Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde filip » 13 Dec 2016, 12:27

FlorinPlopsoru scrie:
gica.mosu scrie:Danmirea scrie:......cumpar ....sirop ca nu cristalizeaza si e numai bun de iernat! Pai,de unde stii....? ai iernat numai pe asa ceva s-au banuiesti doar :?: Eu unul n-as avea curajul sa testez=verific tb asta pe fam mele :shock: si da,daca e in amestec si in ce perioada e dat ,ce fel de api......i este,sunt prea multe de :?:

Am avut acum un an un bidon cu sirop,a stat pe prispa toată iarna și nu a dat semne de cristalizare. Cică are aceeași densitate ca și mierea și e și invertit. Vitamine și una alta s ar putea adauga prin el ,dar nu cred ca egalează miere. Știți vb aia ,,la nevoie,mănânci și un pui fript ,, dar așa de bunăvoie nu as avea curaj sa umplu stupul cu el sa trec și iarna....dar dacă o persoana de încredere face asta și ii și ies familiile bine....

Doua lucruri trebuie spuse:
1Iarna asta nu seamana cu iarna trecuta.
2 Daca luna ianuarie anul trecut a fost cald si s-a pus turta si a fost totul OK
Asta nu inseamna ca anul acesta o sa fie la fel.
Apicultura nu se bazeaza pe aceleas principii ca Jocurile de NOROC.
Poate am NOROC si o sa fie o iarna usoara.......dar daca nu e asa?
Atunci mai am NOROC sa raman cu albine?
filip

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2016, 12:40

...Din graba=neatentie am facut o greseala in foto 2=pe carton...dimensiunea urdins superior s-au(fanta podisor)este de aprox6-10cm/03cm :idea: si nu toti apicultorii practica asa ceva :shock: mai des cei ce ME-MER :idea:si ff multi o folosesc doar pt aerisire superioara nu pt zbooor :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kovacslg » 13 Dec 2016, 12:51

Eu intodeauna am lasat fanta in spate. Curentul e transversal in lada, ocolind zona de puiet incipient din ianiarie februarie, care deobicei se formeaza in partea din fata - sus al ramelor din mijlocul cuibului. La familii mari primul puiet e amplasat central, dar asta e alta poveste.
Urdinisul e acoperit cu grila antisoareci de 15 cm si e lasat deschis complet la familii si pe jumatate la roi.

Cred ca este important si acoperirea fantei cu matreiale care permit circulatia aerului, dar micsoreaza intensitatea curentilor.
Asa am am decupat si folia, cum este decupat acel carton. Spatiul acela permite amplasarea unui hranitor peste rame.
Fişiere ataşate
WP_20161211_017.jpg
WP_20161211_008.jpg
kovacslg

Mesajde adrian.vintila » 13 Dec 2016, 19:17

Iernez toți stupii in aer liber și fundul AV deschis complet. Indiferent de putere dacă au mâncare nu pica nici unul. Este de preferat ca familiile sa fie strânse bine sa ocupe ghemul la 0 grade toate ramele (chiar dacă nu ne mai putem lauda cu familii pe 7-8 rame).
Anul acesta am folosit primavara diafragma de polistiren extrudat dar este prematur sa ma pronunț dacă merita sau nu efortul.
Nu administrez turte decât daca se impune (și asta nu mai devreme de sfârșit de februarie) și doar ceva de calitate nu turte din fructoza sau hidrolizat de porumb care sunt otrava. Administrarea turtelor provoacă o uzura fantastica.
Referitor la hranirile de completare toamna sunt de acord cu hrănirea cu apiinvert (care este zahar invertit) sau cu sirop de zahar. Nu concep sa introduc conștient în stupi hidrolizat de porumb (sub orice denumire ar fi).
Mierea, deși teoretic este cea mai buna, de multe ori lasă de dorit. Atâta timp cât se depistează pesticide în mierea de FS la analize nu cred ca este buna de iernat.
Un sirop de calitate administrat la timpul potrivit se poate numi o hrana de calitate.
În iarna 2012 am iernat 95-100% pe apiinvert, a fost o iarna adevărată cu zăpadă, ger și familii minunate în primăvara.
Atentie mare la varoozei. Din punctul meu de vedere amitrazul (varachet, tactic, etc) nu mai are efectul dorit.
Am folosit în toamna check mite și m-am speriat de nr de acarieni. Intentionez sa folosesc acid oxalic prin sublimare ca și tratament de baza pe viitor.
adrian.vintila

Mesajde danmirea » 13 Dec 2016, 22:48

anul trecut am iernat doar pe sirop...anul acesta la fel.
am scos toata mierea....
sirop luat de la fileomera. (cred ca este f40)

anul trecut nu am avut depopulari....sper ca nici in acest an.

Pana anul trecut faceam completari, nu scoteam chiar toata mierea.

Din moment ce am facut si al doilea an la fel.....puteti sa trageti singuri concluziile.

Nu as lasa nici o picatura de miere de floarea soarelui in stupi peste iarna...
danmirea

Mesajde mellis » 14 Dec 2016, 01:12

Iernez cu AV gol, fără cuib strâns, infofolire, urdinis mare, pe miere FS.nu am avut mortalitate peste iarnă..
Mai trebuie discutat de protecția de vânt, cuib ridicat, distanta fata de sol...
Să fim sănătoși..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gica.mosu » 14 Dec 2016, 11:27

...Pentru kovacslg si nu numai....(cei care aveti pod monobloc cu sita 1/2 -sita'nspate) va rog sa faceti acasa un experiment ff simplu si util pt voi si fam de albine iernate asa...Puneti in 3 pahare malai si 1 luminare aprinsa,asezti una jos la intrare'n bucatarie,una pe masa,una pe tocul geamului deschis-(de la bucatarie)apoi deschideti usa de la intrarea in apartament...veti vedea ca flcara la ce le 3 lumanari aprinse se v-a orienta catre AFARA :shock: apoi,ridicati usor lumanarea de pe tocul geamului in sus si da, lumanare se v-a stingeeee :mrgreen: Deci, curentii din grafic sunt daunatori,concluziile le trageti fiecare 8-) P.S- incercati sa puneti podisorul cu sita'n fata(la cativa stupi) si faceti diferenta=cum ierneaza-se comporta fam de albine "testate"astfel si procedati ca atare in functie de zona-curenti de aer,puterea fam,ceata-umiditate si modul de impachetare folosit...Pt cei cu stupi cu fund AV,incercati sa iesiti=megeti afara iarna la-15-20* imbracat numai cu palton-suba si pe dedesupt doar in chiloti=bichinei...si dupa 10-20 min intrati'n casa si uitativa la genunchi-C..E si observati ce culoare au,apoi veti vedea prin ce trec=ce simt albinele voastre iernate asaaaa(o parere doar):mrgreen: ...Spor la ta'ti-G.M....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kovacslg » 14 Dec 2016, 12:59

20 30- de stupi urmariti, 2-3 ani, in diverse forme de iernare.
Stupii verticali 10 rame, fund antivaroa, cu sertar si fund etans din scandura:
CUIB LARG: se pierd albine de pe marginile ghemului, ghemul este f strans, primavara zona de puiet are forma de glob / oval pe mijlocul ramelor, cu aceeasi impachetare / urdinis, au condens mai putin (deloc) in zona ghemului, una sau doua interventii de largire a cuibului sunt sarite, au miere mai multa la dispozitie in martie.
CUIB STRANS: sunt comparativ mai active in timpul iernii, ghemul e mai rasfirat, ies primele la zbor de curatire, evitarea condensului in zona ghemului necesita atentie - neavand spatiu de disipare, primavara zona de puiet are o forma de dreptunghi - sa inchipuim o famile pe cinci rame cu doua rame marginase si 3 rame cu puiet extins pe toata suprafata ramelor, la aceste familii trebuie intervenit mai devreme pt largirea cuibului, daca toate interventiile se fac in momente optime, au cea mai rapida dezvoltare.

DIAFRAGMA POLISTIREN:
am folosit doar la familii slabe si numai pe o singura parte, am observat ca familia incepe puietul pe rama langa diafragma de polistiren...
utilizarea diafragmei de polistiren pe ambele parti, in combinatie cu o folie sus, pare stup in stup, ce rost mai are rost sa folosim stupul din lemn.
Seamana cu o casa izolata etans, unde aerisirea este complicat de realizat, si trebuie ajustat permanent.

Stupi orizontali cu podisor lemn + un sac de iuta, diafragma neeatansa lemn:
CUIB STRANS: ghemul este compact, ies mai greu la zbor de curatire, nu au deloc condens in zona ghemului, dezvoltare medie.
CUIB LARG: nu am incercat...
kovacslg

Mesajde Gicuta » 14 Dec 2016, 13:06

adrian.vintila scrie:Nu administrez turte decât daca se impune (și asta nu mai devreme de sfârșit de februarie) și doar ceva de calitate nu turte din fructoza sau hidrolizat de porumb care sunt otrava. Administrarea turtelor provoacă o uzura fantastica.
Referitor la hranirile de completare toamna sunt de acord cu hrănirea cu apiinvert (care este zahar invertit) sau cu sirop de zahar. Nu concep sa introduc conștient în stupi hidrolizat de porumb (sub orice denumire ar fi).

Apiinvert din ce crezi ca se obtine? Exact...din otravuri :D. Crezi ca sta cineva sa inverteasca zahar din sfecla? E mai ieftin zaharul din porumb :)

Iernare usoara!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde kovacslg » 14 Dec 2016, 13:21

Voi incerca inversarea fantei din folie, desi pana acum, ce am citit si ce am auzit sunt net in favoarea fantei in spate. Asta nu inseamna ca asa este 100% mai bine ...
Nu practic apicultura de zeci de ani, insa stau mult printre stupi si observ un numar mare de familii si implicit multe situatii.
Totodata apreciez explicatiile, si metodele expuse.
kovacslg

Mesajde adrian.vintila » 14 Dec 2016, 14:31

Gicuta scrie:
adrian.vintila scrie:Nu administrez turte decât daca se impune (și asta nu mai devreme de sfârșit de februarie) și doar ceva de calitate nu turte din fructoza sau hidrolizat de porumb care sunt otrava. Administrarea turtelor provoacă o uzura fantastica.

Apiinvert din ce crezi ca se obtine? Exact...din otravuri :D. Crezi ca sta cineva sa inverteasca zahar din sfecla? E mai ieftin zaharul din porumb :)

Am gustat multe siropuri. Toate exceptând apiinvertul au gust specific de sirop de porumb. Apiinvertul este produs de una din cele mai mari fabrici de zahar din lume și dacă stau cu zaharul la nas de ce nu l-ar folosi?
Ceilalți care fac apisacazuri sunt niște mici firme românești necontrolate de nimeni.
Cea mai mare cantitate de apiinvert se foloseste de nemți. Oare ăștia accepta la fel de ușor ca noi orice prostii?
Sa nu uitam ca un foarte renumit sirop de pe piața s provocat mari pagube în stupine acum câțiva ani când nu era "reteta finala"
Iernare usoara!
adrian.vintila

Mesajde Shrek » 14 Dec 2016, 16:44

gica.mosu scrie:...Pentru kovacslg si nu numai....(cei care aveti pod monobloc cu sita 1/2 -sita'nspate) va rog sa faceti acasa un experiment ff simplu si util pt voi si fam de albine iernate asa...Puneti in 3 pahare malai si 1 luminare aprinsa,asezti una jos la intrare'n bucatarie,una pe masa,.......................................
....Pt cei cu stupi cu fund AV,incercati sa iesiti=megeti afara iarna la-15-20* imbracat numai cu palton-suba si pe dedesupt doar in chiloti=bichinei...si dupa 10-20 min intrati'n casa si uitativa la genunchi-C..E si observati ce culoare au,apoi veti vedea prin ce trec=ce simt albinele voastre iernate asaaaa(o parere doar):mrgreen: ...Spor la ta'ti-G.M....

1. Mosulele......!Ne pui sa facem farmece cu lumanari, cani de apa si malai......
2. Albinele mele nu au cracii atât de lungi incat sa nu aibă loc in stupi! Si nici de reuma la genuchi nu am auzit sa facă albinele! Cre' ca le cam amesteci fundurile .....goale cu alea pline. La stupi ma refer!
Shrek

Mesajde kovacslg » 14 Dec 2016, 17:13

Fabricarea amidonului din porumb. Si din amidon glucoza.

După operaţiile de condiţionare porumbul este
supus la o înmuiere cu apă şi soluţie de bioxid de sulf sau acid sulfuros, la temperatura de 48-52
0C. Acest lucru permite distrugerea legăturilor dintre membranele celulozice, endosperm şi
germene, favorizând punerea în libertate a granulelor de amidon, trecerea prin difuzie în soluţia
de acid sulfuros a proteinelor şi a unor substanţe minerale, solubilizarea proteinelor ce reţin
amidonul în celule, precum şi inhibarea eventualelor tendinţe de fermentare nedorite.

Glucoza, în stare solidă sau lichidă, se obține în urma prelucrării suspensiei de amidon
prin tratarea cu enzime sau hidroliză acidă.

Obtinere glucoza cu metoda acid acid:
Suspensia de amidon cu cca 40 % S.U. este supusă hidrolizei cu o soluţie de acid
clorhidric 30 %. Prin depolimerizarea parţială a moleculei de amidon şi pătrunderea apei se
produce cleificarea, produsul rezultat fiind gelatinos. Pentru reducerea acidităţii se utilizează o
soluţie de carbonat de sodiu 11 %, care oferă posibilitatea obţinerii unei game largi ale pH-ului.
zei.
Întrucât temperatura în procesul de hidroliză ajunge până la 95 0C, siropul de glucoză se
răceşte după care se supune unei purificări ce constă în tratamente cu materiale adsorbante,
decolorante sau schimbători de ioni, prin care se îndepărtează proteinele, substanţele colorante,
mirosurile şi unii fosfaţi acizi.

Obtinere glucoza cu metoda enzima enzima :realizează hidroliza enzimatică a
amidonului în prezenţa α-amilazei şi hidroxidului de calciu, la o temperatură de cca 85 0C. Prin
creşterea temperaturii de hidroliză la 130 0C se obţine dextrina, iar pentru obţinerea glucozei,
amidonul dextrinizat este răcit şi lichefiat, fază în care se adaugă α-amilază pentru zaharificare.
Desfăşurarea în condiţii normale a procesului de zaharificare presupune scăderea
temperaturii la cca 60 0C, corectarea acidităţii cu acid clorhidric care inactivează α-amilaza,
adăugarea de amiloglucozidază fungică pentru continuarea zaharificării. Pentru inactivarea
enzimelor hidrolizatul se tratează termic la 120 0C timp de 15 minute, se răceşte şi se supune
purificării prin filtrare, decolorare, tratare cu schimbători de ioni.
kovacslg

Mesajde cantemir » 14 Dec 2016, 19:07

Eu stiu o rețetă mult mai simplă!
Porumb, malț de orz, încălzire la 72grade, pauza de zaharificare, răcire lentă, drojdie, fermentare, distilare... Gata votca!
Gustat votca... Blahhhh!... Nasoala rău de tot!

Dar măcar a ramas mierea la albine!
cantemir

Mesajde csaa » 14 Dec 2016, 19:43

Sa-ti fie rusinica! Cu tuica de Valeni langa tine si bei votka!!!!???? :o
Rusinica!
csaa

Mesajde mellis » 15 Dec 2016, 12:10

Shrek scrie:
gica.mosu scrie:...
....Pt cei cu stupi cu fund AV,incercati sa iesiti=megeti afara iarna la-15-20* imbracat numai cu palton-suba si pe dedesupt doar in chiloti=bichinei...si dupa 10-20 min intrati'n casa si uitativa la genunchi-C..E si observati ce culoare au,apoi veti vedea prin ce trec=ce simt albinele voastre iernate asaaaa(o parere doar):mrgreen: ...Spor la ta'ti-G.M....

1. Mosulele......!Ne pui sa facem farmece cu lumanari, cani de apa si malai......
2. Albinele mele nu au cracii atât de lungi incat sa nu aibă loc in stupi! Si nici de reuma la genuchi nu am auzit sa facă albinele! Cre' ca le cam amesteci fundurile .....goale cu alea pline. La stupi ma refer!

Este usor sa ne dam cu parerea despre un sistem ce nu il incercam - si teoretic stim sigur ca nu este bun..dar praftica ne omoara...Eu pe de alta parte nu as strange pt nimic in lume cuibul albinelor in decembrie..
Noi sa fim sanatosi..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR