Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde State » 27 Feb 2013, 21:33

aparul scrie:tu cum vezi daca ai matca in stup,daca nu vezi puietul?

aparul scrie:daca am afara 15-17°C,prefer sa-mi las urechiile unde sint si sa-mi folosesc vederea ;) .
In plus faci si o constatare a rezervelor de hrana(si nu ma refer la cea spirituala)

Adica musai sa te uiti in stup , nu ? Si daca n-ai 15-17*C ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 27 Feb 2013, 21:35

Mircea_63 scrie:Aparul,

Te rog fa asa: Panoul utilizatorului=> Profil...iar la localitate scrie Italia

Mai citeste vre-un incepator pe aici, ia de bun ce zici si apoi te blesteamă!

Nea Mircea , e ca in bancul ala cu vulturul si cocosul : " lasa-l sa se aseze" . ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde aparul » 27 Feb 2013, 21:49

mircea vrei sa spui ca in Italia ,apicultura e diferita ca in Romania(in afara tehnologiei). luni am avut 30 cm de zapada ,cu tot ce implica asta.nu vorbesc de sudul Italiei,ci de Nord
da daca vrei sa spui ca ei sint obisnuiti sa lucreze cu numere(si nu pina la o suta).

daca tu (mircea)zici ca bancalu de zahar in saci sau pachete de kg este invertit ,atunci ai dreptate e zahar invertit :lol:
aparul

Mesajde Albinel » 27 Feb 2013, 22:04

aparul scrie:daca am afara 15-17°C,prefer sa-mi las urechiile unde sint si sa-mi folosesc vederea ;) .
In plus faci si o constatare a rezervelor de hrana(si nu ma refer la cea spirituala)

P.s. Asta daca nu ai doi stupi pe patru rinduri :lol: :lol: ,atunci merge metoda ta :lol:

io..te citii de cateva ori ,da stau mai prost cu tradusu' :oops:
inteleg ca nu esti de acord ,dar fii mai explicit..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 27 Feb 2013, 22:18

aparul scrie:albinel ce-i mai sigur ca VEDEREA?

de acord cu tine ..dar sunt situatii cand oricat de priceput ai fi ,vederea nu-i de ajuns si trebuie sa treci la bisturiu ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde balu » 28 Feb 2013, 21:17

Mircea_63 scrie:Aparul,

Te rog fa asa: Panoul utilizatorului=> Profil...iar la localitate scrie Italia

Mai citeste vre-un incepator pe aici, ia de bun ce zici si apoi te blesteamă!

mIRCEA MI-AI LUAT-O INAINTE, SEMNEAZA unu intors de vreo doua zile din Burkina Faso :P
balu

Mesajde irina » 01 Mar 2013, 10:12

[quote="cristi_vidican"]

L-am iernat cuib 1/1 cu cat 1/2 plin cu miere. Am făcut experimentul acesta sperând că va urca să pună puiet în etaj, dar nu-l mai fac niciodată.

Buna ziua,
in acest caz, cate rame de 1/1 si cate de 1/2 ati lasat? Si cate din cele 1/1 cu miere?Eu am stupii cuib 1/1 si cat 3/4.N-am iernat niciunul cu cat.
irina

Mesajde alin anghel » 01 Mar 2013, 16:51

Buna ziua! Astazi a fost cald in zona mea si am umblat in stupi (12 grade la umbra). Doar la unu am gasit puiet capacit si larve (destul de putin), la ceilalti 4 desi au matci de un an nu am vazut nimic. Matcile sunt (le-am vazut), albinele aduc polen, hrana mai au. Sunt incepator, ma gandesc poate ca nu sunt rame bune de ouat in cuib. Am turnat putina miere de salcam incalzita pe ramele din cuib evitand albinele. Ramele sunt curate, doar capacele prezinta urme de excremente. Vreau sa le fac sirop de zahar invertit+protofil+startovit+apicomlex. Ar fi bine? Si care sa fie cauza neinceperii pontei? Imi cer scuze ca am postat aici, dar la "cresterea matcilor" nu am gasit ceva asemanator. Va multumesc anticipat!
alin anghel

Mesajde Mircea_63 » 01 Mar 2013, 17:25

Aline, eu nu-mi doresc matci d`alea care incep ponta imediat dupa boboteaza. Poate n-aveau pastura pentru crescut puiet...las` ca-si dau ele drumu`. Daca incep sa aduca polen si inca au hrana in faguri, e foarte bine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 01 Mar 2013, 20:19

alin anghel scrie:Buna ziua! Astazi a fost cald in zona mea si am umblat in stupi (12 grade la umbra). Doar la unu am gasit puiet capacit si larve (destul de putin), la ceilalti 4 desi au matci de un an nu am vazut nimic. Matcile sunt (le-am vazut), albinele aduc polen, hrana mai au. Sunt incepator, ma gandesc poate ca nu sunt rame bune de ouat in cuib. Am turnat putina miere de salcam incalzita pe ramele din cuib evitand albinele. Ramele sunt curate, doar capacele prezinta urme de excremente. Vreau sa le fac sirop de zahar invertit+protofil+startovit+apicomlex. Ar fi bine? Si care sa fie cauza neinceperii pontei? Imi cer scuze ca am postat aici, dar la "cresterea matcilor" nu am gasit ceva asemanator. Va multumesc anticipat!

Ce e de facut???...
In primul rind dai o pereche de palme cu vorba buna bezmeticului ala de te invata sa torni miere printre rame evitind albinele :shock:
In al doilea pune mina pe o carte si citeste ce se v-a intimpla la tine in stup cind o da caldura si suratele or sa simta mirosul de miere
Nu se umbla in cuib la data si la temperatura asta,siropul poti sa-l faci oricind dar sa-l dai cind trebuie
E normal sa nu ai puiet acum daca ai ,,familii'' pe 4 rame; citeste la cat timp dupa ce aduc polen ponteaza regina si mai vorbim dupa
Citeste cu atentie si o sa vezi singur ce e de facut
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde aliuta2000 » 01 Mar 2013, 21:02

Daca are mai multi si a umblat in toti e prbl poate , dar daca a intalni unul care a crezut , simtit ca are probleme , se umbla sa se vada , mai ales ca acum timpul a fost cald (in jur de 14 grade la umbra si 20 + in soare ).

Si eu am umblat in unul , pentru ca de vre-o saptamana avea un zgomot aparte , si am gasit ceva mizerie si lipsa puiet (inlocuit difragmele ca aveau pete pe ele , si in lipsa puiet , si sperita de petele de pe diafragme am scos rama din centru care era fara puiet ....si vazut matca intamplator ), dar puiet au avut garantat in acest timp ian-feb , dar acum lipsa pastura ... nici picsi stiu ca in toamna cand am strans cuibul de iernat aveau pastura pe 1 rama distribuita pe 2 fete la rama din centru cuibului

din cauza petelor am fost fortat sa schimb difragmele , scos una rama marginasa si curatat fundul detasabil care prezenta urma de mucegai intr-un colt si ceva pete .
Am gresit sau nu ?!
A.D.
aliuta2000

Mesajde alin anghel » 01 Mar 2013, 23:02

Ce e de facut???...
In primul rind dai o pereche de palme cu vorba buna bezmeticului ala de te invata sa torni miere printre rame evitind albinele :shock:
In al doilea pune mina pe o carte si citeste ce se v-a intimpla la tine in stup cind o da caldura si suratele or sa simta mirosul de miere
Nu se umbla in cuib la data si la temperatura asta,siropul poti sa-l faci oricind dar sa-l dai cind trebuie
E normal sa nu ai puiet acum daca ai ,,familii'' pe 4 rame; citeste la cat timp dupa ce aduc polen ponteaza regina si mai vorbim dupa
Citeste cu atentie si o sa vezi singur ce e de facut
salve :D[/quote]

Multumesc pentru raspuns. Nu am turnat printre rame mierea, am tinut rama la orizontala si am turnat in "jet" subtire in celulele goale. Cand trebuie dat siropul? Sunt foarte multe carti si foarte multe informatii pe net care se "bat cap in cap"; indiferent cata informatie ai experienta e baza, datorita acestui fapt am apelat la acest forum, sa-si spuna cei cu experinta parerea (doar daca doresc). Fiind un novice e foarte greu sa apreciez corect situatia reala. Astept sfaturi si pe viitor. Va multumesc!
alin anghel

Mesajde Gheorghevici Iulian » 01 Mar 2013, 23:09

Sirop când se mai încălzește și aduc polen proaspăt, după 20 martie în general, dar asta este în funcție de vreme, până atunci dă-le o turtă proteică dacă au facut zborul de curătire.
Gheorghevici Iulian

Mesajde aparul » 01 Mar 2013, 23:25

siropul se poate da:
-dupa ce si-au facut zborurile de curatire si in prezenta temperaturi cu + noptiile(nu ai o noapte cu 4°C si tzop cu siropul)
-in cantitati nu prea mari,pina la 500ml
-si acum fa-l 2:1
aparul

Mesajde alin anghel » 02 Mar 2013, 18:57

Va multumesc pentru raspunsuri. Zbor de curatire au avut. Pe la jumatatea lunii ianuarie le-am pus cate o turta de miere+zahar dar nu s-au atins de ea (nu am apreciat corect rezervele si am vrut sa fiu sigur). Daca nu s-au atins de acele turte (le-am scos de curand) se vor "atinge" de cele proteice?
alin anghel

Mesajde gica.mosu » 02 Mar 2013, 19:59

aliuta2000 scrie:Daca are mai multi si a umblat in toti e prbl poate , dar daca a intalni unul care a crezut , simtit ca are probleme , se umbla sa se vada , mai ales ca acum timpul a fost cald (in jur de 14 grade la umbra si 20 + in soare ).

Si eu am umblat in unul , pentru ca de vre-o saptamana avea un zgomot aparte , si am gasit ceva mizerie si lipsa puiet (inlocuit difragmele ca aveau pete pe ele , si in lipsa puiet , si sperita de petele de pe diafragme am scos rama din centru care era fara puiet ....si vazut matca intamplator ), dar puiet au avut garantat in acest timp ian-feb , dar acum lipsa pastura ... nici picsi stiu ca in toamna cand am strans cuibul de iernat aveau pastura pe 1 rama distribuita pe 2 fete la rama din centru cuibului

din cauza petelor am fost fortat sa schimb difragmele , scos una rama marginasa si curatat fundul detasabil care prezenta urma de mucegai intr-un colt si ceva pete .
Am gresit sau nu ?!

DUPA asa interventie si exprimare nu am multe de zis,doar ca uneori"CARTILE spun si ele cite ceva"....Teoria ca teoria numai ca PRACTICA ne omoara :roll:
SI totusi In 5 minute...restringerea cuibului la maxim pe r cu miere curate(factorul caldura ff important primavara) apoi control oua,larve,puiet capacit si
nu in ultimul rind pusa o turta proteica(lipsa pastura) neaparat pt a ne da seama daca matca mai reia ponta,deoarece sunt cazuri cind din anumite motive
aceasta nu mai oua si trb luate masuri de inlocuire(am intilnit astfel de situatii)...CU respect Gica.mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR