Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gica.mosu » 08 Dec 2016, 10:53

...Cu 35 ani in urma tatuca impacheta stupii gen fig-13b(bilateral)...l-am intrbat de ce asa"pt ca sa aiba loc ghemul (jos-central pe celule libere...) ca in caz de ierni grele -timpurii sa nu prinda f multa albina in coaja inferioara ...iar pe tip mai caldut albina cara mierea din ext spre interior=la margina puietului :idea: si cand ghemul ajunge sus le pun o punga s-au o raman'cap.."...si nu avea probleme..dar ierna supii pe 3-kg de albini(7-8rame) nu mate lesinate ca nooooi in ultimii ani... 8-)Cum fac eu ....am vb si cu alti albinari...majoritatea org cuib....bilateral-central gen1-3-5-7 cu miere mai multa iar2-4-6 si-si(ca in fig-3a) pt a lasa loc albinei sa-si org ghemul unde crede=doreste in functie de temperatura de afara...Spor -G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 08 Dec 2016, 11:18

FlorinPlopsoru scrie:
peterneamt scrie:1. Imaginea 1. varianta 1. ESTE CEA CORECTĂ.
2. Imaginea 1. varianta 2.greşit din cauza lipsei de hrană.... în cazul gerului ghemul se strânge fie spre diafragmă fie spre peretele stupului ......
3. Imaginea 2. varianta 1. greşit din 2 cauze I. Nu este indicată izolaţia bilaterală pentru că, în cazul zilelor senine, ghemul nu se mai încălzeşte de la radiaţiile solare ( izolaţia păstrând frigul de peste noapte ) şi nu se mai desface pentru ca albinele să aducă miere şi apă de pe faţa exterioară...

Sa inteleg ca A.Malaiu se înșală. Imaginea 2 varianta 1 e organizarea recomandata ca fiind superioară celei cu ,,celule goale,, ? De asemenea si C Antonescu ? Prezintă imaginea 1 varianta 2 ca solutie la lipsa de hrana, nespecificand faptul ca ghemul se va retrage spre unul din pereții stupulu.

ps. cărţile sunt scrise de obicei de către teoreticieni nu de apicultorii practicanţi . Copiază fragmente din diferite cărţi şi le pun laolaltă formând o altă carte, la care poate doar un capitol sau o idee reprezintă o noutate ......şi odată scrisă o greşală ea se perpetuează .Pe de altă parte, teoriile sau tehnologiile scrise de apicultorii practicanţii sunt valabile 100% doar în arealul în care aceştia au practicat apicultura ţinând cont de : climă, floră, culesuri principale de producţie ,culesurile de întreţinere, boli specifice zonei , abundenţa, calitatea, sau lipsa polenului din anumite perioade ale sezonului activ. Una este să faci apicultură în Italia sau Spania, alta la noi şi alta la Ruşi. Dar diferenţe enorme de climă sau floră meliferă sunt şi la noi în ţară....... ;) Sunt mulţi factori care intră în ecuaţia unei apiculturi rentabile......şi dacă schimbăm valorile unui singur termen (cum ar fi :cantitatea de precipitatii, calitatea solului, temperatura,altitudinea, etc. ) rezultatul ecuaţiei se schimbă. Mălaiu a copiat de la americani şi poza e bună pentru corpul 2 al canadienilor corpul 1având doar urme de miere şi ghemul se poziţionează la începutul iernării între corpuri ......ori noi facem apicultură în România !
peterneamt

Mesajde FlorinPlopsoru » 08 Dec 2016, 14:36

gica.mosu scrie:...Cu 35 ani in urma tatuca impacheta stupii gen fig-13b(bilateral)...l-am intrbat de ce asa"pt ca sa aiba loc ghemul (jos-central pe celule libere...) ca in caz de ierni grele -timpurii sa nu prinda f multa albina in coaja inferioara ...iar pe tip mai caldut albina cara mierea din ext spre interior=la margina puietului :idea: si cand ghemul ajunge sus le pun o punga s-au o raman'cap.."...si nu avea probleme..dar ierna supii pe 3-kg de albini(7-8rame) nu mate lesinate ca nooooi in ultimii ani... 8-)Cum fac eu ....am vb si cu alti albinari...majoritatea org cuib....bilateral-central gen1-3-5-7 cu miere mai multa iar2-4-6 si-si(ca in fig-3a) pt a lasa loc albinei sa-si org ghemul unde crede=doreste in functie de temperatura de afara...Spor -G.M :!:

Hac! Eu cu cine votez? .....dupa cine ma iau? Dupa Antonescu,Malaiu sau practica colegilor? Ca in momentul acesta sunt derutat! Nu ca as mai putea sa fac ceva.... :lol:
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde peterneamt » 08 Dec 2016, 17:05

FlorinPlopsoru scrie:
gica.mosu scrie:...Cu 35 ani in urma tatuca impacheta stupii gen fig-13b(bilateral)...l-am intrbat de ce asa"pt ca sa aiba loc ghemul (jos-central pe celule libere...) ca in caz de ierni grele -timpurii sa nu prinda f multa albina in coaja inferioara ...iar pe tip mai caldut albina cara mierea din ext spre interior=la margina puietului :idea: si cand ghemul ajunge sus le pun o punga s-au o raman'cap.."...si nu avea probleme..dar ierna supii pe 3-kg de albini(7-8rame) nu mate lesinate ca nooooi in ultimii ani... 8-)Cum fac eu ....am vb si cu alti albinari...majoritatea org cuib....bilateral-central gen1-3-5-7 cu miere mai multa iar2-4-6 si-si(ca in fig-3a) pt a lasa loc albinei sa-si org ghemul unde crede=doreste in functie de temperatura de afara...Spor -G.M :!:

Hac! Eu cu cine votez? .....dupa cine ma iau? Dupa Antonescu,Malaiu sau practica colegilor? Ca in momentul acesta sunt derutat! Nu ca as mai putea sa fac ceva.... :lol:

Spre norocul nostru albinele, in majoritatea cazurilor, isi organizeaza singure cuibul . Rolul nostru este sa intervenim doar la stupii unde este necesar sa ajutam....... :D
peterneamt

Mesajde gica.mosu » 09 Dec 2016, 00:03

...FL Plopsoru scrie: eu cu cine votez.....Cum,cu cini :?: Paaai nu aveti PSD,PNL...si toata cloaca de" baieti buni"=H..I :D care au tupeul sa candideze la.......duminica,dupa ce au f....t,je...t,vandut la fier vechi tara :mrgreen: "parintele"...aveti cartea lui C Antonescu ( un ff bun PRACTICIAN :idea: )si-un stupar cu ceva ani=experienta prin zona(mentor pt a invata ceva practic :?:)mult succes si bafta in continuare ......Spor la citit si in activitate....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde FlorinPlopsoru » 09 Dec 2016, 00:28

gica.mosu scrie:...FL Plopsoru scrie: eu cu cine votez.....Cum,cu cini :?: Paaai nu aveti PSD,PNL...si toata cloaca de" baieti buni"=H..I :D care au tupeul sa candideze la.......duminica,dupa ce au f....t,je...t,vandut la fier vechi tara :mrgreen: "parintele"...aveti cartea lui C Antonescu ( un ff bun PRACTICIAN :idea: )si-un stupar cu ceva ani=experienta prin zona(mentor pt a invata ceva practic :?:)mult succes si bafta in continuare ......Spor la citit si in activitate....

Mulțam! Citim,aplicam,stupar cu experiența avem,vecin si prieten. Dar e bine cand ai mai multe opinii...bazate.
FlorinPlopsoru

Mesajde gogutza » 09 Dec 2016, 17:29

peterneamt scrie:
FlorinPlopsoru scrie:

Spre norocul nostru albinele, in majoritatea cazurilor, isi organizeaza singure cuibul . Rolul nostru este sa intervenim doar la stupii unde este necesar sa ajutam....... :D

Eu nu citesc prin cărți împachetarea ca ma învață ele. Adică: pe toamna reduc 1-2 rame din stup si bag hrănitorul. ale încep sa tragă pe siropul ca după afara anii ăștia n-au prea avut si isi fac rezervele. Atunci intervin ușurel punând 2 rame complete pe laterale si schimbând din cele centrale astfel încât adunarea generala sa fie undeva in mijloc. verific sa n-am rama goala fără coronița in adunătura asta si cam atât. Ce am observat este ca la vremea asta 1/2 decembrie, ghemul chiar daca a terminat centru se muta greu spre ramele cu miere si atunci ii trag o turta peste el doar ca sa ma asigur ca au tot ce le trebuie. In ianuarie / februarie la o fereastra verificam completam turta cu una noua / de mai buna calitate / si urmărim de începerea pontei. Daca am găsit ou / larvos pe vreuna din rame strangem foarte bine cuibul eventual rama dupa cea marginasa daca nu are musca dupa diafragma, urmand s-o reintroducem la popularea de primavara. Si nu mai deranjam albina dac a are hrana stie ea ce trebuie facut sa fie bine. eventual stimulări graduale cu sirop cand vremea o permite / fara un deranj prea mare.
gogutza

Mesajde FlorinPlopsoru » 09 Dec 2016, 21:49

Eu nu citesc prin cărți împachetarea ca ma învață ele. Adică: pe toamna reduc 1-2 rame din stup si bag hrănitorul. ale încep sa tragă pe siropul ca după afara anii ăștia n-au prea avut si isi fac rezervele. Atunci intervin ușurel punând 2 rame complete pe laterale si schimbând din cele centrale astfel încât adunarea generala sa fie undeva in mijloc. verific sa n-am rama goala fără coronița in adunătura asta si cam atât. Ce am observat este ca la vremea asta 1/2 decembrie, ghemul chiar daca a terminat centru se muta greu spre ramele cu miere si atunci ii trag o turta peste el doar ca sa ma asigur ca au tot ce le trebuie. In ianuarie / februarie la o fereastra verificam completam turta cu una noua / de mai buna calitate / si urmărim de începerea pontei. Daca am găsit ou / larvos pe vreuna din rame strangem foarte bine cuibul eventual rama dupa cea marginasa daca nu are musca dupa diafragma, urmand s-o reintroducem la popularea de primavara. Si nu mai deranjam albina dac a are hrana stie ea ce trebuie facut sa fie bine. eventual stimulări graduale cu sirop cand vremea o permite / fara un deranj prea mare.[/quote]
Asa procedez si eu,cu excepția faptului ca le ,,rezerv,, ramele pline de la început,nu le adaug mai tarziu si strâng la șase maxim sapte rame,dar am avut surpriza sa o ia cate unul spre peretele stupului,nu ii place sa stea pe centru...de aceea tot întreb in stânga si in dreapta. Experiența, de multe ori ,,bate,, cartea,si eu experiența nu prea am,dar vreau sa ,,împrumut ,, de la cei ce au...
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 10 Dec 2016, 08:35

Gogutza scrie: eu nu citesc prin carti......SE VEDE de la o posta...si f rau faceti :oops: Pt altii care fac la fel,si sunt destui...Ai in MS si dupa cum faci, cel putin 4 greseli grave:1- completare hrana= sirop toamna tarziu(dupa 10 sept)=uzura albina,lipsa corp gras la albina de iernare,sirop neprelucrat in rame, care ne acoperit de albina la impachetare se acreste...2- nu faci impachetarea= dimensionare corect adica:nr de rame ocupate cu albina/kg de miere(cel mai grav)...3- rama cu "LARVOS" ultima s-au dupa DF....4-turta'n cap,1-2 cand nu trebuie=deranj si daca au si matci tinere +vreme calduroasa ...se apuca de ouat=creste consumul si apoi PAAAAA in plina iarna daca nu mai intervii :mrgreen: Si poate-mi scapa ceva,dar cei ce faceti asa o faceti pe pielea DV=a albinelor care's nevinovate :idea: P.S-am 2 apicultori care nu....citesc prin carti si nici pe forum,la unul din 50 fam mai are 25,iar altul din 27 fam acum intra'n iarna doar cu 10,si inca unu"apicultor" din 12 in primavara acum mai are 2=doi....:mrgreen: si cum primavara se numara stupii..... :idea: P.S-Goguta daca ne spuneai=scrieai la avatar de unde esti(banuiesc dupa TZ=oltean) bine faceai...daca esti din Italia-Spaniea(mai scoti ceva stupi la "iarba verde" la noi..., depinde de ce iarna v-om avea..Spor-G.M.....
gica.mosu

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 10 Dec 2016, 12:38

FlorinPlopsoru scrie:Eu nu citesc prin cărți

Nici ieu ca acolo scrie marunt si pe mine ma ia somnu .
Decat probez facand experiente cum ar face prunu miere si rachita micsunele .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde FlorinPlopsoru » 10 Dec 2016, 14:10

Nicolaie Astaifoaiei scrie:

Am citat,nu e scris de mine....
FlorinPlopsoru

Mesajde teinegru64 » 10 Dec 2016, 14:24

Nicolaie Astaifoaiei scrie:

Sa fim corecti.Mata face gogosi.Mie nu imi plac.Pentru tine sunt delicioase .Asta ai mancat toata viata.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde vulpea » 10 Dec 2016, 19:50

dece esti rau teiule,ca d-aia a iesit asa destept !
vulpea

Mesajde filip » 10 Dec 2016, 19:57

vulpea scrie:dece esti rau teiule,ca d-aia a iesit asa destept !

Chiar daca nu citesti carti trebuie sa sti ca niciodata nu trebuie sa faci ”pipi” contra vantului.Altfel te umplii de rusine. :lol:
filip

Mesajde Arhivistu » 10 Dec 2016, 21:17

Cam multa albina moarta pe fundul stupului pt vremea asta,la voi cum e? :?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde FlorinPlopsoru » 10 Dec 2016, 22:49

Arhivistu scrie:Cam multa albina moarta pe fundul stupului pt vremea asta,la voi cum e? :?

Am tras pana in zece albine azi. Se anunțau 14 grade,am crezut ca văd un zbor de curăție. Au fost doar 12 pt puțin timp. Au scos nasul afara,dar timid.
FlorinPlopsoru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR