tomy81 scrie:am unifcat pentru un plus de albina.atunci de ce toate cartile recomanda familiile ajutatoare,care e rostul lor daca nu un plus de albina atat in cules cat si iarna
in familia slaba de cele mai multe ori e de vina matca dar albina e ok
am vrut sa aplic nu un experiment ci ce recomanda cartile Sporirea productiei, Intretinerea in stupii multietajati, care recomanda introducerea la iernat a unor familii puternice.Tocmai de aceea am iernat separat nuclee ptr. a ava matcii in primavara devreme ptr. a forma famili ajutatoare timpurii, inseamna ca nu e recomandat A
Cu fam ajutatoare sau nu, pentru Romania ce e sub 4 intervale de albina e in "Pericol de moarte".
Totul e pe muche de cutit pentru aceste fam mici.
Eu am 2 pierderi pana acum, dar consider ca aceasta iarna nu a fost (pana acum) iarna "romaneasca". Mairepede a fost una ligurica.
Asadar daca voi iesi cu cat mai multi roi in primavara la liman, nu ams-o spun ca sunt apicultor priceput, ci ca am fost privilegiat de iarna blanda.
Acesti roi mici trebuiesc obligatoriu unificati toamna. Am mai spus-o, eu nu am facut-o(pentru toti), caci am vrut sa depun un proiect, si aveam nevoie de cat mai multi roi. Dar la toamna nu o mai fac.
Si eu am procedat la unificari cum ai facut si tu, pentru a schimba matci batrane in fam de baza si pentru cantitatea de albina. Erau roi obtinuti la sfarsitul lui iunie, care nu se dezvoltasera exploziv, datorita lipsei de polen(am spus-o la vremea respectiva, parte din matci 2012 s-au blocat pe lipsa de proteina acuta,deblocandu-se numai dupa ce le-am deplasat pe o vatra cu polen, dar era undeva la 15 august, destul de tarziu.
Tomy, albina moarta in stupul tau era cazuta aproape in totalitate pe fundul stupului? Intreb asta deoarece daca e cazul, banuiesc tot o carenta proteica si la tine, deciun corp gras insuficient, sau "prietenul" Varroua.