de Shrek » 14 Apr 2025, 09:30
Nu înțeleg, domnu' Yonn, ce treaba au postările de pe fb, cu discuțiile de aici?! Ce trebuie sa deducem , ca domnu' Ignatov este o" victima" media?! Domnia sa este la fel de slobod la gura fix la fel ca cel care îl blagoslovea sub pseudonimul prisaca banateana!
Sincer, în ignoranță mea, sau experienta mea firava, păstrarea caturilor poate peste stupi se poate face și peste iarna! Cu folie între, bineinteles! Asta fac în anii în care prognoza arata o iarna blanda!
Despre utilitatea caturilor cu miere în ele, după a doua jumătate a lunii septembrie, am oarece dubii, mierea fiind deja capacita în magazii, nu cred ca albinele vor descapaci și o vor muta în cuib. Poate doar dacă sunt cu foamea în gat și nu ai nimic în cuib, dar nu este cazul la domnu' Andrei! În plus, un spațiu mai mare, presupune consum energetic mai mare pentru încălzire și ventilare!
Revenind la discuția privind " aprofundarea studiului biologiei albinei", ca fiind indispensabilă unui crescător de albine, sa chiar " apicultor" începător sau hobby, sunt de acord doar dacă ai de gând sa te întinzi la discuții dedicate cu domnu' Andrei sau alți " biologi" experimentați sau vrei sa faci apicultura la modul profi ori industrial!
În vremurile vechi și foarte vechi, cei ce au domesticit albina, nu studiasera în mod aprofundat anatomia și biologia albinei și totuși, au transmis informații utile care au reușit sa aducă aceasta îndeletnicire pana în zi.ele loastre. Cu siguranță că la începuturi, nu foloseau pentru combaterea carcalacilor medicamente pentru ca nu existau. Dar dorința de a obține producții mari, excepționale și peste tot pe unde trăia oamenii, a dus la apariția de tehnologii și rase diferite de albine!
De aceea, un minim de informații, ce îți permite să deosebești regina de trantor, ramele cu miere de cele cu puiet, ramele goale de cele pline, sunt suficiente pentru a " tine" un stup , doi cu albine în curte. Dacă vrei sa mai obții și miere, ori sa prinzi sau sa formezi un roi, ori sa ii treci peste iarna, atunci nah, trece sa mai citești sau sa vizitezi un stupar sa te plictiseasca!
Nu îl trimiți sa facă ianb, sau cum se mai numește acum facultatea de medicina veterinara.
Sa nu uitam ca întâi a apărut albina, familia de albine, apoi a apărut știința și tehnologia care a explicat ce și cum și nu invers,
O zi faina , tuturor!!