ignatov andrei scrie:luci scrie:[
Pai se pare ca matca e problema.La ora asta nu are ce cauta puiet de trantore in stup.
Dupa doua generatii de puiet eclozionat si in conditiile unui cules abundent de polen, in familie va creste numarul celor cu corp gras.
In aceste conditii, familia se pregateste pentru multiplicare, adica pentru roire.
Ca sa poata avea trantori maturi d.p.d.v. sexual la momentul Tzero, vor incepe cresterea trantorilor cu minim 49 de zile inainte (24 ou si metamorfoza plus 25 varsta masculului fertil).
N-ai mai vazut familii care sa roiasca pe 10 mai...?!?
Daca ai alte argumente...
chiar crezi ca matca aia face ce vrea ?? eu sunt pe post de spectator.....?luci scrie:ignatov andrei scrie:luci scrie:[
Pai se pare ca matca e problema.La ora asta nu are ce cauta puiet de trantore in stup.
Dupa doua generatii de puiet eclozionat si in conditiile unui cules abundent de polen, in familie va creste numarul celor cu corp gras.
In aceste conditii, familia se pregateste pentru multiplicare, adica pentru roire.
Ca sa poata avea trantori maturi d.p.d.v. sexual la momentul Tzero, vor incepe cresterea trantorilor cu minim 49 de zile inainte (24 ou si metamorfoza plus 25 varsta masculului fertil).
Eu nam inteles ca omul vrea sa faca miere la salcam in mai nu roi.Pentru roi e buna si matca aia.
cam dificil de explicat ... as putea spune ca trebuie sa fi ca Bruce Lee , cu un pas in fata inaintea adversarului ...nu?marco68 scrie:Multumesc de invitatie!
Am tradus-o de multe ori, dar prin viu grai.
Nu ma prea pricep la scris si s-a vazut ca de multe ori se intelege aiurea...
N-as vrea sa se inteleaga ca intensitatea culesului nu conteaza, doar ca, asa cum am zis, nu e principalul factor.
Copil fiind (in ale apiculturii) rog explicati de la cap la coada , dar babeste, nu de alta, dar sotia a zis ca invata ea apicultura, eu, sa ma las....
yuonyuon scrie:chiar crezi ca matca aia face ce vrea ?? eu sunt pe post de spectator.....?luci scrie:ignatov andrei scrie:luci scrie:[
Eu nam inteles ca omul vrea sa faca miere la salcam in mai nu roi.Pentru roi e buna si matca aia.
daca zic ca jumate au puiet de trantor la data asta inseamna ca roiesc stupii ?:)) ce treaba au trantorii cu frigurile roitului??
din cauza ramei deformate are trantori ....si abundentei de pastura ce a ramas peste iarna + polen .
parca ma intrebai de blocaje de polen ....
vicpo scrie:scuze Andrei cind m-am referit la invertire aveam in vedere transformarea nectarului in miere.Nu mapricep la google trans... ce am citit sint cartile vechi de apicultura de acolo am informatia .
marco68 scrie:Multumesc de invitatie!
Am tradus-o de multe ori, dar prin viu grai.
Nu ma prea pricep la scris si s-a vazut ca de multe ori se intelege aiurea...
N-as vrea sa se inteleaga ca intensitatea culesului nu conteaza, doar ca, asa cum am zis, nu e principalul factor.
Copil fiind (in ale apiculturii) rog explicati de la cap la coada , dar babeste...
luci scrie:ignatov andrei scrie:luci scrie:[
-hranire cu 30l sirop in august iar acum albinele au rezerve mari si nu e nevoie de sirop in primavara, mai ai la rezerve inca rame cu mierea din august
-pui 2 rame cu pastura capacita complet cu miere (rama 1 si 5) astfel ca au proteina din cea mai buna si nu mai trebuie turte in primavara
iernarea pe 8 rame este ideala ...matca incepe ponta direct pe 5 rame si explodeaza cu albina perfect sanatoasa ...nefiind probleme de temperatura-iernare pe 6 rame pline de albina si nu se uzeaza ca un ghem pe 3-4 rame
mai bine de inceput pe 20 iulie ...pentru ca dupa terminarea tratamentului albina pentru iarna sa fie curata-albina tratata cu varachet in august
las mai putina miere pe centru si nu e necesar...acum sunt 3-4 rame centrale far a nici un pic de miere ..matca va ponta stanga dreapta dupa modelul ramei centrale...adica daca rama centrala are coronita de jumate de rama ...atunci si celelalte rame vor fi organizate asemanator (de albina) si e necesar sa nu fie asa...-descapacesti coronita la cele 2 rame din centru asfel ca matca ponteaza pana sus
in toamna nu mai fac nimic poate mai bag un varachet ...la mine puiet e pana la 15 octombrie ...protofil?? cei ala?-de nosema sau alte boli sau alte tratamente faci in toamna? spuneai ca nu dai protofil
cand iau caturile in septembrie/octombrie gasesc rame de toate felurile ....gata pregatite/capacite-cum faci pastura capacita cu miere? iei acum ramele blocate cu polen, le pui o pioneza, le pui la rezerva si cand e cules se vor umple cu miere?
-pe 15.03 pui a 7-a rama; cum e rama, goala/plina cu miere, alba/neagra, o pui a cata rama?
[/quote]pe 01.04 ajungi la 10 rame, cum le pui, pui FA?
yuonyuon scrie:intrebarea este cum faci sa ai pe toate(20kg miere +spatiu pentru ponta ) in aceiasi lada???
yuonyuon scrie:Legata de intratul pe 10 rame ful pe iarna ....trebuie indeplinite niste conditii la finalul lunii iulie:
-sa nu ai infestatie de varoua
-spatiu pentru ponta
-20 de kg de miere capacita
-matca buna
-polen
-rabdare![]()
![]()
intrebarea este cum faci sa ai pe toate(20kg miere +spatiu pentru ponta ) in aceiasi lada??? Nea Andrei(daca mai aveti chef de intrebarile noastre) daca ma puteti lamurii ....eu am gasit solutia cu caturile pe stupi pana la 1 octombrie.......Mi se pare o solutie atat de diferita incat am impresia ca e gresita (fata de altii care dau caturile jos la 1 mai...1 august ..pardon) ..dar da rezultate....
yuonyuon scrie:intrebarea este cum faci sa ai pe toate(20kg miere +spatiu pentru ponta ) in aceiasi lada??? Nea Andrei(daca mai aveti chef de intrebarile noastre) daca ma puteti lamurii ....eu am gasit solutia cu caturile pe stupi pana la 1 octombrie.......Mi se pare o solutie atat de diferita incat am impresia ca e gresita (fata de altii care dau caturile jos la 1 mai...1 august ..pardon) ..dar da rezultate....
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 51 vizitatori