Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde ignatov andrei » 26 Ian 2017, 00:54

zahcat scrie:Cuiburile sunt strânse pe 4 sau 5 r.Din cauza frigului nu am facut poze

Cand te manca-n c...
Ce treaba ai tu sa-i bagi in seama pe tortionari...?!?
ignatov andrei

Mesajde Sam » 26 Ian 2017, 08:35

"Ce-i drept,anul acesta am familiile mult mai slabe,in ciuda unificarilor facute la sange."

Salut Zahcat. Sa nu te superi dar daca familiile sunt pe 4-5 rame nu inseamna ca ai facut unificari "la sange". Si eu mai am cateva familii mai slabe insa fie le-am bagat 2 in 1 lada cu perete comun, fie urmeaza sa le unific intr-o zi cu zbor de curatire. Au fost destul de multe familii + roi pe care i-am unit, senzatia initiala era de retinere, acum imi pare rau ca nu am reusit sa le unific(unific poate insemna si iernare 2 in 1, unde regina e tanara) pe toate care sunt sub 5 rame.
Umezeala am redus-o anii trecuti(la stupii in pat rece ca ai tai) prin crearea unei circulatii a aerului intre urdinis si spatele stupului, lasam sita descoperita(sau acoperita de un material textil subtire/prin care aerul trece cu usurinta) pe o suprafata apropiata de marimea urdinisului. In functie de familie si mentinerea/disparitia umezelii, suprafata respectiva o ajustam.
Daca au mancare, lasa-i sa simta putin aer (fie el si polar), umezeala o sa-i afecteze mai mult decat frigul.

P.S. Unde este condensul? Din poze nu se vede ... materialul textil de pe rame e ud? Sau ceva "bruma"pe peretii stupului si pe "colturile"cuibului?
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde kovacslg » 26 Ian 2017, 10:48

Am observat la stupii unde am folosit carton, condens mai pregnant decat la cei la care am folosit doar material de iuta, sau bumbac.
In cazul cartonului e necesar a lasa un spatiu neacoperit, inasa materialul de iuta sau bumbac poate acoperii intreaga suprafata.
Iuta e mai permeabila la aer, bumbacul este mai dens, prin utilizarea unuia sau altuia, intr-un singur strat sau doua, permite un control al intensitatii circulatiei de aer, in functie de umiditatea constatata.

In mod normal, cu temperaturile din ultima perioada, si cu mult soare, nu ar trebui sa fie condens in stupi, si unde exista - trebuie inlaturat, in caz contrar la aparitia / extinderea puietului in urmatoarele saptamani, condensul din acele familii se va manifesta si mai puternic, afectand negativ activitatea din stup.
Fişiere ataşate
WP_20161211_010.jpg
WP_20161211_008.jpg
kovacslg

Mesajde vulpea » 26 Ian 2017, 21:12

I.A.,te tii de 'soti' in continuare.la 'gaini gofrate' le zic....fratii petreusi..
vulpea

Mesajde vulpea » 26 Ian 2017, 21:14

PS.n-am inteles,eu sunt tortionar ?!
vulpea

Mesajde ignatov andrei » 26 Ian 2017, 21:36

vulpea scrie:I.A.,te tii de 'soti' in continuare.la 'gaini gofrate' le zic....fratii petreusi..

:lol: :lol: :lol:

Cine are fise lunecoase... se prinde!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 26 Ian 2017, 21:41

vulpea scrie:PS.n-am inteles,eu sunt tortionar ?!

Nu (daca vrei, n-ai decat...)!
Am facut referire la cei ce propovaduiesc umblatul, iarna, la familii si apoi trambiteaza numai necazuri si catastrofe!
Cei mai slabi de inger...
ignatov andrei

Mesajde Gicuta » 26 Ian 2017, 23:22

gica.mosu scrie:...Pt catalin ene...de regula stupul-fam in ghem,cauta sa se org unde-i mai cald(fata,spate=ele stiu,cunosc mai ghini ..) si daca nu au hrana la "nas" in FUNCTIE DE Kg ALBINA,acolo'ntepenesc(uneori vremea le mai ajuta...).....momentan esti in "grafic"...Pt ,Gicutaaa,dupa intrebare si raspuns=daca taceai...... ...Da,la 9 ani puneam rame'n cat si dadeam la centifuga cu tatuca...si acum mai sciu si"basme" pt cei "mici"...si multi mai prind ca'ti ceva din"minciunili"meli...:shock: Cat despre politica,am scris..."am fooost dat afara" de la facultatea St Gheorghiu...pt ca am intrebat asistentul:care-i diferenta intre hoti de gaini,siHOTII la nivel inalt ..Si da, "prostimea" voteaza=pune "botul" dupa ce i se promite(peste ta't in tara)...apoi ii da "palme lu' MUTU".....=primesc ce-au votat ...PROMISIUNI :!: P.S-Vezi....GICUTA ,ca le am un piiiic si cu politicaaa..

Nea GM, tot asa am iesit si eu de la doctorat, pt ca cercetarea se facea (si se face inca :shock: ) din articole straine si azi ajungeam mare vedeta :D . In ceea ce priveste minsiunili tali....Baga!! Ca poti si cat te tine..... Ca uite asa si nea Gica alalalt a ramas pe buzele (si pe tastatura) tuturor. Si sper asa sa ramana.......
PS. Tot cam asa le am si io!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Mircea_63 » 27 Ian 2017, 00:25

Gicuta scrie:Nea GM, tot asa am iesit si eu de la doctorat, pt ca cercetarea se facea (si se face inca :shock: ) din articole straine

In prima faza trebuie sa stii cam tot ce s-a scris si cercetat despre un subiect, altfel te trezesti ca reinventezi roata. Dupa ce esti la curent cu astea, te apuci sa sapi mai departe.
Normal ca cercetarea prima data din articole. Uneori chiar n-ai nevoie de experimente. Poate ca au fost facute deja, dar e nevoie de ochiul care sa vada acolo ce n-au vazut altii.

Nea Gica Mosu este vedeta! Si cred ca n-are doctorat. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde filip » 27 Ian 2017, 00:33

G.M,are” scoala vietii” cursul zi de zi printre albine.
Acum discutam cu un prieten si ii explicam cum caut eu primavara intr-o zi cu vant vetre de stupina.
Asta conteaza mult la iernare in perioada de viscol...........................si iernile prelungite.
filip

Mesajde Gicuta » 27 Ian 2017, 10:36

Mircea_63 scrie:
Gicuta scrie:Nea GM, tot asa am iesit si eu de la doctorat, pt ca cercetarea se facea (si se face inca :shock: ) din articole straine

In prima faza trebuie sa stii cam tot ce s-a scris si cercetat despre un subiect, altfel te trezesti ca reinventezi roata. Dupa ce esti la curent cu astea, te apuci sa sapi mai departe.
Normal ca cercetarea prima data din articole. Uneori chiar n-ai nevoie de experimente. Poate ca au fost facute deja, dar e nevoie de ochiul care sa vada acolo ce n-au vazut altii.

Nea Gica Mosu este vedeta! Si cred ca n-are doctorat. :D

Pana acu putini ani, cercetarea romaneasca se oprea la prima faza enuntata de d-ta, in foarte multe dintre cazuri. Daca te-ai lovit, stii asta.
In ceea ce il priveste pe nea Gica, nu pot decat sa fiu de acord!!
Toate cele bune!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde gica.mosu » 27 Ian 2017, 18:19

ignatov andrei scrie:
vulpea scrie:PS.n-am inteles,eu sunt tortionar ?!

Nu (daca vrei, n-ai decat...)!
Am facut referire la cei ce propovaduiesc umblatul, iarna, la familii si apoi trambiteaza numai necazuri si catastrofe!
Cei mai slabi de inger...

Pai,daaa, vezi Vulpe(ta)ca asta a fost scrisa la"moma" sa'nteleaga si ......Oare, scrie undeva ca n-am voie sa deschid un stup-si sa rezolv o pb urgenta(o turta'n cap daca-i cazul,s-au alteceva...pai, o fac si daca's -20*....)daca n-am facut ce si cum trebie la timp...Astiea, se numesc cei ce "tortureaza" fam-=de albine si o fac cu buna stiinta-pe pielea looor 8-) si celalalt sens era, de a te baga'nseama(vorba,a-ti da un pic de importanta fata de restul de pe forum...)..si, e o miiica mare dif intre "teasca"...Visinescu=securistul(adevaratii tortionari-criminali) si nooooi(vulpea-G.M) :oops: Eu, G.M,cred,ca era mult mai ghini daca-i dadeai lu'Zahcat un altfel de sfat,MS nu: "vezi daca te-o mancat pe undeva sa parai zapada sub papuci" ..era vb de umiditate'n stupi!?!!!Si daca,D-le I. A te uitai pe ultemele 100 de MS (ale mele)nu gaseai astfel de indicatii pretioase...ba, mai citeste alte...N MS scrise de Tiih,Filip,Bambuchea si muuulti altii(ff competente si la obiect),si de la un adevarat om-ing Peternemt(saruma "boierule")...am avut ce sa 'nvat de la fiecare cati ceva...chiar la varsta mea....Pt GICUTA:Nu stiu daca stieai=auzit de NR VEDIC al fiecarui om=individ...(te poti informa, il poti intreba respectuos pe"GOOGU" si da,il afli).... Nr meu este-3,si este caracterizat prin:A-INTELIGENTA,B-corectitudine..C-original prin ceea ce fac.....Daca la A,nu ma pot lauda prea mult(nu sunt doctorant-injineeer) trageti voi concluziile..la B siC...cititi MS mele si...Da,cred ca trec clasa :P la pct A, cred ca a avut dreptate Filip si tb sa mai lucrez un piic la MODESTIE ;) ...P.S-Nu toti care sunt cu n facultati(ing agronomi)...doctoranti :oops: se pot mandri ca mine prin ceea ce fac- scriu...si daca daaa, dupa,n ani....voi(ve-ti) fi pomenit(iti) ca GR ,asta ve-ti afla,doar voi s-au posteritatea........O sara buna la toti-G.M...
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 27 Ian 2017, 18:45, modificat de 2 ori în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde zahcat » 27 Ian 2017, 18:39

Multam fain pt sfaturi,Vulpe,Sam,nea Gica.Pentru mine subiectu' este inchis.Asa e cand te mananca limba si vrei sa te mai sfatuiesti cu cineva.Pentru lucrurile astea nu prea mai este loc aici.Daca doream mistocareala si ironii intram pe Catavencii sau Kamikaze.
Multumesc inca o data.

Cu stima,Catalin
zahcat

Mesajde vulpea » 27 Ian 2017, 19:59

zahcat, eu zic sa 'te cumintesti'.asa ai ocazia,rarisima,sa cunosti firea la oameni si sa apreciezi care din noi nu e indiferent la problemele tale.si mai ales sa inveti sa nu mai faci alergie la zicala 'curaj gaina ca te tai'.OK ?
vulpea

Mesajde Thewatcher » 27 Ian 2017, 21:05

va salut sunt nou pe forum si nici in apicultura nu ma pot lauda cu prea multa experienta.sunt din ardeal aici a fost foarte frig ce mai iarna in toata regula.saptamana asta le-am pus cate o punga cu miere cam500g mancare au suficienta si pana acuma se prezinta destul de bine insa din teama sa nu se poata deplasa in spate pe miere am decis sa pun mancare.ce ziceti am facuto de oaie
Thewatcher

Mesajde filip » 27 Ian 2017, 21:11

Thewatcher scrie:va salut sunt nou pe forum si nici in apicultura nu ma pot lauda cu prea multa experienta.sunt din ardeal aici a fost foarte frig ce mai iarna in toata regula.saptamana asta le-am pus cate o punga cu miere cam500g mancare au suficienta si pana acuma se prezinta destul de bine insa din teama sa nu se poata deplasa in spate pe miere am decis sa pun mancare.ce ziceti am facuto de oaie

E ok,mierea nu le face rau.
Peste o saptamana s-ar putea sa zboare afara.
filip

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR