Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dezvoltarea pe orizontala versus dezvoltarea pe vertical

Mesajde ignatov andrei » 10 Noi 2015, 10:25

asd scrie:Trageti concluzii cu o usurinta prea mare. Diferentele in dezvoltare pot avea n cauze iar fara un experiment bine pus la punct canci - putem muri pana gasim solutia optima.

Experimentele se fac pentru a demonstra o metoda "stupariceasca", nu o lege clara, biologica, anatomica, conform careia albina vietuieste!
ignatov andrei

Mesajde activ » 10 Noi 2015, 12:41

Trantorul@ scrie:Activule ma faci sa :lol: !

P.S. inca nu-i problema astept, sa vezi cand o sa auzi .. pentru moment .... :lol:

Râzi tu Harap Alb ... dar nu e râsul tău . ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 10 Noi 2015, 13:14

gica.mosu scrie:....Am avut st orizontali si vertcali cu 10r....amu merg pi dadant 12r cu 1-2 caturi de 160...sant super=dezv ca in natura-copac :idea: ...Nu conteaza lada=stupul,daca ai intrari d'afara(zona+vremea)si restul(matca+"dalta"...)mierea curgeeee :idea: ...Spor-G.M :!:

Dați-mi voie pentru cele spuse mai sus sa vă dau ... un mare LIKE !

Toate bune şi frumoase, aşa cum spuneți dumneavoastră, dar ... până la un punct ... 200-300 de stupi. După aceia joaca se schimbă. Cad multe din regulile aşa zise normale, de bază ale apiculturii şi apar altele care se autoimpun, cum ar fi:
- prima şi cea mai importantă este profitabilitatea, ... randamentul,
- ramă unica şi cât unic în stupina,
- alinierea familiilor de albine, ... ca putere, origine şi vârstă matcă etc.
- alinierea şi uniformizarea lucrărilor apicole şi a celor de logistică.
Etc.
La un număr mare de stupi ori ce detaliu sau intervenție, bine sau prost făcută, te poate transforma rapid ... ori în campion, ... ori în falit.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Trantorul@ » 10 Noi 2015, 13:20

Cei pe care i-am deranjat voit/nevoit cu adevarurile scrise aici le spun doar atat si am incheiat !!!

IERTATI-MA!!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde vulpea » 10 Noi 2015, 13:37

Trantorul@,n-ai observat inca ca sunt unii "senatori" de drept ?care va sa zica ACADEMICIENI DOCTORI DE RENUME MONDIAL,ca pe vremea lu Leana lu Zapacitu-dupa Amza Pelea.
vulpea

Mesajde vulpea » 10 Noi 2015, 13:40

PS .cred ca mai corect ar fi ca parerea emisa sa fie pur personala si nu generalizata de aici recurgand si anomaliile calificativelor la adresa forumistilor.
vulpea

Mesajde ignatov andrei » 10 Noi 2015, 14:49

Trantorul@ scrie:Cei pe care i-am deranjat voit/nevoit cu adevarurile scrise aici le spun doar atat si am incheiat !!!

IERTATI-MA!!!

Mai lasa prostiile, n-ai deranjat!
"Adevarurile scrise" sunt niste concluzii rezultate din munca si experienta TA!
Am scris mai sus ca acest lucru se intampla cand lucrezi in functie de lada.
Rezultate bune se obtin cu toate tipurile de "adaposturi"! Cine sustine doar un tip de lada, afirmand ca nu a avut rezultate cu alte tipuri de lazi, nu inseamna ca e si apicultor bun!
Tipul de lada ales - ma refer la apicultorii adevarati - nu face altceva decat sa satisfaca cerintele acelor apicultori!

Celelalte discutii despre tipul de lada nu reprezinta decat... religii sau mitologie, adicatelea... nexam adevar!
ignatov andrei

Mesajde activ » 10 Noi 2015, 15:27

Trantorul@ scrie:Cei pe care i-am deranjat voit/nevoit cu adevarurile scrise aici le spun doar atat si am incheiat !!!

IERTATI-MA!!!

Ce faci prietene ? ... dai din râs în plâns ... şi din vertical în orizontal.
Fi bărbat ... şi du-ți convingerile până la capăt, ... nu te smiorcăi de la primele contre. Că doar nu dădură cu paru.

PS . Hai ... arată-le ce ştii ! ... şi răspunde naibi la telefonul ăla, că de nu ... vin peste tine.
activ

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 12:20

Am avut si io o rugaminte catre cineva ... nici macar un raspuns ... aman putin incheierea cer scuze!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 12:35

florinapi scrie:Daca vrei sa faci reclama la matcile care depun cate 13 rame Dadant de puiet,si nu au miere nimic,sa fi sanatos.

Ideea era cu totul alta sa citeasca cei mai noi chiar si unii mai vechi si sa li se aprinda niste becuri , dar ca ai dat-o tu din nou trepidusu lu ... (nu-i prima data) ... sa-ti zic si cu cati orizontali am facut experimentul cu 1 orizontal ( citiva ani ) procent de 100% reusita si am 3 de toti in 2 am cate 2 familii pe post de stoloni ... ( clar nu toate matcile is la fel si nu merg la fel am scris-o de jde ori paici da degeaba) ....
Da sa fi sigur ca matci am mai vazut si "noi" si nu putine.

Asa zisi "Deloni"cu rama inalta de 30 cm. si volum cat 5-6rame Dadant,posibil sa aiba ceva probleme cu dezvoltarea,si pentru ca nu sunt armoniosi.

Ia mataluta si citeste un pic pe la Delon si ai sa vezi cotele la rama mea mica ... ai auzit de ironia sortii .... tocmai tu cu rama lunga vii sa-mi scrii si sa-mi explici mie si la altii de ARMONIA stupuli vertical ... vai si amar !!!Sa explic putin:-daca pentru faptul ca corpul este prea mic iar matca ar trebui sa coboare prea de timpuriu,candtimpul este prea rece iar aportul de nectar nesatisfacator,familia nu are motive sa se extinda.Si asta pe langa faptul ca rama inalta nu se preteaza la cuiburile verticale!

Multumim pentru .... participarea constructiva la .....
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 13:50

ignatov andrei scrie:

IERTATI-MA!!!

Mai lasa prostiile, n-ai deranjat! Ba am deranjat , asta is si incerc sa-mi asum ce sunt ... "
Adevarurile scrise" sunt niste concluzii rezultate din munca si experienta TA!

Sunt scrise si prin carti da io cum is mai prost si nu am prea citit si am preferat sa dau cu capu asta ii ... io am incercat sa punctez pe ici pe colo unde nu bat cu cartile anumite date din practica

Am scris mai sus ca acest lucru se intampla cand lucrezi in functie de lada.

Imi pare rau ca asta ai inteles din ce am scris io da eu vream sa zic ca :

"LUCREZ IN FUNCTIE DE BIOLOGIA ALBINEI SI LADA ASTA IN ANUMITE PERIOADE IMI OFERA NISTE AVANTAJE PE CARE ALTE LAZI NU MI LE OFERA SI TRE SA FAC ARTIFICII ( PUNE MAGAZIE 1/1 FOLIE , DIAFRAGMA IN MAGAZIE SA NU DUBLEZ DINTR-O DATA SPATIU STUPULUI CU UN CORP 1/1 BLA BLA BLA .., SAU SCOATE RAME BLOCATE .BAGA GOALE ...) CA SA POT OBTINE MAXIM DIN BIOLOGIA AIA A ALBINEI SI SA AM ALBINA CAND IMI TREBUIE MIE SI NU DUPA!!! AM MAI SI SCRIS SI DAT EXEMPLU DE PE ACEEASI VATRA IN 2014 ORIZONTAL 20 RAME = 7 SALCAM + 3 POLIFLORA EXTRAS +++ .... DADANT 10 RAME ...8-10 KG PRIN MAGAZII EXTRAS NEXAM .... LUCRATI DE ACELASI PROST !!!

Rezultate bune se obtin cu toate tipurile de "adaposturi"! Cine sustine doar un tip de lada, afirmand ca nu a avut rezultate cu alte tipuri de lazi, nu inseamna ca e si apicultor bun!

Multumesc din nou pentru ca ma faci prost!

Tipul de lada ales - ma refer la apicultorii adevarati - nu face altceva decat sa satisfaca cerintele acelor apicultori!
Si sa ai albina care trebuie si cand trebuie (fara preparari artificii, nu am treaba cu cei ce fac asta ma bucur ca stiu ce au de facut si fac sa scoata miere ... problema ii ca unii lasa impresia cum, ca o uzina din aia ar fi rezultatul unei singure matci !!! ) daca vrei sa scoti miere si daca te ajuta vremea !!! tinta mea ii salcam !!!

E io is unu fals ... asta era ideea da o trebuit sa vina "unii" si sa pozeze ei din nou in "GURU" daca iti aduci aminte sunt puse pe undeva vo 2 poze cu stupi pe rama mica cu dedicatie pentru PROAPIS13 ... daca nu uita-te pe unde is si zimi daca alea inseamna ca am avut rezultate sau nu cu ei ??? aia 2 sunt toti modelul ala in anul respectiv ... ceilalti cu rama putin mai lunga i-am facut harachiri inainte de salcam pentru nuclee
Celelalte discutii despre tipul de lada nu reprezinta decat... religii sau mitologie, adicatelea... nexam adevar!

ignatov andrei scrie:
...latura biologica a familiei de albine, fii sigur ca ramai ametit o perioada buna de timp!
SA vad si eu ca posteaza unul, iar din ce posteaza 50% sa fie din ce a invatat de la tine, sa fie 100% corect ce spune... si eu imi scot palaria!!!

Nici nu-mi doresc sa fiu considerat ca si un "GURU" las pentru altii SLAVA DESARTA ... doar sa deschid ochii la cei visatori la .... Aici ma faci iar prost si ca as vorbi numa balarii gen cum fac unii roi pe o rama si ala iti da 2 caturi de miere da sa stii frate bilogie!!! restul datelor din ecuatie te .. pe ele ... cu ceva biologic ... e o musca unii odata si dupa casca ochii de 10 ori inainte ... daca unii altii stiu si tac nu insemna ca e prosti si nu stiu, tac si inchid ochii din .....

Uite ce scria un elev 100% de al tau cu FAMILII nu roi pe 1 rama .... sa inteleg ca o lipsit de la niste lectii de biologie ? sau cu biologia faci miere doar la floarea soarelui cate 2 caturi ?

CER SCUZE LA PAGANEL ca o fost prins la mijloc!

PAGANEL scrie:Ti-a mai zis cineva ca esti nebun? Eu nu am miere de salcam si tu scoti 100kg cu 20 de stupi? Sa-ti fie rusine ...... Bravo drace.

PAGANEL scrie:.... iar la urarea ta, sa te depasesc .. :lol: .. sunt izolat in insul amare, ploaia nu a mai venit de 6 saptamani(nu curge mierea de amorfa din centrifuga din cauza vascozitatii), vin dupa pastoralul din FEBRUARIE cand stii ca mi-au disparut din stupi...Mai uit si eu ca milogu dupa floarea soarelui si sper sa ploua si sa fac si eu ceva miere. Ma bucur ca am albine si ceva cules de intretinere. In rest...seceta.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Adi Hodis » 11 Noi 2015, 18:35

:lol: :lol: ... bietul Paganel ... invatzacel.
Chiar, oare ce-o mai face omul asta ? ... ca nu am vazut sa fi scris ceva de multa vreme. :?

@Trantor, unai ai vrut si alta a iesit.
Cu roii pe o rama de puiet, e alta ciorba, pretabila pentru clima de Florida, in perioada cea mai favorabila. Pentru Romania, se accepta pina se imperecheaza matcile. Apoi roii aceia trebuie ajutati ... ca de nu, in toamna, unificari scrie pe vo' 40-50 % din ei.
Productie de 2 caturi de miere ? ... din roi d'aia, eu n-am vazut nici la americani.
Dar mai stii ce minuni ascunde plaiurile Romanesti ? ... :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 19:13

Asa-i una am vrut si uite unde s-o ajuns ...

Chestia cu roi pe o rama ma gandesc ca se intelege ca nu o fost sustinuta de mine doar am adus-o in discutie in contextul respectiv ... o sa urmeze sa primesc si io imediat recomandarea de a ma lasa ca-s cu pluta si probabil altele ...

P.S. SI ca sa stie lumea ce rugaminte am avut sa nu isi inchipuie cine stie ce ... dupa ce am zis ca inchei am rugat adminul daca se poate sterge tot ... da na nu am primit nici un fel de raspuns ... cred ca mai tre un pic sa ne ... sa se inrosesca teava !
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde mircea » 11 Noi 2015, 19:47

Trantorul@ scrie:Asa-i una am vrut si uite unde s-o ajuns ...

Chestia cu roi pe o rama ma gandesc ca se intelege ca nu o fost sustinuta de mine doar am adus-o in discutie in contextul respectiv ... o sa urmeze sa primesc si io imediat recomandarea de a ma lasa ca-s cu pluta si probabil altele ...

P.S. SI ca sa stie lumea ce rugaminte am avut sa nu isi inchipuie cine stie ce ... dupa ce am zis ca inchei am rugat adminul daca se poate sterge tot ... da na nu am primit nici un fel de raspuns ... cred ca mai tre un pic sa ne ... sa se inrosesca teava !
Trantorul@ , da asa este, mi-ai cerut sa sterg topicul . De ce sa-l sterg ? Este o discutie tehnica si e pacat . Personal nu vad nimic in neregula sau un motiv de stergere.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde Adi Hodis » 11 Noi 2015, 20:06

Trantorul@ scrie:Asa-i una am vrut si uite unde s-o ajuns ...

Bun, hai sa mergem mai departe cu dezvoltarea pe orizontal vs vertical.
Limita sa fie la 100 de stupi, da ?.
Dar dumneata parca ai cu mult mai putini, orizontali, pe astia ... apasam, :)
Dintre astia putini ... toti au ajuns la 10 - 11 rame cu puiet ?. Da' puiet compact pe rama/e, nu rasfirat, ca asa nu se pune ... apasarea.
Si apoi, din 100 de orizontali, tare mult as vrea sa vad eu ca ajung toti pe 10 rame cu puiet compact ... da' nu cred. Ca ar fi cam 10% ... da. Procentul asta se gaseste si in alte stupine dar sint ... varfuri. Nu toti.

Si acuma eu, ce sa zic ? ... ca si de-ar fi asa, mi-ar fi potriviti pe sistemul industrial ?.
Ma gandesc ... sa gasesc varianta in care sa pot sa fac 200 de roi intr-o zi si sa termin cu roii in 3 zile ( in viitor ) ... dar inca n-am gasit-o.
Ba da, uite o varianta. Sa folosesc orizontalii doar pentru a dona material biologic in scopul fructificarii culesului. Mai pe scurt, sa le iau culegatoarele la ... dans !. :)

PS
teava ... se poate si raci. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde proapis13 » 11 Noi 2015, 20:28

Adi Hodis scrie:Ma gandesc ... sa gasesc varianta in care sa pot sa fac 200 de roi intr-o zi si sa termin cu roii in 3 zile ( in viitor ) ... dar inca n-am gasit-o.
Ba da, uite o varianta. Sa folosesc orizontalii doar pentru a dona material biologic in scopul fructificarii culesului. Mai pe scurt, sa le iau culegatoarele la ... dans !. :)

Cu roii iesi mai castigat...chiar daca nu vinzi...ii poti face intr-o zi...
Cu preluarea culegatoarei de la orizontali pe aceeasi vatra .....e mai greu...
asta ca sa nu scriu aproape imposibil...o sa fie iuresi acolo... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR