Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2013, 12:32

horia_ch scrie:În ce mă priveşte, pot spune că n-am fost zgârcit, astă toamnă. Deloc. Da´... vorba ta: unele colonii merită să aibă mătcile testate asupra rezistenţei la întindere. Cred că "galbinele"-s de vină. Alea de ştiu că iarna ţine de la Crăciun la Bobotează.
Să iasă numai până-n iunie, că le fac felu´ fără regrete.

Nea Gică rupea gâtul la toate mătcile care dădeau albine cu inele galbene, chiar dacă mătcile nu avea nimic galben. Zicea că acele roiesc mai devreme.
Un prieten stupar zicea că a costatat și el că cele cu inele galbene consumai mai mult în iarnă.
Fă o măsurătoare, că am impresia că cele galbene au o elasticitate mai mare când e vorba de întindere. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde BotaPaul » 20 Feb 2013, 12:36

Cristi ,inele galbene adica ca si aici in poza? Sunt cateva ici colo
Fişiere ataşate
IMG_2678.JPG
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Mircea_63 » 20 Feb 2013, 13:21

Am 4 familii (roi) formate din aceeasi matca -trageau botci- si o familie care si-a vazut de treaba vara trecuta si n-a tras botci, ci a cules.

Lasand deoparte faptul ca am inmultit tocmai din alea mai roitoare....m-am straduit sa le asigur hrana cat mai multa pentru iernare si nu le-am deranjat. Am tras doar cu urechea din cand in cand.

Duminica am deschis...cel putin rama laterala e plina. N-am desfacut cuibul sa vad daca interior au mancare sau puiet. Au inceput sa zboare, agresive, s-au pus pe mine si au facut kk. Familia nu era agresiva!!! Celelalte au si intepat :( Stupii sunt curati, fara urme de diaree, fara umiditate. Albine moarte, maxim 20 pe fundul stupului.
Ieri, soare, 9-10 grd C...cei patru frati incepusera sa zboare. In schimb familia cealalta nici o miscare. Ciocanit usor...nimic la urdinis. Ascultate...raspund, PARCA putin mai tare si mai prelung decat pana acum.

De aici, discutii contradictorii cu stuparita mea! Eu sustin ca linistea acelei familii e semn bun si diferenta de activitate a celorlalti e data de liniile diferite ale matcilor, ea e ingrijorata ca e de rau. Eu, ca le prefer pe cele inactive pe vremea asta, ea e incantata de harnicia celorlalte.

Ea turte...eu nu, ca au cel putin pe ramele laterale si n-au decat sa-si ia de acolo daca tot nu e atat de rece incat sa stea in ghem. M-am opus si cautarii in cuib. Le-am iernat in fundul gol si am inchis fundurile acum o saptamana. Podisorul din lemn. Deasupra ziare si textile. Totul e uscat, fara condens, fara umiditate.

Fiind prima iernare, m-as bucura sa ascult parerea celor cu experienta practica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2013, 13:24

BotaPaul scrie:Cristi ,inele galbene adica ca si aici in poza? Sunt cateva ici colo

Da, acelea sunt cu inele galbene. Studiază-le comparativ cu cele care nu au și vezi.
Stai liniștit că am și eu cu inele galbene.
cristi_vidican

Mesajde BotaPaul » 20 Feb 2013, 13:37

Cristi , anul trecut in primavara cea mai tare familie era una dinasta..."Tare" adica cu cea mai multa musca :lol: Au o dezvoltare foarte buna ,dar nuprea stiu miere cata dau.Am vre-o matca 2-3 dinasta mai galbena.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde calin bondaru » 20 Feb 2013, 14:08

Stia propabil ceva nea Gica, dar pentru a scapa de tot de astfel de regine e destul de greu!
Conteaza foarte mult si trantorii cu care se imperecheaza!
Am rastalmacit si eu cateva imagini si se pare ca la mine nici vorba de astfel de inele...
Fişiere ataşate
485979_280170425444460_432356661_n.jpg
calin bondaru

Mesajde danielmihai » 20 Feb 2013, 14:29

cele de la paul din imagine sunt negre...am eu unele de se observa de la distanta culoarea deschisa! cu roitul nu stiu ca este roi de anul trecut dar cu consumul confirm ca sunt nemancate!!!
danielmihai

Mesajde Ruben » 20 Feb 2013, 14:50

madnes_marius scrie:Pana in momentul de fata la mine toate sunt prezente, insa stau cu emotii caci la familii pe 7 rame au consumat sijumatate din a doua turta si cateva roiuri pe 5 rame nici nu s-au atins de prima turta. Sunt ingrijorat pt ca am auzit de la un cunoscut ca lui i-au murit 2 familii cu turta de apiforda deasupra ramelor

La noi, in vest, de la Anul Nou incoace avem temperaturi pozitive in fiecare zi, si multe zile cu 8-9 grade.

Zic doar asa...din ce citesc in postare ca, este foarte posibil ca cei pe 7 rame sa consume turta(si desigur din rezerve) pentru ca au puiet mult.
Iarna blanda a favorizat cresterea unei cantitati mai mari de puiet, in primul rand la cei puternici. Eu cred ca ati facut foarte bine ca le-ati pus turta.

Puteti verifica prezenta coroanelor de miere vizual, luand podisoarele sau "cantarind" in mana stupii.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde aliuta2000 » 20 Feb 2013, 15:36

Mircea ... de acum poti sa le dai turta , mai ales ca intr-o saptamana de acum in colo se anunta temperaturi pozitive care sa permita zbor
si eu am la fel 5 buc si 4 au iesit binisor cand au avut ferestre , dar unul nu a vrut , decat cateva albinute , dar ce sa ii faci ... iese el acum , in rest bazaie linistit , dar se simte zgomotul facut acum fata de zgomotul facut acum o luna ....
A.D.
aliuta2000

Mesajde Ruben » 20 Feb 2013, 16:01

cristi_vidican scrie:Un prieten stupar zicea că a costatat și el că cele cu inele galbene consumai mai mult în iarnă.

Care aveti regine din astea galbene trimiteti-le la mine. :D Consuma mai mult iarna, e adevarat. Dar si eu consum mai mult polen de la ele.

Cristi, lasa 5 din astea fara test de intindere, si pune colector la ele.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2013, 16:34

Ruben scrie:Care aveti regine din astea galbene trimiteti-le la mine. :D Consuma mai mult iarna, e adevarat. Dar si eu consum mai mult polen de la ele.
Cristi, lasa 5 din astea fara test de intindere, si pune colector la ele.

Ia uite aici, ce de inele galbene. Când am văzut matca, la prima privire m-am speriat. Am pus mâna pe tel și am cerut lămuriri.
Asta, sigur nu va face proba de elasticitate. Nu de alta, dar am băgat matca tânără într-un roi, cel mai slab, care avea și PV. N-am schimbat nici un fagure, e adevărat că a prins sfârșitul la FS și a ajuns să ierneze pe 7 intervale. Nu am observat să consume mai mult ca alții, care nu au inele și care au fost mai mâncăcioase. Ce-i drept, inelele astea galbene au mai multe carate.
Fişiere ataşate
IMG_8880a.jpg
cristi_vidican

Mesajde Ruben » 20 Feb 2013, 17:04

No vezi. ;) Si daca ar manca mai mult, nu-i bai. Doar daca iernezi doar pe miere, da, conteaza. Dar daca faci ca mine, 30 kg sirop x 3 lei=90 de lei. Cu 30 de lei mai mult decat un lenes. Dar nu mananca atat, totusi.

Depinde si de zona, e adevarat. Dar suedezii au ierni serioase, si lucreaza cu italiana(fara ceas). Treaba merge struna.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde ADITZU » 20 Feb 2013, 17:05

inca o data verificati auditiv astazi la ora 16 prezenti toti am ridicat capacul la cativa dintre ei la nimereala din cei ce nu pusesem inca turte si sunt bine daca da domnul si se face cald spre 1 martie am sa organizez un pic cuiburile , la cei ce ii aveam mai slabi am pus apifonda la unii pe 6 ian iar la unii pe 23 si cam toti au inceput sa consume serios din turta sa speram ca vine primavara mai repede si ii scapam doar cu turtele puse in rest putin condens si la vreo doi cu un mic defect la capac am observat umezeala pe ziarele de sub capac sa auzim numai de bine
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde Dragos2006 » 20 Feb 2013, 17:30

Dupa o iarna asa de usoara atentie mare la varooa !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde CristiTm » 20 Feb 2013, 20:38

cristi_vidican scrie:
horia_ch scrie:În ce mă priveşte, pot spune că n-am fost zgârcit, astă toamnă. Deloc. Da´... vorba ta: unele colonii merită să aibă mătcile testate asupra rezistenţei la întindere. Cred că "galbinele"-s de vină. Alea de ştiu că iarna ţine de la Crăciun la Bobotează.
Să iasă numai până-n iunie, că le fac felu´ fără regrete.

Nea Gică rupea gâtul la toate mătcile care dădeau albine cu inele galbene, chiar dacă mătcile nu avea nimic galben. Zicea că acele roiesc mai devreme.
Un prieten stupar zicea că a costatat și el că cele cu inele galbene consumai mai mult în iarnă.
Fă o măsurătoare, că am impresia că cele galbene au o elasticitate mai mare când e vorba de întindere. :lol:

din ce mi-a zis nea Valter la fel procedeaza le elimina pe cele galbene cat de mult poate de ce asta el stie mai bine ca mine clar :lol:
CristiTm

Mesajde CristiTm » 20 Feb 2013, 20:58

astea sunt inculpatele
Fişiere ataşate
P1030646.JPG
CristiTm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR