Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde unincepator » 30 Sep 2012, 17:18

letsoc scrie:Daca rama este plina cu miere ,dar capacita doar un sfert ,cat timp ii ia ca so capaceasca toata,cate zile? multumesc!

daaa chiar asa cat timp ai trebuie ca si la mine este mult necapacit si asta fara sa dau ceva asutator,numai ce am dat mereu dupa diafragma (timp pentru sa capaceasca),sau ramine asa necapacit?Antrebare pentru cine ne poate ajuta,toti colegii care se ocupa cu albine.Multumesc si toate cele bune la toti.
unincepator

Mesajde balasaedy » 30 Sep 2012, 20:40

buna seara! ma numesc eduard si sunt din bucuresti,din aceasta primavara am cumparat 2 famili de albine.am tot citit pe forumul vechi dar si pe cel nou foarte mult despre iernarea albinelor,fiind incepator si vrand sa acumulez foarte multa informatie despre albine si modul lor de viata informatia a cam luat o razna in capul meu.deocamdata doresc sa ma ajutati cun un sfat pentru iernarea albinelor la cei doi stupi pe care ii am ca sa pot trece iarna cu bine( verticali pe zece rame cu fund plin ,podisorul are la misloc aerisire iar capacul nu are aerisire pe margine, mentionez ca asa au fost cumparati cu albine cu tot)
acum asi vrea sa va intreb cum este mai bine sa fac : sa dau niste gauri in fundul stupului(in ce parte sub rame ),sa las urdinisul larg deschis si sa il protejez cu grila anti soareci,sa mai pun materiale izolatoare sus peste podisor, sa pun dupa ultima rama pe post de diafragma pliester exrudat. multumesc mult pt intalegere si sper sa na va suparati pt stangacia mea,sper cu trecerea timpului si cu ajutorul dvs. sa pot devin un elev bun in descifrarea tainelor apiculturii.
balasaedy

Mesajde Dila Daniel » 30 Sep 2012, 20:44

unincepator scrie:
letsoc scrie:Daca rama este plina cu miere ,dar capacita doar un sfert ,cat timp ii ia ca so capaceasca toata,cate zile? multumesc!

daaa chiar asa cat timp ai trebuie ca si la mine este mult necapacit si asta fara sa dau ceva asutator,numai ce am dat mereu dupa diafragma (timp pentru sa capaceasca),sau ramine asa necapacit?Antrebare pentru cine ne poate ajuta,toti colegii care se ocupa cu albine.Multumesc si toate cele bune la toti.

Nu este obligatoriu sa o capaceasca...
Asta ar trebui sa fie ultima voastra grije!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde adrian.vintila » 30 Sep 2012, 20:50

balasaedy scrie:buna seara! ma numesc eduard si sunt din bucuresti,din aceasta primavara am cumparat 2 famili de albine.am tot citit pe forumul vechi dar si pe cel nou foarte mult despre iernarea albinelor,fiind incepator si vrand sa acumulez foarte multa informatie despre albine si modul lor de viata informatia a cam luat o razna in capul meu.deocamdata doresc sa ma ajutati cun un sfat pentru iernarea albinelor la cei doi stupi pe care ii am ca sa pot trece iarna cu bine( verticali pe zece rame cu fund plin ,podisorul are la misloc aerisire iar capacul nu are aerisire pe margine, mentionez ca asa au fost cumparati cu albine cu tot)
acum asi vrea sa va intreb cum este mai bine sa fac : sa dau niste gauri in fundul stupului(in ce parte sub rame ),sa las urdinisul larg deschis si sa il protejez cu grila anti soareci,sa mai pun materiale izolatoare sus peste podisor, sa pun dupa ultima rama pe post de diafragma pliester exrudat. multumesc mult pt intalegere si sper sa na va suparati pt stangacia mea,sper cu trecerea timpului si cu ajutorul dvs. sa pot devin un elev bun in descifrarea tainelor apiculturii.

Eu zic sa lasi stupii asa cum sunt. Pune doar o paturica deasupra si eventual sub paturica un carton de la ambalaje. Lasa urdinisul micsorat pana se raceste vremea pt a preveni furtisagul dupa care deschide-l maxim si pune gratia. Ai grija sa strangi bine cuibul. Nu te gandi ca nu au loc pe rame, strange pana stau foarte inghesuite. Dupa ce ai facut toate astea nu mai umbla la ei pana la sfarsitul lui ianuarie (asta daca ai mancare suficienta).
adrian.vintila

Mesajde nae » 30 Sep 2012, 20:52

Cumpara o carte de apicultura , te ajuta sa intrebi si sa cerni raspunsurile (poti primii 3 raspunsuri, aparent diferite ,cum alegi ? )
Mancarea pe primul loc ,gaurile mai tarziu , urdinisul ... 5 mm X nr de intervale ocupate de albina ,in prima faza ... prin tatonari mai reduci (furtisag ) sau largesti (ventileaza la greu ) ...
Roaga un apicultor din zona sa te ajute . Cartea INTAI ,netul dupa .
nae

Mesajde nae » 30 Sep 2012, 21:05

Nene DD , daca rama cu mierea necapacita nu e acoprita (cuprinsa in cuib ) E o problema -hidrofuga (si sunt multi baieti cu 9-10 rame pline /cu 3-4 albine ).
Nu stiu cat timp le ia sa capaceasca o rama (acum ) dar sigur trebuie sa ai in stup albina cerifera ,daca au incetat ouatul la jumatea lui august mai greu .
Am observat ca aduna ceara razuita de pe rame si pusa pe capace /chiar si propolis ___ o idee .
nae

Mesajde Dila Daniel » 30 Sep 2012, 21:38

Daca au miere necapacita,aceea va fi prima consumata.
Iar daca intradevar este multa si nu va fi acoperita sau capacita,grija ca este hidrofila nu asi avea-o.(oricum,nu pot schimba cu nimic acest fapt)
Mai degraba , grija sa nu am umezeala aia excesiva,cat sa absoarbe ea si sa fermenteze...
sau,eventual sa iau surplusul
...vezi?ultima mea grije este daca,cand si cine capaceste... :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde un OM » 30 Sep 2012, 23:01

Ce a-ti spus se aplica numai familiilor "sanatoase" numeric, nu "matelor lesinate".
un OM

Mesajde Liviu Sarbu » 01 Oct 2012, 07:51

Mierea este hidrofila. ;)
Liviu Sarbu

Mesajde nae » 01 Oct 2012, 09:19

Liviu Sarbu scrie:Mierea este hidrofila. ;)

M-a corectat si Proapis 13 :
-hidrofil =absoarbe
-Hidrofug=nu
DD, nu imi fac griji pt d-ta .
nae

Mesajde ionut13 » 10 Oct 2012, 20:14

buna,
mis incepator
azi mam uitat la albine
am un roi pe vreo 6 rame, , iam facut stimulare pana la sf de sept, ultima data cand lam verificat, pe la sf. septembrie, avea ceva miere, pe vreo 4 rame.
azi mam uitat la el....mai are cam 1 kg de miere in tot stupul....albina este cat era si ultima data matca...tot.

Unde'i mierea???????
Mai am un roi similar...care ii tot pe vreo 6 rame..si are miere, e ok, ar putea ierna la limita singur.Acum ma gandesc sai unifi cei 2 roi.....dar le mai trebuie hrana pe iarna....ce sa fac?? rame cu miere de la alte familii nu am sa pun ( mai am 2 familii care ma gandesc sa le iernez pe vreo 7 rame si au cam 12kg de miere/fiecare).

un vecin care are si el albine mia zis de ceva...hrana la apicola....ceva "multifruct....", ceva de genu asta, stiti ceva?

multumesc
ionut13

Mesajde Jean Valjean » 10 Oct 2012, 20:54

Mierea aia cum era,capacita sau necapacita?
Zici ca i-ai stimulat pana la sfarsit de septembrie, cat puiet ai avut sau ai in ei la aceasta ora? Stimularea cand ai facut-o, seara, dimineata, in timpul zilei ? Cu ce si in ce cantitate? Ce inseamna pentru tine ”ceva miere” ? Cat ai urdinisul la el?

In principiu, din cat imi dau seama, ori ”ceva-ul” de miere pe care l-ai avut s-a consumat cu puietul, ori a fost furtisag.
La Apicola ceea ce gasesti in mod normal la aceasta data nu mai poti folosi, ca uzezi albina, dar sunt unii apicultori care fac asta si acum (cu ce consecinte nu stiu).
Parerea mea este ca mai bine unifici,o populatie mai mare de albine consuma mai putin in timpul iernii decat una mai mica si ai sanse sa iesi in primavara.

Dar cel mai bine asteapta sfatul unuia cu experienta, si eu sunt tot incepator si-ti spun ceea ce stiu.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde jenica67 » 10 Oct 2012, 21:37

Citeste rapid reteta de sirop invertit a lui Gica, prepara sirop 2:1 si baga daca ai alimentator podisor cate 3-4 kg pe seara, sa ai minim 12 kg pentru roi si 15-18 kg de miere pentru familii. Daca nu ai alimentator podisor, baga in pungi de la hypermarketuri cate 3 pungi pe seara (in astea poti sa pui cam 0,5kg/bucata, daca vrei sa se mai inchida capacul, deci intr-o saptama poti sa rezolvi), repede ca mai vine timp frumos si nopti, putin mai calde. O sa iti zica unii, ca uzezi albinele. Siropul invertit uzeaza foarte putin albinele si mai bine sa ai albine uzate, decat moarte. Vezi redu urdinisul si pune gratia antisoareci. Vezi ca dimineata, se plimba prin stupi, viespiile, care manaca si ele miere. Apropo citeste si tu o carte despre albine, poate sesizezi si cate ceva despre gramatica.
jenica67

Mesajde ionut13 » 10 Oct 2012, 21:49

merci jenica67, asa o sa fac privitor la albine. la gramatica....ma mai gandesc.
Multumesc de sfaturi
ionut13

Mesajde jenica67 » 10 Oct 2012, 22:25

Apropo, vezi ca in pungi de plastic poti sa bagi si la pranz sau ziua, ca nu creaza furtisag. Fa siropul cu ceaiuri si baga protofil si daca poti si apicomplex, ca ajuta la formarea corpului gras.
jenica67

Mesajde Badea. claudian » 10 Oct 2012, 22:58

Jenica, ...!!! ... si tu pune mana pe manualul apic. !!!.... cand isi face albina corpul gras !??... acum cand vine iarna ??
Badea. claudian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR