de BUNKA » 26 Ian 2014, 11:00
Cate bordeie atatea obicee...cati stupari atatea idei, atatea modele de intretinere, toti au dreptate, toti se inseala, toti sunt meseriasi si toti gresesc...
Adica ..asa cum zicea si Mirciulica 63 exista o logica, un ghem care ierneaza in conditii de umbra la inceputul iernii, isi conserva bine energia, nu se desface la prima raza de soare care loveste peretele frontal, nu consuma mult contrar aparentei idei ca daca sta la cald consuma mai putin.
Este mai inactiv iar momentul cand iese afara este atunci cand chiar sunt zile calde, nu exista riscuri de a iesi si a inghetza, nu exista riscul ca in acest an ca dupa niste zboruri timpurii prelungite si nenumarate pe fondul caldurilor din timpul iernii matcile sa se apuce de ouat, si acum sa toace hrana in disperare...exista o logica in toata povestea asta !!
Eu am stupii pe paleti, cate 4, doi cu fatza spre nord 2 cu fatza spre sud...pana acum cei dinspre sud au iesit frumos la zbor o data sau de doua ori, in rest i-am tinut inchisi, aia de la nord nu au iesit deloc dar...ierneaza foarte bine, au urcat mai greu pe miere..la prima vedere se pare ca umbra ai tine mai inactivi cu exceptia unuia care are albina pe 5 rame acopera cam totul sus si jos cand am desprins usor corpurile este full si acolo...ala mi-a dat emotii dar apoi am observat ca lada este grea, la fel de grea ca in toamna, iar albina ocupa bine ramele superioare unde are hrana..inca stau linistit cu el !
Nu am dat nici o turta si nu dau...
Am si 4 Dadanti 1/1 care ierneaza bine pe un varf de deal cu fatza la soare, dar acolo sunt stransi bine intre diafragme de polistiren, sunt pe 2 corpuri, corpul de jos fiind gol, lazile sunt negre, nu au folie ci un capac de lemn, nu exista condens, consumul este mic de tot iar mortalitate 10-15 albine pe fund la fiecare..unul singur avea ceva mai putina albina si l-am intors cu partea din spate cu miere inspre cer...asa cum face Tei Negru...sa traiesti Mitica !!
Deci adevarul absolut nu cred ca e la nimeni....