Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 03 Dec 2013, 22:26

caesar scrie:Buna seara,

Cred ca acest model de stup se apropie foarte mult de stupul Layens divizibil, modernizat de Jean Hurpin.
Mai multe aici; despre corpuri sau despre ramele acestui tip de Layens.

Da întradevăr se apropie ca dimensiuni de MEA-ul meu, adica e cu 5 mm mai mare la interior ... şi cu 15 mm mai scund decat un cat MEA.

Dimensiunile Layensului sunt cele originale (37cm X 31cm) lumina interioară a ramei. Iar ME de Layens (Layens redus) este raportat tot la Layensul original.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 10 Dec 2013, 00:56

Şi fiindcă a venit iarna în toată splendoarea ei, ... vreu să vă arăt cum iernez cele 5 MEA-uri (diferit, în 3 feluri) ... şi cum se prezintă după primul ger.
Pe toţi 5 îi iernez cu fund AV, pe 2 corpuri, cu folie etanş şi podişor de extrudat.
Fişiere ataşate
13864031932135.jpg
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 10 Dec 2013, 01:56

PRIMUL TIP DE IERNARE .
Cel din foto fiind transfazat mai târziu şi până în toamnă nu s-a ridicat la statutul de familie, ... în consecință, fiind mai slab, am hotărât să-l iernez astfel: 6 rame sus, 6 rame jos şi totul flancat cu o ramă Layens goală pe post de diafragmă.

PS. E singurul care a făcut condens pe folie.

Motiul ar putea fi unul din factorii enumeraţi mai jos sau chiar un cumul de factori :
- datorat distribuției ramelor in lada de aşa natură încât curenţii microclimatul format să favorizeze condensul în acea zonă.
- datorat iernării unei familii slabe care pentru a se încălzii cosumă mult.
- sau datorat faptului în care familia ar mai avea puiet şi la această dată, lucru puţin probabil dar nu imposibil.
Fişiere ataşate
13864023040060.jpg
1 - TIP IERNARE
activ

Mesajde activ » 10 Dec 2013, 02:22

AL 2-lea TIP DE IERNARE .
Este un mod de iernare cu toate ramele în ambele caturi mai puțin cele 2 rame de margine din catul de sus pentru o mai bună circulaţie a condensului şi a aerului viciat rezultat, ... forţând-ul să condenseze pe pereţii catului parafinat fără a deteriora ramele mărginaşe.

PS. Ultima ramă din stânga nu am scos-o fiindcă se formase ghemul pe ea.
Fişiere ataşate
13864028007852.jpg
2 - TIP IERNARE
activ

Mesajde activ » 10 Dec 2013, 02:40

AL 3-lea TIP DE IERNARE .
Se desfăşoară cu absolut toate ramele în ambele caturi, practic ... nerestrângându-se familia deloc ( manoperă 0).

PS. Sper să nu gasesc rame sfoiegite în primăvară.
Fişiere ataşate
13864033254506.jpg
3 - TIP IERNARE
activ

Mesajde Bambucha » 10 Dec 2013, 08:50

Iernare usoara!
Pe al treilea tip de impachetare merg si eu, numai ca pe un alt sistem de stupi.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde activ » 10 Dec 2013, 09:46

Bambucha scrie:Iernare usoara!
Pe al treilea tip de impachetare merg si eu, numai ca pe un alt sistem de stupi.

Pe ce sistem mergi ? ... că m-ai făcut curios, deşi ştiu că curioşi mor repede ... dar astaie.
activ

Mesajde Bambucha » 10 Dec 2013, 10:18

Pe controversata rama standard de 162 mm. Nu scriu mai multe deoarce voi fi contrargumentat fara argumente de cei care nu au experimentat :?
Fişiere ataşate
IMAG04701.JPG
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde teinegru64 » 10 Dec 2013, 10:48

Bambucha scrie:Pe controversata rama standard de 162 mm. Nu scriu mai multe deoarce voi fi contrargumentat fara argumente de cei care nu au experimentat :?

Scrie ....voi fi bland cu tine :D Banuiesc ca acum ai pus pe o balanta imaginara ...astea tipuri de lada .Chiar daca unu e pe minus...nu duce balanta la reparat. :D Scrie si poate o vom repara noi.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Bambucha » 10 Dec 2013, 22:32

Multumesc pentru blandete! :lol: 8-)

Cand mi-am ales lada, am plecat de la urmatoarele 2 chestiuni (probabil ce i-au dat imbold si lui Activ):
1. Ce vreau eu sa fac?
2. Ce-mi ofera fiecare sistem in parte raportat la dorintele si nevoile mele?

Sunt primele 2 lucruri esentiale cu care ar trebui fiecare sa aiba de a face. Sanatosi sa fim!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde activ » 25 Dec 2013, 22:09

Bambucha scrie:Cand mi-am ales lada, am plecat de la urmatoarele 2 chestiuni (probabil ce i-au dat imbold si lui Activ):
1. Ce vreau eu sa fac?
2. Ce-mi ofera fiecare sistem in parte raportat la dorintele si nevoile mele?

Sunt primele 2 lucruri esentiale cu care ar trebui fiecare sa aiba de a face.

Aici, în cele 2 PUNCTE, nu ca mi-ai fi citit gândurile, ... chiar le-ai scanat. ;)
Asta sună ceva de genu: " Cele 10 porunci se pot sintetza în doua: 1. ... 2. ..."

PS. Inclusiv în SEMNATURĂ subliniez ceva similar : "Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !".
activ

Mesajde activ » 26 Dec 2013, 20:35

Caturile stupului MEA se pot folosi, cu brio, şi pe post de caturi pentru stupul Layens.
Fişiere ataşate
13880688181400.jpg
Layens (pat cald) + caturi MEA
activ

Mesajde gabi bee » 26 Dec 2013, 22:08

salut Alin ! parca ramane o diferenta intre layens si caturile MEA ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde teinegru64 » 26 Dec 2013, 22:22

Profita ca e plecat profu din tara.. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde redoo » 27 Dec 2013, 11:00

gabi bee scrie:salut Alin ! parca ramane o diferenta intre layens si caturile MEA ?

Cred ca aia ramane ca si camera de vizita....
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde BUNKA » 27 Dec 2013, 12:44

activ scrie:AL 3-lea TIP DE IERNARE .
Se desfăşoară cu absolut toate ramele în ambele caturi, practic ... nerestrângându-se familia deloc ( manoperă 0).

PS. Sper să nu gasesc rame sfoiegite în primăvară.

Asta arata bine, avand in vedere ca lada ta e sensibil mai mare decat un Delon trebuie albina mai multa acolo, la roiurile mici mai bine le mai dai niste albina sau le desfiintezi, iernatul in conditiile variantelor 1 si 2 ridica probleme, eu inca nu am desfacut nici un Delon si nici nu cred ca desfac, ai las in pace dar stiu sigur ca sunt ok, pt ca am renuntzat la folie, am capacul izolat cu polistiren, am corpul mai adanc si rama mai inalta, si am albina suficienta in laditza incat sa blocheze orice miscare a aerului pe verticala.
Aici am vazut ca ai facut un lucru, si anume ai lasat acel spatiu lateral in varianta 1 de iernare care e ca un magnet de apa...e gresit, in argumentatia lui Delon gasim si raspunsul, deci trebuie mai multa albina acolo, nu trebuie sa existe miscare a maselor de aer pe verticala decat in masura in care albinele permit asta, am vazut ca unii prefera o distantzare mai mare intre leatzurile laterale ale ramelor si peretii lazii pt o buna circulatie a aerului zic ei...iar cred ca nu e bine, in mod natural fagurii sunt lipiti, e un compromis pe care il facem atunci cand am lasat acei 7 mm intre laterala ramei si lada, insa sa crestem distantza aia la 1o mm sau mai mult eu cred ca este iarasi o greseala..
Deci Aline, la tine totul e ok, numai ca trebuie ceva mai multa albina in lada la iernare decat la mine ..la anul roii vor fi familii si nu vor mai fi probleme de genul asta, si la mine sper sa fie la fel, niste familii bomba, inghesuite strasnic !!

Ca o curiozitate, eu am niste gauri in peretii frontali ai corpurilor si acele gauri sunt obturate cu buretei, am scos cativa bureti sa vad unde sunt pozitionate albinele si erau chiar in spatele lor, albinele erau prezente si intre lateralele ramelor si lada..deci au acces facil de pe un interval pe altul, deci la toata hrana, si inca ceva..controleaza perfect miscarea CO2 si a umiditatii si aerului cald in lada !
La ME ghemele sunt tot in fatza unde erau si acum 2 luni, semn ca si consumul a fost redus pana acum !

Inca o idee, albinele controleaza perfect in timpul sezonului activ parametrii precum umiditatea, si temperatura...ar trebui sa faca asta si iarna dar in lazile clasice nu o pot face din cauza largimii lazilor, in laditele noastre pot face lucrul asta atata timp cat exista suficienta albina in ghem incat ghemele practic sa atinga doaga lazii.
Lazile mele vechi si negre se incalzesc la soare si iarna si albina efectiv huzureste in acel spatiu.
Asta http://apiculture.ncf.ca/Wintering.htm o gasiti si la pagina mea undeva la viewtopic.php?f=15&t=939&start=304 sunt interesante axiomele lor,eu le=am luat mereu in serios...zice ceva si de lazile negre, sau inegrite de vreme :mrgreen:
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR