Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 13:25

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:am abservat ca in cules daca stupul are spatiu liber deasupra cuibului va ocupa instant dupa care va lucra pe tanjeala....dupa ce umple 2 caturi ..inecepe sa "stagneze"...imediat cum ii strici configuatia se apuca de treaba laloc..

Asta numai in cazul in care nu a format deja coroane cu miere capacita la ramele 1/1 din cuib!
Va lati coroanele din cuib si nu va mai urca mierea sus.
Vorbim de un cules ce precede perioada de intrare pe iarna.
da ...
dar in cazul in care avem coronita capacita la "etaju 2"(unde e si putin puiet ) ...nu apare aceiasi "trandaveala" din partea albinelor??

eu am observat ca apare .si cum bag 5 faguri in Corpu 2 ..cum intra "turbo suflana" in actiune....fenomen demn de luat in seama...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 29 Mar 2019, 13:33, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde tiih » 29 Mar 2019, 13:26

yuonyuon scrie:Matale ai cuiburile blocate pentru ca nu pui caturi....

Observatia asta e foarte adevarat la culesul de rapita,salcam ..tei cand familia de albine are tendinta de a verticaliza mierea ....
1.La FS daca am albina care musteste pe un cat ,ea va pune miere acolo...daca am albine putina in cat ea nu va verticaliza...de aia prefer sa ai tin "presati" cu albina in caturi...ca oricum pericolul roirii s-a dus.!daca am fost explicit...
2.Nu am albina de "carne",sa o interesese in primul rand puietul,cand se apropie toamna...Albina mea are mereu tendinta de a bloca cuibul cel putin in prima parte a culesului de FS.Si asta cred ca e o insusire pozitiva,ptr ca numai asa apar coronitele cu 2..2,5 kg miere,numai bune pentru iernat..in special cand lucram cu rame 1/1..
tiih

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 13:28

tiih scrie:
tiih scrie:Incep sa inteleg de ce nu sant inteles pana la capat.Lucram in zone diferite,cu albine diferite,metode diferite.....

Legile dupa care functioneaza o familie sunt aceleasi.
Ori vorbim ca sa ne aflam in treaba, ori ce facem practic nu prea reusim sa explicam, datorita unor deficiente de vocabular!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 13:29

ignatov andrei scrie:Daca intr-un cules (mai ales la FS), extragi din catul de sus, iar cel de jos este plin, poti sa pui deasupra si 4000 de caturi, ca nu se mai uita la ele.
exact ...mai ales la FS ...iti va baga miere de la coronita in jos....adica in cuib
deasta ma "uimira" domnu TIIH....o fi avand altfel de albine... :D
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 13:32

yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:am abservat ca in cules daca stupul are spatiu liber deasupra cuibului va ocupa instant dupa care va lucra pe tanjeala....dupa ce umple 2 caturi ..inecepe sa "stagneze"...imediat cum ii strici configuatia se apuca de treaba laloc..

Asta numai in cazul in care nu a format deja coroane cu miere capacita la ramele 1/1 din cuib!
Va lati coroanele din cuib si nu va mai urca mierea sus.
Vorbim de un cules ce precede perioada de intrare pe iarna.
da ...
dar in cazul in care avem coronita capacita la "etaju 2"(unde e si putin puiet ) ...nu apare aceiasi "trandaveala" din partea albinelor??

Bag seama ca vorbim limbi diferite, ori - asa cum am postat mai sus - avem deficiente de exprimare...
Coronitele de deasupra puietului, indiferent de "etaje" (cum le spui dumneata) tot coronite se cheama.
Ca poti strica in cat e una, dar daca nu ai puiet in cat si nu strici configuratia jos e alta.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 13:42

Daca aranjam lada de jos cu rame cu puiet si coroana capacita de mire, iar deasupra punem un cat cu rame pline cu miere dar si cateva rame cu puiet capacit si cu puiet aproape de capacire, rame care au, la randul lor, coroana de miere capacita, vom observa ca va ecloziona puietul, albina va cobora, iar catul va ramane neatins (va fi abandonat).

Stricand configuratia in cat... deja vorbim despre altceva.

Hai, la treaba toata lumea...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde tiih » 29 Mar 2019, 14:23

ignatov andrei scrie:Daca intr-un cules (mai ales la FS), extragi din catul de sus, iar cel de jos este plin, poti sa pui deasupra si 4000 de caturi, ca nu se mai uita la ele.

Adica cum ,eu spun povesti?
De tinut minte
-in plin cules(mai ales la FS),daca extragi din catul de sus iar din cel de jos nu,se uita la catul de sus daca sunt stupi puternici ,mustind de albina",cam 45.000-50.000 albine,mai ale provenite de la mine :!:
-in plin cules(mai ales la FS),daca extragi din catul de sus iar din cel de jos nu,NU se uita la catul de sus daca sunt stupi "slabuti ",in plin proces de depopulare,,cam 20.000-25.000 albine... indiferent daca albinele alea provin de la mine sau de la dl Ignatov :idea:
tiih

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 14:57

tiih scrie:

De tinut minte
-in plin cules(mai ales la FS),daca extragi din catul de sus iar din cel de jos nu,se uita la catul de sus daca sunt stupi puternici ,mustind de albina",cam 45.000-50.000 albine,mai ale provenite de la mine :!:
-in plin cules(mai ales la FS),daca extragi din catul de sus iar din cel de jos nu,NU se uita la catul de sus daca sunt stupi "slabuti ",in plin proces de depopulare,,cam 20.000-25.000 albine... indiferent daca albinele alea provin de la mine sau de la dl Ignatov :idea:

cam asa arata la mine la final de FS (cei mai buni stupi ) .1 august, albina stim ca vara nu sta inghesuta sunt rame de puiet capacit si gasim 2 -3 albine pe ele..dara albina adunata este peste 20-25 de rame cu siguranta.. de la 15 august nu mai era puiet in cat si incxepeau sa traga miere pentru a forma coronite in partea de jos..

daca las sa capaceasca ramele din corpu doi ...ma trezesc cu botci instantaneu.....deaceia iau rame cu puiet si bag faguri in corpu 2 ...si stau fara griji...
cuib blocat ! ....nici nu se pune problema.....ma asigur sa nu am coronite inainte sa pun catul .

greu de explicat asa ca am facut un desen.....
Fişiere ataşate
121231.jpg
yuonyuon

Mesajde tiih » 29 Mar 2019, 15:04

greu de explicat mai ales ca vorbim de 1 corp 1/1 si caturi 1/2 iar in desen vad 3 corpuri 1/1 si un cat 1/2
PS.Cand sant corpuri 1/1 in loc de caturi 1/2 deasupra...nu ma bag...e "alta mancare de peste"
tiih

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 15:13

tiih scrie:greu de explicat mai ales ca vorbim de 1 corp 1/1 si caturi 1/2 iar in desen vad 3 corpuri 1/1 si un cat 1/2
PS.Cand sant corpuri 1/1 in loc de caturi 1/2 deasupra...nu ma bag...e "alta mancare de peste"
Albina nu stie in ce fel de lada e .....stie doar de "tavan"

aveti probleme cu blocarile, tocmai din faptul ca sunt coronite in cuib....albina considera ca "tavanu" incepe de acolo si depoziteaza mierea in jos...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2019, 15:17

ignatov andrei scrie:Daca aranjam lada de jos cu rame cu puiet si coroana capacita de mire, iar deasupra punem un cat cu rame pline cu miere dar si cateva rame cu puiet capacit si cu puiet aproape de capacire, rame care au, la randul lor, coroana de miere capacita, vom observa ca va ecloziona puietul, albina va cobora, iar catul va ramane neatins (va fi abandonat).

Stricand configuratia in cat... deja vorbim despre altceva.

Hai, la treaba toata lumea...!!! :lol:
exact din motivul acesta ..roiesc stupii .. din cauza unei coronite de 2 cm..miere capacita
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 29 Mar 2019, 15:47

Daca nu ajungeti la o parere comuna va invit pe toti la asamblat si insarmat rame, poate va trece :lol: :lol:
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 18:45

tiih scrie:

Am zis ca n-ai voie...?!?
Poti spune cate povesti vrei, e liber taica...

Fiecare cu parerea lui, numai ca... eu cunosc realitatea biologica, nu umblu cu fenomene constatate intr-o vagauna!
Asta e... chiar daca nu-ti place...! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 18:46

jonny_it scrie:Daca nu ajungeti la o parere comuna va invit pe toti la asamblat si insarmat rame, poate va trece :lol: :lol:

Da' nu mai bine vii sa bati tzarushi cu barosul de 8 chile...?!? :lol:
ignatov andrei

Mesajde vicpo » 29 Mar 2019, 18:48

Yuon am vazut desenul tau si am o nelamurire:cum ti regina sa oua jos in corp?La me urca imediat in corpul de sus si ponteaza acolosi doar inversind corpurile rezolv problema altfel nu prea mai coboara cel putin in a doua parte a primaverii.Am un coleg cu stupi dadant pe 10rame la fel si catul , iam spus de multe ori ca lucreaza cu 10 rame jos ramane putina miere pe colturi , pastura si ceva puiet de trintor in partea superioara a ramelor si binenteles ca intra in friguri.
vicpo

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2019, 18:53

Sa vedeti cum vine dom' tiih si ne spune de urdinis superior, de 2-3 hranitoare bagate in catul de sus...
Secrete dom'le, nu alta! :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR