Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paraul_porcului » 02 Feb 2014, 21:20

Daca Langstroth s-a inselat(ca umiditatea se elimina prin ventilare superioara) in capitolul referitor la iernarea albinelor atunci si eu gresesc. Referitor la hranitor intradevar e o problema acumularea apei in cazul in care patrunde cumva in stup insa nu e de nerezolvat. Pe timpul iernii se poate prevedea un picurator.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde lucky5strike » 02 Feb 2014, 21:34

BUNKA scrie: Nu e bine, mai studiază cazul...toaca hrana la greu, uzura mare, ce face Mărgărit in Canada e diferit...ierneaz:ă pe 40-50 kg de miere, plus 4-5 rame de pastura acolo se creste puiet din faza de iernare, se schimba albina in lada...ei stăpânesc bine tehnica asta...

BUNKA, tu esti sigur de faza asta? Unde a zis DM ca are puiet iarna? Ma mir! Poate mi-a scapat aspectul, chiar as fi curios.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kiloz » 02 Feb 2014, 21:34

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde nae » 02 Feb 2014, 22:51

paraul_porcului scrie:Daca Langstroth s-a inselat(ca umiditatea se elimina prin ventilare superioara) in capitolul referitor la iernarea albinelor atunci si eu gresesc. Referitor la hranitor intradevar e o problema acumularea apei in cazul in care patrunde cumva in stup insa nu e de nerezolvat. Pe timpul iernii se poate prevedea un picurator.

N-am citit ce a scris nenea L dar pt realizarea ''VENTILATIEI'' ai nevoie de doua lucruri , nu obligatoriu concomitente ,si anume :
1- ventileaza albina = mai greu ...(iarna)
2-ai tiraj intre urdinisul inferior si cel superior ...(apa se scurge pe urdinis)
MATALE vrei (asa ai scris ) urdinis EXCLUSIV superior = cum elimini condensul ?
Poate te ajuta cei care colecteaza polen prin colector superior (sau Valter = ai ocazia sa ''ma f-uti in gura '' te-am citat )(pont:- n-am citit pe Langstrot asta , :idea: )
nae

Mesajde csaa » 02 Feb 2014, 23:04

Nae, colegule, ce ai patit de esti asa incrancenat? Omul spune o varianta, nu trebuie sa-l repezi sau sa-l jignesti daca nu esti de acord cu el.
csaa

Mesajde nae » 02 Feb 2014, 23:20

csaa scrie:Nae, colegule, ce ai patit de esti asa incrancenat? Omul spune o varianta, nu trebuie sa-l repezi sau sa-l jignesti daca nu esti de acord cu el.

Buna seara .
Insist cu argumente , n-am jignit pe nimeni = va rog .
Eu chiar nu cred ca exista un stup cu urdinis , exclusiv, superior .
(paranteza e pt ''nepotu' lu bunelu' '' ...= corect, am bagat-o fortat :oops: )
nae

Mesajde proapis13 » 02 Feb 2014, 23:24

Unii dintre cei tineri in apicultura ar trebui sa mai consulte cate o carte mai veche,
inainte de a se avanta si sa scrie ce cred sau cel mult din auzite prin locuri mai putin umblate de femei.....
Literatura sovietica recomanda prin anii 60 iernarea cu urdinisi superior iar vara cu cel inferior
De unde credeti voi ca a venit denumirea de ,,Magnet de apa'' ???
Cati dintre cei ce postati ca incepatori stiti ce inseamna si la ce se foloseste ??? :?
Sa va enumar eu avantajele ????..... sau ...mai bine cautati voi unde scrie.......
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BogdanU » 03 Feb 2014, 01:16

proapis13 scrie:Unii dintre cei tineri in apicultura ar trebui sa mai consulte cate o carte mai veche,
inainte de a se avanta si sa scrie ce cred sau cel mult din auzite prin locuri mai putin umblate de femei.....
Literatura sovietica recomanda prin anii 60 iernarea cu urdinisi superior iar vara cu cel inferior
De unde credeti voi ca a venit denumirea de ,,Magnet de apa'' ???
Cati dintre cei ce postati ca incepatori stiti ce inseamna si la ce se foloseste ??? :?
Sa va enumar eu avantajele ????..... sau ...mai bine cautati voi unde scrie.......

Fara sa dau cautari pe Google sau in alta parte, cred ca si folia de deasupra ramelor, neizolata corespunzator fata de mediul exterior stupului, poate fi considerata un magnet de apa. Pacat ca aceasta nu are unde se scurge, decat tot la sursa. :)
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde paraul_porcului » 03 Feb 2014, 09:25

Internetul e cea mai sinistra experienta din istoria omenirii. Va salut.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2014, 10:08

paraul_porcului scrie:Internetul e cea mai sinistra experienta din istoria omenirii. Va salut.

OARE,asa sa fiii :?: IERI....am bagat unaaa asa la"MOMA :idea: "Aia ca ancep sa bag sirop di maine 8-) Cini puni "botul" :mrgreen: Asa ca mai cititi sa' o carti=MANUAL-apicol sa' faciti diferenta=Anvatati-cititi-anvatati...indiferent di undi-SPORRR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde 7Rame » 03 Feb 2014, 12:18

N-ai cum sa elimini total, condensul. Nu-l citez pe lucky, sunt de aceiasi parere cu dansul. :D
Dintre toate sistemele cel care diminueaza cel mai mult condensul, si mai ales umiditatea din stup, mi se pare clopotul, corect izolat sus, si mai ales corect aerisit jos.
Initial nu am avut incredere in el, pt ca nu izolam bine sus, si nu aeriseam bine jos... si ce era in stupi...Doamne fereste (aia' de probe) gheata, din condens la 3cm de ghem!!!! si restul... Eu nu zic fundul gol, ca am fund fix, ci doar blocul (limitatorul de urdinis) scos de tot. Si e bine, cel putin in zona mea. Alt avantaj, poti vedea albina usor, prin celofan,iarna, stii pe unde este, nu rupi podisoare, nu faci zgomot prea mare, eytc. dezavantaj nu vad, poate doar ca ghemul are tendinta sa stea putin mai sus, dar sta confortabil, la minus 2-3 grade am vazut ghem de 7 intervale, ce nu statea strans, deci un confort sporit.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde nae » 03 Feb 2014, 14:27

paraul_porcului scrie:Internetul e cea mai sinistra experienta din istoria omenirii. Va salut.

D-le , imi pare rau ca in loc sa te ajut te-am suparat .
Mi-am recitit postarea cu cele 2 variante = n-ai cum sa intelegi - e ravasita .
Incerc altfel :
-apa e mai grea decat aerul si coboara.
-d-ta vrei s-o elimini pe sus , asta se intampla asa : 1- prin evaporare /nu-i cazul , 2- prin ventilare .
- in cazul 2 se realizeaza prin ventilarea albinei =si nu poate ca-i frig sau printr-un curent de aer (horn =urdinis+gaura sus)
Daca etansezi jos n-ai nici clopot nici horn ai.. o ''galeata''.
Mai simplu nu pot ; am vrut sa-ti pun neuronul la treaba nu sa dau cu parul (poti sa -zici de ''dulce'' /dar sa nu pleci )
nae

Mesajde cosming » 03 Feb 2014, 15:07

Sunt convins ca multi dintre voi ati incercat diverse variante pentru aerisirea stupilor iarna cu urdinis mai larg ori mai strans, cu aerisire in podisor, in sistem clopot ata pentru reducerea umiditatii cat si pentru un consum optim de hrana. Din ce am citit pana acum atat in cartile(pdf-uri) postate pe forumuri cat si in alte materiale subiectul pastrarii unei umiditati constante in stup iarna in functie de temperaturile exterioare nu este foarte detaliat decat se specifica cam 5mm de interval albina si cam de o palma aerisire in podisor. Eu personal la un stup cu fund plin(ME 10 rame) pe 7 intervale de albina am lasat 0.5cm la urdinis si cam 1/4 aerisire in podisor si m-am ales cu condens pe peretele lateral opus ghemului la inceputul lui ianuarie. M-am enervat am imbracat stupul in polistiren si am largit urdinul la 6 cm iar de atunci singurele urme de apa au fost la udinis dupa ninsorile de saptamana trecuta. Ma poate ajuta cineva cu un material din care sa reiasa cam ce umiditate degaja albinele(exceptand cei 18% din miere) in conditii de iarna? Si cand ma gandesc ca la stupii cu fund gol singurele picaturi de apa au fost pe tabla care inchide partea de jos a stupului asta in conditiile in care am acoperit total fundul stupilor cat a nins si a batut vantul.
cosming

Mesajde alexx » 03 Feb 2014, 17:23

Cat de reala vi se pare afirmatia lui hristea
Dupa echinoptiul de iarna matca incepe sa ponteze
Si ponta ei e direct proportionala cu lumina zilei.
alexx

Mesajde paul » 03 Feb 2014, 19:55

alexx scrie:Cat de reala vi se pare afirmatia lui hristea

Colegu'... nu-i echinoptiu, ci echinoctiu ! Iarna-i solstitiu si nu ... echinoptiu !
Unele matci ponteaza si in vremea echinoctiului (toamna) si in vremea solstitiului (in decembrie). Nu-s bune ... niciunele ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2014, 20:47

alexx scrie:Cat de reala vi se pare afirmatia lui hristea

Colega, io nu-l contrazic pe Hristea dar intamplarea face ca taman azi, impreuna cu Mircea63, sa fi luat "la mana" asa... rama cu rama, o familie nu tocmai slaba ( 7 rame ghem ) bonus matca 2013 tarzie.
Strop de puiet.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR