Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stoparea roirii

Mesajde andrei_calinescu » 10 Ian 2012, 19:42

Am o poza cu o familie de anul asta de la salcam, in Romania. Nu pot s-o incarc ca e prea mare. Mai incerc.
Daduse un cat de miere, cuibul era blocat(am scos 4 rame si din corp). Albina era ciucure peste tot. Trasese botci.
din neglijenta nu i-am adaugat al doilea cat.
Daca eram pe faza(cand primul cat era plin dar necapacit) , i-as fi dat un al doilea cat intre corp si cel cu miere.
In cazul asta gasesc normal sa intre in friguri.
Asta era scenariul in care gasesc normal sa intre in friguri.
Ultima oară modificat de andrei_calinescu pe 10 Ian 2012, 19:49, modificat 1 dată în total.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_valenii » 10 Ian 2012, 19:49

Daca vrei poti sa mi-o trimiti si mie pe adresa : catalin.bordea@yahoo.com pentru ca sunt curios sa vad. Si as fi curios si cum aranjezi ramele in cuib (daca ai timp sa faci asa ceva pentru ca unii apicultori aranjeaza ramele in cuib inainte de culesul de la salcam).
catalin_valenii

Mesajde andrei_calinescu » 10 Ian 2012, 19:58

catalin_valenii scrie:Daca vrei poti sa mi-o trimiti si mie pe adresa : catalin.bordea@yahoo.com pentru ca sunt curios sa vad. Si as fi curios si cum aranjezi ramele in cuib (daca ai timp sa faci asa ceva pentru ca unii apicultori aranjeaza ramele in cuib inainte de culesul de la salcam).

Catalin, trimit acum poza. Daca poti s-o procesezi tu, atasaz-o si pe post te rog.

Nu aranjez cuiburi.
La orizontali translatez cuibul in spate daca e pat cald, sau la urdinisul inchis daca e pat rece. Fara gratie Hanneman.
Jumate rame le las la cuib(10) , jumate pentru "cat", 2 FA + 6construiti +2 FA. Si cuibul. Pentru orizontal.

Pentru Dadant.
Ma ingrijesc sa nu fie coroane de miere pe ramele cu puiet(8). Rame cu miere numai la acoperire.
In caturi pun cateva foite artificiale.
Nu folosesc gratie Hanneman.
Oricum pe lipsa de cules cuibul urca.
Pe cules coboara. Nu blochez matcile.
andrei_calinescu

Mesajde jenica67 » 10 Ian 2012, 20:20

Deci uitati-va aici familie, cu cuibul ouat ful, si din magazia de D3/4 ouata inca 4-5 rame si mie nu mi-a roit, daca a avut spatiu destul si asta era inainte, de a incepe teiul la noi, cu 1-2 saptamani.
Fişiere ataşate
Familia 1 - 002m.jpg
Nuclee 009m.jpg
Ultima oară modificat de jenica67 pe 10 Ian 2012, 20:29, modificat de 2 ori în total.
jenica67

Mesajde costi » 10 Ian 2012, 20:23

Daca am timp ,sau mai bine zis cand aveam timp, mutam ramele cu puiet crud la extreme astfel ca nu le mai bloca cu miere
si rezulta un spatiu mai mare de ouat.
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
costi

Mesajde Badea. claudian » 10 Ian 2012, 20:36

Dl. Jenica de ce aveti gratia montata la urdinis ?...la data respectiva soareci nu mai prezinta nici un pericol !...nu??.... aaa gata ma-m prins asta-i jmecheria de nu va roiesc stupi!!!! :o
Badea. claudian

Mesajde catalin_valenii » 10 Ian 2012, 21:03

Sa inteleg ca bine ar fi sa nu las coronite la ramele unde oua matca adica 8 din cele 10 sau sa incerc sa am ouiet pe toate 10 ramele? Eu las ramele din capat sa le umple cu miere sai si pastura si asta din primavara. Gresesc sau ar trebui sa le las sa le umple la FS?
catalin_valenii

Mesajde andrei_calinescu » 10 Ian 2012, 21:11

catalin_valenii scrie:Sa inteleg ca bine ar fi sa nu las coronite la ramele unde oua matca adica 8 din cele 10 sau sa incerc sa am ouiet pe toate 10 ramele? Eu las ramele din capat sa le umple cu miere sai si pastura si asta din primavara. Gresesc sau ar trebui sa le las sa le umple la FS?

Personal insist pentru eliberarea coroanelor din zonele cu puiet, deoarece aceasta este zona de "stress" intre matca si lucratoare.
Acolo unde puietul devine concurent cu calota de miere.
Cu cat calota de miere e mai subtire in corp, cu atat cuibul se inalta, ceea ce reprezinta miscarea naturala.
Daca ai calote mari de miere, acestea blocheaza dezvoltarea cuibului si nu in putine situatii lucratoarele se pun pe botci.
Situatia e paradoxala , iti spui "Uite frate le-am pus cat,au spatiu nu au urcat in cat, de ce roiesc?".
Pentru ca aceasta zona de stress se situeaza jos datorita calotei groase de miere. Idealul e ca zona de stress(concurentiala intre puiet si miere) sa se gaseasca sus, in detrimentul mierii.
In toamna inainte de iernare e invers, puietul trebuie sa fie cat mai jos, sau inexistent.
andrei_calinescu

Mesajde paul » 10 Ian 2012, 21:16

Are dreptate ... Andrei Calinescu !!! De aceea , primavara se recomanda descapacirea celulelor cu miere capacita ... Si pentru stimulare dar , mai ales pentru evitarea " conflictului ". Mi se pare foarte corect si , mai ales ... logic !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 10 Ian 2012, 21:25

Dar atentie pe fond de cuib strans la chinga.
Si numai dupa ce avem aport de polen natural in cuib vreme de cateva zile.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_valenii » 10 Ian 2012, 21:26

Intr-adevar am avut parte si de experiente din acestea in care am pus cat-ul si albina nu a urcat in el si a preferat sa blocheze cuibul iar eu nu m-am gandit ca le dauneaza coronitele pentru ca eu ma gandeam ca in timpul lipsei culesului le foloseste ele hranindu-se de acolo iar cand am intrebat un apicultor d c mi-a blocat cuibul si nu a urcat in cat mia zis ca nu am albina suficienta care sa urce in cat dar nu era asa si din aceasta cauza familiile de albine slabeau si nu stiam cum sa evit acest lucru dar acum am aflat cum. Este bine ca primele rame din margini sa fie lasate cu miere?
catalin_valenii

Mesajde andrei_calinescu » 10 Ian 2012, 22:54

Catalin,le umple ele oricum.

Eu privesc treaba asta cu coroanele ca mersul cu masina.
Diferenta intre drum national si autostrada.
Sau diferenta intre orizontal si Dadant.

Pe frumul national mergi mai incet.Cand e blocat insa in fata o poti lua si pe "aratura",iesi unde vrei. Asa e si cu orizontalul, chiar daca are coroane, se duce in lateral.

Pe autostrada mergi mai rapid .Cand e insa blocat in fata, nu ai alternativa. Esti blocat. Singura sansa e sa ai o bretea de iesire in arpopiere si o...roiesti.
Asa e si viata in vertical trebuie tot timpul sa fie deblocat, altfel o roieste.

Multietajatul e un hibrid intre autostrada si drum national.
andrei_calinescu

Mesajde jenica67 » 10 Ian 2012, 23:30

Diagrama de dezvoltare a familiilor de albine.jpg

catalin_valenii cauta in Romania Apicola articolul cu diagrama urmatoare si acolo se explica cand o familie roieste.

Badea. claudian, nu aveam gratia ca erau soareci in iunie, ci aveam o familie de lupii albinelor, undeva in gradina din vecini si tot le dadeau tarcoale la stupi.

andrei_calinescu, coroanele de miere, de deasupra puietului, constituie o bariera pentru matca, probabil si pentru albine si de accea, nu urca in magazie, daca ne confruntam cu aceasta problema, literatura de specialitate, indica descapacirea acelei coroane, pentru a inlatura bariera.
jenica67

Mesajde paul » 10 Ian 2012, 23:36

Vedeti ca pe forumul vechi a postat domnul Gica , o diagrama cu pragul de roire ,functie de cantitatea de puiet si mai ales ... rasa matcilor !!! Edificator ... spun eu (incepatorul) !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde lucky5strike » 10 Ian 2012, 23:45

florinapi scrie:
lucky5strike scrie:Opresti roitul daca scoti doua rame de puiet la eclozionare, plus albina insotitoare, cu care, intercalandu-le intre doua rame de miere, se poate face un mic roi. Le inlocuiesti cu altele doua, fara albina, dar cu larve mici si oua, luate din vreun roi/familie in dezvoltare, adaugand si doi FA.

Asta la o colonie naturala, ca daca intra in roit o colonie intarita artificial, acolo poate e nevoie de > rame de larve.

In cazul acesta inseamna ca trebuie sa scoatem mai mult de doua rame daca in stup bagam inapoi patru rame sau eu n-am inteles bine.

Da, ramele de miere din aceeasi familie, dar fara albina, sa nu slabim prea mult.

E mult mai bun schimbul cu 2 rame de larve si 2 de FA, decat cu 4 FA.

Nu le scoti din roit doar cu rame de FA.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 10 Ian 2012, 23:50

Roitul familiilor este un narav nepractic, pagubos sau cel putin riscant pentru stupar.

Daca il toleram pana la un anumit punct, este fiindca asigurara diversitatea genetica.

Intr-o stupina ingrijita, daca se manifesta in proportie de 5-10%, e ok.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR