Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde vali.anghel » 12 Oct 2014, 20:44

Va rog sa ma ajutati cu ceva pareri daca binevoiti :) Azi am facut o verificare la ramele ce le-am pus la pastrare, iar cu unele si-au facut fluturii de cap. Am incercat sa le curat, dar pana la urma m-am hotarat sa bag cate o rama la fiecare stup, dupa diafragma...in speranta ca le vor curata albinele mai bine. Acum, nu stiu daca am facut bine...mi-e frica sa nu imprastie albinele oua de fluture si pe celelalte rame. Ce fac...le scot, le mai las? Multumesc
vali.anghel

Mesajde cosming » 12 Oct 2014, 21:50

vali.anghel scrie:Va rog sa ma ajutati cu ceva pareri daca binevoiti :) Azi am facut o verificare la ramele ce le-am pus la pastrare, iar cu unele si-au facut fluturii de cap. Am incercat sa le curat, dar pana la urma m-am hotarat sa bag cate o rama la fiecare stup, dupa diafragma...in speranta ca le vor curata albinele mai bine. Acum, nu stiu daca am facut bine...mi-e frica sa nu imprastie albinele oua de fluture si pe celelalte rame. Ce fac...le scot, le mai las? Multumesc

Variantele stunt asa:

1. Rama cu larve unde se vad canalele sapate fara fluturi sau panza
Cureti cu un cutit zonele afectate si o lasi in congelator 24 de ore. O bagi in stup la primavara

2. Rama puternic afectata larve, fluturi, panza

O arunci fara regrete si verifici stupii din care le-ai scos sa nu ierneze pe rame cu galerii facute de larve. Le scoti aplici 1 si le poti baga la loc daca nu ai altele la schimb

Eu ramele le stivuiesc in corpuri etajate si in corpul de jos pun un servetel imbibat in acid acetic glacial
cosming

Mesajde andrei_calinescu » 12 Oct 2014, 21:51

cristi_vidican scrie:Culege albina polen dacă n-are nevoie de el?
Cum adică să n-aibă nevoie?
Am observat următorul fenomen. La această dată, un stup avea foarte mult polen în celule. Fiecare ramă era bine completată și cu polen. La ceilalți, doar în limite normale, acolo unde-i este locul. Primul stup e un BK, care mai are încă 1 ramă cu puiet în toate stadiile. BK încă mai împinge puietul. Ceilalți nu mai au deloc puiet. M-am gândit că acel polen a fost strâns pentru puietul care va ieși și va trebui să se pregătească de iernare.
De ce ceilalți stupi nu au aceeași cantitate de polen? Dacă în natură există sursă

Am subliniat si eu asta , cred in paginile anterioare, cand Mircea spunea ca-i aduc polen ca primavara.
La mine oferta este, insa nu mai e puiet.
Mai aduc sporadic polen, activitatera principala acum e propolizarea, vad albine cu propolis si rar cu polen, poate si pentru ca au colectoare de polen o parte.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 12 Oct 2014, 22:56

de propolis a m vrut a zice
andrei_calinescu

Mesajde thomas » 18 Oct 2014, 21:26

Am mai multe rame cu miere pe care albinele n.au reusit s.o capaceasca decat intr.o mica proportie. Le.am scos din stupi fiindca nici nu prea au mai vrut sa le curete dupa diafragma..
Ma gandesc sa le pun la toate familiile deasupra ramelor, pe orizontala, in loc de turte, pana vin temperaturile scazute.
Ce parere aveti, ati mai incercat careva in perioada asta?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde alin75 » 18 Oct 2014, 21:53

thomas scrie:Am mai multe rame cu miere pe care albinele n.au reusit s.o capaceasca decat intr.o mica proportie. Le.am scos din stupi fiindca nici nu prea au mai vrut sa le curete dupa diafragma..
Ma gandesc sa le pun la toate familiile deasupra ramelor, pe orizontala, in loc de turte, pana vin temperaturile scazute.
Ce parere aveti, ati mai incercat careva in perioada asta?

Merge fara probleme. Am pus rame de 1/2 si au fost curatate rapid. Cred ca este important si cata miere necapacita este pe rame, sa nu curga peste ghem noaptea.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde nae » 18 Oct 2014, 21:58

Nu , n-am incercat dar pot sa-mi inchipui ca o sa curga si puse pe o masa rece dar pe ''soba'', ce zici gresesc !?
Am folosit rama capacita intoarsa-orizontal- e OK .
nae

Mesajde thomas » 19 Oct 2014, 08:26

am inteles, ms!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde un OM » 22 Oct 2014, 20:16

Zgarie mai bine celulele cu miere necapacita, mai adanc,si lasa-le dupa diafragma. Daca ti-e frica de furtisag si ai fund AV, pune sub rama descapacita o hartie in spatiul gol. Eu pun rama cu miere mai multa descapacita in marginea cuibului, in dreptul chenarului de lemn de pe fund. Nu-mi fac problema cu mierea ce se mai scurge.
un OM

Mesajde mirel » 23 Oct 2014, 19:29

cosming scrie:Eu ramele le stivuiesc in corpuri etajate si in corpul de jos pun un servetel imbibat in acid acetic glacial

salut!
vaporii de AG sunt mai grei decat aerul => coboara,nu urca.... deci pune servetelul deasupra si cantitate mai mare pt eficienta maxima (8 ml la litrul de volum spunea hristea)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Kodrea » 24 Oct 2014, 15:57

Forum.JPG
Prima zapada 2014 !!
Kodrea

Mesajde andrei_calinescu » 24 Oct 2014, 20:00

Kodrea scrie:
Forum.JPG
Prima zapada 2014 !!

Sa vezi ce bine o sa fie cand or reveni iar 20 de grade in noiembrie.
andrei_calinescu

Mesajde valy » 24 Oct 2014, 21:24

pun un servetel imbibat in acid acetic glacial
de unde putem cumpara?

multumesc
valy

Mesajde mircea_tm » 25 Oct 2014, 10:53

CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde imih » 25 Oct 2014, 22:12

Salutare la toata lumea,
sper sa nu fie cu suparare si sper ca scriu in topicul potrivit.
Fiind mai la inceput (eu asa ma consider inca) am impachetat albinele pentru iernat dar din pacate 3 familii nu au reusit sa stranga prea multa rezerva pentru la iarna (1.5 max 2 kg de miere) chiar daca le-am dat sirop cam 5 kg la fiecare familie.
Intrebarea mea este ce ar trebui sa fac sa fiu sigur ca trec iarna( ele sunt destul de bunicele cam pe 3 rame, roiuri facute anul acesta) . Ar trebui sa incep sa le dau turte de acuma ? Poate ma ajuta si pe mine cineva cu un sfat.
Multumesc mult!
imih

Mesajde nae » 25 Oct 2014, 22:31

imih scrie:...

Cand ai dat 5 kg de sirop ?,ieri sau acum 5 ani ca nu e clar .
5 Kg sirop 1/1 =2.8 miere , presupun ca pt procesare au mancat de la vecini ,la incetarea pontei mananca < de 1 kg /luna= pana la sf Ioan ajunge . :oops:
Acum cu turte pt ele si multa carte pt D-ta(nu meriti sa treaca iarna , eu sper sa treaca) .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR