Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde jaistuparul » 02 Feb 2013, 23:21

SEARA BUNA LA TOATA LUMEA! URMARESC SI EU DISCUTIILE VOASTRE DE CEVA VREME, AM FOST ,,MUSCAT DE SARPE" IN URMA CU VREO 20 SI CEVA............ DE ANISORI IN URMA, ASTFEL INCAT IN PREZENT SI EU PASTORESC CU MULT DRAG VREO 200 FAMILII DE ALBINE. IN SCURTA MEA INTERVENTIE AS FI VRUT SA VA IMPARTASESC DIN EXPERINTELE BATRANILOR STUPARI CARE DE MULT S-AU INTALNIT CU SF. AMBROZIE SI SPUNEAU IN FELUL URMATOR: NEPOACE, STUPII NU MOR NICIODATA DE FRIG!!!!!!!!!!!! DAR MOR FIE DE FOAME FIE CA SUNT BECEGI( bolnavi)! mult adevar grait-au! UN UMIL PAURE(TARAN) pentru cei care nu stiu, ori pentru cei carora le este rusine sa spuna acest lucru.......... cu mult respect si ingaduinta, ing. Jimon A.
jaistuparul

Mesajde Hropaciov » 03 Feb 2013, 08:51

Ieri am deschis stupii sa pun turte.La unul am gasit diaree(miros urat,albinele care s-au asezat pe mine lasau fecale de culoare maronie deschis).Ghemul este de stul de mare(4-5 intervale).Ce pot sa-i fac?Oare va rezista pana la urmatorul zbor de curatire(poate 2-3 saptamani)?
Hropaciov

Mesajde vlad » 03 Feb 2013, 09:28

Hropaciov scrie:Ieri am deschis stupii sa pun turte.La unul am gasit diaree(miros urat,albinele care s-au asezat pe mine lasau fecale de culoare maronie deschis).Ghemul este de stul de mare(4-5 intervale).Ce pot sa-i fac?Oare va rezista pana la urmatorul zbor de curatire(poate 2-3 saptamani)?

nu, sau daca il apuca - nu apuca papadia
vlad

Mesajde calin bondaru » 03 Feb 2013, 10:08

jaistuparul scrie:SEARA BUNA LA TOATA LUMEA! URMARESC SI EU DISCUTIILE VOASTRE DE CEVA VREME, AM FOST ,,MUSCAT DE SARPE" IN URMA CU VREO 20 SI CEVA............ DE ANISORI IN URMA, ASTFEL INCAT IN PREZENT SI EU PASTORESC CU MULT DRAG VREO 200 FAMILII DE ALBINE. IN SCURTA MEA INTERVENTIE AS FI VRUT SA VA IMPARTASESC DIN EXPERINTELE BATRANILOR STUPARI CARE DE MULT S-AU INTALNIT CU SF. AMBROZIE SI SPUNEAU IN FELUL URMATOR: NEPOACE, STUPII NU MOR NICIODATA DE FRIG!!!!!!!!!!!! DAR MOR FIE DE FOAME FIE CA SUNT BECEGI( bolnavi)! mult adevar grait-au! UN UMIL PAURE(TARAN) pentru cei care nu stiu, ori pentru cei carora le este rusine sa spuna acest lucru.......... cu mult respect si ingaduinta, ing. Jimon A.

mult adevar in ce spune-ti aici domnule jimon!
daca am putea aduna o videoteca cu sfaturi batranesti sau macar un ghid practic ar fi exceptional!
nu va chinuiti sa explicati regionalismele caci suna atat de bine aceasta limba!
calin bondaru

Mesajde marian carstea » 03 Feb 2013, 10:24

stimati apicultori greu acum incepe daca sau administrat turte sau apifonda din decenbrie cu am vazut pe forum sau bagat roiuri pe 3 rame la iernat alea si iesite in primavara nu vor face fata culesului si vor fi pierdere de tinp si vulnerabile la boli si furtisag .
marian carstea

Mesajde Mircea_63 » 03 Feb 2013, 10:39

jaistuparul scrie: NEPOACE, STUPII NU MOR NICIODATA DE FRIG!!!!!!!!!!!! DAR MOR FIE DE FOAME FIE CA SUNT BECEGI( bolnavi)! mult adevar grait-au! ing. Jimon A.

D-l Jimon, frumoase locuri...ma umple de nostalgie de cate ori trec prin Capalnas. Am petrecut cateva veri la castelul Mocioni si mi-a ramas in suflet. Acum trec saptamanal pe acolo si ...mereu imi aduc aminte. (... pe atunci nu era inca sanatoriu de psihiatrie ;) )

Stiau bine batranii despre iernarea albinei, un amanunt insa -pe care l-am prins tot citind. Pe vremea aceea era albina bastinasa... care a trait aici de cand e ea, iar batranii o cunosteau. A existat pe vremea comunismului un val de importuri de matci, din locuri cu alta clima. Matci care incep ponta foarte devreme. De aici...necazuri daca le prinde gerul cu puiet si fara hrana in apropiere. Albina cu probleme la iernare, iar selectia naturala isi face treaba.

Le-au iernat in buduroaie, cosuri etc ...oare unde le puneau turtele? :? Stiau ei ce stiau!
Va saluta un alt paure!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde dan juncu » 03 Feb 2013, 11:11

Hropaciov scrie:Ieri am deschis stupii sa pun turte.La unul am gasit diaree(miros urat,albinele care s-au asezat pe mine lasau fecale de culoare maronie deschis).Ghemul este de stul de mare(4-5 intervale).Ce pot sa-i fac?Oare va rezista pana la urmatorul zbor de curatire(poate 2-3 saptamani)?

Anul trecut am avut si eu o situatie ca a ta ,iar cand timpul mi-a permis sa ma uit in stup am constatat ca nu avea matca.L-am scuturat pe niste rame curate si l-am unit cu un roi facand o familie super.
dan juncu

Mesajde florinapi » 03 Feb 2013, 11:28

Parerea mea cu privire la ce a prezentat Paul:
Nu inteleg cum, o jumatate de galeata de albine stranse la cinci rame ocupa doar partea din fata a ramelor?
Rosatura pana la sarma a fost facuta de un rozator,albinele nu fac asa ceva doar la furtisag violent.
Tratamentul contra varooa ne facut la timp.
Atentie totusi,la tot felul de invertituri.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde paul » 03 Feb 2013, 11:34

@ DOMNULE Valter ... DREPTATE AI ... in ceea ce afirmi !!! Numai ca,din 18 daca"pleaca" unul raman ... 17 :( Acest 1 plecat insemna teoretic ceva miere si poate 1-2 roi ! La "targetul" pe care tocmai mi l-am impus , sa ajung la 50 la finalul sezonului 2013 (roi facuti + roi cumparati) incepe sa-mi dea cu virgula . Si apropos de regina ... era regina unui mic roisor luat de la cineva de la munte ! Cred ca era o carpatina ... cat mai aproape de adevar . Problema acestei regine a fost urmatoarea : la 1 octombrie :o avea saraca 1 pumn de albine deoarece "stuparul lu' peste" care o detinea a mers pe principiul ca "albina de aia-i albina ... sa culeaga" , chiar daca a fost vorba de o seceta crunta .Nu-mi amintesc sa fi vazut pe toate cele 4 rame :o pe care erau vreo 50 de celule cu miere bineinteles necapacita ! Cand i-am luat toate cele 4 "roiuri" nu cred ca aveau in total 1kg de albina :o Defuncta regina cu albinele aferente le-am unificat cu o familie orfana ! A fost bine primita si probabil datorita abundentei de hrana s-a apucat de treaba ! Probabil ca nu a mai vrut sa se opreasca decat la ... finish :(
@ Andrei Ignatov ... EXCLUS SOARECELE ! Rosatura era in coltul DE SUS de la urdinis ! Si eu soareci invizibili , fara sa lase nici macar o urma (fecala) n-am vazut. In jurul rosaturii in celule erau albine moarte !!!
Acum ... va rog un sfat !!! Astazi sunt temperaturi pozitive . N-ar fi bine daca macar la familiile la care am vazut pete de diaree pe rame sa le administrez cu seringa pe leatul superior al ramelor sirop caldut cu protofil ??? Pentru ca ... sunt slabe de zbor de curatire curand !!!
Va multumesc !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 03 Feb 2013, 12:05

florinapi scrie:Parerea mea cu privire la ce a prezentat Paul:
Nu inteleg cum, o jumatate de galeata de albine stranse la cinci rame ocupa doar partea din fata a ramelor?
Rosatura pana la sarma a fost facuta de un rozator,albinele nu fac asa ceva doar la furtisag violent.
Tratamentul contra varooa ne facut la timp.
Atentie totusi,la tot felul de invertituri.

Florine ... aproximativ jumatatea de galeata de albine ERA TOTALUL ALBINELOR ! Moarte desigur ... In partea din fata a ramelor erau moarte in celule ! Albinele moarte pe fundul stupului erau de la jumatatea ramelor inspre partea din fata spre urdinis !
Rosatura era ... "la vinclul ramei" sus !!! In jurul rosaturii in celulele neroase erau albine moarte ! Soareci care nu lasa urme , nici macar o fecala ... n-am vazut ! Doar daca or fi vreo rasa mutant care doar mananca si nu ... defecheaza 8-)
Tratamentele AV au fost in nr. de 4 ! Primul in august (a doua jumatate) si ultimul in noiembrie !
Invertu' l-am facut la fel cum l-am facut anul trecut cand nu am avut probleme ! Ba o singura diferenta a fost ... anul trecut am adaugat protofil in tot siropul administrat (17 ml/l de sirop) iar anul acesta nu am mai adaugat protofil ! Poate si aici e-un schepsis ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde prisacariu » 03 Feb 2013, 12:32

Paul,eu iernez pe miere si tot am 50 de fmili patate si-au fost si-n alti ani cand au fost patate si am stat cu grija pana in primavara,dar n-am avut probleme cu ele.
In privinta stupului care l-ai pierdut pot fi mai multe motive care au dus la moartea albinelor.Si eu am pierdut jumatate din o familie buna fiindca albina a mers spre partea mai incalzita a stupului ,in fata,au ramas fara mancare si cand au murit mi-au blocat urdinisul,astfel ramanand fara ventilatie.Am avut noroc ca am constata la timp si am putut salva ce-a mai ramas.
In concluzie,in urmatoarea perioada n-am mai avut pierderi in cadrul familiei ramase si ma gandesc ca aceasta poate fi una din cauzele care au dus la moartea familiei tale.
Iernare usoara! :D
prisacariu

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 13:08

Dau si eu o parere aici..daca situatia nu e catastrofala in ce priveste petele de diaree, se poate remedia, se rade de pe speteze toata murdaria cu tot cu ceara, bine de tot cu o dalta si apoi se da cu o carpa inmuiata solutie de 5% formol, odata facuta operatiunea asta cat de cat e dezinfectata speteaza si mai sunt sanse de redresare...eu asa am facut intr-o primavara cand la vreo doua familii slabe am avut probleme, dupa aceea le-am dat papa peste rame..mai indicat era sa le dau ceva ceaiuri..ma rog, s-au redresat problema e ca se dezvolta foarte greu daca sunt afectati tare...daca sunt doar spetezele murdarite e ok, se curata si totul decurge normal insa daca sunt patati fagurii, trebuie neaparat schimbati...cand am facut eu operatiunea de igienizare si dezinfectare albinele zburau, erau iesite din iarna...acum nu puteti interveni prea mult in caz de diaree..stresul provocat de interventie le poate face sa se murdareasca mai rau..cel mult razuite spetezele.
La mine inca nu sunt conditii de zbor..astept si eu!!
BUNKA

Mesajde paul » 03 Feb 2013, 14:00

Pete de diaree ... cam 5-6 pe rama ! Sper sa nu se agraveze situatia ! Am vazut la vreo 5-6 familii ... cred ! Fagurii nu erau patati deloc la familia decedata ! Si ea avea cam 5-6 pete pe rama , pana in 10 cred ...
Reiterez ... ar ajuta cu ceva sau ar fi profund gresit sa administrez pe spetezele superioare ale ramelor , cu o seringa , sirop caldut cu protofil ??? Deocamdata ... nu vreau sa iau in calcul siropul cu ... streptomicina !!! :o :o :o
paul

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 14:15

Wroung, Paul !
Aminteste-ti care este mecanismul de actiune al Protofilului... favorizeaza "naparlirea" unui strat si apoi refacerea celulelor epiteliului intestinal, da ?
Ori, in lipsa perspectivei unui zbor de curatire, stratul "naparlit" unde este defecat ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 14:18

si putina atentie la medicamente... ce sa caute streptomicina in conbaterea diareei ori nosemozei ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Trantorul@ » 03 Feb 2013, 15:10

paul scrie:Pete de diaree ... cam 5-6 pe rama ! Sper sa nu se agraveze situatia ! Am vazut la vreo 5-6 familii ... cred ! Fagurii nu erau patati deloc la familia decedata ! Si ea avea cam 5-6 pete pe rama , pana in 10 cred ...
Reiterez ... ar ajuta cu ceva sau ar fi profund gresit sa administrez pe spetezele superioare ale ramelor , cu o seringa , sirop caldut cu protofil ??? Deocamdata ... nu vreau sa iau in calcul siropul cu ... streptomicina !!! :o :o :o

Fara zbor de curatire lasa-le in pace , mai rau le faci . Dupa ce au primul zbor sa bagi urgent sirop invertit 4:1 cu nosestat sau merge si protofil . Nu le pune siropul pe petele alea de diaree incearca sa-l dai in ceva curat .
O sa-ti pateze si fagurii daca cresc puiet si nu o sa aiba urgent zbor de curatire, pe care tii pateaza sa nu-i mai lasi ,ii scoti cind iti permite timpul.
Daca ramane in stadiul de diaree e bine , daca da in nosemoza poti sa-ti iei gandul de la ea indiferent cat de puternica ar fi familia.
Cam asta se intampla fara zbor indelugat de curatire , deranjare albine de alti factori decat stuparul a albinelor (pitigoi , ciocanitori , zgomote puternice .... ) chai daca tu zici ca nu-i deranjeaza nimeni , crestere puiet in acest interval , si cum am mai scris anul trecut am avut familii iernate integral pe salcam si sa-au c*cat pe ele de numa unele (in special cele care au crescut puiet mai mult si au fost familii de 5/6/7 intervale ).
Suratele noastre in unele zone sau bucurat de 2 si chiar 3 zboruri serioase de curatire ceea ce conteaza enorm !!!

Si la cea moarta daca au avut puiet , si au ajuns sus , poti sa ai tu miere in partea cealalta a ramei ca daca afara este frig acolo crapa pe puiet.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR