Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2026, 23:16

n-am înțeles dacă e liză sau api-lift
Vă rog o poză, ca să vedem mai bine.
Eu cu liza mea pe 1 roată pot să duc lejer 4 caturi de 1/2 pline pline.
Eu reușesc să le încarc pe o rampă de 4 m chiar într-o remorcă de 70 cm înălțime.
Nu e ușor de încărcat, dar merge.
dacă terenul e drept, fără denivelări, probabil e mai bine o liză pe 2 roți.
Dar, eu duc stupii/corpurile prin tot felul de locuri.
Dar, nu m-aș descurca pe 2 roți. E complicat de pus și de dat jos de pe suporți.
Dacă e apilift, e altceva.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Daniel.20 » 19 Iul 2026, 23:50

Multumesc frumos pentru raspunsuri

Vreti sau nu vreti, domnule Cristi Vidican eu v-am cam luat drept model, imi place foarte mult cum lucrati, nu ar strica mai multe clip-uri pe YT.
Daniel.20

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2026, 23:58

mie sincer mi se pare greu de manevrat cu 70-80 kg...fata de cea cu 2 roti(apilift)...pe care o am de 10 ani
lisa cu o roata pentru cutii goale si alte chestii e super...sub 40 kg
mai e si chestia ca eu ma m lenevit (nu doar balian) tare de tot in ultimii ani... :lol:

deci ati auzit? ...daca vreti sa promovati MER ul...mai multe clipuri pe YT :lol: :lol:
Fişiere ataşate
download.jpg
yuonyuon

Mesajde Daniel.20 » 20 Iul 2026, 00:23

Si nu doar pe YT, merg si aici mai multe postari, un “jurnal” nu ar strica. :))
Ca si om ce vine din “exterior” personal mi se pare ca sistemul e destul de promovat, toata lumea stie de el doar ca unii sunt ceva mai conservatori.
Deja ma gandesc la cum sa optimizez cat mai bine, ceva capace din tego, renuntarea la podisoare, funduri tot din tego plus plasa, dar momentan doar ma gandesc, cand o fi sa ma apuc sa le pun in practica promit ca mai intai sa intreb pe aici :))
Daniel.20

Mesajde yuonyuon » 20 Iul 2026, 12:12

Daniel.20 scrie:Si nu doar pe YT, merg si aici mai multe postari, un “jurnal” nu ar strica. :))
Ca si om ce vine din “exterior” personal mi se pare ca sistemul e destul de promovat, toata lumea stie de el doar ca unii sunt ceva mai conservatori.
Deja ma gandesc la cum sa optimizez cat mai bine, ceva capace din tego, renuntarea la podisoare, funduri tot din tego plus plasa, dar momentan doar ma gandesc, cand o fi sa ma apuc sa le pun in practica promit ca mai intai sa intreb pe aici :))
eu cand am inceput apicultura in primii ani ...m am apucat sami fac lazi si fara s ami dau sema eu defapt ma apucasem de tamplarie nu de apicultura...imi luasem toate utilajele necesare ...
peste 2-3 ani mi am adus aminte ca am si stupi... :lol:
tin minte ca asa apicultor bun eram ca ii duceam la rapita si ii luam ..noaptea si nici nu vedeam lanu de rapita...pentru ca nu fusesem deloc ziua la stupi :lol:

mai sunt unii apicultori care sunt mai mult mecanici decat apicultori ....

eu recomand sa faci stationar ..ai timp sa observi si sa lucrezi frumos la stupi ......
yuonyuon

Mesajde Daniel.20 » 20 Iul 2026, 13:01

Multumesc pentru recomandari
Stationar voi face, cel putin o perioada
Tot ce tine de tamplarie voi cumpara, tind sa cred ca in momentul in care incerci sa le faci pe toate ajungi sa nu o faci pe nici una bine, tanplarul cu lemnul, apicultorul cu albina.
Pentru moment trag speranta sa reusesc sa scap de job-ul actual ce ma face sa ajung acasa cam la 3 4 luni.
Daniel.20

Mesajde Balian » 20 Iul 2026, 14:21

Daniel.20 scrie:Multumesc pentru recomandari
Tot ce tine de tamplarie voi cumpara, tind sa cred ca in momentul in care incerci sa le faci pe toate ajungi sa nu o faci pe nici una bine, tanplarul cu lemnul, apicultorul cu albina.
Pentru moment trag speranta sa reusesc sa scap de job-ul actual ce ma face sa ajung acasa cam la 3 4 luni.

Bun venit! Să spun și eu o vorbă. Am trecut de pe orizontale pe MER în mai multe faze. Lucrez de mai bine de 15 ani cu MER. Comparând sistemele, MER-ul este net superior. Dimensiunile contează. Modul de rezolvare, tâmplăria poate fi de n feluri. Eu mi-am făcut și proiectat toată stupina. Dacă aș face din nou aș merge pe acest drum de rezolvare:
http://bhive.freehostia.com/Galeria_Kaptar.html
este f simplu de realizat, din scândură jiluită cu o circulară se poate face tot. Este destul de simplu, pentru cine se pricepe cât-decât la bricolare.
Spor vă doresc!
PS: și eu vă recomand să începeți cu o stupină staționară cu condiția ca locul să fie ales f exigent din toate punctele de vedere. Întrebați numai și noi vă răspundem. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 20 Iul 2026, 14:23

Folosiți un slot de traducere pentru denumiri. Ideea contează altfel. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Daniel.20 » 20 Iul 2026, 15:55

Balian scrie:
Daniel.20 scrie:Multumesc pentru recomandari

Bun venit! Să spun și eu o vorbă. Am trecut de pe orizontale pe MER în mai multe faze. Lucrez de mai bine de 15 ani cu MER. Comparând sistemele, MER-ul este net superior. Dimensiunile contează. Modul de rezolvare, tâmplăria poate fi de n feluri. Eu mi-am făcut și proiectat toată stupina. Dacă aș face din nou aș merge pe acest drum de rezolvare:
este f simplu de realizat, din scândură jiluită cu o circulară se poate face tot. Este destul de simplu, pentru cine se pricepe cât-decât la bricolare.
Spor vă doresc!
PS: și eu vă recomand să începeți cu o stupină staționară cu condiția ca locul să fie ales f exigent din toate punctele de vedere. Întrebați numai și noi vă răspundem. :)

Multumesc frumos
Ma gandeam sa merg pe o configuratie cat mai simpla.
Capace din tego( stupul avand aceasi dimensiune de sus pana jos , hraniri prin capac etc)
Renuntarea la podisoare
Rame 162
Corpuri 1/2 stas
Coltare metal
Funduri de plasa
Vedem pe parcurs ce idee or sa imi mai vina si ce modificari va trebui efectuate pe parcurs
Dar cam asta e ideea de stup pe care as vrea sa merg
Daniel.20

Mesajde cristi_vidican » 20 Iul 2026, 16:29

yuonyuon scrie:mie sincer mi se pare greu de manevrat cu 70-80 kg...fata de cea cu 2 roti(apilift)...pe care o am de 10 ani
lisa cu o roata pentru cutii goale si alte chestii e super...sub 40 kg

Repet ...
Dacă terenul pe care mergeți este drept, e mai ușor cu 2 roți.
Dacă aveți de pus și de luat stupi de pe suporți, nu poți cu 2 roți decât dacă e apilift.

În felul meu de lucru, nu aș putea lucra decât pe o roată.
Și încă mă țin puterile să duc 4 caturi pline pline.
Nu toată lumea poate.
Anul acesta la rapiță aveam 3 oameni la ajutor, dar niciunul nu putea încărca corpurile în remorcă.
M-am zis în sinea mea: băi, ești tare! :lol: :lol: :lol:

Am și o poveste cu un ucenic care a zis el că e mai bine liza pe 2 roți.
Și, când a venit să mă ajute, pt că terenul era denivelat, unul ținea de liză, și 2 oameni țineau de stupul de pe liză. După 2 stupi, a dat cu ea cât colo. :lol:
Și mi-a zis: de ce nu mi-ai dat peste mână când am insistat cu 2 roți.
Repet, depinde de ce și cum
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 20 Iul 2026, 16:31

filme nu prea am chef să mai fac. Am un grup cu încă 3 prieteni și acolo ne mai arătăm prostiile pe care le facem. :lol:
Dacă Balian s-ar filma când și cât extrage pe stup, ANAF-ul l-ar lega cu cătușe
Noroc că n-are mulți stupi și primește cu suspendare. :lol:
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 20 Iul 2026, 16:37

Apropo de liză și de cum se lucrează cu ea.
În roluri principale băiatul și nepotul.
Eram la aranjarea caturilor după extrasul de la salcâm
https://www.youtube.com/shorts/AA6hp6RK ... IiQ7i6-Van
cristi_vidican

Mesajde Balian » 20 Iul 2026, 19:53

cristi_vidican scrie:filme nu prea am chef să mai fac. Am un grup cu încă 3 prieteni și acolo ne mai arătăm prostiile pe care le facem. :lol:
Dacă Balian s-ar filma când și cât extrage pe stup, ANAF-ul l-ar lega cu cătușe
Noroc că n-are mulți stupi și primește cu suspendare. :lol:

Chiar mă ajută f mult apicultura la ANAF. Apicultura până la o limită nu este impozabilă, și eu din fericire produc f multâ miere. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 20 Iul 2026, 20:33

ai grijă să nu vinzi mai mult de 25.000 EUR pe an :lol:
cristi_vidican

Mesajde Balian » 20 Iul 2026, 20:36

cristi_vidican scrie:ai grijă să nu vinzi mai mult de 25.000 EUR pe an :lol:

Sunt la limită. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2026, 19:27

Balian scrie:
cristi_vidican scrie:ai grijă să nu vinzi mai mult de 25.000 EUR pe an :lol:

Sunt la limită. :)

24.900?...si asta pentru ca e desert verde :lol: :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR