Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate ridicata

Mesajde Calatin » 01 Ian 2013, 21:49

Salut si La MULTI ANII! :) Din pozele tale observ ca ai gauri de aerisire in capace . Lafel am patit si eu adica la un control facut a 3-a zi de craciun am gasit 3 ziare din podisoare umede din cauza ca nu astupasem acele gauri si viscolul a bagat pe acolo zapada care sa topit. Poate si la tine este la fel. Mentionez ca si la mine este prima iernare. Daca gresesc imi cer scuze.
Calatin

Mesajde Crysty » 01 Ian 2013, 21:57

cornelioandanciu scrie:Orice, orice, numai sa nu intre apa! Si trebuie schimbata izolatia de pe podisoare cu alta uscata! Nu trebuie pierdut timpul, deja vine gerul!

Maine dimineata o sa merg ,desfac toate capacele,schimb izolatia cu una uscata si o sa incerc sa pun ceva pe cutii sa ingreunez accesul apei.
Multumesc pentru sfaturrile utile si le astept in continuare.
Crysty

Mesajde Alexu » 01 Ian 2013, 22:31

Crysty ai primit raspunsurile , bafta!
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde iulians » 01 Ian 2013, 22:35

In perioada 1995-2000 aveam pe 70% din stupi carton asfaltat sau cum ii spune. Aveam numai funduri pline iar deasupra peste podisor, ziar si diferite textile. Nu am avat niciodata probleme cu iernarea respectiv condens sau probleme cu ventilatia.
Nu intra in panica si schimba tot ce-ai pus peste podisor(izolatie) si pune ceva deasupra peste capac si cel mai important polistiren in capac.
Este o parere si trebuie luata ca atare!
iulians

Mesajde doruuu » 01 Ian 2013, 23:00

Daca ai carton bitumat ( e mai ieftin decat tabla ) pune peste capacele stupilor , schimba izolatia umeda si sa speram ca o sa iesi cu ei in primavara . Bafta tie si albinutelor tale !
doruuu

Mesajde jenica67 » 01 Ian 2013, 23:44

Frumoasele tale capace, stau pe braul se sipci si nu etanseaza cum trebuie. Aia este cauza condensului. Pune un polestiren, sau cave cu care sa refaci etansarea si o sa dispara condensul, cand ai realizat etansarea..
jenica67

Mesajde laur80 » 02 Ian 2013, 15:48

Salut,daca umezeala nu a ajuns la rame atunci nu ea e cauza mortalitati ridicate.Eu as merge pe una dintre cele doua variante:
- stupii au fost deranjati(pasari,soareci,etc)
- ai avut cules de mana

La multi ani!!!
laur80

Mesajde MihaiT » 02 Ian 2013, 17:10

Referitor la ce ai putea pune pe capace in locul tablei,eu ti-as recomanda folie (sa fie mai groasa) prinsa cu pioneze.Nu cred ca te-ar costa mult.
Bafta!
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,...
Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea?" (Matei 5:44-46)
MihaiT

Mesajde jenica67 » 02 Ian 2013, 20:32

Mai are fund AV, Ajunge o folie, nu are nevoie de nici un ziar.
jenica67

Mesajde Crysty » 02 Ian 2013, 22:31

Buna seara,
astazi am fost la stupina si am procedat dupa cum urmeaza.
Am ridicat toate capacele, am scos apa din ele, le-am sters si le-am pus la uscat.
Am schimbat tot materialul izolant pus pe podisor... paturicile si ziarele.
Am captusit capacele pe exterior cu ce am gasit in casa... material de acela de se pune sub parchet pe majoritatea si ninoleu pe 6 dinter ei, le-am prin s cu pioneze si cu ce am mai putut.
La cativa din ei, din cauza materialului pe care l-am pus in toama ,in momentul in care am ridicat caacele s-a ridicat podisorul, ...acolo unde s-a putut am profitata si am mai mutat cate o rama dupa diafragama, fara sa stanjenesc albina si repede sa nu le expun mult la frig, au fost in jur de 6 grade.Am observat ghemurile famillilor in diferite pozitii, unele in fata, altele in spate , unele jos , altele sus, am observat si familii care s-au organizat de la apus la rasarit desi tot anul au pus mierea in sens invers , de la rasarit spre apus.In fiecare mai este cel putin cate o rama dupa diafragama care mai are hrana,.... astazi nu am mai gasit albina moarta in nici una din familii, m-am uitat foarte atent, si nu am gasit strop de apa in nici unul din stupi, tot condensul era intre podisor si capac.Atasez mai jos cateva poze cu ce am reusit sa pun pe capace pana reusesc sa fac niste capace de tabla, detasabile , ca sa le pot monta fara sa deranjez familile.
Va multumesc pentru sfaturi si nu in ultimul rand pentru critici.
Acum o sa astept 2,3 saptamani , si mai fac o verificare , probabil si cate o turta de apifonda?
Fişiere ataşate
2013-01-02 15.04.51.jpg
2013-01-02 15.05.05.jpg
Crysty

Mesajde jenica67 » 02 Ian 2013, 22:41

Materialul de pus sub parchet, trebuia sa il pui sub capac sa etanseze, nu deasupra. Acum asta este, vezi data viitoare. Nu ai inteles esenta. Condensul se formeaza acolo unde se intalneste aerul cald, cu un perete sau aer rece. La tine este clar, ca asta se intampla intre podisor si capac. De ce ? pentru ca nu etanseaza bine capacul pe rama ta, din prejurul stupului, care la colturi are si fante, si capacul nu sta cum ar trebui pe corp, sta pe braul ala (asa banuiesc eu). Sau daca sta, este torsionat putin din constructie, suficient sa intre aer rece. Asta este parerea mea.
jenica67

Mesajde danielus71 » 02 Ian 2013, 22:48

Cristi , daca stupii au fundul antivarroa cu sertar care se inchde,incearca sa tragi sertarul putin afara,lasa-le 3-4 mm distanta ca sa poata sa circule aerul.
danielus71

Mesajde Crysty » 02 Ian 2013, 23:01

jenica67 scrie:Materialul de pus sub parchet, trebuia sa il pui sub capac sa etanseze, nu deasupra. Acum asta este, vezi data viitoare. Nu ai inteles esenta. Condensul se formeaza acolo unde se intalneste aerul cald, cu un perete sau aer rece. La tine este clar, ca asta se intampla intre podisor si capac. De ce ? pentru ca nu etanseaza bine capacul pe rama ta, din prejurul stupului, care la colturi are si fante, si capacul nu sta cum ar trebui pe corp, sta pe braul ala (asa banuiesc eu). Sau daca sta, este torsionat putin din constructie, suficient sa intre aer rece. Asta este parerea mea.

Salut, materialul pe care il vezi in poza nu potte di monatat sub capac, ... intre capac si podisor , pe lateral exista o toleranta de 1,5 mm. daca pun 2 foi de ziar care se petrec peste podisor , capacul trebuie inchis fortat.Probabil ca intra aer rece pe undeva , dar te rog sa ma crezi ca nu am cum sa-l pun sub capac,pentru ca nu se mai inchide.Capacele nu sunt nici torsionate, nici largi, sunt cota in cota cu podisorul si strasina cutiiei.
Am pus materialul pe capac ca sa ingreunez acesul apei sau al AERULUI RECE, care ar putea intra printre partea de sus a capacului si structura laterala a sa.
Crysty

Mesajde Alexu » 02 Ian 2013, 23:03

Crysty in cei 2 stupi cu tabla ai gasit umezeala in podisor ?
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Crysty » 02 Ian 2013, 23:04

danielus71 scrie:Cristi , daca stupii au fundul antivarroa cu sertar care se inchde,incearca sa tragi sertarul putin afara,lasa-le 3-4 mm distanta ca sa poata sa circule aerul.

Salut, stupii sunt cu fund AV, si au subarul din lemn care inchide aproape etans (probabil pentru tratamente cu VF), in acest moment subarul este tras afara complet, am urmarit fundul sitei si nu este propolizata nici macar o gaurica, semn ca nu le deranjaza foarte tare (cred eu).
Crysty

Mesajde Crysty » 02 Ian 2013, 23:06

Alexu scrie:Crysty in cei 2 stupi cu tabla ai gasit umezeala in podisor ?

Din pacate , asta vara cei doi stupi cu tabla au mers foarte foarte prost, si am decis sa nu ii bag in iarna.
Cei cu tabla nu au fund AV si intentionez sa ii modific si sa le fac ceva aerisiri pe fund.
Crysty

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR