activ scrie:AL 3-lea TIP DE IERNARE .
Se desfăşoară cu absolut toate ramele în ambele caturi, practic ... nerestrângându-se familia deloc ( manoperă 0).
PS. Sper să nu gasesc rame sfoiegite în primăvară.
Asta arata bine, avand in vedere ca lada ta e sensibil mai mare decat un Delon trebuie albina mai multa acolo, la roiurile mici mai bine le mai dai niste albina sau le desfiintezi, iernatul in conditiile variantelor 1 si 2 ridica probleme, eu inca nu am desfacut nici un Delon si nici nu cred ca desfac, ai las in pace dar stiu sigur ca sunt ok, pt ca am renuntzat la folie, am capacul izolat cu polistiren, am corpul mai adanc si rama mai inalta, si am albina suficienta in laditza incat sa blocheze orice miscare a aerului pe verticala.
Aici am vazut ca ai facut un lucru, si anume ai lasat acel spatiu lateral in varianta 1 de iernare care e ca un magnet de apa...e gresit, in argumentatia lui Delon gasim si raspunsul, deci trebuie mai multa albina acolo, nu trebuie sa existe miscare a maselor de aer pe verticala decat in masura in care albinele permit asta, am vazut ca unii prefera o distantzare mai mare intre leatzurile laterale ale ramelor si peretii lazii pt o buna circulatie a aerului zic ei...iar cred ca nu e bine, in mod natural fagurii sunt lipiti, e un compromis pe care il facem atunci cand am lasat acei 7 mm intre laterala ramei si lada, insa sa crestem distantza aia la 1o mm sau mai mult eu cred ca este iarasi o greseala..
Deci Aline, la tine totul e ok, numai ca trebuie ceva mai multa albina in lada la iernare decat la mine ..la anul roii vor fi familii si nu vor mai fi probleme de genul asta, si la mine sper sa fie la fel, niste familii bomba, inghesuite strasnic !!
Ca o curiozitate, eu am niste gauri in peretii frontali ai corpurilor si acele gauri sunt obturate cu buretei, am scos cativa bureti sa vad unde sunt pozitionate albinele si erau chiar in spatele lor, albinele erau prezente si intre lateralele ramelor si lada..deci au acces facil de pe un interval pe altul, deci la toata hrana, si inca ceva..controleaza perfect miscarea CO2 si a umiditatii si aerului cald in lada !
La ME ghemele sunt tot in fatza unde erau si acum 2 luni, semn ca si consumul a fost redus pana acum !
Inca o idee, albinele controleaza perfect in timpul sezonului activ parametrii precum umiditatea, si temperatura...ar trebui sa faca asta si iarna dar in lazile clasice nu o pot face din cauza largimii lazilor, in laditele noastre pot face lucrul asta atata timp cat exista suficienta albina in ghem incat ghemele practic sa atinga doaga lazii.
Lazile mele vechi si negre se incalzesc la soare si iarna si albina efectiv huzureste in acel spatiu.
Asta
http://apiculture.ncf.ca/Wintering.htm o gasiti si la pagina mea undeva la
viewtopic.php?f=15&t=939&start=304 sunt interesante axiomele lor,eu le=am luat mereu in serios...zice ceva si de lazile negre, sau inegrite de vreme