Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde paul » 01 Mar 2019, 22:00

paul scrie:
Balian scrie:Te rog să continuăm în prietenie și iartă-mă dacă te-am supărat!

Nu m-ati suparat, dar, am o problema ... prea usor se pun etichete, de cele mai multe ori la modul cel mai gratuit ! :idea:
Personal, consider ca toti cei care frecventam acest forum si mai ales sectiunile tematice, o facem pentru a ne impartasi din cunostinte, experienta, pentru a invata chiar si din greseli ...
Va asigur de intreaga mea consideratie !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Balian » 01 Mar 2019, 22:10

paul scrie:
paul scrie:
Balian scrie:Te rog să continuăm în prietenie și iartă-mă dacă te-am supărat!

Nu m-ati suparat, dar, am o problema ... prea usor se pun etichete, de cele mai multe ori la modul cel mai gratuit ! :idea:
Personal, consider ca toti cei care frecventam acest forum si mai ales sectiunile tematice, o facem pentru a ne impartasi din cunostinte, experienta, pentru a invata chiar si din greseli ...
Va asigur de intreaga mea consideratie !

Am înțeles! Credeți-mă nu am avut intenție. Poate am greșit. Vă dau dreptate, și am să țin minte cele scrise mai sus.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 01 Mar 2019, 22:32

paul scrie:Nu stiu la alte rase, dar, la carpatina sau ce-o mai ramas din ea, nu ai albina de iernare pentru mai mult de 5-6 rame. Vorbesc de varfuri pt. 6 rame ! ;)
Ca sa nu fiu gresit inteles, dupa mine o rama iernata inseamna acoperire cu albina 100% din suprafata ramei si albina sa stea una peste alta, minim 2 straturi, in perioadele mai caldute cand albina se desface din ghem ! ;) Adica ... pur si simplu cand desfaci sa scoti rama sa curga albina pe fundul stupului. Sunt satul de vizionat rame acoperite cu un strat de albina pe 60-70% din suprafata ramei ! 8-)

Nu-mi place sa ma citez, dar, trebuie sa exemplific ...https://www.youtube.com/watch?v=KtRdeUURztA
Asa fac si eu ! Dreptul de autor ii apartine lui Mirel caruia ii multumesc !
LE ... pe cate rame trebuia restransa familia asta ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Balian » 01 Mar 2019, 23:06

Ca să vă răspund domnule Paul la întrebare. Dacă există aceea 700-800 de grade diferență în minus
între iernile noastre, albinele mele ar fi în situație să ierneze pe 4 rame că mi-ar putea să-mi permit să iernez
pe unități mici. Însă dacă iarna la mine ar fi dură eu personal am proceda la o pregătire intensă de toamnă cu
polen sau înlocuitori cît mai mult ca să am populație pe cel puțin 8 rame. Dacă nu am putea realiza această
configurație am proceda tot la unificări ca să potrivesc familia cum a spus colegul nostru la volumul stupului.
Asta ar fi planul meu. Ce ar ieși este altă discuție.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 01 Mar 2019, 23:29

Asta cu -domnule Paul - n-ati vrut sa ramaneti dator ? :)
Am inteles raspunsul, doar ca eu toamna nu prea am timp sa ma ocup cum ar trebui . ;)
Eram mai interesat de raspunsul la intrebarea ... pe cate rame Dadant ar trebui sa ierneze 17-18000 de albine ?
paul

Mesajde Balian » 01 Mar 2019, 23:50

paul scrie:Asta cu -domnule Paul - n-ati vrut sa ramaneti dator ? :)
Am inteles raspunsul, doar ca eu toamna nu prea am timp sa ma ocup cum ar trebui . ;)
Eram mai interesat de raspunsul la intrebarea ... pe cate rame Dadant ar trebui sa ierneze 17-18000 de albine ?

Nu mai știu cum să vă adresez. :?
Că nu aveți toamna timp nu este un motiv de justificare. Este o situație.
Pentru mine 17-18000 de albine nu este o obțiune pentru iernare individuală. Unific.
Numai dacă am fi obligat să iernez pe această configurație (proiect UE) sau din motiv
să am un număr anume de familii (?) am ierna la numărul de rame amintit de dumneavoastră.
Balian

Mesajde paul » 01 Mar 2019, 23:59

vicpo scrie:Banuiam ca asta vei spune , am incercat o poza dar nu ma pricep destul incit sa o pot trimite.nu spun ca familiile ajung sa ierneze pe 7-8intervale fara unificari.toamna unific , nu mai iernez sub aprx 17000-18000 de indivizi

Eu nu mai inteleg nimic !
Colegul vicpo ierneaza 17000-18000 de albine pe 7-8 intervale, adica 8-9 rame, adica nu mai are loc de diafragme ( nici nu mai stie ce-s alea), dumneavoastra ( continuam cu aceasta formula de adresare, eu n-am nicio problema) spuneti ca n-ati ierna atatea albine decat doar pentru numar la fonduri, eu le-as inghesui pe 3 rame ! :?
Despre ce vorbim pana la urma ?
paul

Mesajde Balian » 02 Mar 2019, 00:11

Nu le număr albinele toamna și nici în alte situații. Lucrez la aproximări.
Fac tot posibil să introduc la iernat familii populate. Asta am spus de la început.
Ce doriți să spun altceva? :)
Balian

Mesajde paul » 02 Mar 2019, 00:20

Balian scrie:Ce doriți să spun altceva? :)

Ca vicpo joaca in Liga Campionilor si eu impreuna cu cei care strangem la chinga jucam in Liga a 5-a !
Ar putea fi un raspuns ! Daca criteriul de excelenta ramane numarul de rame din lada! ;)
paul

Mesajde vicpo » 02 Mar 2019, 06:52

Paul nu te victimiza cu liga a 5 nu te retrogradeaza nimeni, am spus fiecare ietneaza cu cite kg de albina vrea.Se didcuts aici de valorificarea salcimului si cum sr trebui sa fie filia in cules, cr tre facut sa fie culegatoare suficients la data respeativa.cartile citite de mine nu recomanda iernari pe 4 -5 rame normal aplic ce am citit.pe un interval incap aprx 2500de indivizi deci pt 18000 e nevoie de 7-8 intervale Pline asa da curga albina cum zici tu.AM sctis cr cum procrdez nu te invat ca nu e cazul .
vicpo

Mesajde vicpo » 02 Mar 2019, 07:41

Iernarea si itretinerea familiilor puternice constitue o bariera naturala impotriva bolilor de care se tot vorbeste.Raminind strict la culesul de salcim yuon vorbeste de familie in care matca umple 12 rame de puiet, eu nu am o asfel de matca la mine 8 -9rame e maxim la o matca si cum am nevoie de 7 (minim) rame de capacit in jur de 1-5 aprilie iau masuri din toamna.Cam asta e metoda mea cu unele rezultate
vicpo

Mesajde yuonyuon » 02 Mar 2019, 09:28

vicpo scrie:Iernarea si itretinerea familiilor puternice constitue o bariera naturala impotriva bolilor de care se tot vorbeste.Raminind strict la culesul de salcim yuon vorbeste de familie in care matca umple 12 rame de puiet, eu nu am o asfel de matca la mine 8 -9rame e maxim la o matca si cum am nevoie de 7 (minim) rame de capacit in jur de 1-5 aprilie iau masuri din toamna.Cam asta e metoda mea cu unele rezultate
Eu nu am matci "atent selectionate" , am niste matci moro-cenusii ......nu cred ca e vorba de matci (este dar nu chiar) , cand vine vorba de suprafetele de puiet (dupa salcam)..

totu se rezuma la spatiu . eu lucrez cu dadant si caturi 1/1....cu toate ca am caturi 1/2 (pun cate 2 ca sa incapa rama 1/1)....UN FEL DE ME PE RAMA 1/1

anum trecut la fs am gasit o "anomalie" stup pe 3 corpuri 1/1 era coonfigurat astfel:
primu corp(de jos) ...plin cu pastura
al 2 lea .....4 rame de puiet si restu miere /pastura
al 3 lea .....cel de susu plin cu puiet 9 rame din leat in leat ...
miere nu am scos nimic dar la 10 august l am facut bucati ......

Spatiu la discretie.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Mar 2019, 09:40

revenind la perezent . la o verificare recenta (aleatorie) la stupi stransi pe 6 rame (cum zice paut) puiet pe 4 rame(adica 3 rame de puiet) din care una ecluzionata..(fara turte si apa la punga,fara adapost, fara aeroterma......fara linguri , ceaoane :lol: :lol: :lol: )
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 02 Mar 2019, 09:45, modificat de 2 ori în total.
yuonyuon

Mesajde daffid mihailov » 02 Mar 2019, 09:42

Nu poti sa apreciezi puterea unei familii in nr de rame. Pentru ca fiecare lucreaza diferit. Iar cine deschide podisorul si vede albina sus pe 8-9 rame, se pacaleste singur.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde peterneamt » 02 Mar 2019, 09:55

Un stup strâns pe 3 rame, ce rezervă de miere are ? Câtă miere trebuie să aibă un stup toamna tîrziu ?
Ce cantitate de miere trebuie să fie în permanență în cuib pe parcursul anului pentru ca matca să nu reducă ponta ?
MIEREA ESTE SOBA DE TERACOTĂ A STUPILOR. ODATĂ CE A FOST ÎNCĂLZITĂ ,DEGAJE TREPTAT CĂLDURĂ PROTEJÂND GHEMUL ȘI PUIETUL DE ȘOCURILE TERMICE . O FAMILIE STÂNSĂ, DAR FĂRĂ MIERE E OBLIGATĂ SĂ PRODUCĂ CĂLDURĂ PERMANENT ȘI ASTFEL CREȘTE UZURA ALBINELOR....( e valabil și vara )... LA FEL ȘI UNA SLABĂ, CE TERMINĂ REZERVELE DIN APROPIEREA GHEMULUI....ȘI MOARE CU MIEREA PE RAMELE ÎNVECINATE !
Pe câte rame iernează stupii țările nordice ( volumul stupului ) . Canadienii strâng cuiburile ? Și dacă le strâng, pe câte rame .....?
E chiar așa de greu....? :roll:
peterneamt

Mesajde vicpo » 02 Mar 2019, 10:28

daffid mihailov scrie:Nu poti sa apreciezi puterea unei familii in nr de rame. Pentru ca fiecare lucreaza diferit. Iar cine deschide podisorul si vede albina sus pe 8-9 rame, se pacaleste singur.

Ridici putin catul si vezi albina si pe ramele din corpul de jos ( vorbesc de me iernat pe 2 corpuri) cum sate inseli ?
vicpo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR