Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde vulpea » 26 Dec 2016, 08:29

florinapi,ai rezolvat TU cu ...aspiratorul ? sau e doar PAREREA TA ?
vulpea

Mesajde florinapi » 26 Dec 2016, 15:31

Cand am inceput cu apicultura,am cumparat o stupina,care cu un an inainte a fost abandonata.Eu am cumparato in Ianuarie,fara gratii la urdinis,plini de soareci,lazi sparte de ciocanitori,dezinterie.Fiind la inceput citeam tot felul de carti si reviste,acolo am auzit si de metoda asta cu desfacutul famiilor in casa.
Sincer,eu nu am mai incercato de atunci,si nici nu o recomand la nimeni.
Cu aspiratorul nu am incercat,dar nici nu am reusit sa le mai bag inapoi mare parte din cele care au zburat prin camera.

Dar povestitine despre expierenta dumneavroasta cu privire la metoda,daca tot o recomandati.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Adi Hodis » 26 Dec 2016, 17:15

balu scrie:
vulpea scrie:Arhi.,zic ca si iarna se poate umbla la stup(in caz extrem).numai sa ai o camera pe care sa o incalzesti la 15-18* si umbli lejer la stup(vezi pe viu ce-i si cum).dupa aceea lasi sa se raceasca incet in camera(ca sa apuce sa intre albinele incet in stup) dupa care scoti stupul si-l duci de unde l-ai lua.curaj,altfel - la plezneala - nu merge ca nu se stie daca-l mai ai mai tarziu si e pacat.

Si cum le convingi sa intre?Greu! Camera sa fie goala!

vulpea scrie:cand camera incepe sa se raceasca,fi sigur ca intra la caldurica la ele .

Intra doar daca se improvizeaza o raza de lumina de la bec, pe urdinis. Geamurile se obtureaza total. Se imita apusul soarelui cu ajutorul luminii de la bec. Lumina zilei le atrage la geam si nu se intorc la stup.
O parte din albine, care se vor aseza in zonele reci ale camerei, acolo raman, amortesc si nu se mai pot intoarce. De aceea este foarte bine sa fie goala camera, ca sa le poata lua.

Am facut si eu asa ceva ... multi ani de atunci ... si am salvat jumate din efectiv. Cauza, ineficienta tratament, facut de altcineva.
Fara interventie ar fi fost pierdere de peste 90%.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde balu » 26 Dec 2016, 19:39

Am unificat doi roi, intr-o iarna , erau in orizontali, i-am bagat in baie, n-as avea curajul sa repet experienta.
balu

Mesajde vulpea » 31 Dec 2016, 19:48

un an extrem de fericit in 2017,nu ca kkt.ul de 2016,la toti amicii si "inamicii" depe acest forum,cu drag semneaza Dan Vulpe,OLTEANUL din DROBETA.cu nespusa consideratie,al dvs.
vulpea

Mesajde Adi Hodis » 01 Ian 2017, 11:48

vulpea scrie:un an extrem de fericit in 2017,nu ca kkt.ul de 2016,la toti amicii si "inamicii" depe acest forum,cu drag semneaza Dan Vulpe,OLTEANUL din DROBETA.cu nespusa consideratie,al dvs.

Insfarsit vedem si noi ca a trecut vulpea de usa vizuinei !. :)
Da de ce ai stat atit de mult ascuns ?. Ca doar nu-ti facea nimeni nimic !.

Asadar, d-le Dan din Drobeta, un an nou cu multa sanatate si bucurii !.

PS
Dar daca 2017 va fi cat 2 kkti de 2016 ... ?. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde namzeb » 01 Ian 2017, 12:11

La multi ani, cu sanatate vulpito ,, traindo sperando, murindo kk-ando,, toti speram la mai bine.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde vulpea » 01 Ian 2017, 12:45

nam.,ami pare tare rau de tine(sa inteleg ca esti un pesimist?=asa arata din urare !).eu as face altfel de urare :TRAINDO KKA.NDO,MURINDO SPERANDO !
vulpea

Mesajde vulpea » 01 Ian 2017, 12:48

PS.ibid.si pentru A H !
vulpea

Mesajde thomas » 02 Ian 2017, 23:15

azi am avut +12 grade la pranz si zbor de curatire la aproape toti. a fost prea bine, de joi vine iarna. imi amintesc ca acum 2 ani aduceau polen acum. dup.aceea a inceput gerul.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde Arhivistu » 03 Ian 2017, 11:01

La mine nu urca mai mult de minus 3 grade temperatura pe timpul zilei.. :shock:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Bambucha » 03 Ian 2017, 13:08

E bine! Asa mor toti crocobaurii.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Hunbee » 04 Ian 2017, 12:04

La temperaturile anuntate probabil incepe selectia. Si la albine si la albinari.
Nu mai avem iarna usoara ca anul trecut.
Posibil sa ne trezim cu multe lazi goale. Macar avem in ce sa punem roii. :)
Cine vinde matci roitoare ca as cumpara cateva. :)
Dinalea de roiesc prin aprilie.
Apropo de matci. Bucfastu a inceput ponta?
Hunbee

Mesajde pvc » 04 Ian 2017, 14:52

Hunbee scrie:La temperaturile anuntate probabil incepe selectia. Si la albine si la albinari.
Nu mai avem iarna usoara ca anul trecut.
Posibil sa ne trezim cu multe lazi goale. Macar avem in ce sa punem roii. :)
Cine vinde matci roitoare ca as cumpara cateva. :)
Dinalea de roiesc prin aprilie.
Apropo de matci. Bucfastu a inceput ponta?

Peste vreo 2-3 zile o sa ma uit eu dupa puiet la buckfast. Acum inca sunt temperaturile ridicate si ma inteapa. Daca prognoza anuntata se adevereste in mod sigur la -15 - 20 grade pot umbla fara manusi si fara masca. Adica lejer si fara sa transpir!
pvc

Mesajde un OM » 04 Ian 2017, 14:59

Rog frumos si fotografii detaliate , pe ambele fete ale ramelor, la aceste temperaturi. Dupa aceea nu ar strica o video confereninta.
un OM

Mesajde tiih » 04 Ian 2017, 22:43

Eu as vrea un filmulet de 6...8 minute ca e la moda si se poarta pe YOU TOUBE si la case mai mari(cu scop publicitar desigur...nu didactic)Albine filmate in decembrie,turte in decembrie :shock: ...albine filmate in ianuarie :roll: cand un adevarat meserias nu ar trebui sa mai ridice capacul stupului din 15..20 octombrie pana pe 15 ..20 februarie urmand ca apoi functie de zborul de curatenie total sa ridice podisorul doar pentru stimulare(30...60 secunde)iar diafragma si ramele din cuib dupa 15..20 martie(functie de zona)adica cand temperatura aerului este de minim 17...18 grade,cu soare si fara vant ..ptr a nu afecta puietul :idea:

PS .dupa o interventie in cuibul familiei de albine de 10...15 minute la 18 grade celsius..e nevoie de 4 ore pentru ca familia de albine sa refaca microclimatul anterior interventiei!!!

LA MULTI ANI si o iernare fara depopulari!
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR