Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Gicuta » 20 Ian 2014, 11:36

jenica67 scrie:paul, daca asi fi in situatia ta si ar fi temperaturi rezonabile, cum este la mine acum, 14 gr C, la ora 9 dimineata, asi scoate ramele din mijloc si asi strange cuibul, daca iti permite mancarea de pe ramele ramase, sau daca ai rame cu miere, asi adauga altele 2 pline la capetele cuibului (dupa scoaterea celor doua din centru). Daca nu ai aceasta posibilitate, pune peste rame doua bete, o rama plina de miere, un corp de magazie cu degajarea in jos sa intre spateaza ramei in ea, sau pune rama in diagonala, la rama faci o gaura in centru ca Marin, pui doua bete, un placaj sa poata circula albinele iar peste harti si material de impachetare, capacul si mai vezi peste 3-4 saptamani. Bafta !

Daca veti scoate ramele din mijloc la temperatura de 14 grade, puietul de pe ele trebuie pus la incubator :d. Ramane varianta 2 :) sau o turta.
Iarna usoara!@
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde jenica67 » 20 Ian 2014, 15:44

Nu a zis ca are puiet.
jenica67

Mesajde paul » 20 Ian 2014, 20:49

jenica67 scrie:Nu a zis ca are puiet.

Aia trei la care m-am uitat, n-aveau puiet deloc !
Am dat astazi comanda de turte, maine le primesc si poate maine seara daca vremea imi permite sa le si administrez !
Aiaie !... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde visanc » 20 Ian 2014, 23:44

Cred ca poti sa-ti iei ramas bun de la " daca vremea-mi permite". :(
visanc

Mesajde gica.mosu » 21 Ian 2014, 00:00

gica.mosu scrie:
dicu.ion57 scrie:Va-ti convins ca chiar daca albinele sint sus pe rame are mincare? Nu va lasat inima pina a-ti verficat.Cel putin acuma a-ti scapat de grije.Succes mai departe.

Badi Ioani,ai dreptati(intr-o mina' :lol: )...Dar,ci sa' faci la asa teperaturi :!: ...parca' ti mininca' palmilii cind treci printri dinsa'li,chiar daca' stii ceti o fam dupa activitatea di la urdinis sa' nu numai-SPORRR!!!!

Am uitat(varsta 8-) )sa va za' ca la mini,din cei verificati-rearanjari cuib,10% au puiet si ci ma surprindi ca' o inceput ponta "babutili" iar celi de anul trecut mai asteapta...stiu eli di ci!!!
Pt visanc...tu ce-ai intales din ultimul ms???...Promit sa nu mai scriu ms la cei cari nu trec "NICA-NICA-LOCALITATEA"la avatar!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde lucky5strike » 21 Ian 2014, 13:08

Eu am inceput sa gandesc asa: bag in iarna x (2000) rame de albina sanatoasa. Scot in martie y(1800) rame albina sanatoasa. Scadere 10 %. E ok pana aci!

Costul iernarii, manopera, fiecare si le calculeaza, daca intra sau nu in cuib, daca pune diafragma au ba, cat au ba... bla-bla-bla.

O iernare de succes la noi e sa scoti in 15 martie familii care ocupa bine minim 6-7 rame de albina.

Pt asta va trebui sa bagi la iernat ghem de 7-9 intervale.

Mai putin sau mai mult de asta nu ajuta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 21 Ian 2014, 13:23

Din linkul colegului din Fagaras - uite sfera, nu e sfera... :lol:
Fişiere ataşate
fig01.png
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 21 Ian 2014, 15:03

Ii o sfera perfecta, 260 x 340 mm. :lol:
jenica67

Mesajde visanc » 21 Ian 2014, 17:09

gica.mosu scrie:Pt visanc...tu ce-ai intales din ultimul ms???...Promit sa nu mai scriu ms la cei cari nu trec "NICA-NICA-LOCALITATEA"la avatar!!!!

Am inteles ca ar fi fost bine sa bag matca intr-o colivie ca sa nu ma risc si ca ar fi bine intr-o zi calduroasa ca sa verific.
Am cautat acuma mai in detaliu si am bagat si localitatea. Imi cer scuze nu am stiut unde se baga. :geek:
visanc

Mesajde gica.mosu » 21 Ian 2014, 17:46

OK,amu ai a'nteles...E bini ce si cum sa procedezi in viitor :idea: Totusi era vb de ultimul tau ms pi ac topic....Daaar pt ca. ai pus loc in avatar ne mai ...chiar la un telefon...Baftaaa-MOSU!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde visanc » 22 Ian 2014, 10:15

visanc scrie:Cred ca poti sa-ti iei ramas bun de la " daca vremea-mi permite". :(

In acest mesaj ma refeream ca poate sa isi ia ramas bun de la vremea buna... cam incepe incet incet iarna... cu pasi marunti, doar ca nu prea ne mai lasa sa intram in stupi, mai ales acum ca a inceput ponta. ;)
visanc

Mesajde jenica67 » 22 Ian 2014, 13:23

Noi la Resita nu cred ca o sa avem iarna in adevaratul sens al cuvantului, dar ce tu deja ai vrut sa te bagi in ei ? Lasa- i mai bine linistiti pana se incalzeste putin, ca stiu ele ce au de facut.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 22 Ian 2014, 15:28

visanc scrie:In acest mesaj ma refeream ca poate sa isi ia ramas bun de la vremea buna... cam incepe incet incet iarna... cu pasi marunti, doar ca nu prea ne mai lasa sa intram in stupi, mai ales acum ca a inceput ponta. ;)

Adica...daca nu incepea ponta era altceva? Le faci semn si daca vremea iti permite, cei la care nu a inceput ponta ii mai deschizi asa din cand in cand? ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde joohny » 22 Ian 2014, 18:20

Va salut.In aceasta perioada deoarece a scazut temp. putem sa inchidem urdinisul tinind cont ca am stupi cu fund FA iar sibarul este deschis 50%,sau in cazul ca va ninge mai este cazul sa dam zapada de la urdinis avind aceleasi conditii de mai sus?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde Mircea_63 » 22 Ian 2014, 19:22

Joohny, esti meserie! Pe bune.

Normal ca daca e frig afara si ai fundul cu sita AV, e o idee buna sa inchizi urdinisul pentru a le fi mai cald. :lol:

Ce rost are? Il poti inchide daca vrei, oricum daca e frig, nu mai zboara, aerisire au suficienta. Dar daca nu esti acolo si vine o zi calduta si insorita, poate vor dori sa dea o fuga pana la toaleta.
In privinta zapezii, nu-ti fa nicio grija. Aerisire au prin sita, iar daca e blocat urdinisul cu zapada...tot nu vor avea chef sa iasa afara. Cand se incazeste si vor dori sa iasa, se va topi si zapada. Nu te apuca sa cureti zapada, ca mai mult le deranjezi decat le ajuti cu ceva.

Cel mai bun sfat ar fi sa uiti ca ai albine, pana macar in ultima decada a lui februarie, dar e un sfat greu de urmat. Mai ales daca nu esti sigur ca ai iernat pe rame pline cu miere.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 22 Ian 2014, 21:20

In seara asta am pus turte la 18 din 22 ! Temperatura ... -8C ! :oops:
Vreo 2 sau 3 nu cred ca aveau nevoie, dar le-am pus ... sa nu trebuiasca ! :oops:
Urdinisurile erau blocate cu zapada inghetata (a trebuit sa folosesc dalta) si am fost nevoit sa le curat ! :oops:
Deja m-am saturat de ... iarna !
Ce parere aveti ? De ce era albina sus pe rame la cei carora le-am pus turta ??? Ca de caldura ... nu cred ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR