Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ME versus MER

Mesajde gabi bee » 22 Apr 2012, 21:17

dogvet scrie:
gabi bee scrie:foloseste cineva ME pe 9 rame ? daca da , cu ce rezultate , sunt aceleasi probleme cu roitul expuse de nea GICA in cazul modelului ME pe 8 rame ? numai bine ! :P

Salut Gabi bee! Eu am in uz ME cu 8 rame per corp, un stup avind 4 corpuri.Toata stima pt Nea Gica,a fost,este si va ramine un mentor in privinta stuparitului in general si in privinta ME-ului in special,dar in privinta roitului la ME cu 8 rame lucrurile nu stau asa,adica mai concis,nu roiesc decit daca nu aplici chiar nimic din regulile necesare.

mersi dogvet !imi pare bine ca exploatezi cu succes ME pe 8 rame ceea ce inseamna ca va merge treaba bine si la ME pe 9 rame , daca este exploatat cum trebuie . oricum , am facut deja cateva corpuri pe 9 rame pe care le voi popula anul asta ! faci cumva inversarea corpurilor primavara sau e mai bine fara inversare ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde vicpo » 22 Apr 2012, 21:27

inversarea se face pe toata perioada activa
vicpo

Mesajde Cristian IONITA » 22 Apr 2012, 21:42

dogvet scrie:
pedro scrie:dogvet
"Salut Gabi bee! Eu am in uz ME cu 8 rame per corp, un stup avind 4 corpuri."

ai putea sa ne spui si noua cum exploatezi ME pe 8 rame,cuibul pe cate rame? cate magazii folosesti, cum si la cat timp schimbi matca si eventual avantaje si dezavantaje!

daca vrei poti deschide un topic nou pentru ME cu 8 rame!

:!: :?: :idea:

D-le Pedro,cuibul este pe 16 rame,iarna se restringe ca la orice ME,pe 6,pe 5 rame sus si jos,sau deloc in varianta existentei unei familii puternice.

daca-mi permiti un sfat .... nu mai restrange... adica nu in cadrul unui corp, pur si simplu toamna cand nu mai este cules lasi stupul pe 2 corpuri si ai grija ca cel de jos sa nu mai aiba nici un pic de miere iar in cel de sus sa nu existe rame cu mai putin de 75% miere si cat mai multa capacita. Asa o sa ierneze foarte bine fara sa ai teama ramanerii fara rezerve sau ca-si formeaza ghemul bine, iar la primavara daca e cazul inversezi in momentul in care matca coboara cu ouatul si-n corpul de jos.

Eu am procedat chiar "mai dur" ... urmand sfaturile lui nea Giga, Dumnezeul sa-l odihneasca, am iernat pe 3 corpuri, in cel de mai jos rame goale, apoi inca unul cu rame goale si cel de deasupra cu rame 90% capacite. Si asta a fost cam singura manopera privind pregatirea de iernare.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Adi Hodis » 23 Apr 2012, 05:27

Domnule dogvet, ati inteles gresit ... albinele nu trebuie sa treaca prin 2 corpuri ca sa ajunga la hrana ci ele asi localizeaza ghemul in corpul II, sub hrana din corpul III iar corpul I ( cel de pe fundul stupului ) are rol de zona tampon in scopul unui mai bun microclimat la varianta de iernare cu fund cu sita pe toata suprafatza fundului.
Formarea ideala a ghemului se realizeaza daca corpul cu hrana are un 10% celule goale pe ramele centrale, astfel ghemul va cuprinde si partea inferioara a catului cu hrana iar urcarea ghemului pe parcursul iernii, este asigurata.
Daca distantza dintre ramele suprapuse este de max. 8 mm, urcarea ghemului este asigurata 100 %.
In aceste conditii am fost foarte multzumit de rezultate ... si nu mai restrang cuiburile de 3 ani ci in august, dupa ultimul extras, pun catul cu ramele din care am extras mierea, sub cuib.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Cristian IONITA » 23 Apr 2012, 12:37

dogvet scrie:Salut Adi !Varianta explicata de d-ta pare logica ,dnul Ionita nu spusese si de ce pune 2 corpuri cu rame goale sub cuib. ...

imi cer scuze pentru lacunele din prezentare ... e

dogvet scrie:Ca sa continui ideea cu urcatul albinei la Me in corpul de sus pot sa spun ca de fapt nu distanta intre corpuri e factorul principal ci marimea si numarul coronitelor de miere din corpul de jos.

in corpul de jos e bine sa nu ai deloc miere .... exista riscul destul de mare ca albinele sa-si faca cuibul jos si sa nu mai urce in corpul de sus. De accea este obligatorie o verificare si organizare a cuibului toamna tarziu cand nu mai exista alt cules.

A spus Adi ceva mai sus .... la ultima extractie se pune cat-ul extras jos .... albinele vor "linge" ramele dar vor depune mierea langa puiet.

Sistemul ME este pretabil lucrului intensiv si nu bibilelilor, dar imlica niste riscuri care nu pot fi reduse decat prin aceasta "risipa" de miere lasat peste iarna. Spun risipa intre ghilimele pentru de fapt accea miere nu e poerduta .... va fi utilizata cu real folos primavara.
De altfel este bine stiut ca o familie cu rezerve mari consuma mai putin decat o familie cu rezerve la limita .... probabil abundenta ajuta "mental" albinele.

Despre fa[ptul ca albinele au cale mai lunga de parcurs si le ingheata piciorusele ... oricum ar fi in stup conditiile sunt mai bune decat afara .... consider ca aceel spatiu mai mare pe care albina trebuie sa-l parcurga o ajuta mai bine sa se adapteze .... plus ca nu iese afara decat cand chiar sunt conditiio bune de zbor.

Eu folosesc metoda cu catul dedesupt si la stupii cu cuib dadan .... si nu am observat ca zborurile de curatire sa fie mai putin intense la aceestia comprataiv cu cei iernati fara cat .... in schimb in primavara am observat ca cei iernati cu zona tampon (cat sub cuib) dau dovada de o vivacitate sporita.
Bine .... astea-s observatii facute de mine un stupar amator si pe un numar mic de stupi .... nu bag mana in foc ca ar fi chiar asa
Cristian IONITA

Mesajde Adi Hodis » 24 Apr 2012, 03:19

Repet, in conditiile ce le-am descris, nu au fost nici un fel de probleme ... e o gluma buna ca le-ar inghetza picioarele.
Nici nu se zdrobesc albinele intre ramele din caturile suprapuse ... de-ar fi fost asa, mi-as fi aprins paie ude-n cap si as fi primit " urari de dulce" de la lume, mai ales de la clienti ... va dati seama !.

Asa cum a scris Cristi Ionita, mierea NU are ce cauta SUB cuib ci deasupra si pe marginile lui. Daca exista coronitza de miere sub cuib, sint sanse mari de a se stabili cuibul sub acele coronitze, insuficiente pt iernat si va muri de foame in mijlocul iernii, nu mai urca sus la rezervele suficiente.
Situatia aceasta se poate intampla in cazul inversarii caturilor. In luna august, dupa extrasul de la floarea soarelui si se va evita prin ashezarea catului extras sub cuib iar cuibul ramane NEinversat. Astfel matca are spatiu pt ponta iar culegatoarele vor depozita nectarul invelind puietul, insa fara a depozita nectar sub puiet.
Fac stimulare in caz de lipsa cules ( complectarea rezervelor o fac dupa culesul de intretinre, daca si unde este necesar, pina mai am albina care nu va ierna ).
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde balasbebe » 24 Apr 2012, 06:34

Nu vad rostul unui cat sub cuibul DB. In primul rand catul gol trebuie scos pentru a permite efectuarea tratamentului. Cu un cat in plus creste mai mult volumul, si expunem inutil ramele in care va fi miere la otravirea lor cu amitraz, sau alte substante. Daca se pun dupa efectuarea tratamentului nu vad rostul manoperei in plus. Ramele pentru miere, catul se va pastra mai bine sub scut decat intr-un stup. Tot ceea ce rezulta iarna, albine moarte capacele vor cadea peste caturi si albinele trebuie sa le curete in final. La MER nu ma bag in discutii, era mai sus fara sa citez o astfel de parere, si am vrut sa o dezbat cu argumente. Este doar o parere.
balasbebe

Mesajde gabi bee » 24 Apr 2012, 08:01

stim ca leatul de jos al ramelor este , dupa stas , 10/10 mm . sunt multi apicultori care folosesc insa leatul de jos de 2 cm latime [chiar 2,5] /1 cm grosime ! in cazul modelelor ME si MER , la care ghemul de iernare se formeaza si intre ramele din cele 2 corpuri ale cuibului , influenteaza negativ formarea si deplasarea albinelor [ ghemului] pe timpul iernii sau nu este nici o problema ? foloseste cineva la ME sau MER leatul de jos al ramelor cu latimea de 2-2,5 cm ? numai bine !
gabi bee

Mesajde Cristian IONITA » 24 Apr 2012, 09:05

balasbebe scrie:Nu vad rostul unui cat sub cuibul DB. In primul rand catul gol trebuie scos pentru a permite efectuarea tratamentului. Cu un cat in plus creste mai mult volumul, si expunem inutil ramele in care va fi miere la otravirea lor cu amitraz, sau alte substante. Daca se pun dupa efectuarea tratamentului nu vad rostul manoperei in plus. Ramele pentru miere, catul se va pastra mai bine sub scut decat intr-un stup. Tot ceea ce rezulta iarna, albine moarte capacele vor cadea peste caturi si albinele trebuie sa le curete in final. La MER nu ma bag in discutii, era mai sus fara sa citez o astfel de parere, si am vrut sa o dezbat cu argumente. Este doar o parere.

aveti dreptate cu tratamentele sunt expuse ramele de cat dar efectele pot fi contracarate prin schimbarea mai deasa a ramelor si mai ales prin efectuarea tratamentelor fara excese (dozare corespunzatoare, nu inainte de cules, etc).
despre ce cade din cuib .... iar aveti dreptate .... dar oricum marea majoritate a "deseurilor" ajung pe soclu (sau sub el daca are plasa)
Nu am inteles prea bine ce doriti sa spune-ti in partea bolduita? .... ce treaba are scut-ul in povestea asta?

Avantajele iernarii cu cat-ul sub stup sunt in primul rand de ordin logistic, nu mai ai de ce sa-ti faci griji cu locatie pentru depozitarea caturilor, cu tratamente antigaselnita, etc. In plus la primavara cand trebuie sa extinzi .... ai catul la indemana .... faci rocada si asta e.
In plus .... asa cum am si precizat ... din simpla observatie a unui stupar amator am observat ca albinele iernate astfel sunt ceva mai "vivace" decat suratele lor .... gandesc eu ca le ajuta lipsa curentilor si mai ales faptul ca iarna nu ies la zbor de curatire decat atunci cand vremea este cu adevarat propice.
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 24 Apr 2012, 10:32

ideea este sa nu ai intreruperi in continuitatea rezervelor .... pentru ca atunci risti ca ghemul sa nu urce .... si sa moara de foame cu rezerve la cativa cm deasupra.
Degeaba ai coronite la ramele din corpul de jos .... daca cele de deasupra nu sunt 100% pline si capacite (ideal ar fi ca albinele sa fi facut si punti intre leaturile inferioare ale ramelor de sus cu leaturile superioare ale ramelor de jos), eu am patit sa pierd in acest fel familii peste iarna .... nu prea ai cum sa controlezi cum si unde-si fac albinele ghemul, cateodata il fac bine .... adica pe ambele corpuri .... dar cateodata il fac doar in corpul de jos si nu or sa urce.
De aceea recomandarea mea ca in corpul de jos sa nu fie pic de miere .... atunci sigur albinele vor face ghem (si) in corpul de sus (ghemul se face in ambele corpuri doar partea de sus e pe rame cu miere) iar daca ramele de acolo sunt peste 80-90% pline de miere va fi suficient sa treaca iarna fara nici o problema.

O alta operatiune bine de facut (dar nu si obligatorie) ar fi ca toamna tarziu in cazul in care in corpul de sus ai rame 100% capacite sa razuiesti pe 4-5 din ele pozitionate la mijloc cativa cm patreati din partea jos .... ca sa atragi musai ghemul "sa muste" din ele si astfel sa fii sigur ca e pozitionat corect.
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 24 Apr 2012, 12:29

la mine stupi sunt STAS .... deci nu am aceasta problema, dar daca ar fi sa am asa (si foarte probabil daca ma hotarasc sa continuii pe ME asa o sa si fac) as avea grija ca in exploatare sa nu asez niciodata corpul pe suprafata plata .... nu e mare scofala, de obicei asez corpurile pe capac .... nu am decat sa intorc capacul si sa pun corpul "defazat""suprafata de contact va fi de 4 puncte a cate 2-4 cm patrati fiecare ... nu e tragedie.

La fiecare "inovatie" trebuiesc analizate si cantarite toate implicatiile. Pentru mine stresul cel mai mare la ME este pozitionarea ghemului pentru a trece iarna .... iar daca asta ajuta sunt dispus sa sacrific albinele de pe cativa cm patrati.
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 24 Apr 2012, 13:15

dogvet scrie:Daca repectam standardul de 240 mm pt inaltimea corpului atunci spatiul devine de 10mm,ceea ce mi se pare bine.

Standardul ACA era de 245 mm si rezulta un spatiu de 15 mm intre rame pe verticala. Un pas destul de greu de facut mai ales in lipsa podurilor de ceara, la o familie medie poate fi fatal.
Un corp de h=238-240 mm respecta in schimb toate standardele de dimensiuni ale ramei cu avantajul ca se miscoreaza acel spatiu dintre coprpuri rezultand un risc minim si pentru familiile mai slabe.
La un corp de 238 se pot lasa 5 mm jos si 3 mm sus raportat la dispozitia ramelor, astfel incat nu exista riscul de a strivi albine nici macar daca se aseza pe un plan drept. In practica cel mai adesea se aseaza corpul insa pe un capac intors.
Pe 2 corpuri de ME se ierneaza excelent, mai ales ghemuri medii-mari, ghemuri ce fura startul in primavara in comparatie cu dadantul (parere personala). Pe deasupra familia dispune de spatiul necesar dezvoltarii chiar si in conditii de vreme proasta cand stuparul nu poate interveni (cuib si caldura sus, spatiu liber jos, dezvoltare sferoidala, naturala). La fel si in MER pe 3 c.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jenica67 » 24 Apr 2012, 14:09

Eu stiu ca cel la orice corp, se lasa deasupra ramei cca 7 mm (17-10=7) si dedesubt se lasa 3 mm (intre leatul inferior al ramelor si planul de jos al corpului). Eu asa am facut la toti stupii, indiferent de dimeniune. In aceasta situatie, am cca 10 mm intre rame.
jenica67

Mesajde Bambucha » 24 Apr 2012, 19:59

In moment am distanta de 8 mm si sunt foarte multumit, punti de ceara tot se mai fac, ba chiar si cativa trantori. Legaturile insa sunt mai putin trainice decat la 15 mm ca sa zic asa.
Nu exista albina strivita.
Este firesc sa fie asa, intr-o familie trebuiesc crescuti si trantori. Eu nu lucrez cu rama oarba, marind efectivul incerc sa pun cat mai putin mana pe rama si sa ma detasez de modul de organizare din trecut! De iernat, mai nou las toate cele 10 rame jos si cuibul este organizat catre partea cu soarele (sud-vest) urdinisul fiind orientat catre sud, incet incet au disparut si diafragmele care nu isi au rostul intr-un ME /MER.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 25 Apr 2012, 03:34

dogvet scrie:Revin cu acest spatiu dintre ramele din 2 corpuri diferite,spatiu care este foarte important atit la ME cit si la MER.Trebuie totusi analizat cu atentie.Adi H(sa nu te superi Adi ca te citez mereu,dar esti un punct de referinta la care ne raportam in privinta Me-ului) spune:7-8 mm spatiu intre ramele din corpuri diferite.OK,am inteles,dar ceva nu se leaga sau nu vad eu bine problema.Standardul la ME este H=240mm,rama are h=230,daca ii lasam spatiu 7 mm,atunci corpul nu mai are 240 mm ci H=237mm.Deci,prima inadvertenta=nerespectare standard.Daca totusi luam de bun spatiul de 7mm si H corp de 237mm atunci inseamna ca daca eu iau un corp de pe stup,plin cu albine,si il pun pe o suprafata plana,voi omori la albine la greu ,ramele fiind la acelasi nivel cu corpul in partea inferioara a corpului.Daca repectam standardul de 240 mm pt inaltimea corpului atunci spatiul devine de 10mm,ceea ce mi se pare bine.

Da, asa e ... cica a gresi, e omeneste ... de acestea m-am "lovit" si eu pina am gasit greseala.
Colegii Bambucea si Cristi Ionita au aratat rezolvarea, nu mai repet si eu.
Mai pot adauga doar ca ... la stupii ccu faltz ( cum am eu MER-ul ) albina este protejata de inaltimea faltzului chiar daca ashez catul peste suprafatza plana ... totusi, din obishnuintza, al ashez pe capac intors si cu sprijin in 4 puncte.

PS
Parca l-am ginit pe Ionita cum face ... :)
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 25 Apr 2012, 09:43

gabi bee scrie:stim ca leatul de jos al ramelor este , dupa stas , 10/10 mm . sunt multi apicultori care folosesc insa leatul de jos de 2 cm latime [chiar 2,5] /1 cm grosime ! in cazul modelelor ME si MER , la care ghemul de iernare se formeaza si intre ramele din cele 2 corpuri ale cuibului , influenteaza negativ formarea si deplasarea albinelor [ ghemului] pe timpul iernii sau nu este nici o problema ? foloseste cineva la ME sau MER leatul de jos al ramelor cu latimea de 2-2,5 cm ? numai bine !

revin cu problema leatului de jos pt ca m-i se pare importanta , cel putin pt mine ! numai bine ! :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR