Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde cazacu marius » 19 Feb 2013, 23:35

danielmihai scrie:si la mine zbor slab de curatire, am ridicat capacele la fel sa vad care s-au atins de turte si pana acum doar 2-3 s-au atins...la restul nimic! hai primavara hai! :D
e prima iernare l mine. cand nu se atinge de turta inseamna ca au inca mancare?
cazacu marius

Mesajde Ruben » 19 Feb 2013, 23:39

lucky5strike scrie:Degeaba vad ochii, daca mintea este oarba.

Daca se pun in fata ochilor 2-3 carti despre bolilor albinelor, se poate schimba situatia. :D

Avem 3 agenti(cunoscuti) care pot aduce boli(contagioase). Trei pe care ii cunosc. Mai pot fi si altii, stiinta nu s-a terminat.

Cei trei agenti sunt:

-bacterii
-fungi
-virusi

Gandirea calma ar trebui sa ne faca sa admitem macar POSIBILITATEA ca virusii sa produca asemenea ravagii.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 19 Feb 2013, 23:44

alt stupar scrie: Acarapis Woodi

Este prezent la noi? Intreb pentru ca nu stiu.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde danielmihai » 19 Feb 2013, 23:55

cazacu marius scrie:
danielmihai scrie:si la mine zbor slab de curatire, am ridicat capacele la fel sa vad care s-au atins de turte si pana acum doar 2-3 s-au atins...la restul nimic! hai primavara hai! :D

marius si la mine e prima iernare...dar daca nu s-au atins inseamna ca au mancare! daca gresesc rog pe cei cu experienta sa imi dea o palma dupa ceafa! : :lol:
danielmihai

Mesajde bostina constantin » 19 Feb 2013, 23:55

Ruben scrie:
lucky5strike scrie:Degeaba vad ochii, daca mintea este oarba.

Daca se pun in fata ochilor 2-3 carti despre bolilor albinelor, se poate schimba situatia. :D

Avem 3 agenti(cunoscuti) care pot aduce boli(contagioase). Trei pe care ii cunosc. Mai pot fi si altii, stiinta nu s-a terminat.

Cei trei agenti sunt:

-bacterii
-fungi
-virusi

Gandirea calma ar trebui sa ne faca sa admitem macar POSIBILITATEA ca virusii sa produca asemenea ravagii.

Ar fii important sa stim cauza aparitiei acestor ,,agenti'', pt a putea lua masuri de reducere a aparitiei lor.
Si ma gandesc aici sa asiguram albinelor conditiile care au dus la aparitia vietii pe pamant, oxigen, hrana si apa, adaptate la conditiile de azi, asa cred eu ;)
bostina constantin

Mesajde cazacu marius » 19 Feb 2013, 23:58

danielmihai scrie:
cazacu marius scrie:

marius si la mine e prima iernare...dar daca nu s-au atins inseamna ca au mancare! daca gresesc rog pe cei cu experienta sa imi dea o palma dupa ceafa! : :lol:

o palma dupa ceafa un pas inainte ptr noi :D mersi daniel
cazacu marius

Mesajde Albinel » 20 Feb 2013, 00:01

cazacu marius scrie:

asta e regula ,dar din pacate mai exista si situatii cand pot muri de foame cu miere in cuib si turta deasupra ..(puiet ,albina foarte putina de acoperire si temperaturi scazute)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Ruben » 20 Feb 2013, 00:11

bostina constantin scrie:Ar fii important sa stim cauza aparitiei acestor ,,agenti'', pt a putea lua masuri de reducere a aparitiei lor.
Si ma gandesc aici sa asiguram albinelor conditiile care au dus la aparitia vietii pe pamant, oxigen, hrana si apa, adaptate la conditiile de azi, asa cred eu ;)

Dezvolta putin. Suna interesant, doar ca mi-e greu sa pricep. :D
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde bostina constantin » 20 Feb 2013, 01:05

[quote="RubenDezvolta putin. Suna interesant, doar ca mi-e greu sa pricep. :D[/quote]

Ma gandeam sa incercam sa asiguram strictul necesar de viata fiecarei vietati, fara a face mai mult decat ii este necesar. Am constatat, din viata, ca si abuzul pozitiv asupra unor plante sau animale, influienteaza negativ dezvoltarea [sau viata lor], de aceia am vrut sa punctez acest aspect, care are efect si la albine.
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde State » 20 Feb 2013, 01:27

bostina constantin scrie:Ma gandeam sa incercam sa asiguram strictul necesar de viata fiecarei vietati, fara a face mai mult decat ii este necesar. Am constatat, din viata, ca si abuzul pozitiv asupra unor plante sau animale, influienteaza negativ dezvoltarea [sau viata lor], de aceia am vrut sa punctez acest aspect, care are efect si la albine.
Numa bine :)

Ca in orice domeniu , toate au un maxim de "bum". De fapt , si noi oameni , la fel am patit. Intr-o zi , lumea o s'o ia de la capat , garantat.

Citeam intr-o carte despre niste experimente ce se faceau acum mai bine de 80 de ani. Pe atunci se considerau "bombe" in domeniu , toti erau dati pe spate. Cu timpul , s-a constat ca nu erau altceva decat opusul lor. Acum se reiau , cu aceleasi texte de grandete. Din nou o sa se constate ca au fost doar fumuri...
Un exemplu concret : studiu facut pe papagali. Cat traiesc in salbaticie/captivitate. In captivitate li se oferea tot soiul de ingrediente pentru logevitate , sanatate , etc. La un moment dat , se credea ca acestea ii ajuta , dar ulterior s-a descoperit ca papagalii captivi , sufereau de niste boli pe care nimeni nu le-a gasit vreodata in salbaticie. Automat , rata de viata a scazut foarte mult si intr-un final s-a ajuns la concluzia ca e nevoie de medicamente.
Sansa de salvare cu medicamente a fost de 50%. Studiul s-a terminat cu o concluzie : mai bine nu faceau acest experiment , pentru ca boala papagalilor din captivitate s-a raspandit si la cei din salbaticie , avand urmari ireversibile.

Cam asa si cu albinutele....din pacate. ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde madnes_marius » 20 Feb 2013, 11:26

Pana in momentul de fata la mine toate sunt prezente, insa stau cu emotii caci la familii pe 7 rame au consumat sijumatate din a doua turta si cateva roiuri pe 5 rame nici nu s-au atins de prima turta. Sunt ingrijorat pt ca am auzit de la un cunoscut ca lui i-au murit 2 familii cu turta de apiforda deasupra ramelor
madnes_marius

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2013, 12:07

Aceeași problemă veșnică de când mă știu: în fiecare iarnă, turta la putere!
Oare când vom ști să apreciem corect rezervele de iernare. Eu, recunosc că încă mai am mult de învățat aici.
În fiecare toamnă zic că nu va fi nevoie de turtă, dar câțiva stupi îmi dau socotelile peste cap. Unii chiar sunt nesimțiți în ce privește consumul iarna. Nu-i bai, că rupem gâtu la matcă.
În orice caz, în general suntem zgârciți cu albina în august-septembrie.
Dan Mărgărit asigură 30 de kg/ familie de rezerve la stupii lui. E adevărat, are condiții mult mai grele ca noi.
Așa că, dacă vreți să trăiți fără emoții prin ianuarie-februarie, e bine să nu fim zgârciți în august-septembrie cu rezervele.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde BotaPaul » 20 Feb 2013, 12:14

Ma invatat si pe mine Domnul Andrei ,doar familiile care au neaparata nevoie de turta sa bag,in rest sa le las in pace...daca le tot infund cu turta ,mai si blocheaza cuibul si matca nu mai are suficient loc pentru oua,fiind cea mai importanta problema , asigurarea spatiului pentru ouat.Cristi si totusi ca aduci aminte de Dan Margarit ,si-a facut cont pana la urma ?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde horia_ch » 20 Feb 2013, 12:18

cristi_vidican scrie:Așa că, dacă vreți să trăiți fără emoții prin ianuarie-februarie, e bine să nu fim zgârciți în august-septembrie cu rezervele.

În ce mă priveşte, pot spune că n-am fost zgârcit, astă toamnă. Deloc. Da´... vorba ta: unele colonii merită să aibă mătcile testate asupra rezistenţei la întindere. Cred că "galbinele"-s de vină. Alea de ştiu că iarna ţine de la Crăciun la Bobotează.
Să iasă numai până-n iunie, că le fac felu´ fără regrete.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2013, 12:29

BotaPaul scrie:Ma invatat si pe mine Domnul Andrei ,doar familiile care au neaparata nevoie de turta sa bag,in rest sa le las in pace...daca le tot infund cu turta ,mai si blocheaza cuibul si matca nu mai are suficient loc pentru oua,fiind cea mai importanta problema , asigurarea spatiului pentru ouat.Cristi si totusi ca aduci aminte de Dan Margarit ,si-a facut cont pana la urma ?

Când să blocheze cuibul? În perioada asta? :o
Nu știu nimic de DM. O să-l întreb.
Oricum, să nu ne așteptăm la comentarii pe forum din partea lui.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde BotaPaul » 20 Feb 2013, 12:32

Din cate am inteles eu da...s-au cel putin neasigurarea desuficient spatiu pentru ouat
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR