de BUNKA » 24 Mar 2013, 13:50
Ciobi...nu trebuie sa taci pt ca mai sunt oameni care au nevoie de experientza ta cu Warre cel putin si eu ma numar printre ei.
Daca toata lumea stie ce si cum cu Dadant, mai putini sunt cei care pot spune ceva despre Warre si mai putini cei care au lucrat cu Warre in sistem Delon, adica folosind rama si metodologia R delon.
Am vazut ca ai scris ca nu ai avut pierderi in 4 ani la iernare pe Warre, dincolo de faptul ca zona ta e blanda, cred ca si stupul a contat foarte mult in ecuatia asta daca stam sa ne gandim numai la modul de organizare a rezervelor, pozitionarea ghemului de iernare etc.
Ce vreau eu sa-ti mai spun...zici ca apicultura a devenit ocupatia principala, e bine..totusi ia in calcul ipoteza ca forma ramei si lazii conteaza enorm in toata povestea asta, chiar si daca stai sa te gandesti ce inseamna interventii si management stupina pe Dadant comparativ cu Layens sa zicem sau Delon.
Incearca sa te detasezi putin de modul de lucru propus de Warre si anume "-intradevar nu am treaba cu el decat primavara (pun cutia) si toamna (iau cutia)"
si vezi ca se poate lucra cu aceeasi lada, dar folosind rama si metoda Delon ca si cu orice alt stup, poti lucra la fel de intensiv, si cu toate astea poti sa ai plusurile enorme pe care le ofera forma propusa de Warre si Delon.
Cateva plusuri mari ar fi:
-dispare necesitatea aranjarii cuibului de catre stupar, albinele fac asta singure in cel mai natural mod..gata cu descapaciri, gata cu diafragme, gata cu impachetari, gata cu turte..trebuie doar hrana suficienta si de calitate, tratament, si liniste din toamna pana in primavara.
-colonia ocupa in toamna spatiul pe verticala functie de dimensiunea ei intr-o forma alungita care conserva energia termica, caldura produsa urca printre faguri, albinele pot ingriji puiet mult mai bine intr-o astfel de forma, intr-o cantitate mai mare si cu minim consum de resurse...stabilitatea microclimatica oferita de forma spatiului joaca un rol esential aici.
-odata cu venirea frigului colonia se organizeaza in SFERA PERFECTA ceea ce face din nou ca ea sa-si conserve energia in cel mai bun mod, aceasta sfera se incadreaza perfect in dimensiunile interioare ale lazii, se pozitioneaza SUB hrana lucru esential in supravietuire FARA UZURA.
Poate forma coaja ghemului, albinele se incalzesc si retin acea caldura iarna folosindu-se de peretii de ceara care sunt ca si elementii unui calorifer care retine caldura, de forma in care se organizeaza(sfera)...ele nu trebuie sa ocupe doar spatiile dintre faguri cum se mai intampla la Dadant ci sa aiba posibilitatea de a intra in celule, ele se incalzesc intrand cu capul in celule, si aglomerandu-se in spatiile dintre faguri si facand efort muscular..daca fagurii sunt plini si albina sta numai pe interval atunci avem o problema de dezechilibru microclimatic (cartea lui Daniel Popovici ne explica frumos ce si cum cu treaba asta)..este esential sa intelegem care sunt conditiile de care are nevoie ghemul ala ca sa ierneze bine.
Acea sfera se contracta in perioadele reci si se destinde in perioadele calde..alternantza zi/noapte ofera chiar aceste contractari si relaxari ale ghemului, asta face ca el in mod constant sa se repozitioneze sub miere functie de consum, directia naturala de deplasare este pe verticala, lucru rezolvat de lada Warre si Delon si Layens.
-ghemul aflat intr-un spatiu de forma propusa de Warre si Delon chiar si pe timpul iernii reuseste sa regleze cantitatea de aer si umiditate din lada pt ca spatii mari in lateralele lui nu mai sunt..la fel cum o face vara el o poate regla si in timpul iernii tocmai pt ca forma spatiului in care se afla ai permite asta..nu la fel se intampla in Dadant unde stim care sunt problemele.
{ Dadant e o gluma proasta..parerea mea e ca e ca in bancul acela..un prost arunca o piatra intr-un lac si 10 destepti incearca sa o scoata...asa si aici, un individ creeaza o lada total aiurea, vin generatii intregi care adopta sistemul cu toate deficientele lui cautand apoi solutii din cele mai diverse la problemele create de insasi lada asta !!}
-odata cu venirea primaverii, si reluarea activitatii forma in care sunt organizate permite cresterea de puiet cu minim de consum de resurse-am scris doar ideea fara sa mai argumentez, se stie de ce..am testat sistemul de iernare clopot, e cel mai bun sistem si stupul Delon asigura un clopot perfect, depunerea de puiet incepe de sus in jos in primavara functie de evolutia temperaturilor si cantitatea si calitatea rezervelor, pe masura ce temperaturile cresc ghemul se relaxeaza ocupand pe verticala o suprafata de fagure din ce in ce mai mare putand sa incalzeasca din ce in ce mai mult puiet..organizarea pe verticala ofera cea mai buna forma de conservare a energiei termice, caldura generata jos nu se pierde ci urca printre faguri, de altfel am testat si pe Dadant 10 r pe 2 corpuri 5 sus si 5 jos...intotdeauna s-au dezvoltat mai rapid decat daca puneam corp gol sus sau jos.
Atat pt moment.