Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde lucky5strike » 21 Noi 2013, 21:05

ignatov andrei scrie:
lucky5strike scrie:Insa, la 10-15% din efectiv, pot sa apara mai des necesitati de interventie.

Familiile care fac parte din aceasta categorie, se desfiinteza!
Apicultura industriala nu inseamna mai putine interventii ci, la TOATE familiile se intervine LA FEL!

Da, la toate familiile se doreste a se interveni la fel: hranim, tratam, egalizam, punem cat... , dar in probleme de matca, fiindca la asta ma refeream?

Daca sunt slabe, neperformante unele familii, se unifica. In rest, nu desfiintez neaparat familii. Cata vreme sunt puternice si au doar problema de matca pot mai bine sa le repar. Ca desfiintarea in sine comporta tot o interventie, plus unele riscuri.

Noi vrem toti aceeasi interventie, dar totdeauna e un procent-exceptie: BSL, roire, matca disparuta...

Frecventa interventiilor iarasi nu-i de dorit.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 21 Noi 2013, 22:40

Cristi, in Franta se lucra pe stupine in care matcile aveau varste egale.
Detaliez:

Matcile ce aveau 1-2 ani, plecau la cules.

Matcile care depaseau varsta asta, se duceau toamna pe stupine de reproductie si se spargeau in roi anul urmator.
La roii respectivi se dadeau ori matci imperecheate, ori botci capacite, ori daca nu aveam nici una nici alta, se lasau sa-si traga de salvare.

Matcile care plecau la cules, se selectau la o prima hranire printaniera, daca nu trageau primul hranitor administrat, care insemna 3-4 l sirop, nu plecau. Insemna ca aveau o hiba.

In rest de indicat e sa ai bateriile cu sirop pregatite de acasa, pe masura hranitoarelor, adica daca ai hranitoare de 5 l, sa ai PET-uri de 5 l.

In principiu pentru miere se lucra cu matci tinere, asta era ideea.

Acum in Franta au ajuns sa comande matci hibrid provenite din carnica-cecropia-carnica-ligustica. Nu ma intreba de trantori sau alte detalii ca nu pot detalia.
Ce ii intereseaza e cresterea efectului de heterozis.
andrei_calinescu

Mesajde ignatov andrei » 21 Noi 2013, 22:59

ghitacusman scrie:cu respect va salut ! La capitolul familii care se desfiinteaza sant total de acord .Dar la capitolul interventii mai avem de discutat .E adevarat ca la toate familiile trebuie intervenit la fel, dar cu cat se reduc mai mult interventiile cu atat creste productivitatea ,profitul ,...,deci nr de interventii pot influenta partea industriala .

Intervenind la fel, obtinand rezultate la fel, clar ca se reduce numarul de interventii!

lucky5strike scrie:Da, la toate familiile se doreste a se interveni la fel: hranim, tratam, egalizam, punem cat... , dar in probleme de matca, fiindca la asta ma refeream?

Facem tot posibilul si ne impunem sa intervenim la fel la toate! Cine nu raspunde (familia), este eliminat. Astfel se obtin si adevaratele linii de productie!

PS Nu vorbim - cred - de incepatori, cu "stupine" industriale!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 21 Noi 2013, 23:06

Calinescule, asta e si schema mea, vatra si acelasi gen de matci in lazile alea.

Dar uite: fac o vatra anul asta cu 50 de roi pachet. In maxim doi ani, numar doar 40-45 matci din cele originale. Se mai pierd, la iernare, la tratamente, la manevre, la roit, la extractii, etc.

Plus, diferentele care apar intre familii, gen...la zborul de curatire din martie ai sanse sa migreze ceva albine dintr-un stup in altul, am vazut si la distante de 1 m chestia asta.

Albinele sunt oi cateodata, o stiti bine. Ca administram aceeasi cantitate de sirop, ca dam acelasi tratament, ok.

Dar cand vine vorba de evolutia familiei, aici mana si ochiul nostru cantaresc greu.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 08:50

lucky5strike scrie:Dar uite: fac o vatra anul asta cu 50 de roi pachet. In maxim doi ani, numar doar 40-45 matci din cele originale. Se mai pierd, la iernare, la tratamente, la manevre, la roit, la extractii, etc.

Plus, diferentele care apar intre familii, gen...la zborul de curatire din martie ai sanse sa migreze ceva albine dintr-un stup in altul, am vazut si la distante de 1 m chestia asta.

Nu vad nicio problema! Desfiintez ce nu este bun. Am cu ce popula nuclee, am de unde face starteri, fara sa stau mult pe ganduri si sa-mi para rau ca orfanizez, am cu ce ajuta doicile...
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 21:00

Eu crearea nucleului n-o pot lega de identificarea familiilor-problema, ci de varsta botcii.

E o solutie desteapta ce propuneti. Dar simt ca daca as proceda astfel, tot mi-as gasi un pic de lucru cu ramele de puiet. Desfiintarea familiilor de sezon tot interventie/manopera se cheama.

Si deoarece putem avea situatii in care o familie nu e superpopulata sa se justifice alocarea la nuclei. Avem, sa zicem, 12-13 rame de albina si vrem sa-i schimbam matca. Astfel de familie multa albina tot nu poate furniza pt nuclei. Nu am putea s-o punem pe roate cu un roi de 3-4 rame si metoda ziarului?

Cred ca cel mai potrivit ar fi sa avem pe vatra respectiva un nr. de roi mici, care sa gazduiasca matci cu care putem indrepta situatia.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 21:08

lucky5strike scrie:Cu ramele de puiet ce faceti?

De aceea am lasat "..."! Niciodata nu este prea mult puiet sa nu i se gasesca loc in stupina! Ce bune sunt "scarile" din caturi cand vezi cum dispare puietul si se obtin rame pentru iarna...! Oho!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 21:13

:lol: :lol: :lol: pacatul ramei Dadant!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 21:14

Cate bordeie, atatea obiceie! Rezultate sa fie!
---

Cineva vorbea mai sus de nr de interventii/ cuib! Ce parere aveti, dlor?

E un fapt foarte serios, frecventa si scopul interventiei...

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 21:27

Cristi, tu ai venit cu exemple despre familii cu probleme. Cine stapaneste sistemul industrial nu prea are probleme de acest gen. Dar daca are, nu sta la discutii. ELIMINARE, asta este termenul! Pai facem selectie si sistem industrial si vorbim de familii cu probleme?!?
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 22 Noi 2013, 22:13

"apicultura industriala. Interventii minimale"

interventie chirurgicala urgenta si la timpul ei...de bibilit o bibilesti daca-i caz si n-ai ce-i face..ori faci industrie ,ori hobby..
Salutari cu respect tuturor !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 22:17

Am 1000 de familii.

1. Dimineata sunt pe o vatra stationar cu 50-60 familii, observ un roi in pom, identific familia roitoare, ce fac cu ea?
2. Pe aceeasi vatra, gasesc o matca pe urdinis, in cuib botci schimbare. Ce fac cu ea?
Ambele familii bune.

3. Dupa pranz trebuie sa fiu pe alta vatra

Cum procedam?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 22:23

lucky5strike scrie:Am 1000 de familii.

1. Dimineata sunt pe o vatra stationar cu 50-60 familii, observ un roi in pom, identific familia roitoare, ce fac cu ea?
2. Pe aceeasi vatra, gasesc o matca pe urdinis, in cuib botci schimbare. Ce fac cu ea?
Ambele familii bune.

3. Dupa pranz trebuie sa fiu pe alta vatra

Cum procedam?

Te rog sa intelegi ca vorbesc serios! De 25 de ani, eu nu mai am astfel de probleme (si nici apropiatii mei).
Nu te supara Cristi, am impresia ca SELECTIA se confunda uneori cu SORTAREA!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 22 Noi 2013, 22:28

solutii sunt si sunt convins ca stiti ce aveti de facut ..
desigur ca treburile nu se vor rezolva ca atunci cand ai sa zicem undeva in jurul a 150 de familii ..de fapt cam asta-i norma recomandata pentru un apicultor si cu cat numarul lor creste ..duce la scaderea productivitatii per familie si cresterea numarului de probleme aparute..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 22:34

Cristi, iti dau un exemplu:
- Eu si cu amicul meu ne pregatim sa intervenim la stupi. El ia un rand, eu un rand. Primul sunt eu cel care intervine rapid la o familie sau doua, apoi anunt ca: introducem rama la cladit dupa a sasea rama. La toate familiile se executa aceeasi lucrare. Rare sunt cazurile cand gasim o familie care nu "voteaza" cu noi! Cred ca si de frica desfiintarii isi indeplinesc sarcinile trasate!
La tura urmatoare, schimbam randurile, pentru a avea - si eu si el - imaginea stupinei.
Cand s-au umplut lazile si s-au adaugat corpuri suplimentare (1/2 sau 1/1), ne luam "la revedere" de la cuiburile de jos pana la sfarsirtul sezonului!
ignatov andrei

Mesajde kiloz » 22 Noi 2013, 22:47

lucky5strike scrie:Fratilor, exercitiu de gandire, am putea lucra cu MER rama de 18 cm? 3 asemenea caturi fac ~20 rame. Am avea 2 caturi la cuib (cca 13D) si un cat miere( cca 7D... sau un cat 3/4 fara 2 rame)?

Exista varianta cu rama de 18 cm. Sub denumirea de jumatate de Boczonadi este folosit in Ungaria din inceputul anilor 80.Rama Boczonadi mare are dimensiunea de 42x36 cm. Sub indrumarile lui Vicze sa popularizat,si acuma este folosit la scara larga de apicultori,mai ales de profesionist.Ani de zile a dus o lupta intensiva pina a reusit sa lamureasca lumea apicultorilor de viabilitatea sistemului multietajat.Pina a trait na ratat nici o ocazie sa popularizeze si sa aduca dovezi de rentabilitatea si eficacitatea sistemului. Dl Vicze are la activ si citeva carti scrise nu numai de tehnologia adaptarii la sistemul industrial.
Descrie un sistem complet,de la fabricarea lazilor,pina la recoltarea mierii in sistem industrial.
Ca o paranteza eu mai am citeva caturi de 19cm cu rame de 18cm ,din perioada asa numita inceputuri in ale apiculturii.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR