pe mijloc, adica era mierea consumata pana sus pe partea din mijloc iar in partea din fata si cea din spate mai era miere . La astia habar n-am avut ce-ar fi trebuit sa le fac ... :oops:
Acum ... ar trebui sa le pun turte sau nu , la astia care nu se prezinta OK ???

[/quote]
Ma iertati ca ... insist !
... imi poate da si mie cineva un sfat la problema mea ?
Please !!![/quote]

Fam merge spre fata unde bate soarele , mierea din spate nu conteaza acum .
Turta /serbet/miere/api...x in cap ,in prima jumatate din fata ... ; punga sa ''calce '' doua-trei degete pe cuib restul spre fata .
Cand ajunge in fata = punga + punga + ... pana la sirop .
Daca exista subar trebuie inchis ca ''fam'' nu pare sa poata sa-l duca ; urdinisul =cat de mare ; sus IZOLAT .
Fara proteina :1-cuibul de iarna are proteina si in rame si in miere mult mai multa si mai buna decat prostiile din punga ; 2-la fam slaba proteina si subar tras ii trebuie si GATA .
O parere .
nae

Mesajde dicu.ion57 » 19 Ian 2014, 20:04

Va-ti convins ca chiar daca albinele sint sus pe rame are mincare? Nu va lasat inima pina a-ti verficat.Cel putin acuma a-ti scapat de grije.Succes mai departe.
dicu.ion57

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 20:43

dicu.ion57 scrie:Va-ti convins ca chiar daca albinele sint sus pe rame are mincare? Nu va lasat inima pina a-ti verficat.Cel putin acuma a-ti scapat de grije.Succes mai departe.

Badi Ioani,ai dreptati(intr-o mina' :lol: )...Dar,ci sa' faci la asa teperaturi :!: ...parca' ti mininca' palmili cind treci printri dinsa'.chiar daca' stii citi o fam dupa activitatea di la urdinis sa' nu numai-SPORRR!!!!
gica.mosu

Mesajde visanc » 20 Ian 2014, 00:55

manu8388 scrie:Tot atatea intrebari aveam si eu anul trecut pe vremea asta, ba una ba alta ba se aude nush cum banush ce s.a.m.d. , pana la urma am urmat sfatul unui coleg apicultor cu care colaborez si am facut in felul urmator. am restrans cuiburile pe 4,5,6 rame au cel putin 12-15 kg de miere fiecare, impachetat deschis urdinisuri 1 cm pe interval de albine si de acum umblam la ele la 1 martie daca ne permite timpul. sa nu le mai deranjez in timpul iernii. scurt pe 2. daca se duce pe copca pana la 1 martie inseamna ca nu era familie de albine ci doar un matz:) asa e vorba lui. bafta la toti.

Sa inteleg din postarea asta ca la cuib restrans pe 4 rame ar fi 12 kg de miere? Si albina unde mai sta? :?
visanc

Mesajde visanc » 20 Ian 2014, 01:09

Ca sa mai diversificam putin discutia si sa fim si la topic... va vine sa credeti ca am facut acum la vremea asta o unificare? Aveam unul care mi l-au imburdat oile si a stat o noapte asa atunci cand a nins si a inghetat in decembrie (s-a remediat treaba stupii au fost incercuiti cu gard, nu e cazul sa va luati de intamplarea asta) si il suspectam eu ca e fara matca, era singurul agitat la orice verificare. Dupa ce am cercetat si rama cu rama si m-am lamurit ca nu are matca, l-am unificat cu unul care avea deja puiet, dar cam putina albina. Totul a mers ok, dupa ce le-am imbatat putin si le mai si afumam in timp ce le-am scuturat in celalalt stup, s-au linistit, deci cred ca au acceptat regina bucuroase. ;)
Acuma va zic ca am facut chestia asta in calitate de incepator. Astept pareri si feedback de la cei mai priceputi si prin ocazia asta mai invata si ceilalti care mai sunt incepatori ca mine, pt ca oricata teorie ar fi, tot practica te invata cel mai multe.... parerea mea. :)
visanc

Mesajde gica.mosu » 20 Ian 2014, 07:18

Visanc scrie...deci credca au acceptat matca bucuroase 8-) ...BOIERULEEE,nu in totdeauna tot ci zboara se maninca :P ..asa ca intr-o zi cu8-10* scoati o rama cu puiet din mijloc(umbli repidi)si daca nu gasesti botci di salvari trase ai reusit cum spi tu,iar daca gasesti (matca paaa)...cind vei mai faci unificari alta data sa pui matca in colivie asa pt siguranta reusitei si nu numai-Bafta!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR