Am 4 familii (roi) formate din aceeasi matca -trageau botci- si o familie care si-a vazut de treaba vara trecuta si n-a tras botci, ci a cules.
Lasand deoparte faptul ca am inmultit tocmai din alea mai roitoare....m-am straduit sa le asigur hrana cat mai multa pentru iernare si nu le-am deranjat. Am tras doar cu urechea din cand in cand.
Duminica am deschis...cel putin rama laterala e plina. N-am desfacut cuibul sa vad daca interior au mancare sau puiet. Au inceput sa zboare, agresive, s-au pus pe mine si au facut kk. Familia nu era agresiva!!! Celelalte au si intepat

Stupii sunt curati, fara urme de diaree, fara umiditate. Albine moarte, maxim 20 pe fundul stupului.
Ieri, soare, 9-10 grd C...cei patru frati incepusera sa zboare. In schimb familia cealalta nici o miscare. Ciocanit usor...nimic la urdinis. Ascultate...raspund, PARCA putin mai tare si mai prelung decat pana acum.
De aici, discutii contradictorii cu stuparita mea! Eu sustin ca linistea acelei familii e semn bun si diferenta de activitate a celorlalti e data de liniile diferite ale matcilor, ea e ingrijorata ca e de rau. Eu, ca le prefer pe cele inactive pe vremea asta, ea e incantata de harnicia celorlalte.
Ea turte...eu nu, ca au cel putin pe ramele laterale si n-au decat sa-si ia de acolo daca tot nu e atat de rece incat sa stea in ghem. M-am opus si cautarii in cuib. Le-am iernat in fundul gol si am inchis fundurile acum o saptamana. Podisorul din lemn. Deasupra ziare si textile. Totul e uscat, fara condens, fara umiditate.
Fiind prima iernare, m-as bucura sa ascult parerea celor cu experienta practica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)