Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde tomy81 » 24 Feb 2013, 14:52

si pana la urma ce sa dam, ap...da nu e buna ca uzeaza albinele, placa candy le omoara.
stiu ce o sa zica multi ca completarea se face toamna, le-am facut-o.am albine de doar 2 ani dar inca nu stiu cum arata un borcan de miere de la mine, asa ca o paranteza sa nu ma cuze unii ca le-am luat mierea, si SERIOS nu am extras nimic, totul le-am lasast-o lor + completare in lmite acceptabile nu 20kg dar nici 5 , in jur de 7-9 kg per familie.
Incet incet fiecare invata pe piele lor + moarte albinelor ,avantajul oferit de multe adaosuri pe timpul iernii
experienta oferita de moartea a 4 famili anul trecut + 1 anul asta prin folosirea placilor candy e nepretuita, oricum si la anul o so folosesc . oricum o sa zica uni ca nu te pune nimeni sa folosesti asa ceva,ca esti liber sa dai ce vrei DAR CE
tomy81

Mesajde Badea Alin » 24 Feb 2013, 15:04

eu candy nu le-am dat, nu pot să mă pronunț. În cazul meu mortalitatea a apărut datorită curgerii zahărului peste ele. Anul acesta l-am lăsat în pungi și n-am mai avut probleme. Din câte știu eu apifonda nu uzează albinele, dar s-ar putea să greșesc.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde tomy81 » 24 Feb 2013, 15:28

uzeAZA E UN TOPIC DESCHIS PE AEAST TEMA,poate ajuta cineva si ne da o solutie privind hranirea ca pe forum cred ca am citit de 2 ori toate postarile privind orice despre albine. dar raspunsul pe cat posibil nu ca completarea se face vara dupa ultimul cules ca toata lumea stie asta.ca o masura de ajutor pe timpul iernii ce se poate da, ca de unde vara 100/familie, minim acceptabil apoximativ 20 kg zahar ron sa faci completare + stimulare.
atat cer e bun un anume produs in afara de candy, apifonda, miere, ca nu vreau sa mai aud de ele. sa nu faca reclama la un produs dar sa faca trimitere spre el din propria experienta, unul din ele ar fi ..ILUk dar am aflat de el cam tarziu, la folosit cineva
tomy81

Mesajde Leon » 24 Feb 2013, 15:50

Daca sunteti incepatori eu va recomand sa dati albinelor apifonda , nu otraviti albinele cu tot felul de amestecuri despre care stiti foarte putine lucruri. Nu luati de bune toate retetele care le vedeti!!!
Leon

Mesajde FLORINELU » 24 Feb 2013, 18:40

Tomy 81,vad ca iti cam plangi singur de mila,te plangi ca ai albine de 2 ani si nu ai mancat un borcan de miere. te rog sa nu te superi,dar pentru asta nu albinele sant vinovate ci altcineva,ghici tu cine. cauta o carte de apicultura,citeste-o din scoarta in scoarta si fa cum scrie acolo (dar o carte serioasa) este inposibil ca 2 ani la rand sa nu scoti nici un pic de miere.
sa stii ca si eu le-am dat candy pe vremuri(acuma nu mai folosesc) si nu au murit albinele din aceasta cauza,a fost si cazul ca mi-a curs turta peste ele,au murit cateva,dar nu toate niciodata. altele sant cauzele,astea poate doar au umplut paharul.
daca le-ai lasat tot ce au adunat lor si ai mai facut si complectare,de ce le-ai mai dat tot felul de "candi" si alte alea. nu vreau sa ma laud,dar eu din toamna pana saptamana trecuta nu m-am atins de stupi si sant toti bine mersi.
iti dau un sfat:dupa cum spui ca iti mor stupii in fiecare an incearca sa mai risti unul,ocupate de el in toamna cum scrie la carte si vei vedea in primavara viitoare,dar tu vad ca esti hotarat ca si la anul sa faci aceleasi greseli.
apicultura nu se poate invata numai de pe forum,aici scrie cine ce vrea,incearca sa inveti si din alta parte.
atunci cand ti-a curs turta peste albine nu a fost bine preparata,ti-o spun din proprie experienta,din cauza asta am facut un furtisag de toata frumusetea,cu toate consecintele. a ajuns de a curs pe urdinis.
sper ca nu te-ai suparat pe mine :?:
iti urez mult succes in continuare,mai ales ca esti ardelean de al meu. :lol:
FLORINELU

Mesajde BotaPaul » 24 Feb 2013, 19:31

Azi 24 Februarie am gasit o fam cazuta la datorie....Asta este.......:(
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde jenica67 » 24 Feb 2013, 19:32

Leon, nu fa reclama gratuita. Eu de cand am albinele, am folosit numai sirop invertit, metoda regretatului Gica, care nu sustinea, nici un preparat industrial si nu am avut nici o problema, din cauza lui, nici o data. Singura conditie, sa il preparati corect, si sa il faceti cu ceaiuri. Cine nu reuseste, sa ceara ajutor, dar eu, daca nu asi reusi, mi-asi face probleme, in ceea ce priveste persoana mea. :lol:
jenica67

Mesajde letsoc » 24 Feb 2013, 23:15

tomy81 scrie:familia cea mai puternica mi-a murit, era pe 7 rame dadant. mancare mai avea pe 2 rame aproape pe jumatate de rama. ca siguranta am dat placi candy in urma cu 1 luna, la controlul de acum 2 saptamani nu s-au atins de placa candy si aici cred ca am gresit: am rupt placa in mai multe bucati , am rupt punga de pe ele si am pus bucatile deasupra. cand am fost ieri familia moarta.e posibil sa fi curs peste ghem. mentionez ca placa era tare nu maleabila
e poate alta cauza, ma-m mai gandit ca deoarece era puternica sa fi avut puiet pana tarziu in toamna si mai trebuia facut un tratament prin ianuarie
alta cauza : am fund ANTIVAROUA,am inchis fundul si urdinisul era pe pozitia mica, SA se fi sufocat
daca puteti sA VA DATI CU PAREREA fiindca mai am inca 14 si cam la toate am facut la fel insa doar asta a patit asa
Va multumesc
Tomi, spui ca fam a fost pe 7 rame si mai jos spui ca le-ai lasat aproximativ 9 kg fam .Cata albina ai avut pe 7 rame de ai considerat ca ar fi suficient 9 kg ?Scuze, am intrebat si eu!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde beeking87 » 24 Feb 2013, 23:31

Eu folosesc apifonda de vreo doi ani doar la roiuri, la familii le fac 10 kg de zahar 20g sare de lamaie 10 litri apa lasate lasate o saptamana in bidon apoi amestecat pana la omogenizare =siropel cu protofil si startovit+ ce mai culeg in toamna ies 100 % in primavara, iarna le schimb o data la doua saptamani saltelutele cu altele uscate in lunile geroase in rest n am treaba nu le deranjez pana la salcam am stupi orizontali pe 18 rame inainte de salcam le scot diafragma de polistiren care separa stupul de ramele goale gata pregatite din toamna si nu umbu decat dupa salcam , la roiuri le bag cate o turta de apifonda cam un kgsi am pierderi can de 15-20 % daca e iarna grea dar anul asta a fost buna ft buna as putea zice un singur roi pierdut din cauza unui soricel. Eu aja zic secretul iarnarii este urmatorul , mancare in toamna, matca tanara, tratamente facute corect in functie de cand opreste matca ouatul. Cat despre hrana conteaza calitate pret , eu am vazut pe forumul de anunturi miere la 10 lei , amesteci mierea cu 50 % zahar pudra si protofil facut acasa si iesi mai bine decat cu apifonda , fiecare dupa buget si pricepere, oricum zaharul natural e mai bun ca restul dar trebuie invertit si adaugat protofil facut acasa sau ceaiuri daca e vorba de sirop administrat in doze mici ca altfel ceaiul se oxideaza si devine toxic daca sta in hranitor prea mult!!! Vroiam sa intreb daca a folosit cineva fumagilin B din canada???
beeking87

Mesajde alt stupar » 24 Feb 2013, 23:33

letsoc scrie: Tomi, spui ca fam a fost pe 7 rame si mai jos spui ca le-ai lasat aproximativ 9 kg fam .Cata albina ai avut pe 7 rame de ai considerat ca ar fi suficient 9 kg ?Scuze, am intrebat si eu!

citeam pe undeva o parere conform careia cica nu-i buna o cantitate mare de rezerve peste iarna ca tine frig in lada... ce stim noi? ;)
pe de alta parte, nici albine prea satule nu-i bine sa avem, ca se-ngrasa si primavara nu mai pot zbura, nu ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde beeking87 » 24 Feb 2013, 23:37

eu zic ca cele mai bune conditii de iaernare sunt urmatoarele : mancare in toamna, matca tanara, tratamente la timp, iernare tip horn.
beeking87

Mesajde letsoc » 24 Feb 2013, 23:41

alt stupar scrie:
letsoc scrie: Tomi, spui ca fam a fost pe 7 rame si mai jos spui ca le-ai lasat aproximativ 9 kg fam .Cata albina ai avut pe 7 rame de ai considerat ca ar fi suficient 9 kg ?Scuze, am intrebat si eu!

citeam pe undeva o parere conform careia cica nu-i buna o cantitate mare de rezerve peste iarna ca tine frig in lada... ce stim noi? ;)
pe de alta parte, nici albine prea satule nu-i bine sa avem, ca se-ngrasa si primavara nu mai pot zbura, nu ?

:lol:
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde aparul » 24 Feb 2013, 23:43

eu roii i-am pus la iernat ,cel mai ,,usor'' avea 13 kg de mincare,sint 50 toti in polistiren,cu sita pe juma de fund.acum 4 zile le-am pus la toti 1-1,2 kg de apifonda ,asa c-am vrut nu ca aveau nevoie.
De azi noapte ,Domnul ne-a trimis 25-30 cm de zapada(las'ca -i face bine la salcim).As spune c-am fost inspirat. :lol:

p.s. Albinele incalzesc ghemul ,nu lada.
aparul

Mesajde tomy81 » 25 Feb 2013, 11:40

letsoc scrie:
alt stupar scrie:

era o familie puternica, am facut unificare in toamna cu un roi care nu s-a dezvoltat destul. albina avea cand am scos ACUM 2 ZILE din cutie vreo 7 maini inpreunate sa aproximez 2 kg albina.
am si slabe pe 4 rame, 5 ,chiar si pe 3 niste nuclee.
insa doar asta a murit. Miere nu am extras+ comletare 7-9 kg / familie. Avea pe fiecare rama nu in totalitate pe 50%-70%.Am fost constient ca poate nu le ajunge dar nu am mai putut face completare. am zis ca daca e puternica am sanse iarna sa le dau de mancare. nu stiu cauza a mortii.poate va dati cu parereA
tomy81

Mesajde tomy81 » 25 Feb 2013, 11:52

DACA SE POATE UN RASPUNS CA PE VIITOR ma-m gandit sa aplic sistemul de rotatie anuala, si nu as vrea sa ma obosesc degeaba sa moara pe timpul iernii familii puternice,daca ar fi murit cele mai slabe nu imi parea asa rau ca de asta care vALORA CAT 3
tomy81

Mesajde akmm » 25 Feb 2013, 13:37

tomy81 scrie:DACA SE POATE UN RASPUNS CA PE VIITOR ma-m gandit sa aplic sistemul de rotatie anuala, si nu as vrea sa ma obosesc degeaba sa moara pe timpul iernii familii puternice,daca ar fi murit cele mai slabe nu imi parea asa rau ca de asta care vALORA CAT 3

Indraznesc un sfat din carti.Are logica lui:
Niciodata o familie normala/puternica nu se unifica cu una slaba!
E chestiune elementara de principiu.Familia puternica este asa din oarece merite, familia slaba are ceva hibe.
E ca si cum ti-ai arata mila cu unul care are paduchi luandu-l cu tine in pat.E vai de capul tau....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR