Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stoparea roirii

Mesajde 5rame » 27 Sep 2017, 14:02

ignatov andrei pe topicul COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE. a scris:

"Eu mi-as permite sa spun, csabio, ca cel mai important "lucru" este... apicultorul! "Secretul gestionarii" ti-l spune familia de albine! Sa nu cautati - cand vizitati o familie de albine - doar daca este sau nu este in friguri. Familiile trebuie mentinute active. Nu doar lipsa botcilor conteaza, ci cum "munceste" acea familie! Nu trebuie sa ne multumim ca a cladit un fagure, iar pe celalalt asteptam sa-l cladeasca mai tarziu. Vedem imediat de ce nu este cladit! Albinele cladesc 20 de faguri in trei zile, apoi nu mai cladesc o luna. Nu li se "da de munca" cu portia!
Nu se pun rame sau corpuri "in plus" de teama ca "racim" puietul, sau nu sunt acoperite de albine! Nu se dau la cladit "prea multi" faguri, de teama ca se pierde din recolta! O echipa de "halterofili (campioni olimpici)", nu se antreneaza plimband-o cu sacosica la cumparaturi...!"

Multumesc mult!
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame
 
Mesaje: 276
Membru din: 19 Sep 2017, 15:03
Localitate: Bucuresti

Re: Stoparea roirii

Mesajde gica.mosu » 27 Sep 2017, 17:33

Avram scrie:
gica.mosu scrie:....dicutam nu de mult cu un apicultor(apivasmob)care a vazut la un incepator in stupi rame negre se 8-10 ani :mrgreen:


Ce-i de mirare nea Gica .... 8 - 10 ani faguri in stupi ?

Dumnezeu stie pe unde am citit .... sunt canadieni profesionisti care au faguri mult mai vechi in stupi si nu isi fac atatea griji.
Apicultorul acela incepator poate a vrut si el sa copieze de la ai mai mari !

Acum ce zici , a gresit incepatorul sau nu ?


Facand un mic calcul ne da:intr-o rama in care se cresc/an 7x3o=210 zile.... aprox 10 generatii de albine...x 3 ani=24 de generatii,eu zic ca acea rama e suficient de neagra si cu celule destul de mici(ingrosate de la invelisurile ramase de la eclozarea albinelor) pt a mai iesi alte albine viabile....darmite dupa 8-10 ani...(80-100 de generatii)....ce mai faci cu chirciturile alea mici,nu tu la doici scavai laptisor(de matca s-au comun) nu tu o cantitate de nectar normala(trompa+gusa mica in functie de marimea albinei)... :shock: Asadar ,in ograda lui face fiecare cei mai ghini pt albinele sale si pt el 8-) ...Eu, am in caturi rame de peste 20 de ani(dar nu au crescut ff mult puiet,doar ff rar si da, acelea merg la reformat...P.S- cum am mai scris si-n MS anterioare...altele sunt cauzele pt care un stup=o fam inta'nfriguri nicidecum NR de foite=rame crescute /an ;) P.S2-daca tii cuibul strans=compact adica n kg de albina/n kg de miere in rame mai putine,si ai "soba de teracota=2 r cu mire ful=capacite / margini...nu-i musai sa ai fagurii de culoare inchisa(toti) pt a pastra caldura'n ghem iarna.... Doar o parereeee :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2658
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: Stoparea roirii

Mesajde Shrek » 02 Mai 2018, 21:54

Am citit undeva si chiar mi-am notat , cam cate zile trec de la insamantarea potiraselor si pana pleacă rolul. Treaba este ca nu gasesc nici notițele si nici unde am citit. Asa ca ma rog de dumneavoastra sa-mi spuneti cat durează de la pornirea cronometrului. Am gasit potirase ( de roire) clădite , goale, dar din experienta stiu ca la prima frâna de cules, se umplu de ouă. Apoi pornesc...elicopterele! Si io am îmbătrânit iar pomii mi se par atât de înalți.....
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Stoparea roirii

Mesajde ignatov andrei » 03 Mai 2018, 08:52

Shrek scrie:Am citit undeva si chiar mi-am notat , cam cate zile trec de la insamantarea potiraselor si pana pleacă rolul. Treaba este ca nu gasesc nici notițele si nici unde am citit. Asa ca ma rog de dumneavoastra sa-mi spuneti cat durează de la pornirea cronometrului. Am gasit potirase ( de roire) clădite , goale, dar din experienta stiu ca la prima frâna de cules, se umplu de ouă. Apoi pornesc...elicopterele! Si io am îmbătrânit iar pomii mi se par atât de înalți.....


"Cand primele borci se apropie de eclozionare", "zice" cartea!

"Cand botca se apropie de eclozionare", zic eu!
E vorba de botca ascunsa printre celulele de trantori, sau pe o rama marginasa, fara puiet, botca ce scapa "vigilentei" apicultorului!

14 zile, daca roirea decurge normal.
Daca familia e bulversata de stuparelul mamii, 15-16 zile! Adica, pleaca cel "primar" si la foarte scurt timp, pleaca "secundarul" (secundarii) cu cohorta de matci eclozionate!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Stoparea roirii

Mesajde Shrek » 03 Mai 2018, 09:42

Anul acesta, nemaifiind " curios" , am redus cotrobaiala prin stupi la minim. Dupa ce am adus familiile la 11 rame de albina, plus rama claditoare si cam 5-6 rame de puiet, le-am pus actul de jumatate si le-am lasat in pace. Asta se intampla acum 10-12 zile. Dupa ce a inceput culesul la salcam, am umblat in caturi sa le mai i-au din ramele pline dar necapacite inca, pe care le-am pus pe familii mai " subtiri", ce masura de siguranta, pentru eventualitatea in care stupii " culegatori" au gânduri de roire. Atunci am vazut un potiras ascuns in crescaturi si am umblat in cuib. Pe rama claditoare si încă una , erau potirase la greu, dar neinsamantate. Rama proaspăt ouata are. De cules culege. Dar voi lipsi cateva zile si mi-ar parea rău sa pierd mierea din cat. De aceea v-am intrebat. Oricum, pana luni, in zona Resita, culesu-i gata. Anul acesta sper la o miere de" mai" , mai transparenta.
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Stoparea roirii

Mesajde mellis » 03 Mai 2018, 10:47

Cacaunule,
Vezi ca se apropie cateva zile de ploi..
Daca au inceput "ghinzile" - si daca stau in stup - isi fac de cap.
Sanatace buna!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Stoparea roirii

Mesajde Relu s » 08 Mai 2018, 00:38

mellis scrie:Cacaunule,
Vezi ca se apropie cateva zile de ploi..
Daca au inceput "ghinzile" - si daca stau in stup - isi fac de cap.
Sanatace buna!

Ce se poate face sa nu roiasca?
Avatar utilizator
Relu s
 
Mesaje: 74
Membru din: 06 Mai 2017, 16:22

Re: Stoparea roirii

Mesajde yuonyuon » 08 Mai 2018, 07:26

Relu s scrie:
mellis scrie:Cacaunule,
Vezi ca se apropie cateva zile de ploi..
Daca au inceput "ghinzile" - si daca stau in stup - isi fac de cap.
Sanatace buna!

Ce se poate face sa nu roiasca?
cel mai sigur e sa inchizi urdinisu. mai sunt si alte metode dar asta e 100%
yuonyuon
 
Mesaje: 2821
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Stoparea roirii

Mesajde Relu s » 12 Mai 2018, 03:09

jenica67 scrie:gabi bee, ti-am zis ideea tuturor metodelor de scoatere din frigurile roitului, se baseaza pe simularea unei roiri. Acum ca sa nu pierzi nimic, chiar ca sa castigi la cules, eu am gasit cea mai buna metoda urmatioarea: in cuib lasi rama pe care se gasete matca si inca o rama cu miere, restul completezi cu faguri naturali. Peste pui un podisor Snelgrove, cu iesire pe lateral, in care pui restul de rame, completezi pana la lin cu rame cu fagure artificial si dau un rezervir cu sirop diluat. Acum jos, albina nu are ce creste, din lipsa de puiet, motiv pentru care toate culegatoarele merg la cules si cresc fagurii si umplu cu miere. Sus in lipsa de matca, eclozeaza non stop puiet, care neavand ce face, iese si el la cules in cateva zile, adunand si acesta miere. Pana la finalul culesului, familia isi creste matca, dupa cules se deschide sita de la podisorul Snelgrove, dupa uniformizarea mirosului, se poate scoate matca batrana cu o rama de puiet si una de miere, se face un roi, iar familia ramane prin scoaterea podisorului, cu marca tanara.

se poate aplica metoda asta si fara mutare matci in catul de jos ,in sensul daca nu se gaseste sau nu se mai pierde timp cu cautarea ei ??
Avatar utilizator
Relu s
 
Mesaje: 74
Membru din: 06 Mai 2017, 16:22

Re: Stoparea roirii

Mesajde marius_sl » 13 Mai 2018, 23:57

Ieri am depistat o familie care se pregatea de roit. Cand am vazut ca se face nor de albine deasupra stupului, am pus gratie haneman la urdinis si toate albinele s-au intors cuminti in stup. Am deschis stupul pe seara ca sa nu iasa matca si am rupt toate botcile. Astazi i-am schimbat catul de 1/2 cu unul 1/1, am verificat din nou ramele, ocazie cu care am.vazut oua intr-un fagure. I-am dat la cladit 3 faguri jos si 7 sus. I-am scos gratia haneman de la urdinis pe la ora 11. Urmeaza un nou control sambata viitoare. Si-o fi luat gandul de la roit?
Avatar utilizator
marius_sl
 
Mesaje: 171
Membru din: 16 Ian 2017, 23:28
Localitate: Slatina, Olt

Re: Stoparea roirii

Mesajde gica.mosu » 17 Mai 2018, 14:13

NUUUU...,daca nu ei si alte masuri...In caz contrar...i-ti arat o metoda simpla de coborat roii de la "MEDIE'naltime "fara scara...In foto,roi pe 16 mai din botci de SV(neglijenta apicultorului) si un stup de productie pierdut... 8-) :idea: :idea: :idea:
Fişiere ataşate
20180516_185013.jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2658
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: Stoparea roirii

Mesajde jonny_it » 17 Mai 2018, 14:17

ignatov andrei scrie:"Cand primele borci se apropie de eclozionare", "zice" cartea!

"Cand botca se apropie de eclozionare", zic eu!
E vorba de botca ascunsa printre celulele de trantori, sau pe o rama marginasa, fara puiet, botca ce scapa "vigilentei" apicultorului!

14 zile, daca roirea decurge normal.
Daca familia e bulversata de stuparelul mamii, 15-16 zile! Adica, pleaca cel "primar" si la foarte scurt timp, pleaca "secundarul" (secundarii) cu cohorta de matci eclozionate!


1 kg de rumegus/bucati de hartie si intarziem cu inca 3-5 zile

Cand mai creste cel mic o sa caut si eu o regina carpatina roitoare sa-i pot arata lui bebe cum iese un roi :lol:
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Stoparea roirii

Mesajde marius_sl » 17 Mai 2018, 19:31

Nea Gica, am exersat metoda dumitale mai ales anul trecut. Am reusit sa o imbunatatesc adaugand o galeata in care pun rama :idea:
Avatar utilizator
marius_sl
 
Mesaje: 171
Membru din: 16 Ian 2017, 23:28
Localitate: Slatina, Olt

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 36 vizitatori