Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde BUNKA » 29 Apr 2013, 20:00

Pentru iubitorii de Warre iata cum se munceste in Germania la o stupina naturala.. http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=JDn ... =endscreen
Si cam asa se face un buduroi http://www.youtube.com/watch?v=FkTWSXPTAiM mi-a placut filmuletul asta scurt, pt un experiment frumos merge de facut o treaba de asta
...si un japonez http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=IZl ... =endscreen :P
BUNKA

Mesajde Vrabie Radu » 13 Mai 2013, 20:53

Pentru inceput, multumesc domnului Nicolae pentru traducerea facuta excelenta facuta cartii abatelui.Sunt student si incepator in apicultura,iar stuppul warrre mi se pare excelent pentru ca se pliaza perfect pe nevoile albinei cat si pe ale mele.Vara viitoare as vrea sa populez 2 stupi warre cu 2 roi.Treaba e ca nu stiu de unde pot face rost de ecesti stupi ,exista producatori de estfel de stupi?Va multumesc Vrabie Radu....
Vrabie Radu

Mesajde akmm » 16 Mai 2013, 13:44

O remarca de primavara.Stupii mei Warre cu plasa, fara etansare cu exteriorul, au facut puiet varos.Asta pentru ca nu am respectat sfatul Abatelui care nu recomanda nici un fel de ,,aerisiri'' nascocite. Ce ti-e si cu ignoranta, sa-ti permiti sa stergi cu buretele experienta unui om de buna credinta numai din dorinta de a ,,rezolva'' o problema la care nu gaseste nimeni o solutie serioasa-varroa..
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde valigorj » 17 Mai 2013, 08:26

sita doar in sistem clopot
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Livius » 17 Mai 2013, 09:23

Mai este ceva ce abatele nu ne-a spus, sau n-am înţeles eu. În iarna asta am constatat că sub acoperiş, deasupra podişorului cu talaş este tot timpul umed. La început n-am dat atenţie, şi rău am făcut, pentru că în primăvară am constatat că interiorul corpului de jos era negru de la umezeală. Menţionez că au iernat pe câte un singur corp complet construit cu faguri, corpurile de jos fiind goale. Probabil, altă greşeală, să le las cu câte un corp gol jos, peste iarnă, fără rost. Cu toate aceste "chinuri" la care le-am supus din neştiinţa mea, ambele familii au ieşit cu bine în primăvară. Nu am observat puiet varos. Meritul fiind al tipului de stup, nu al meu, bineînţeles. Însă, spuneam de umiditatea excesivă de sub capac. Podişorul cu talaş, absoarbe şi el cât poate, însă fără nici o fantă de aerisire deasupra lui, talaşul devine şi el umed şi nu mai poate prelua surplusul de umiditate din interior. Soluţia? Eu am folosit nişte pufere autoadezive din plută. Se găsesc la orice magazin Dedeman, Praktiker, etc. Se pun patru distanţieri din aceştia sub capac, în punctele în care capacul se sprijină pe podişor. Astfel, între podişor şi capac rămâne o fantă de 3 mm. Suficient de mică să nu răcească cuibnul, suficient de mare să permită vaporilor de apă să iasă de sub capac. După ce am făcut modificarea respectivă nu am mai găsit nici o urmă de umezeală sub capac.
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde ovidiu_78 » 22 Mai 2013, 02:12

Nu am gasit o pagina personala a dumneavoastra,si atunci aici va urez La multi ani!!! :D
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde akmm » 23 Mai 2013, 07:48

Ieri m-am pricopsit cu un roi de la Warre.In principiu sunt multumit, e un roi frumos, primar.
Un altul, pe 19 mai l-am scapat la mustata.Pana m-am intors de la padure a reusit sa plece.Pierzi, castigi-negustor te numesti.
De infiintat am infiintat Dadant.Sunt 50 familii in toata firea care in intervalul salcam-tei turbeaza.O modalitate practica de stapanire a roirilor accidentale a fost ridicarea de puiet capacit si intarirea roiurilor de tot felul.De regula pana la tei nu mai stiai care e roiul pentru ca deja primea un magazin.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde vadr1999 » 23 Mai 2013, 15:16

Livius scrie:Mai este ceva ce abatele nu ne-a spus, sau n-am înţeles eu. În iarna asta am constatat că sub acoperiş, deasupra podişorului cu talaş este tot timpul umed. La început n-am dat atenţie, şi rău am făcut, pentru că în primăvară am constatat că interiorul corpului de jos era negru de la umezeală. Menţionez că au iernat pe câte un singur corp complet construit cu faguri, corpurile de jos fiind goale. Probabil, altă greşeală, să le las cu câte un corp gol jos, peste iarnă, fără rost. Cu toate aceste "chinuri" la care le-am supus din neştiinţa mea, ambele familii au ieşit cu bine în primăvară. Nu am observat puiet varos. Meritul fiind al tipului de stup, nu al meu, bineînţeles. Însă, spuneam de umiditatea excesivă de sub capac. Podişorul cu talaş, absoarbe şi el cât poate, însă fără nici o fantă de aerisire deasupra lui, talaşul devine şi el umed şi nu mai poate prelua surplusul de umiditate din interior. Soluţia? Eu am folosit nişte pufere autoadezive din plută. Se găsesc la orice magazin Dedeman, Praktiker, etc. Se pun patru distanţieri din aceştia sub capac, în punctele în care capacul se sprijină pe podişor. Astfel, între podişor şi capac rămâne o fantă de 3 mm. Suficient de mică să nu răcească cuibnul, suficient de mare să permită vaporilor de apă să iasă de sub capac. După ce am făcut modificarea respectivă nu am mai găsit nici o urmă de umezeală sub capac.

Salut,

Multumesc pentru sfat.
vadr1999

Mesajde flavian » 27 Mai 2013, 09:51

Puteti vedea aici cum am capturat sambata un roi si l-am bagat intr-un stup warre hexagonal:

Roi in stup hexagonal

Stupul este o combinatie intre varianta ASTA si ASTA. Urmarind al doilea film veti intelege... :)
flavian

Mesajde ronin » 29 Mai 2013, 22:23

Astazi mi-a roit primul Warre.Sau poate au fost chiar doi ,pentru ca la inceput am vazut o parte din roi in zbor linga un visin si o parte deja in roi compact pe o creanga la vreo 5 m inaltime.Apoi imediat au inceput sa se formeze sub roiul principal,alte 5 roiuri mai mici dispuse la distante de aproximativ 50 cm unul de altul.La roit aveam doi candidati cu botci capacite,unul din ei a primit ieri al treilea corp deasupra si am ridicat si doua rame cu puiet din corpul doi in corpul trei.Celalalt putin mai populat lucra deja la citiva fagurasi in corpul trei.Am scuturat roii direct intr-un corp Warre, cei mici primii apoi cel mare si am asezat corpul pe pamint.In locul unde a fost roiul cel mare au inceput sa se adune din nou albine ,probabil ca nu am periat si matca in cutie.Dupa ce s-au adunat mai multe le-am scuturat si periat intr-o cojnita de papura si le-am coborit linga corpul warre la vreo 30 de cm ,sa vad daca incearca sa se uneasca. Dupa 30 de min nu dadeau semne ca ar vrea sa se unifice.Cele din corp le-am dus linga ceilalti Ware iar cele din cojnita le am rasturnat pe o pinza alba in fata unui corp gol,se cam pregatea de ploaie si au intrat repede in stup.
Sper ca am facut bine si am cel putin cate o matca in fiecare stup.Cum as putea sa-mi dau seama de prezenta matci in cele doua corpuri,exista semne evidente,imediate.care sa arate prezenta sau lipsa matci in stup?Incerc sa postez si cateva filme si poze facute cu telefonul.
ronin

Mesajde horia_ch » 30 Mai 2013, 08:33

ronin scrie:Astazi mi-a roit primul Warre......
Apoi imediat au inceput sa se formeze sub roiul principal,alte 5 roiuri mai mici dispuse la distante de aproximativ 50 cm unul de altul.

E foarte probabil ca roiul primar să se fi dus deja. Cred că are şi miere căpăcită până acum, acolo unde s-a stabilit. :lol:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde ronin » 30 Mai 2013, 12:55

E foarte probabil ca roiul primar să se fi dus deja. Cred că are şi miere căpăcită până acum, acolo unde s-a stabilit.

Nu prea cred ca a fost secundar ,am fost cu ochii pe ei ca pe butelie de cind au aparut botcile.Se pare ,din ce am mai citit pe forum ,ca daca vremea nu permite roirea este posibil sa batrina sa plece si cu ceva tinerele la gramada. Prea multa nu au capacit nici prin stupii de unde au plecat...
ronin

Mesajde ronin » 30 Mai 2013, 13:14

ronin

Mesajde sammy » 01 Iun 2013, 07:28

flavian scrie:Puteti vedea aici cum am capturat sambata un roi si l-am bagat intr-un stup warre hexagonal:

Roi in stup hexagonal

Stupul este o combinatie intre varianta ASTA si ASTA. Urmarind al doilea film veti intelege... :)

Buna treaba! Felicitari pt initiative in general!
Poate ne mai arati ceva imagini cu el si pe la sfarsitul verii.
sammy

Mesajde Other » 02 Iun 2013, 08:50

Buna ziua!

De curand am hotarat sa ma apuc si eu de aceasta frumoasa indeletnicire iar tot ce stiu despre apicultura, stiu de aici(am ajuns la jumatatea topicului cu cititul. la fel, cu cartea abatelui Warre).
Cum sezonul roitului a inceput si fiind in criza de timp, v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde daca, pentru inceput, pot introduce roiurile(3) doar intr-o cutie, cum se poate vedea in ultimul filmulet. http://ruche-warre.com/ruche-warre-videos.html

Iar daca se poate, la ce distanta de timp trebuie adaugata a doua cutie?
Va multumesc anticipat!
Other

Mesajde flavian » 04 Iun 2013, 10:07

Buna treaba! Felicitari pt initiative in general!
Poate ne mai arati ceva imagini cu el si pe la sfarsitul verii.

Multumesc. Incerc sa revin la toamna cu poze.

Iar daca se poate, la ce distanta de timp trebuie adaugata a doua cutie?

Se poate. Fiecare roi intr-o singura cutie. A doua o poti pune dupa 2-4 saptamani functie de puterea roiului. Daca este slab, oricum nu va construi in primul an mai mult de o cutie.
flavian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR