Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde 7Rame » 11 Feb 2013, 13:38

Un caz similar am patit si eu:
Am stupi orizontali pe un pavilion ..

Asta este marele dezavantaj la Dadant. Oricum ai face tu toamna, poti sa ai 7 rame din 7 in cuib, pline full de sus pana jos cu miere, la un ghem intre 4 si 6 intervale, in februarie, tot trebuie sa le arunci o turta deasupra....altfel risti, la un val de frig, sa il pierzi. Cu cat e mai slab, cu atat creste consumul/raportat la kg de albina.
Astfel, prin interventia cu turtele, faci in primul rand deranj, apoi starea de euforie in stup, incat, unde sunt conditii, apare puietul. Si de aici, cand nu e noroc de vreme apar problemele.
Dau ex iarna 2011-2012, cand m-au prins -20 grade timp de 2-3 sapt, dupa ce vazusem 2-3 rame puiet in medie in stupi. Sa iti spun cu ce m-am ales: consum ridicat, uzura mare, niciun gram de albina tanara, umezeala timpuriu, samd...si stres. Plus 2 familii pierdute, foste roiuri in 2011. (reginele tinere)
Ce bn ar fi daca rama Dadant ar fi cu 10 cum mai inalta gen Lyens....iarna, ca vara ar fi o povara. SAu ce bn ar fi daca am putea invata albina sa se deplaseze iarna si pe orizontala... :D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde pin » 11 Feb 2013, 14:39

BUNKA scrie:
ignatov andrei scrie:Problema nu este forma ramei si a stupului. La intrarea in iarna se face o greseala elementara: se aranjeaza cuibul de catre apicultor! Hrana pentru iernat trebuie sa fie in stup, din timp, pentru ca ALBINELE sa aiba timp s-o aranjeze!

Gresit!
Intrebare..cata experientza ai?

Din ce am citit eu pe forum are MULT mai multa experienta ca tine.
pin

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 15:05

Nu prea se vede daca nu sesizezi problema acolo unde e...sunt stupari care oricat de mult ar trece anii peste ei nu vad o deficientza acolo unde e si ii dau inainte asa cum au fost invatzati indiferent de probleme si de cauza lor...e clar ca lumina zilei ca rama Dadant pune probleme la iernare, s-a discutat si s-a rasdiscutat asta si pe forumul vechi..se cauta solutii fel de fel la o problema care are o cauza...nu se incearca sub nici o forma inlaturarea cauzei care a creat problema=conservatorism, limitare !
Eu am doar 8 ani petrecuti printre albine si abia acum am hotarat sa inlatur cauza problemei asteia..Activ de exemplu are doar 2 ani intre albine si e mai receptiv ca mine..a ajuns la aceleasi concluzii, a sesizat problema si e dispus sa caute o solutie cam radicala sa schimbe un sistem, e cu 6 ani inaintea mea ca sa zic asa.
Poti sa ai 1000 de ani printre albine, daca nu incerci sa faci ceva pt albina si ramai cramponat in niste lucruri invatzate de la altii fara ca sa treci nimic prin filtrul gandirii tale, fara o analiza atenta..degeaba!
Daca Delon s-ar fi nascut acum 15 ani si ar fi fost un copil de minge as fi inteles sa nu fie bagat in seama, insa el a pastorit 600-1000 de colonii de albine pe un sistem diferit, superior si prea putin cunoscut inteles sau popularizat !
Principalele argumente care se aduc in discutie cand vorbim de schimbarea unui sistem sunt ca nu se cere pe piata, e putin folosit, cum vindem roi etc...se ignora in numele acestor argumente stupide probleme mult mai grave care pot aduce un plus enorm in apicultura...ma uit cu admiratie la rusul ala Vladimir care lucreaza pe Delon, imi pare rau ca nu inteleg ce spune..imi vine sa ma apuc sa invat rusa :lol:
Un lucru e clar..omul e deschis bine la cap..sunt cateva lucruri pe care le-am surprins printre randuri intr-o traducere a unui fragment din ce zicea el care mi-au aprins beculetzele..daca vrem sa intelegem mai multe din MESERIA pe care o stie trebuie sa traducem fiecare cuvintzel al sau.
Raman la parerea ca decat Dadant mai bine Layens, si decat Layens mai bine Delon...in cateva sezoane o sa vin si cu rezultate faptice palpabile la fel ca si colegii mei de la MEA care sunt dispusi sa faca pasul !
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2013, 15:16

Bunka azi implinesc 2 saptamani decand am intrat pe forum. Am inteles care este nivelul apicultorilor din aceasta comunitate. Asa-mi trebuie daca nu-mi vad de ale mele! Va urez tuturor mult succes! La revedere!
ignatov andrei

Mesajde pin » 11 Feb 2013, 15:26

ignatov andrei scrie:Bunka azi implinesc 2 saptamani decand am intrat pe forum. Am inteles care este nivelul apicultorilor din aceasta comunitate. Asa-mi trebuie daca nu-mi vad de ale mele! Va urez tuturor mult succes! La revedere!

Andrei (sper ca nu te superi ca-ti spun pe nume chiar daca exista o diferenta de varsta intre noi),

Te rog sa continui sa postezi pe forum pentru ca cei care-l citesc sunt mult mai multi decat cei care posteaza si au ce invata de la tine. Am vazut multi oameni de valoare care au renuntat sa mai posteze din cauza unor "rautati". Cei care au de pierdut suntem noi care citim si care avem ce invata de la oameni ca tine.
pin

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 15:41

pin scrie:
ignatov andrei scrie:Bunka azi implinesc 2 saptamani decand am intrat pe forum. Am inteles care este nivelul apicultorilor din aceasta comunitate. Asa-mi trebuie daca nu-mi vad de ale mele! Va urez tuturor mult succes! La revedere!

Andrei (sper ca nu te superi ca-ti spun pe nume chiar daca exista o diferenta de varsta intre noi),

Te rog sa continui sa postezi pe forum pentru ca cei care-l citesc sunt mult mai multi decat cei care posteaza si au ce invata de la tine. Am vazut multi oameni de valoare care au renuntat sa mai posteze din cauza unor "rautati". Cei care au de pierdut suntem noi care citim si care avem ce invata de la oameni ca tine.

Stai ma frate...nu inteleg unde-i rautatea, eu am relatat niste lucruri reale, s-a dezbatut si s-a tot dezbatut problema mortii albinelor cu hrana langa ele pe Dadant indiferent cum le aranjam noi cuibul sau cum nu-l aranjam...este un fapt favorizat de forma ramei, dispunerea rezervelor, dispunerea ghemului, si fluctuatiile de temperatura din ianuarie-februarie-martie odata cu inceperea pontei...s-a discutat la nesfarsit despre turte si alte cele..eu sincer m-am saturat dupa 8 ani de intervenit pt siguranta in lazi, trebuie inlaturata cauza...fiecare face ce vrea, dar cred ca nu am gresit cu nimic daca am spus lucrurilor pe nume!
Si Andrei nu trebuie sa se simta jignit, ci sa accepte faptul ca DA, rama Dadant este cauza unui anumit gen de probleme la iernare..punem albina sa se deplaseze pe orizontala, nefiresc si totusi insistam sa facem asa si gasim solutii gen turta etc..nu sunt genul sa fac concesii de astea la nesfarsit, plus ca daca as fi un nebun care vorbesc pt prima data despre o idee as fi putut fi luat in fel si chip, dar Delon din pacate pentru unii a fost el NEBUNUL cu 1000 de stupi pe un sistem altfel !
BUNKA

Mesajde nae » 11 Feb 2013, 15:42

ignatov andrei scrie:Problema nu este forma ramei si a stupului. La intrarea in iarna se face o greseala elementara: se aranjeaza cuibul de catre apicultor! Hrana pentru iernat trebuie sa fie in stup, din timp, pentru ca ALBINELE sa aiba timp s-o aranjeze!

Stimabile/maretia voastra/albinarul -albinarilor(Pin-ule, e bine asa ? ),in alta sectiune mi-ai zis ca sunt ''greu de cap''(recunosc)= in doua saptamani ti-ai dat ''zeama''?, ce spui/glasuiesti matale(batranule /venerabile )e valabil pt SCORBURA .Noi (epigonii) avem stupi sistematici ,aici n-ai dreptate ;confunzi apicultorii cu posesorii de cutii cu albine .
Cand spui la finisor ca ''e in friguri ''cum sa TE abordez ?(sensibilu' lu' tata )
nae

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 15:49

Nu inteleg de ce te simti jignit...aici discutam cu argument, nu ne flausam asa la cea mai mica treaba!
Toate cartile vorbesc despre aranjarea rezervelor, ba unilateral, ba bilateral, ba central cu nentiunea ca varianta centrala este cea mai indicata, peste tot se vorbeste de restrangerea albinelor toamna pe rame bine acoperite de albina...de ce oare?..nu pentru ca atunci cand vine gerul albina aia toata ocupa jumatate din cat ocupa infoiata??..si de aici nevoia de deplasare inainte-inapoi pe orizontala..NENATURAL, PAGUBOS.
Asta e meteahna Dadantului..de ce nu se admite lucrul asta?
Explica-mi si mie cam care e NIVELUL apicultorilor de pe forumul asta?...sau macar zi-mi care e nivelul meu.
Parerea mea e ca te superi degeaba si ca nu vrei sa stai la discutie pe argument..arunci 2 vorbe care trebuie luate ca axioma.
Daca te-ai suparat din cauza mea..uite eu imi cer scuze, dar macar daca discutam am rugamintea sa aducem si ceva argumente.
BUNKA

Mesajde proapis13 » 11 Feb 2013, 15:54

Cita dreptate ai cu afirmatia de mai sus :!: - de retinut :!:
Citi dintre noi au facut urmatorul experiment??
In iulie-august se pune in dreapta sau in stinga cuibului, cum este el aranjat la data respectiva,linga prima rama de la margine care de regula este plina cu miere,o a doua rama cu miere capacite in totalitate
O sa vedeti ca si in noiembrie de pe ramele respective nu este carata nici macar o celula de miere
V-ati pus intrebarea; De ce??
Stiti ca daca rezervele in stup sunt dispuse corespunzator aveti sansa ca cele 2 rame sa fie aproape intregi pina la primul polen??
Incercati numai sau intrebati pe cei ce au facut-o cum e posibil una ca asta??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde pescaru » 11 Feb 2013, 16:01

Da , iar in alta ordine de idei ,din certurile mici si mari ,cu jigniri , cu stupari care nu vorbesc unii cu altii cu toate ca toti sant oameni si apicultori foatre buni , dar au stiluri diferite , din aceste certuri s-a construit acest forum si din care am avut si avem ce invata unii de la altii cu bune si rele ,trebuie continuat .Ma bucur ca in ultimul timp s-a animat un pic forumul ... mergem inainte ,cum zicea Pupe :)
pescaru

Mesajde ionel muraru » 11 Feb 2013, 16:08

Toate ar fi bune pe acest forum, dacă uni dintre membri (zic uni-nu dau nume-ca majoritatea sunt ok), ar fi mai ponderați si înțelegători cu colegi (mai ales cu începători). Eu sunt convins ca uni citesc prin cărți sau alte publicații (fără a avea multa practica) si vin aici cu indicații/sfaturi de mari profesioniști. Regret domnilor si îmi cer scuze la ei ce se simt deranjați.
Asculta pe toată lumea si retine numai ce este bun si drept.
0721149850 sau 0769278580
ionel muraru

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 16:19

proapis13 scrie:

Cita dreptate ai cu afirmatia de mai sus :!: - de retinut :!:
Citi dintre noi au facut urmatorul experiment??
In iulie-august se pune in dreapta sau in stinga cuibului, cum este el aranjat la data respectiva,linga prima rama de la margine care de regula este plina cu miere,o a doua rama cu miere capacite in totalitate
O sa vedeti ca si in noiembrie de pe ramele respective nu este carata nici macar o celula de miere
V-ati pus intrebarea; De ce??
Stiti ca daca rezervele in stup sunt dispuse corespunzator aveti sansa ca cele 2 rame sa fie aproape intregi pina la primul polen??
Incercati numai sau intrebati pe cei ce au facut-o cum e posibil una ca asta??
salve :D

Una din situatii ar putea fi ca respectiva colonie intre timp a dat coltzu si n-a mai avut cine sa consume! :lol:
Eu am dat un raspuns mai neserios.ii las pe altii sa dea varianta corecta ! :lol:
BUNKA

Mesajde nitadorumax@yahoo.ca » 11 Feb 2013, 16:41

Buna ziua, 10 din 10 insa haleala putina, Apifonda- i baza ! La roi, hum, cam multa albina moarta. Sa aveti in continuare o iarna usoara
nitadorumax@yahoo.ca

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 16:52

ionel muraru scrie:Toate ar fi bune pe acest forum, dacă uni dintre membri (zic uni-nu dau nume-ca majoritatea sunt ok), ar fi mai ponderați si înțelegători cu colegi (mai ales cu începători). Eu sunt convins ca uni citesc prin cărți sau alte publicații (fără a avea multa practica) si vin aici cu indicații/sfaturi de mari profesioniști. Regret domnilor si îmi cer scuze la ei ce se simt deranjați.

Cata dreptate aveti!! 8-)
BUNKA

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 11 Feb 2013, 18:51

Anul acesta sper sa reusesc sa-mi fac un sistem propriu de stup. Anul urmator sa va pot da niste rezultate preliminare, sa vedem cum se comporta pe timp de iarna :D
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde nae » 11 Feb 2013, 19:49

ionel muraru scrie:Toate ar fi bune pe acest forum, dacă uni dintre membri (zic uni-nu dau nume-ca majoritatea sunt ok), ar fi mai ponderați si înțelegători cu colegi (mai ales cu începători). Eu sunt convins ca uni citesc prin cărți sau alte publicații (fără a avea multa practica) si vin aici cu indicații/sfaturi de mari profesioniști. Regret domnilor si îmi cer scuze la ei ce se simt deranjați.

Corect .
Abordari gen ''ba,Nae esti greu de cap'' sunt sterile /neconstructive ; inlocuim argumentele cu parul alb (''experienta '') sau'' diplome'' ...
Imi cer scuze fata de dv pt abordarea neacademica/neconforma/acida din postarea catre Ignatov Andrei - nu sunt mandru cand derapez dar o mai comit = nu faceti ca mine !
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR