_razvan_ scrie:Salutare!
Care ar fi punctele slabe si punctele forte ale stupului orizontal?
Doua familii de putere egala si cu aceasi baza melifera sunt intretinute in doi stupi diferiti (orizontal si vertical)
Cantitate de miere stransa de fiecare familie difera?
Domnule Razvan cu multa placere vreau sa adug si eu comentariu intrebari dv ,referitor la stupul orizontal ca am vazut multe comentarii pertinente,si coresc si eu sa va impattasesc si eu din experienta mea ,care am lucrat multi ani cu stupi orizontali.Bineinteles casint avantje si dezavantaje,si acuma sa va povestesc cum am lucrat si inca mai lucrez cu stupi orizontali.Ca prim avantaj este acela ca are capacitatea mare si spatiul pentru 20 s-au25 de rame pe care se poate dezvolta fam respectiva.Roieste ceva mai greu.Se poate organiza in partea opusa familiei de baza printro diafragma despartitoare totala a unei familii ajutatoare,sau cind intra in frigurile roitului ,se poate da in doua cu diafragma despartitoare ,de unde va rezulta doua familii.Stupi orizontali mai vechi au din constructie doua uedinisuri,care atunci cind se dezvolta foarte mult sa fie deschis si al doilea urdinis s-au in cazul cind vrem sal dam in doua sau sa facem o fam ajutatoare sau si chiar si numai o matca de rezerva acest urdinis ne este de mare folos.Ierneza foarte bine ,ca la acesti stupi scindura este mai groasa,iar daca impachetajul este facut corect pierdrile sint nesemnificative.Referitor la cules ,nu tipul de stup dicteaza productia ,ci puterea fam si baza melifera timpul etc.Am in folosinta si stupi verticali iar la cules nu am observat diferente mari intre cele doua tipuri.Stupul orizontal se preteaza foarte bine pentru stationar,in pastoral trebuie sa ai cocosa zdreavana,si daca ai norocul sa gasesti pe cinva sa ajute la incarcat a doua oara greu se mai indupleca.Eu ca sa fac economie de teren ca nu aveam,am dat stupi in doua ,am facut doua familii intrun stup iar deasupra am facut un cat si acesta despartit in doua avind grije ca despartitura stupului da se pupe cu despartitura catului ca albina sa nu patrunda de la un stup la altul.La inceput a facut catul de jumatate dar am vazut de multe ori ca se umplea foarte repede,si nu puteam sa adaug altul ,di caza constructiei stupului si atunci am facut caturi de trei sferturi si totul a fost foarte bine.Ca dezavantaj la aceasta mrtoda cu catul era aceia ca in cuib la inceput mu puteam sa umblu deloc,dar mia venit ideia si am facut o degajare la ultima rama de la cat si am putut sa umblu si in cuib.Tot dezavantaj era si faptul ca atunci cind umblam in cuib trebuia sa pun pe jos ramele din cat,bineinteles ca nu toate ci doar 3-4 cit sa fac loc sa lucrez.Cu toate aceste neplaceri am facut traeba foarte buna ,productii destul de mari mai ales ca extrgeam miere de foarte buna calitate pentru ca nu mai era amestecata cu larve.Familiile se dezvoltau foarte repede primavara ca pe timpul ierni aveam pierderi foarte mici ca iernam doua fam in acelsi stup consumul de hrana era foarte mic ,pentru ca se incalzeau reciproc,si incepeau ouatul foarte devreme.De cind am luat puvilion am renuntat la stuparitul stationar ,dar daca uni din colegi apicultori vrea sa foloseasca stupul orizontal nu este cu nimic mai prejos cacelelalte tipuri numai ca trebuie aplicata tehnologia corect si daca familiile sint putrnice productia este aceisi.Singurul dezavantaj este ca mierea este amistecata cu puiet si de multe ori nu ne induram sa cetrifugam ramele cu puiet ,ca in coronita se gaseste destula miere.O sa pun si niste fotografii cu acei stupi ca inca mai am stivuiti citiva.caci din descriere este mai greu de priceput.Nu am pretentia ca a fost usor pina ce m-am invatat cu transformarea nici ca ar fi ceva iesit din comun dar dupa ce am capatat experiena cu lucrul totul a fost bine , si citiva colegi au aplicat si ei acesta metoda care o foloseste si astazi si sint multumiti.Pe pavilion am tot orizontali in pat cald,si merge foarte bine iar pentru curiozitate am si citiva pe jos etajati .La cantitatea de miere extrasa nu difera uni de alti ,ci numai la calitate .La stupi verticali putem obtine miere selectionata mai ales la salcim.Indiferent ce tip de stup folositi ,importanta este puterea familiei si culesul,si bineinteles priceperea apicultorului sa faca ce trebuie la stup cind acesta necesit interventie.Eu va urez suces si miere multa.