Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sunete si semne...

Mesajde doruuu » 27 Dec 2011, 23:06

A venit iarna si nu ne mai permitem sa ridicam capacele la stupi oricand credem noi ca ,, fetele " ar avea probleme... Mi-am luat un stetoscop si am incercat sa deslusesc dincolo de peretele de scandura , sunetele care sa-mi confirme ( sau infirme ) ca nu am probleme in familii. Dar ca un incepator ce sunt , nu am reusit sa fac diferente , cu toate ca am si familii mai puternice si altele mai slabe , familii care stau mai bine cu proviziile fata de altele , matci mai tinere , expunere mai buna la razele soarelui , etc. Cine ma poate ajuta sa deslusesc sunetele care provin din stup si de asemenea semnele - dansul albinelor - in diferite ipostaze ?
doruuu
 
Mesaje: 131
Membru din: 27 Iun 2011, 21:56
Localitate: VASLUI

Re: Sunete si semne...

Mesajde nelu55 » 28 Dec 2011, 11:03

Te pozitionezi in fata stupului pe care vrei sa-l asculti,lipesti stetoscopul de peretele stupului in zona in care ai format cuibul pentru iernare.Ascultarea o faci doar atunci cind sti ca nu s-au facut zgomote care sa-i deranjeze.La stupii care nu sunt probleme,vei auzii un zumzet constant si mic in intensitate.Ciocnesti (ca si cum ai bate la usa) peretele stupului,monent in care vei auzii ca zumzetul creste in intensitate pentru citeva secunde ,dupa care revine la zumzetul dinaintea cicnirii . La stupii cu probleme zumzetul initial are intensitate mai mare,iar la ciocnire zumzetul persista un timp mare ,vei auzii biziite plingacioase ale citorva albine,semn ca acea familie poate sa fi ramas fara hrana,sa nu aibe matca,sa aibe vreun soarec,si or mai fi si altele.Despre dansul albinelor mai la vara.Vezi ca s-a mai scris pe forum.Ai si filmulete.
nelu55
 
Mesaje: 17
Membru din: 26 Feb 2011, 10:58
Localitate: Timisoara

Re: Sunete si semne...

Mesajde bucursorinelionel » 28 Dec 2011, 11:15

La care adaug ca, de mare ajutor, e foaia , coala de control , de pe fundul stupului, pe care vei citi multe semne, cam la 2 sapt, de cum decurge iernarea, pozitionarea ghemului, si cantitatea de rezerva disponibila ( unde si cam cat a consumat ghemul) + fisa stupului, sau ce insemnari ai tu in carnetel despre colonia respectiva...Ideea esta sa faci cat mai putin zgomot cu putinta ( exceptie: ciocanitul cu degetul)..
bucursorinelionel
 
Mesaje: 219
Membru din: 19 Dec 2011, 17:22
Localitate: Bucuresti ;stupine GR,AG

Re: Sunete si semne...

Mesajde andrei_calinescu » 28 Dec 2011, 12:08

doruuu scrie:A venit iarna si nu ne mai permitem sa ridicam capacele la stupi oricand credem noi ca ,, fetele " ar avea probleme... Mi-am luat un stetoscop si am incercat sa deslusesc dincolo de peretele de scandura , sunetele care sa-mi confirme ( sau infirme ) ca nu am probleme in familii. Dar ca un incepator ce sunt , nu am reusit sa fac diferente , cu toate ca am si familii mai puternice si altele mai slabe , familii care stau mai bine cu proviziile fata de altele , matci mai tinere , expunere mai buna la razele soarelui , etc. Cine ma poate ajuta sa deslusesc sunetele care provin din stup si de asemenea semnele - dansul albinelor - in diferite ipostaze ?

Doru,
Ne permitem sa ridicam capacele si podisoarele oricand, chiar si pe frig.
Depinde care e scopul.
Nu e indicat sa umbli in cuib daca nu ai motive(interventie de urgenta).
Nu le pasa de frig, caci ele se incalzesc in interior, nu volumul stupului.

Acuma despre sunete , acestea au fost enumerate de colegi, unele.
Incepand din ianuarie mai poti vedea la fam puternice dimineata devreme , urdinisul brumat, sau chiar cu dare de apa inghetata.
Asta denota ca matca oua si in cuib a cescut temperatura, ceea ce duce la aparitia condensului la urdinis.

Poti o data la 2 saptamani sa scoti albina moarta afara de pe fundul stupului cu o scula empirica, si sa analizezi aceasta albina.

Cantitatea rosaturii de ceara: la o colonie iernata normal si economic, aceasta cantitate nu e mare.
Daca e mare poate denota o colonie pricajita sau care a fost supusa la factori de stres.
andrei_calinescu
 
Mesaje: 1886
Membru din: 10 Mai 2011, 00:31

Re: Sunete si semne...

Mesajde horia_ch » 28 Dec 2011, 12:55

Diferenţele, cel puţin în privinţa bâzâitului la lipsa hranei încep să se vadă prin februarie-martie. Ideal e să nu ai diferenţe, ci la toţi să ai sunet molcom şi liniştit.
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: Sunete si semne...

Mesajde doruuu » 28 Dec 2011, 18:50

Multumesc tuturor pentru precizari, abia astept sa ajung la fete :D Sarbatori cu bine la toti si un an nou fericit !
doruuu
 
Mesaje: 131
Membru din: 27 Iun 2011, 21:56
Localitate: VASLUI

Re: Sunete si semne...

Mesajde -tedy- » 30 Dec 2011, 10:38

incearca sa scoti partea metalica(unde se afla membrana) de la stetoscop si introduci furtunul pe urdinis.o sa se auda mult mai bine.
0742844185
Avatar utilizator
-tedy-
 
Mesaje: 82
Membru din: 11 Mar 2011, 17:12
Localitate: baia mare

Re: Sunete si semne...

Mesajde adytza » 30 Dec 2011, 15:03

Am trei stupi la care se aude zgomotul albinelor de cand ma apropii de ei (fara sa lipesc urechea de stup) si la ciocnire zgomotul se amplifica puternic si indelungat.Am ridicat podisorul si am observat albina sus in fata, de asemenea m-am uitat si pe dedesupt prin sita antivarroa(iernare in fundul gol) si se vede albina pana jos tot in fata. Initial am crezut ca nu au matca(miere au destula inspre partea din spate) dar acum ma bantuie ideea ca poate au puiet(timpul nu mi-a permis sa ma uit intre rame). Sunt izolati bine deasupra. Ce ziceti?
adytza
 
Mesaje: 180
Membru din: 10 Mar 2011, 12:14
Localitate: Mihai Bravu - jud.Giurgiu

Re: Sunete si semne...

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2011, 17:56

adytza scrie:Am trei stupi la care se aude zgomotul albinelor de cand ma apropii de ei (fara sa lipesc urechea de stup) si la ciocnire zgomotul se amplifica puternic si indelungat.Am ridicat podisorul si am observat albina sus in fata, de asemenea m-am uitat si pe dedesupt prin sita antivarroa(iernare in fundul gol) si se vede albina pana jos tot in fata. Initial am crezut ca nu au matca(miere au destula inspre partea din spate) dar acum ma bantuie ideea ca poate au puiet(timpul nu mi-a permis sa ma uit intre rame). Sunt izolati bine deasupra. Ce ziceti?

Adytza locul unde e ghemul acum e cel normal - in fata, la sursa de oxigen proaspat.
Cu papica e delicat, caci dupa cum spui albina e sus sus.
Ar fi indicat sa le pui o turta glucidica cat de repede.
In ianuarie cand o sa ai un zbor de curatire intoarce corpul la 180 grade. Astfel rezervele de miere vor veni catre urdinis , si ghemul se va strange pe ele.
andrei_calinescu
 
Mesaje: 1886
Membru din: 10 Mai 2011, 00:31

Re: Sunete si semne...

Mesajde vlad » 30 Dec 2011, 19:31

daca nu are fundul stupului mobil nu poate sa-l intoarca . cred ca alta e cauza bazaitului puternic pt ca daca n-ar fi avut mancare ar fi produs un bazait anemic si asemanator cu fosnetul de frunze si nicidecum unul ca cel de vara . daca bazaitul e permanent ori e prea umed , ori ai paduchi , dar daca nu e permanent e posibil sa te fi nimerit tu langa ei in perioada cand erau active ca sa ridice temp din cuib si atunci , zic eu , poti sa stai linistit
vlad
 
Mesaje: 296
Membru din: 30 Iun 2011, 06:08

Re: Sunete si semne...

Mesajde Adrian Galofteanu » 30 Dec 2011, 21:02

cornelioandanciu scrie:Am citit mai demult intr-o carte unde se spunea ca daca bati cu degetul in peretele stupului si albinele nu raspund, inseamna ca au murit! :lol:
Sa ne fereasca Dumnezeu de asta!



Mai era una cu stuparul dupa ce face 50 de ani: Daca se scola dimineata si nu il doare nimic inseamna ca ....a murit!

Sa ne fereasca Dumnezeu si de asta! :lol: :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Avatar utilizator
Adrian Galofteanu
 
Mesaje: 485
Membru din: 13 Iun 2011, 16:54
Localitate: Bacau

Re: Sunete si semne...

Mesajde ciptheman » 30 Dec 2011, 21:19

tare asta :lol:
Avatar utilizator
ciptheman
 
Mesaje: 298
Membru din: 25 Feb 2011, 10:06
Localitate: Buzescu-Teleorman

Re: Sunete si semne...

Mesajde jenica67 » 31 Dec 2011, 00:04

Nu fiti carcotasi ! Asta era dupa 70 la oameni normali si 80 la stupari. :lol:
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Sunete si semne...

Mesajde Adi Hodis » 31 Dec 2011, 19:26

jenica67 scrie:Nu fiti carcotasi ! Asta era dupa 70 la oameni normali si 80 la stupari. :lol:

E prea mare tentatzia de a nu carcoti, :) asa ca:
Adicatelea stuparii sint anormali ? :? :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Sunete si semne...

Mesajde marian67stroe » 02 Ian 2012, 14:32

doruuu scrie:A venit iarna si nu ne mai permitem sa ridicam capacele la stupi oricand credem noi ca ,, fetele " ar avea probleme... Mi-am luat un stetoscop si am incercat sa deslusesc dincolo de peretele de scandura , sunetele care sa-mi confirme ( sau infirme ) ca nu am probleme in familii. Dar ca un incepator ce sunt , nu am reusit sa fac diferente , cu toate ca am si familii mai puternice si altele mai slabe , familii care stau mai bine cu proviziile fata de altele , matci mai tinere , expunere mai buna la razele soarelui , etc. Cine ma poate ajuta sa deslusesc sunetele care provin din stup si de asemenea semnele - dansul albinelor - in diferite ipostaze ?

Daca in momentul in care introduceti furtunasul stretoscopului pe urdinis constatati ca:

1)exista un zumzet constant slab, iar dupa un ciocanit slab zgomotul se intensifica pentru cateva secunde,atunci familia este OK, iar matca nu si-a inceput ponta.
2) exista un zumzet putin mai puternic, constant,iar la un mic ciocanit zgomotul se amplifica pentru cateva secunde,atunci familia este OK si matca si-a inceput ponta.
3)exista un zumzet ca un fosnet de frunze uscate,familia este mai slaba ca populatie .
4)exista un zgomot plangacios(parca sunt niste bocitoare in stup) atunci este posibil ca matca sa nu mai existe .
Mentionez ca aceste afirmatii sunt extrase din experienta personala nu din studiile unor mari cercetatori americani sau rusi :lol: :lol: :lol:

PS am uitat sa pun ultimul punct nedorit de nici un apicultor si anume:

5) daca nu exista nici un zumzet nici inainte nici dupa un mic ciocanit inseamna ca familia este decedata(din cauza frigului sau din lipsa hranei) iar ca o ultima solutie de salvare se poate introduce stupul respectiv undeva la caldura ,iar acolo se deschide si se incalzeste cu FEONUL, dupa care daca albinele incep sa prinda viata, se pot pulveriza cu putin sirop caldut.
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
Avatar utilizator
marian67stroe
 
Mesaje: 127
Membru din: 24 Noi 2011, 11:40
Localitate: Targoviste

Re: Sunete si semne...

Mesajde alexx » 12 Ian 2015, 16:44

astazi am auzit si eu o familie care se aude mai intens si am desfacut podisorul sa ma uit ce are dar nu am desfacut ramele...este sus si ca putere exact ca asta toamna numai ca urla si habar nu am ce are parca ventileaza...e posibil sa aiba puiet?a mai experimentat cineva
Avatar utilizator
alexx
 
Mesaje: 735
Membru din: 24 Mai 2013, 10:05
Localitate: Olt

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 20 vizitatori


cron