Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 10 Ian 2013, 15:04

Imi place cum arata aici http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=lbu ... =endscreen abia astept !!
Filmul pus de Bobolix Bobo m-a pus pe jar..tare mi-a placut rama aia aproape patrata !
BUNKA

Mesajde jenica67 » 10 Ian 2013, 15:05

Mai poti face un artificiu, ca banuiesc ca inaltimea la ramele tale noi, o sa fie cat doua de ME, sau pe acolo. Faci niste bucati de lemn, cat diferenta intre o rama normala si cea noua. Aceasta bucata de lemn, o pui in capatul ramei tale noi, in cutie. Deci latimea este cat o rama si forma ca in desenul de mai jos. Daca si jos este prea scurta noua rama, pui o bucata de scandura si jos. Poti face asa 2-3 bucati de scandura si bagi in stup 2-3 rame la construit, dar una veche, una noua, ca sa ti le construiasca bine.
Fişiere ataşate
Bunka.JPG
jenica67

Mesajde jenica67 » 10 Ian 2013, 15:12

In poza eu cred ca a pus magazia de cules, la un stup Ware.
jenica67

Mesajde BUNKA » 10 Ian 2013, 16:48

jenica67 scrie:In poza eu cred ca a pus magazia de cules, la un stup Ware.

Nu, nici cum...incerca sa populeze un Warre lasandu-le sa coboare singure in jos...a si scris, si problema era ca nu prea s-au bagat la crescut faguri...e o problema, ele apreciaza ca acel corp pe care l-au populat deja este tot spatiul pe care-l au la dispozitie...cand intalnesc spetezele de jos au asa o reticenta in a se agatza de ele si a cobora cu faguri in jos...asta se intampla si daca pui un corp de 10 r 1/1 peste unul gol...primul instinct e sa roiasca inainte sa le treaca prin cap ca ar putea construi acolo.
Nu ma intreba de ce ca nu stiu, dar asa am observat ca majoritatea coloniilor asa reactioneaza...prea putine sunt cele "cuminti"care fac exact ceea ce ne dorim noi.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 10 Ian 2013, 16:49

jenica67 scrie:Mai poti face un artificiu, ca banuiesc ca inaltimea la ramele tale noi, o sa fie cat doua de ME, sau pe acolo. Faci niste bucati de lemn, cat diferenta intre o rama normala si cea noua. Aceasta bucata de lemn, o pui in capatul ramei tale noi, in cutie. Deci latimea este cat o rama si forma ca in desenul de mai jos. Daca si jos este prea scurta noua rama, pui o bucata de scandura si jos. Poti face asa 2-3 bucati de scandura si bagi in stup 2-3 rame la construit, dar una veche, una noua, ca sa ti le construiasca bine.

Ma gandeam ca mai bine le las sa faca niste faguri paraziti in zona aia...ar fi un fagure mare parazit de forma literei L.
Asta e intr-adevar o problema, dar nu stiu o alta solutie care sa mearga!
Ar ramane un spatiu de 16cm in lateral si cam 18 cm in jos....daca ar construi L-ul asta din fagure.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 10:24

Intre timp mi-au mai venit idei...as putea sa pun peste un corp ME un cat de 1/2, in felul asta spatiul de umplut cu albina nu mai e asa mare ca pe 2*ME si se ajunge mai repede la saturatia cu albina, spatiul de la rama de cladit in spre fund e mai mic decat daca as folosi 2*ME, undeva la 10cm sub rama...catul ar servi ca depozit de miere si corpul ME ar ramane exclusiv pt ponta matcii ceea ce iar e bine, ponta matcii pe un corp de ME este LA FIX..asigura o dezvoltare f buna a coloniei...ridicarea la 2 saptamani a cate unui fagure construit si cedarea unei rame de astea mici de albina este perfecta pt tinerea in frau a stupisorului.
La 24 de stupi de astia poti cladi 24 de rame mici si daca le las 14 zile de la introducerea ramei cu sarme am sanse sa le scot pline de puiet capacit...as putea sa populez 3 ladite mici cu cate 8 rame de puiet si albina la fiecare 2 saptamani..care in urmatoarele 2 saptamani ar urma sa eclozeze...deci ar ocupa cam doua corpuri la doua saptamani dupa infiintzare, echivalentul a 13 rame Dadant 1/1...nu e rau de loc...intr-o luna as putea sa produc 6 astfel de cuiburi care in termen de aproximativ 45 de zile de la inceperea manevrei ar ajunge la 2 corpuri...dupa ce matcile-si mai fac de cap si baga puiet calumea in ei poate mai cladesc niste rame in ei asa, apoi pot sa-i rup si pe astia sa-i las pe un corp...clar o sa trebuiasca stimulati cu siroape si proteic!!
Cred ca mai -iunie-iulie am timp sa ma joc cu baga rama la cladit/ infiinteaza colonia/baga-i siropel...etc.
Daca fac macar 20 de cuiburi de astea mici echivalentul a 6 rame Dadant cred ca pot fi multumit...teoretic as putea sa fac 40, dar e doar teoretic!!

Un ME cu cat 1/2 ar insemna volum pt cam 35000 albinutze...insuficient pt o colonie care are un cuib pe ME...perfect pt o colonie care cedeaza mereu rame cu albina si puiet, perfect pt o colonie care trebuie sa cladeasca!!
Sper sa nu roiasca..e foarte posibil ca la infiintzarea coloniilor pe laditele mici sa mai scutur albina de la cei care sunt prea populati in afara de ceea ce iau pe rame.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 13:20

Pt cine doreste sa vada cam cum se lucreaza cu stupii astia... http://www.ruche-warre.com/ruche-warre-videos.html
Un corp Warre sau Delon are 19,3l, deci pe 2 corpuri cum lucreaza Gilles Denis are aproape 40l...doua corpuri de 31cm inaltime cum am eu o sa aiba undeva la 60L...vad in asta multe avantaje!
BUNKA

Mesajde akmm » 18 Ian 2013, 14:51

BUNKA scrie:Pt cine doreste sa vada cam cum se lucreaza cu stupii astia... http://www.ruche-warre.com/ruche-warre-videos.html
Un corp Warre sau Delon are 19,3l, deci pe 2 corpuri cum lucreaza Gilles Denis are aproape 40l...doua corpuri de 31cm inaltime cum am eu o sa aiba undeva la 60L...vad in asta multe avantaje!

Fata de dimensiunile verificate ale stuplui Delon sau Warre, dimensiunea 31cm este o propunere de lucru.Ramane sa asteptam o viata pentru confirmarea ei.
Personal nu sunt de acord cu variatii de dimensiuni bazate pe ce crede stuparul.Poate fi o aventura nu numai gresita ci si costisitoare.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde nae » 18 Ian 2013, 18:06

De studiat !
La tratamentul cu VF/sau altele ce facem ?, daca tinem cont de volum se poate gresi,fumul se ridica ... Doua caturi = un corp DB !?
O rezolvam din pix sau prin tatonari ?
nae

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2013, 18:37

Ce deosebire este intre 56 l si 60 l ? Plus ca daca ai fund AV, ai tot 60 de l. Si in alta ordine de idei, tu garantezi ca alea 3 picaturi, care le pui, sunt absolut aceiasi cantitate de fiecare data ?
jenica67

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 19:41

jenica67 scrie:Ce deosebire este intre 56 l si 60 l ? Plus ca daca ai fund AV, ai tot 60 de l. Si in alta ordine de idei, tu garantezi ca alea 3 picaturi, care le pui, sunt absolut aceiasi cantitate de fiecare data ?

Un Delon are 19,3L..pe doua corpuri cum lucreaza Gilles Denis ar fi un volum de 38,7L...pe corpul cu rame patrate care-mi iese mie din modificarea Dadantului volumul e de 27,9L..la 2 corpuri ar insemna un volum de 55,8 L...de la 38,7L la 55,8 L e o diferenta de volum de 17,1L...e ceva parerea mea!
Mai putine rame, mai putine intreruperi pe verticala a fagurilor, mai putine corpuri.
In loc de 5 corpuri Delon folosesc 3 corpuri de astea cubice...in loc de 40 de rame Delon folosesc 27 de rame patrate.
Un roi format pe un corp ar fi echivalentul a 6 rame dadant 1/1...nici mic nici mare..perfect, plus ca roiul asta poate cladi inca un corp de faguri lejer daca este format in jurul datei de 1 Iunie.
Daca ne referim la tratament..picatura e picatura..nu sunt picaturi mai mari si picaturi mai mici din aceeasi solutie ...apoi totul se calculeaza la volum si e foarte usor sa calculezi un volum.
Daca folosim rama e foarte simplu sa cladim noi rame fara sa asteptam ca ele sa ia in constructie un corp intreg...asta poate fi o greseala care poate baga colonia in friguri...si din cate am vazut de problema asta s-au cam izbit pionierii Warre-ului in Romania..cand ajunge cu fagurii la sipcile din corpul de jos se cam opreste si-i vine dor de duca ;)
Daca cobori o rama cu provizii si introduci o rama la crescut intre doua de puiet o vor creste perfect si repetand schema se poate construi si cel de al doilea corp de sub cuib.
Folosind rama se poate folosi si centrifuga..exact cum lucra R Delon cu stupii sai.
Un alt plus este folosirea cu usurinta a procedeului Demaree, producerea si schimbul facil al matcilor.

Un inconvenient ar fi ca spre deosebire de stupii Delon la care corpul este de doar 21,5cm inaltime nu putem intercala corpuri in zona de puiet..un spatiu de 31 cm intre doua corpuri de puiet poate produce efectul Demaree si producerea unei a doua regine nici de cum intensificarea pontei.
Sunt f multe chestii pe care le vad utile!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 18 Ian 2013, 20:24, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 19:48

nae scrie:De studiat !
La tratamentul cu VF/sau altele ce facem ?, daca tinem cont de volum se poate gresi,fumul se ridica ... Doua caturi = un corp DB !?
O rezolvam din pix sau prin tatonari ?

In fond discutam tot despre albina care se afla intr-o cutie..ca are alta forma e alta poveste, insa in general tratamentele sunt raportate la puterea coloniei sau la volumul lazii...nu credca e o problema in a calcula volumul unei lazi...asa cum se trateaza o colonie intr-un stup orizontal asa se trateaza si un stup vertical, si tot dupa aceleasi criterii se trateaza in orice fel de stup...sa inteleg ca rusii aia au avut probleme cu tratamentele din cauza ca au folosit un Delon cu inaltimea de 108mm??..nicidecum, au adaptat totul la sistemul de lucru cu ladite mai mici.
Ce sa mai tatonam... eu ai dau bice anul asta cu curaj si cu incredere ca altii au facut bine ce au facut inaintea mea!

Forma spatiului are implicatii pozitive din punctul meu de vedere in primul rand prin prisma aranjarii rezervelor de iernare, al conservarii energiei, al mentinerii microclimatului..exact acolo unde ceilalti stupi sistematici au numai minusuri.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 20:22

akmm scrie:
BUNKA scrie:Pt cine doreste sa vada cam cum se lucreaza cu stupii astia... http://www.ruche-warre.com/ruche-warre-videos.html

Fata de dimensiunile verificate ale stuplui Delon sau Warre, dimensiunea 31cm este o propunere de lucru.Ramane sa asteptam o viata pentru confirmarea ei.
Personal nu sunt de acord cu variatii de dimensiuni bazate pe ce crede stuparul.Poate fi o aventura nu numai gresita ci si costisitoare.

Pai atunci inseamna ca rusii au gresit ca au facut Delon-ul pe 108mm inaltime? http://www.pchelhom.ru/index/0-4
Sau Polonezii astia au gresti ca au facut delon-ul ceva mai inalt insa din ce vad eu este sub 31 cm inaltimea corpului pt ca rama este aproape patrata, nu e patrata perfect..e putin mai putin inalta decat lunga rama...uite aici ..http://www.youtube.com/watch?v=sQDrypdHNLY
Nu sunt de parere ca trebuie sa astept o viatza ca sa verific ceva, pur si simplu pui in practica si vezi cum merge..nu vad nimic costisitor in asta!..potentialul plus pe care poate sa-l aduca experimentul este cu mult peste valoarea pierderii de timp si material pe care-l presupune!!..eu asa vad lucrurile.
In 2-3 ani, pot sa vad ce poate sistemul asta, si materialele necesare sunt reduse ca si costuri..am totul in propria-mi curte, nu am nevoie sa fac nici un fel de investitie!...iar timpul oricum trece, intr-un fel sau altul...e cu atat mai valoros cand trece cu folos, in sensul ca-ti aduce niste lamuriri.
Variatiile pe inaltime ale ramei sau corpului s-au facut si pe sistemul de rama folosit de noi, sa nu uitam de MER cu rama de 162mm, sau cel cu rama de 145mm parca sau de ME sau de sistemul arhicunoscut de doua corpuri cu rama dadant 1/1...stim cu totii plusurile si minusurile acestor sisteme de lucru.
Problema e ca nu prea am umblat la cotele lazilor celelalte in afara de inaltime...Delon sau Warre tocmai asta propune, si vad un mare plus in toata argumentatia pe care a expus-o R Delon!

Pt mine e foarte simplu sa zic 31 cm pe inaltime, cateva din argumente ar fi, nu mai modific inaltimea corpurilor actuale, apoi folosesc mai putine corpuri mai putine rame, zonele de fagure sunt mai putin intrerupte decat in cazul folosirii ramelor mai inguste (tin la aspectul asta) si multe alte motive o parte expuse mai sus.
Din 3 corpuri de astea ajung la volumul unui Dadant pe 19-20 rame ceea ce mi se pare super ok, ca inaltime fara capac si fund au 93cm, cu un fund normal si un capac genul folosit de Dan Margarit se ajunge la maxim 103-105cm inaltime...un palet de 4 ar fi cam de maxim 80/80cm etc...sunt multe chestii la care ma gandesc...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 20:59

O alta problema la care ma gandesc este cata miere intra in 9 faguri cu lumina de 26,5/27cm in conditiile in care distanta intre centrele fagurilor este de 33mm?
Stiu ca intr-un corp de 10 rame dadant pe 10 rame intra cam 20-22kg...in timp ce pe 8 rame distantzate pot intra si 30 kg de miere.
Dupa un calcul simplu dar cumva aproximativ rezulta ca intr-o rama de dimensiunile de mai sus ar intra 1,3kg...la 9 rame ar fi cam 12 kg de miere, daca ma gandesc ca cei cu Warre au extras cam 8-9 kg de miere dintr-un corp e posibil ca si calculul meu sa fie corect.
Pentru o iernare sigura 100% ar insemna sa am un corp full si probabil niste coroane de miere in corpul de la baza..undeva la 15-18 kg de miere ar ajunge si pentru dezvoltarea de primavara..iernarea ar decurge perfect fara pierderi de energie inutila...ma mai gandesc la cateva aspecte legate de modul de iernare al stupilor astfel organizati pt a reduce la minim consumul darasta o tin pentru mine deocamdata!!..ar isca discutii interminabile fara rost, si pana nu se face un experiment clar in sensul asta orice discutii in contradictoriu pe tema asta ar fi inutile.

O alta idee pe care as vrea sa o zic colegului Akmm ar fi ca nu vad nici un motiv pentru care folosirea in continuare a ramei de 43cm lungime ar fi mai buna decat folosirea unei rame de 28,5cm lungime...mi se pare un hazard mai mare sa continui cu ce am facut pana acum (pt ca deja am o experienta cu sistemul actual) decat sa "risc" sa schimb ceva in ce priveste corpul si rama mai ales ca am experienta altora drept ghid pe terenul asta "necunoscut" ...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 22:08

In afara de R Delon au mai folosit si altii rama la Warre http://www.apiculture-warre.fr/construc ... cadre.html eu in schimb in loc de fasii de fagure as folosi speteaza superioara in V...mi se pare mai practic!
Cateva imagini superbe... http://www.apiculture-warre.fr/multimedia/photos/
Am observat ca Gilles Denis are niste stupi Warre pe un corp in toamna...inseamna ca merg iernati si asa, nu e neaparat nevoie sa ajunga la doua corpuri dezvoltare!
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xsDloYpcy-Q --si un filmuletz de pe net.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 18 Ian 2013, 22:44, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2013, 22:33

In pozele de mai jos unii stupi au orificii in corpuri altii nu
http://www.apiculture-warre.fr/multimedia/photos/
Sunt numite a doua iesire daca nu ma insel ; ce e cu ele??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR