teinegru64 scrie:Nu am chef sa mai fac o centrifuga .
cantemir scrie: Mi-ai dat o idee grozava! Acea rama are dimensiunile perfecte pentru doua corpuri Warre... si cum am vreo 12 corpuri noi noute, ma gandesc sa incerc marea cu degetul.
Atata doar ca Warre e pentru opt rame. Pare cam mic, dar se poate mari pe verticala cu corpuri cu rame pe post de magazine. Oricum se ierneaza pe doua corpuri a opt rame. Warre-Layens...o strutocamila in toata regula ( daca afla dl. akmm ce vreau sa fac din stupul abatelui, ma desfiinteaza)
akmm scrie:Negresit toate tipurile de stupi se preteaza la sirop.....
cantemir scrie:Regulamentul privind organizarea apiculturii in Romania la Legea apiculturii nr. 89/1998, republicata, spune la Art. 1 lit d:
stup-cutie sau container standardizat care adaposteste familia de albine in perioada de crestere si exploatare.
Cu alte cuvinte, nu e standard- nu e stup. In contextul asta tebuie sa recunosc ca nu am nici un stup, ci niste containere in afara legii. Bine ca macar nu se pedepseste (inca), altfel as fi ori contravenient, ori infractor.
In anul 2009 dl ing. Dobre a prezentat un Layens pe care dansul il exploata de sase ani pe pavilioane: 12 rame DB puse vertical in cuib, 10 rame cu inaltimea pe jumatate si 45mm latime in magazin. Ramele din cuib au la leaturile inferioare niste prelungiri (ciocuri) de cativa mm pentru a nu strivi albinele. Ramele din magazin au leaturile superioare dreptunghiulare si puse una langa alta formeaza podisorul. Fund cu plasa de inox pe toata suprafata, urdinis taiat in corp, hranitor de mare capacitate si doua hranitoare de primavara facute din scobituri in leaturile superioare (majorate) ale primelor doua rame din cuib. Capac etans. Optional balcon.
Iata un Layens numai bun de standardizat. E folosit deja de noua ani, are rame STAS in cuib, respecta viata albinei si e foarte simplu de facut.
cantemir scrie:
In anul 2009 dl ing. Dobre a prezentat un Layens pe care dansul il exploata de sase ani pe pavilioane: 12 rame DB puse vertical in cuib, 10 rame cu inaltimea pe jumatate si 45mm latime in magazin. Ramele din cuib au la leaturile inferioare niste prelungiri (ciocuri) de cativa mm pentru a nu strivi albinele. Ramele din magazin au leaturile superioare dreptunghiulare si puse una langa alta formeaza podisorul. Fund cu plasa de inox pe toata suprafata, urdinis taiat in corp, hranitor de mare capacitate si doua .
cantemir scrie:Ba eu cred ca magazinul poate functiona cu orice fel de rame STAS asezate perpendicular pe cele din cuib: 7 bucati cu leatul superior de 44mm (ca la 45mm imi da cu zecimale!). Cules sa fie...
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori