Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde yuonyuon » 28 Mar 2019, 21:12

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:intrebarea este cum faci sa ai pe toate(20kg miere +spatiu pentru ponta ) in aceiasi lada??? Nea Andrei(daca mai aveti chef de intrebarile noastre) daca ma puteti lamurii ....eu am gasit solutia cu caturile pe stupi pana la 1 octombrie.......Mi se pare o solutie atat de diferita incat am impresia ca e gresita (fata de altii care dau caturile jos la 1 mai :lol:...1 august ..pardon) ..dar da rezultate....

Am tot zis pe live-uri ca 20kg miere/familie si spatiu la ouat inseamna:
- la rezerva exista rame capacite, cate 2-3 rame/familie.
Nu se poate "in aceeasi lada"!
Rame cu 3-4kg miere, la rezerva, caturile pana la 1-5 octombrie, cu folie intre cat si cuib, sau intre catul 1 si 2 (depinde de familie si puiet).
Cand dau caturile jos, scot ramele goale, aduc pline de la rezerva si trec la "cizelari" cu rame descapacite.
Nu iernez sub 7 rame, dar nici peste 8 rame.
La 7 rame am 20-22kg hrana, iar la 8 rame am 23-25kg hrana.
Sa iernezi familii de 20-25 mii indivizi pe 10 rame 1/1 si cat cu 10 rame 1/2 avand 20-23kg miere, parerea mea este ca ar cam fi ca la baschet, cand se arunca la cos cu o minge de oina...
Explicatii super-detaliate....mersi !!!
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 28 Mar 2019, 22:09

tiih scrie::
Dl Ignatov are perfecta dreptate,e un erudit teoretician si un bun practician(probabil un foarte bun practician ...dupa ce ai voi onora invitatia d-lui de a vizita stupina....

Multumesc pentru aprecieri!

PS.Iarna blanda,un martie calduros,identice cu 2014...ma face sa cred ca exista pericolul ca istoria se se repete...mai lipsesc niste lanuri masive de rapita..si ploi repetate in aprilie,asa cum au fost in 2014...si SIGUR se poate repeta!!

Plus apicultorii cu aceleasi metehne...
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 28 Mar 2019, 22:12

ignatov andrei scrie:Nu se poate "in aceeasi lada"!

La multietajat sau chiar si la MER se poate. ;)
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 28 Mar 2019, 22:19

tiih scrie:
Nu e o solutie gresita..e chiar foarte buna.Eu in ultimii 12 ani nu dau caturile nici la 1 octombrie la stupii Dadant,cei mai puternici!.Ierneaza pe 9-10 rame 1/1 plus 9-10 rame 1/2,ramele de cat obligatoriu inchise la culoare,in care au mai foat crescute generatii de puiet,si obligatoriu capacite pana la ultima celula de jos(cam 15kg miere plus vreo 5 -8kg cate or fi in corpul de jos.

La ora actuala stupii iernati asa au puiet si in ramele de cat 1/2,din mijloc,si in ramele 1/1 din corp,in treimea superioara....

Si cand vine vremea sa pui caturi la celelalte familii... ai de unde sa le pui cate "o scara" in cat... ;)

De aceea...
La floarea soarelui, respectiva familie de albine are cel putin 2 caturi a cate 10 rame 1/2

... altfel avea mai multe!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 28 Mar 2019, 22:21

jonny_it scrie:
ignatov andrei scrie:Nu se poate "in aceeasi lada"!

La multietajat sau chiar si la MER se poate. ;)

Noi vorbeam de DACIA si tu vii cu FORD RAPTOR... :lol:
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 28 Mar 2019, 22:29

ignatov andrei scrie:Noi vorbeam de DACIA si tu vii cu FORD RAPTOR... :lol:

Cel mai grav este cand vinzi fordul raptor si pastrezi dacia. :lol:
(Asa am facut eu din pacate si fortat oarecum de alte imprejurari care nu tin neaparat de tipul meu preferat de stup).
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 28 Mar 2019, 22:55

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
intrebarea este cum faci sa ai pe toate(20kg miere +spatiu pentru ponta ) in aceiasi lada??? Nea Andrei(daca mai aveti chef de intrebarile noastre) daca ma puteti lamurii ....eu am gasit solutia cu caturile pe stupi pana la 1 octombrie.......Mi se pare o solutie atat de diferita incat am impresia ca e gresita (fata de altii care dau caturile jos la 1 mai :lol:...1 august ..pardon) ..dar da rezultate....

Nu e o solutie gresita..e chiar foarte buna.Eu in ultimii 12 ani nu dau caturile nici la 1 octombrie la stupii Dadant,cei mai puternici!.Ierneaza pe 9-10 rame 1/1 plus 9-10 rame 1/2,ramele de cat obligatoriu inchise la culoare,in care au mai foat crescute generatii de puiet,si obligatoriu capacite pana la ultima celula de jos(cam 15kg miere plus vreo 5 -8kg cate or fi in corpul de jos.
La floarea soarelui, respectiva familie de albine are cel putin 2 caturi a cate 10 rame 1/2...si extrag de fiecare data mierea numai din catul de langa capac....Dupa FS ridic caturile din care am extras mierea si ramane doar catul cu miere capacita.In felul asta nu poluez nici fagurii pentru miere cu subtantele folosite in combaterea paduchelui...
Si pe mine m ai inchis aici....la capitolul caturi in cules.....
Doar doua....?
yuonyuon

Mesajde tiih » 29 Mar 2019, 09:01

yuonyuon scrie:
tiih scrie:
yuonyuon scrie:
intrebarea este cum faci sa ai pe toate(20kg miere +spatiu pentru ponta ) in aceiasi lada??? Nea Andrei(daca mai aveti chef de intrebarile noastre) daca ma puteti lamurii ....eu am gasit solutia cu caturile pe stupi pana la 1 octombrie.......Mi se pare o solutie atat de diferita incat am impresia ca e gresita (fata de altii care dau caturile jos la 1 mai :lol:...1 august ..pardon) ..dar da rezultate....

La floarea soarelui, respectiva familie de albine are cel putin 2 caturi a cate 10 rame 1/2...si extrag de fiecare data mierea numai din catul de langa capac....Dupa FS ridic caturile din care am extras mierea si ramane doar catul cu miere capacita.In felul asta nu poluez nici fagurii pentru miere cu subtantele folosite in combaterea paduchelui...
Doar doua....?

Mai oameni buni,voi chiar vreti sa ma indispun la sfarsit de saptamana? Si nu mai am decat cateva ore pana a ajunge la albinele mele dragi...Ori trebuie sa dau mai multe detalii?(ce nu imi sta in fire)
Da.Suficient 2 caturi la floarea soarelui..-10 rame 1/1 +20 rame 1/2.,in total 30...-(acolo unde altii se plang de depopulari si neonicotinoide) pentru a fi destula albina sa verticalizeze mierea in urma extragerii catului 2.Caci eu anul trecut,2018 ,am extras de la astfel de stupi, de 3 ori din catul de sus,adica in jur de 45 kg miere de fs!!!plus catul care ramane plin pentru iernare!
Poti intelege dumita sau altii care au jucat baschet cu minge de oina(eu am jucat baschet cu mingea de baschet,oina cu minge de oina,dar niciodata viveversa,si habar n-am cum o fi)ca din punct de vedere practic.{dupa 39 ani de apicultura,dupa secrete preluate din mosi ,stamosi....am printre altele si cursurile predate de C Antonescu la care a paricipat si tatal meu in calitate de cursant...si te asigur ca in acele cursuri sant mult mai multe detalii decat in cartea edidata de dansul ALBINELE SI NOI :!:etc...etc }..eu joc in alta liga :roll: ;) ????
tiih

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 11:28

tiih scrie:
Mai oameni buni,voi chiar vreti sa ma indispun la sfarsit de saptamana? Si nu mai am decat cateva ore pana a ajunge la albinele mele dragi...Ori trebuie sa dau mai multe detalii?(ce nu imi sta in fire)
Da.Suficient 2 caturi la floarea soarelui..-10 rame 1/1 +20 rame 1/2.,in total 30...-(acolo unde altii se plang de depopulari si neonicotinoide) pentru a fi destula albina sa verticalizeze mierea in urma extragerii catului 2.Caci eu anul trecut,2018 ,am extras de la astfel de stupi, de 3 ori din catul de sus,adica in jur de 45 kg miere de fs!!!plus catul care ramane plin pentru iernare!
Poti intelege dumita sau altii care au jucat baschet cu minge de oina(eu am jucat baschet cu mingea de baschet,oina cu minge de oina,dar niciodata viveversa,si habar n-am cum o fi)ca din punct de vedere practic.{dupa 39 ani de apicultura,dupa secrete preluate din mosi ,stamosi....am printre altele si cursurile predate de C Antonescu la care a paricipat si tatal meu in calitate de cursant...si te asigur ca in acele cursuri sant mult mai multe detalii decat in cartea edidata de dansul ALBINELE SI NOI :!:etc...etc }..eu joc in alta liga :roll: ;) ????

Imi cer scuze! Sa nu cumva sa aveti zile stricate!
Vorba aia:
- sa extragi de trei ori numai din catul de sus, in timpul culesului la FS si sa nu umbli la cel de jos, iar mierea sa fie si matura... e o performanta de invidiat ;
- sa detii secretele mosilor si stramosilor cat si multiplele detalii de la cursuri, iar e ceva ce impune respect!

Daca la-ti cunoascut si pe avocatul Cudelca, din Roman, care avea cate 4-5 matci intr-o familie, care obtinuse "Auria de Roman" care a colaborat cu C.A.Antonescu in cresterea albinelor mari (in celule de trantor), atunci... JOS PALARIA!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 11:37

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
tiih scrie:
yuonyuon scrie:

Doar doua....?

Stiu exact despre ce aspect vorbiti... dar nu imi place metoda pe care o folositi(extrasu de 3 ori) ...anul asta cred ca o sa lamuresc mai bine....e vb despre granita dintre partea superioara a cuibului si miere ....
eu nam avut mentor sau anturaje (pozitive) dar sunt chestii pe care le observi ...mai ales cand incepi sa notezi in carnet..

am abservat ca in cules daca stupul are spatiu liber deasupra cuibului va ocupa instant dupa care va lucra pe tanjeala....dupa ce umple 2 caturi ..inecepe sa "stagneze"...imediat cum ii strici configuatia se apuca de treaba laloc..

la mine la tei/FS este puiet si in cat deasta ma intrebam unde mai incape si mierea? lucrati cu haneman.....cum de ramane stupul iernat pe 10 rame .in sezon pe 15 -20?
la mine stupi iernati pe 5-6 se fac pe 30 ..(daca nu fac roi din ei)
yuonyuon

Mesajde tiih » 29 Mar 2019, 12:22

Incep sa inteleg de ce nu sant inteles pana la capat.Lucram in zone diferite,cu albine diferite,metode diferite.....
1.Practic apicultra stationara
2.Zona melifera foarte buna pana la sfarsitul infloririi gladitei cand stupii mei ajung la dezvoltarea maxima....1..15 iunie depinde de an
3Urmeaza un gol de cules de cel putin 3 saptamani cand puterea lor se diminueaza continu pana la FS..nu am tei...
4.Albina adaptata culesului la FS,poate si trompa mai mare ,acolo cu 0,2..0,5 mm..si asta conteaza
5Cand sunt inconjurat de lanuri cu inflorire esalonata si FS secreta asa cum a fost in 2018, la mine albina nu "stagneaza" din cules ,trebuie sa fac mai multe extractii ,altfel se blocheaza cuibul 1/1 in care de regula se afla puietul..
6.Todeauna am stupi de puteri diferite si modele diferite(in special prt studiu si selectie(eu nu traiesc numai din albine!!)..la FS...
-orizontal 14 rame...ptr roi
-orizontal 16 rame
-orizontal 20 rame
ME pe 2 corpuri:3/4
-ME pe 3 corpuri;3/4
-MER pe 4 corpuri;1/2
MER pe 5 corpuri;1/2
-Dadant 10rame1/1+1 cat 10 rame 1/2...de obicei dintre cei mai buni roi primari..!!!
-Dadant 10rame1/1+2 caturi 1/2''....NUMAI ACESTIA IERNEAZA CU CAT :!:
-Dadant 10 rame1/1+3 caturi 1/2....NUMAI ACESTIA IERNEAZA CU CAT :!:
-Buduroi!!!!
tiih

Mesajde tiih » 29 Mar 2019, 12:57

tiih scrie:Incep sa inteleg de ce nu sant inteles pana la capat.Lucram in zone diferite,cu albine diferite,metode diferite.....
1.Practic apicultra stationara
2.Zona melifera foarte buna pana la sfarsitul infloririi gladitei cand stupii mei ajung la dezvoltarea maxima....1..15 iunie depinde de an
3Urmeaza un gol de cules de cel putin 3 saptamani cand puterea lor se diminueaza continu pana la FS..nu am tei...
4.Albina adaptata culesului la FS,poate si trompa mai mare ,acolo cu 0,2..0,5 mm..si asta conteaza
5Cand sunt inconjurat de lanuri cu inflorire esalonata si FS secreta asa cum a fost in 2018, la mine albina nu "stagneaza" din cules ,trebuie sa fac mai multe extractii ,altfel se blocheaza cuibul 1/1 in care de regula se afla puietul..
6.Todeauna am stupi de puteri diferite si modele diferite(in special prt studiu si selectie(eu nu traiesc numai din albine!!)..la FS...
-orizontal 14 rame...ptr roi
-orizontal 16 rame
-orizontal 20 rame
ME pe 2 corpuri:3/4
-ME pe 3 corpuri;3/4
-MER pe 4 corpuri;1/2
MER pe 5 corpuri;1/2
-Dadant 10rame1/1+1 cat 10 rame 1/2...de obicei dintre cei mai buni roi primari..!!!
-Dadant 10rame1/1+2 caturi 1/2''....NUMAI ACESTIA IERNEAZA CU CAT :!:
-Dadant 10 rame1/1+3 caturi 1/2....NUMAI ACESTIA IERNEAZA CU CAT :!:
-Buduroi!!!!

PS.De obicei folosesc orizontali pentru selectie si multiplicare si verticali pentru miere :idea:
tiih

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 13:04

Matale ai cuiburile blocate pentru ca nu pui caturi....

Sau ai coronite in cuib, cea ce la mine nu exista ...in cuib sunt minim 7 rame table alocate pontei ....iat in catul 1 (1/1) jumatatile ramelor de jos sunt si ele ocupate cu puiet...dec cam cat 2 corpuri ME
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 13:13

yuonyuon scrie:am abservat ca in cules daca stupul are spatiu liber deasupra cuibului va ocupa instant dupa care va lucra pe tanjeala....dupa ce umple 2 caturi ..inecepe sa "stagneze"...imediat cum ii strici configuatia se apuca de treaba laloc..

Asta numai in cazul in care nu a format deja coroane cu miere capacita la ramele 1/1 din cuib!
Va lati coroanele din cuib si nu va mai urca mierea sus.
Vorbim de un cules ce precede perioada de intrare pe iarna.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 13:16

Observ ca suntem de acord cu un lucru:
- toti stim ca pisica va cadea numai in picioare...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 13:21

Daca intr-un cules (mai ales la FS), extragi din catul de sus, iar cel de jos este plin, poti sa pui deasupra si 4000 de caturi, ca nu se mai uita la ele.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR