Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde liviutzbogos » 05 Iul 2014, 20:49

Bun gasit si Doamne-ajuta, oameni buni si lume multa...
Da' de-al nostru (ma rog, al vostru) MER nu mai zice nimeni, nimic? Ca eu stau cu ochii pe topicul asta mai ceva ca pe butelia care fasaie :P Ma bate gandul ca de anul viitor sa incep si eu cu MER-e si pana atunci mai citesc ce si cum cu lada asta. Am vazut ca la iernat e ceva mai usor ca la 1/1, in primvara largesti mai usor daca ai o matca buna, si multe altele scrise de voi pe aici. E, acu' vreau sa vad si cu bidoanele cum stati la mijloc de floarea soarelui (astia mai din Vest). Mai ziceti ceva de lada asta, orice...crapa daca o tii in soare? :D
Multa sanatate si spor in toate.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 05 Iul 2014, 22:10

MER-ul și blocarea cuibului.
În general, cuibul la MER e puțin diferit ca organizare față de un DB 1/1 în cuib.
Dacă avem cuibul pe 2 corpuri, puietul va fi grupat mai mult în C2 și mai puțin în C1. Ideea e că-i place să umple un corp cu puiet, apoi să umple și celălalt. Să nu se înțeleagă că în C1 nu este puiet, dar preferă dezvoltarea pe orizontală.
Așa ...
Acum, la FS, am C2 cam plin cu puiet, și în C1 vreo 3 rame cu puiet. Vorbesc de stupi medii, în contextul în care am fost foarte tare afectat de secetă.
Cea mai mare greșeală ar fi să inversez C1 cu C2.
Îl lasa așa și matca are unde coborî cu puietul, mierea o urcă în etajele superioare.
În felul acesta MER-ul e mai puțin predispus la blocaj.
Un stup se blochează când are cuibul întins pe spațiu mai mic sau are populație mai mare. Când stupul e stup, nu apare problema blocajului cu miere în cuib.

Dar, la un cules abundent nu mai știi ce e în cuib.

Am roii duși la cules. Am avut de optat între a-i lăsat pe vatra veche, fără cules, chiar dacă este FS și a-i băga în cules constat de 3 kg la zi (vorbesc de stup bun).
Cuibul la roi e un harcea-parcea, cu miere sub puiet, o pun pe unde-apucă, cum eclozionează o ramă cu puiet, matca nici nu mai apucă să ajungă la ramă, că e deja ocupată cu nectar.
Nici nu știi ce să faci cu roii, să-i bagi în cules abundent sau să-i hrănești cu sirop.
Mi bine-ar fi cu sirop, dar e mai scump.
Eu am decis să-i bag în cules.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 05 Iul 2014, 23:15

cristi_vidican scrie:Nici nu știi ce să faci cu roii, să-i bagi în cules abundent sau să-i hrănești cu sirop.
Mi bine-ar fi cu sirop, dar e mai scump.
Eu am decis să-i bag în cules.

Nimic nu e mai bun decat prezenta unui cules abundent, va veni si vremea de facut ordine in "camera de zi". Degeaba am stimula zilnic cu sirop daca nu ar fi si o sursa de polen!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde liviutzbogos » 09 Iul 2014, 22:14

cristi_vidican scrie:Cea mai mare greșeală ar fi să inversez C1 cu C2.

De ce? Nu ar umple C1(care ar deveni C2) cu puiet? Inteleg ca blocarea cuibului se face mai greu pt ca are magazii destule deasupra, nefiind nevoite sa bage in cuib. La mine, la 1/1 e cam nasol. Neavand rame construite, am spart cuibul cu foite, bine, rau, oi vedea.
Trebuie sa ma mai documentez in privinta MER-ului pana in primavara :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 09 Iul 2014, 22:18

Inca ceva...pe viitor fac 1/2 redus, ma rup caturile pline.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 09 Iul 2014, 22:21

Are o vorba mare Guist... (are el mai malte da` acu` pe asta mi-o amintii ;) )
11 luni din an le tot creem spatiu pentru dezvoltare, urmarim intensificarea pontei, alea-alea.
Bah, o luna pe an, cat insumeaza marile culesuri - sa blocheze cat vor ! Ca doar cu miere blocheaza !
Dupa... avem juma de vara plus o toamna pentru deblocari :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 09 Iul 2014, 22:37

liviutzbogos scrie:De ce? Nu ar umple C1(care ar deveni C2) cu puiet? Inteleg ca blocarea cuibului se face mai greu pt ca are magazii destule deasupra, nefiind nevoite sa bage in cuib.:D

Păi, să ne imaginăm... Am zis că nu e bine să se inverseze înaintea unui cules mare C1 cu C2. C1 ar fi cu ceva puiet, restul cam gol.
Dacă se face inversarea, C1 care devine C2 va fi umplut imediat cu nectar și nu cu puiet. În perioada culesului abundent, albina neglijează matca, care pontează mult mai puțin. Astfel, al doilea corp ar deveni deja etaj peste cuib. Chiar dacă se pun multe caturi deasupra, primul umplut e cel deasupra puietului.
cristi_vidican

Mesajde liviutzbogos » 10 Iul 2014, 22:01

cristi_vidican scrie:Păi, să ne imaginăm... Am zis că nu e bine să se inverseze înaintea unui cules mare C1 cu C2. C1 ar fi cu ceva puiet, restul cam gol.
Dacă se face inversarea, C1 care devine C2 va fi umplut imediat cu nectar și nu cu puiet. În perioada culesului abundent, albina neglijează matca, care pontează mult mai puțin. Astfel, al doilea corp ar deveni deja etaj peste cuib. Chiar dacă se pun multe caturi deasupra, primul umplut e cel deasupra puietului.

Aa, deci inaintea unui mare cules nu se inverseaza caturile...am inteles. Mai trebuie "gadilata" putin miscarea asta cu caturile. Mai am timp :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2014, 11:06

Treaba cu inversarea caturilor nu e chiar așa de simplă.
Din principiu, nu inversez caturile. Se pot face și inversări, dar trebuie să știi foarte bine ce ai în ladă, cum va fi dezvoltarea familiei peste 2-3 săptămâni.
De multe ori se fac inversări, iar familia este dată peste cap și stagnează.

Am făcut recent o greșeală. Sunt la FS. În C1 era puiet pe vreo 3-4 rame, în lateral. Am zis să rotesc cu 180 grade C1 ca să creez un fel de dezechilibru care să stimuleze matca să ponteze și în cealaltă parte. După 1 săptămână, lucrurile nu au stat prea bine: în partea unde a fost puiet, el a ieșit și locul a fost luat de nectarul de afară (spațiu temporar pentru depozitare), iar în cealaltă parte matca nu a pontat.

Când familia e tare și condițiile prielnice, unele dezechilibrări făcute de apicultor sunt reparate de albine, dar de multe ori dezechilibrarea aduce mari dezavantaje, așa că mai bine să nu facem inversări. O familie cu matcă bună va ști ce are de făcut
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 11 Iul 2014, 11:20

cristi_vidican scrie:Am făcut recent o greșeală. Sunt la FS. În C1 era puiet pe vreo 3-4 rame, în lateral. Am zis să rotesc cu 180 grade C1 ca să creez un fel de dezechilibru care să stimuleze matca să ponteze și în cealaltă parte. După 1 săptămână, lucrurile nu au stat prea bine: în partea unde a fost puiet, el a ieșit și locul a fost luat de nectarul de afară (spațiu temporar pentru depozitare), iar în cealaltă parte matca nu a pontat.

Dar daca intercalai o singura rama cu oua si larve tinere in corpul "rotit', nu crezi ca alta ar fi fost situatia?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Iul 2014, 11:24

Nu am intervenit - si nici nu voi interveni - in "tehnologii" care tin de lada!
Dar va spun un lucru:
- daca studiati "tehnologiile" de exploatare a familiilor de albine - in functie de lada - si faceti legaturile cu legile biologice, nu aveti cum sa nu obtineti rezultate!
Doar asa "o lada", isi va arata "suprematia"!
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2014, 12:35

ignatov andrei scrie:Dar daca intercalai o singura rama cu oua si larve tinere in corpul "rotit', nu crezi ca alta ar fi fost situatia?!?

Știți, noi cei care folosim MER-ul, când ne-am apucat de MER, am jurat că nu vom mai pune mâna pe ramele din cuib :lol:

Treaba cu mutarea ramelor prin cuib trebuie bine gândită în condițiile unui cules bun la FS.
Să vă dau un exemplu: am un prieten ce are niște roi pe MER. Pentru că nu putea ajunge la ei, mi-am băgat eu mâna în ei.
În marginea C2 avea 2 rame cu foi. Le-am pus acolo pentru transport, ca să nu bată ramele. Eu am luat cele 2 rame și am spart cuibul cu ele.
După o săptămână, la toți cei 5 roi, situația era așa (vorbesc de cele 2 rame cu foi): 1 ramă era ouată cam 1/3-1/4, restul miere, iar cealaltă era umplută cu miere. Și le-am pus central în cuib.
Cred că dacă aș fi mutat acum (în contextul culesului și a unei populații care pe mine nu mă mulțumește) în MER o ramă cu ouă sau larve, nu aș fi făcut altceva decât să-i spun mătcii să ponteze aici și nu acolo unde vroia ea.
În cules abundent, lucrurile stau cu totul altfel decât primăvară pe o curbă ascendentă de dezvoltare.

Rămân la părerea că o matcă bună știe ea ce are de făcut.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 30 Iul 2014, 08:55

MER-ul și producția de la FS.
Mai am vreo 10 stupi cu rama de 1/1 în cuib. Sper să fie ultima FS care îi mai prind la mine.
MER-ul dă mai multă miere marfă. Nu că produce neaparat mai mult, dar scoți de la el mai multă miere ca de la DB cu rama de 1/1 în cuib.
Pentru că majoritatea puietului era în C2 când a început culesul, stupii pe MER a trebuit să verticalizeze mierea în etaje. Au pus de-o parte și de alta a cuibului 2-3 rame pline cu miere, în rest e puiet. Diferența față de rama de 1/1 e că, la rama de 1/1 sunt coronițe destul de mari față de rama de ½ cu puiet. Eu, de regulă nu mă bag în cuib după miere. Ce să fac cu ramele de 1/1 cu puiet și coronițe destul de mari? Eu nu pot să le bag în centrifugă!
Așa că, la stupii cu 1/1 în cuib a trebuit să le las mai multă miere și astfel eu m-am ales cu mai puțin. Prefer să pot să scot câtă miere vreau și să le las cât consider eu, decât să fie acolo și să nu pot să o scot.
Mi-a mai confirmat și altcineva care are MER, că MER-ul verticalizează mult mai bine mierea și-l poți „jefui” de miere mult mai ușor, că doar ținem stupii ca să facem miere.
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 30 Iul 2014, 19:08

anul asta am trecut si eu 4 familii pe MER ca sa vad cum sta treaba si intr-adevar poti sa scoti mai multa miere decat de la dadant , chiar poti sa o scoti cam pe toata daca vrei dar apoi trebuie sa bagi zahar inapoi ! deci la floarea soarelui nu prea se poate profita de acest avantaj dar la celelalte culesuri e benefic sistemul , mai ales la rapita si salcam !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Bambucha » 04 Aug 2014, 23:01

cristi_vidican scrie: Diferența față de rama de 1/1 e că, la rama de 1/1 sunt coronițe destul de mari față de rama de ½ cu puiet. Eu, de regulă nu mă bag în cuib după miere. Ce să fac cu ramele de 1/1 cu puiet și coronițe destul de mari? Eu nu pot să le bag în centrifugă!
Așa că, la stupii cu 1/1 în cuib a trebuit să le las mai multă miere și astfel eu m-am ales cu mai puțin. Prefer să pot să scot câtă miere vreau și să le las cât consider eu, decât să fie acolo și să nu pot să o scot.
Mi-a mai confirmat și altcineva care are MER, că MER-ul verticalizează mult mai bine mierea și-l poți „jefui” de miere mult mai ușor, că doar ținem stupii ca să facem miere.

Depinde Cristi, de "puterea familiei". Am dadanti care-s uscati la cuib de ma intreb din ce oare traiesc, aia slabii arata "mai bine" coroane formate, aproape ca nu mai muncesc la ei pentru bagarea lor in iarna.
Nu te-as sfatui sa renunti complet la Dadant, tocmai intr-un an ca acesta vanzarea de material biologic a inclinat balanta intre un an prost si unul mediu.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 05 Aug 2014, 17:06

gabi bee scrie:anul asta am trecut si eu 4 familii pe MER ca sa vad cum sta treaba si intr-adevar poti sa scoti mai multa miere decat de la dadant , chiar poti sa o scoti cam pe toata daca vrei dar apoi trebuie sa bagi zahar inapoi ! deci la floarea soarelui nu prea se poate profita de acest avantaj dar la celelalte culesuri e benefic sistemul , mai ales la rapita si salcam !

Gabi, si la celelalte culesuri, dacă scoti toată mierea din cuiburi, si vine seceta ... nu trebuie sa bagi zahar ?.
In zona de vest, anul asta, cine a profitat de avantajul asta, a vazut din plin ce inseamnă sa ia toata mierea.
Asa si la floarea soarelui ... e mai bine daca se lasa mierea aceea acolo si sa se ocupe stuparul de urmatoarele lucrari, specifice sezonului.

Sistemul este bun pentru ca, pe linga asigurarea culesului de întretinere, fiind urmatoarea lucrare, foarte importantă, se poate asigura spatiu pentru ponta matcii. Se pune un cat echipat cu rame sub cuib.
Abia aici, la acest cules se va vedea dacă trebuie dat sirop din zahar. Dar dacă culesul evolueaza bine, o sa-si realizeze rezervele pentru iernat, si inclusiv populatia mai numeroasa. Matca are spatiu si in catul pus pe fundul stupului.
In stupii de 10 rame 1/1 cu fund fix, nu merge asa ...

Iar mierea lasată in cuib, la floare, e tot acolo si daca se va dovedi ca întomnarea a decurs in conditii super, pot sa iau acele rame ... 2 buc.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR