Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 18:48

Ganditi-va la stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit, sau la multietajat Antonescu...am deschis acest topic aici pt ca pe langa multele avantaje pe care se pare ca le are acest stup un mare avantaj este acela ca se pot forma roi de o putere echilibrata pe un singur corp Delon, se poate spori astfel efectivul de unitati biologice intr-un sezon foarte mult fara a avea nevoie de alt inventar apicol decat cel cu care lucram, corpul si rama Delon.
Orice incercare de marire a numarului de stupi pe un alt tip de stup poate fi mult mai dificila decat in cazul stupului Roger Delon Climat Stabile.
Puteti sa va spuneti parerea aici pro sau contra argumentat sa vedem daca exista sau nu un adevar in cele scrise de mine aici si experimentate de altii cu mult timp inainte a face noi cunostinta cu albina!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stpul Roger Delon ca alternativa in suparit

Mesajde jenica67 » 03 Feb 2013, 20:05

Ii un studiu intr-un nr din Romania apicola, care spune ca stupul Antonescu are 3 dezavantaje : dezvoltarea lenta in perioada de primavara-vara, productia mai mica si mortalitatea ridicata, similara stupului multietajat, datorita fragmentarii de multe ori a ghemului de iernare si moartea de foame a segmentului de jos. Dupa mai multe imbunatatiri, inclusiv marirea inaltimii la 310 mm si imbunatatirea tehnologiei de folosire, a ajuns undeva la rezultate apropiate de stupul multietajat.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Stpul Roger Delon ca alternativa in suparit

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 20:47

Paremise ca am citit studiul ala...era facut de un nene care habar nu avea de albine..adica nu stia cum tre sa arate treaba ca sa fie ok..le-a pus cineva pe forum si i-am gasit 100 de hibe in ce zicea ala acolo...nu e concludenta tentativa aia de studiu!
Daca vreti studiu, intrebati-l pe Cristi Serban cum ii ierneaza familiile si cam cum produc, si mai la anul pe vremea asta pot sa va zic si eu ceva de treaba asta, Activ, Cantemir si multi altii care se pare ca vor sa testeze!

Daca ne gandim strict teoretic nu are cum sa nu fie peste celelalte tipuri de stupi la iernare,pt ca sfera de iernare nu depaseste niciodata 30 cm diametru...interiorul lazii e 30/30///niciodata albinele nu pierd contactul cu mierea si au acces la 100% din rezerve fara a fi nevoie sa se deplaseze nenaturalpe rame inainte inapoi, ci numai in sus asa cum e normal, natural...diferenta este uriasa numai din acest punct de vedere...daca discutam de felul cum controleaza ghemul miscarea maselor de aer in ladita asta deja lucrurile chiar devin de neacceptat pt toti cei care nu vad altceva inaintea ochilor decat Dadantul sau in cel mai bun caz Langstroth-ul lasat mostenire de bunici!!

Voi pune mai multa documentatie aici pt a se putea discuta argumentat..poate nu toata lumea cunoaste discutiile de pe forum legate de Warre, Roger Delon sau stupul multietajat Antonescu !
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stpul Roger Delon ca alternativa in suparit

Mesajde jenica67 » 03 Feb 2013, 22:26

Antonescu a facut experimente cu stupul lui intre 1959-1969, dupa care l-a publicat in 1969 in cartea "Albinele si noi". Cum Antonescu era unul dintre cei mai mari stupari ai vremii, cred ca cartea a fost citita de cateva mii de apicultori. Banuiesc ca cel putin cate sute, au fost curiosi sa isi faca macar 2-3 stupi. Din pacate se pare ca, nu a avut prea mult succes, ori din cauza unei tehnologi gresite, ori din cauza unor neajunsuri ale stupului. Acum daca voi, veti experimenta stupul si veti avea succes, poate il veti populariza cum se cuvine si poate se va folosi in viitor, mai mult decat a fost folosit in trecut. De fapt, acum sunt alte mijloace de comunicare si perfectionarea poate deveni activa, adica "on line".
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Stpul Roger Delon ca alternativa in suparit

Mesajde BUNKA » 04 Feb 2013, 00:45

jenica67 scrie:Antonescu a facut experimente cu stupul lui intre 1959-1969, dupa care l-a publicat in 1969 in cartea "Albinele si noi". Cum Antonescu era unul dintre cei mai mari stupari ai vremii, cred ca cartea a fost citita de cateva mii de apicultori. Banuiesc ca cel putin cate sute, au fost curiosi sa isi faca macar 2-3 stupi. Din pacate se pare ca, nu a avut prea mult succes, ori din cauza unei tehnologi gresite, ori din cauza unor neajunsuri ale stupului. Acum daca voi, veti experimenta stupul si veti avea succes, poate il veti populariza cum se cuvine si poate se va folosi in viitor, mai mult decat a fost folosit in trecut. De fapt, acum sunt alte mijloace de comunicare si perfectionarea poate deveni activa, adica "on line".


Am un semnal clar de la cineva ca se foloseste cu mult succes pe stationar la noi in tara dar nu dau detalii ca nu vreau sa se aprinda lumea..pt mine e o confirmare care-mi da mare curaj..toti sunt hotarati sa pastreze Dadantul asa ca la ce bun sa popularizam prea mult?...o sa discutam asa pe la colturi, pe un topic doua fara sa facem prea multa valva, sau mai mult decat este cazul!
Cand se vor umple butoaiele atunci e vremea de comentat, pana atunci... :|
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde nellu.ar » 05 Feb 2013, 01:36

BUNKA,nici teoretic nu poate fi o diferenta de 20 kg miere intre stupul delon si cei clasici.
nellu.ar
 
Mesaje: 110
Membru din: 23 Dec 2011, 21:31
Localitate: arad

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde Trantorul@ » 06 Feb 2013, 23:24

Nu e nevoie sa fie chiar nici o diferenta , din timpul economisit primavara si toamna cu scote rama baga rama , descapacit , strans - largit cuib, unificari si alte cele , te poti ocupa de cel putin un nr. dublu de familii pe delon , deci o sa ai dublu miere nu +20 , e pacat sa nu se vada ce poate o famile intr-un asemenea stup , macar asa de curiozitate , si se pot gasi solutii si pentru pastoral chiar daca sunt ei mai voluminosi , cine vrea gaseste el solutii .
Si la sporit efectivele merge treba mult mai usor decat pe dadant .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@
 
Mesaje: 717
Membru din: 04 Mar 2012, 19:23
Localitate: Hunedoara

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde nellu.ar » 07 Feb 2013, 00:54

pot sa inteleg ca la stupul delon primavara nu se fac egalizari,adica nu exista stupi slabi si stupi puternici,doar stupi medii?! in acest stup nu se vopsesc reginele,nu se urmareste ponta,sanatatea puietului,nu se rup botci?! puteti jura ca nu atingeti ramele de cuib deloc???
nellu.ar
 
Mesaje: 110
Membru din: 23 Dec 2011, 21:31
Localitate: arad

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde activ » 07 Feb 2013, 22:49

Trantorul@ scrie:Nu e nevoie sa fie chiar nici o diferenta , din timpul economisit primavara si toamna cu scote rama baga rama , descapacit , strans - largit cuib, unificari si alte cele , te poti ocupa de cel putin un nr. dublu de familii pe delon , deci o sa ai dublu miere nu +20 , e pacat sa nu se vada ce poate o famile intr-un asemenea stup , macar asa de curiozitate , si se pot gasi solutii si pentru pastoral chiar daca sunt ei mai voluminosi , cine vrea gaseste el solutii .
Si la sporit efectivele merge treba mult mai usor decat pe dadant .

BINE PUNCTAT ! ... AI VIZIUNE ! ... FELICITĂRI !
PS. Ar mai fi multe de spus, ... dar toate la timpul lor.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde stupul » 08 Feb 2013, 11:42

nellu.ar scrie:pot sa inteleg ca la stupul delon primavara nu se fac egalizari,adica nu exista stupi slabi si stupi puternici,doar stupi medii?! in acest stup nu se vopsesc reginele,nu se urmareste ponta,sanatatea puietului,nu se rup botci?! puteti jura ca nu atingeti ramele de cuib deloc???

La acest tip de stup exista posibilitatea intretinerii albinelor ca si la ME.
Matca se poate schimba anual fara prea mare bataie de cap. Un podisor in plus si problema e rezolvata. Se lucreaza numai cu familii puternice, nu cu mate lesinate.
Eu vreau sa imi fac cativa stupi de 108 cm inaltime si 30/30, insa cu rame de lemn( fara leatul de jos,fara sarme si fara foita- se preteaza la tratamentul cu acid formic, nefiind nimic metalic in stupi- cu exceptia plasei de la fund , dar care poate fi scoasa in timpul tratamentului).Acidul formic are avantajul ca poate fi facut si cat timp exista puiet in cuib.
stupul
 
Mesaje: 157
Membru din: 06 Feb 2012, 11:29

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde cantemir » 08 Feb 2013, 19:43

BUNKA scrie:Ganditi-va la stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit, sau la multietajat Antonescu...

Salut BUNKA!

Ma bucur sa vad ca ai deschis un subiect dedicat stupului Delon!
Dar aici, la Inmultirea Albinelor... sunt off topic: indiferent ce-as zice, stiu doar tabla inmultirii cu zero :oops: !
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde Trantorul@ » 08 Feb 2013, 19:52

activ scrie:
Trantorul@ scrie:Nu e nevoie sa fie chiar nici o diferenta , din timpul economisit primavara si toamna cu scote rama baga rama , descapacit , strans - largit cuib, unificari si alte cele , te poti ocupa de cel putin un nr. dublu de familii pe delon , deci o sa ai dublu miere nu +20 , e pacat sa nu se vada ce poate o famile intr-un asemenea stup , macar asa de curiozitate , si se pot gasi solutii si pentru pastoral chiar daca sunt ei mai voluminosi , cine vrea gaseste el solutii .
Si la sporit efectivele merge treba mult mai usor decat pe dadant .

BINE PUNCTAT ! ... AI VIZIUNE ! ... FELICITĂRI !
PS. Ar mai fi multe de spus, ... dar toate la timpul lor.



Mersi , chiar foarte multe ar mai fii de spus , daca as fi avut stupi exact la cotele delonului si as fi avut selectionata in ei as fi putut specifica mult mai multe si ar fi fost 100 % pentru delon , dar cum ai mei difera putin la dimensiuni ar putea sa fie ceva erori mai mari sau mai mici in mai multe privinte.
Nu vreau sa conving pe absolut nimeni sa treaca pe modelul acesta de stup sub nici o forma , am postat mai mult pentru incepatori care citesc paici si nu prea sau dat cu capul asa mult de dadant ( eu m-am dat destul ) si poate ar vrea sa incerce si altceva care cu siguranta are niste avantaje fata de dadant. Cine are sistemul gandit si realizat si destul de numeros e foarte greu sa treaca pe altul si ii si inteleg (ar insemna sa o iei de la capat numa ca ai albinele :lol: asta dupa ce testeaza fiecare vreo 2 , 3 , 4 ani sa fie siguri , mi se pare si normal si eu as face la fel , pana nu vezi nu prea iti vine sa crezi :P ).
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@
 
Mesaje: 717
Membru din: 04 Mar 2012, 19:23
Localitate: Hunedoara

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde Trantorul@ » 08 Feb 2013, 20:39

nellu.ar scrie:pot sa inteleg ca la stupul delon primavara nu se fac egalizari,adica nu exista stupi slabi si stupi puternici,doar stupi medii?! in acest stup nu se vopsesc reginele,nu se urmareste ponta,sanatatea puietului,nu se rup botci?! puteti jura ca nu atingeti ramele de cuib deloc???



Ti- a raspuns colegul stupul in locul meu , daca te cramponezi la vopsitul matcilor nu prea am ce sa-ti raspund da totusi o sa o fac :
Pe orice tip de stup este indicat sa se lucreze cu matci selectionate , daca tu o dai cu ruptul botcilor inseamna ca nu prea ai asa ceva, sau foarte putine (chiar daca faci tu selectia si in zona mai sunt stupine si nu prea poti controla trantori care io trag la matca macar din care cresti matcile indiferent de metoda pe care o practici sa stii ce ai in el ( macar 4 - 5 ani sub observatie , si fiicele daca schimba linistit vreo 2, 3 , 4 ani si pe urma te apuci de tras, ar mai fii multe de spus da poate le stii .................. ( minim 7 ani mama si fiice ) ) .
Din moment ce pe modelul acesta de stupi este o dezvoltare mai buna decat pe dadant nu mai esti nevoit sa faci atatea egalizari, decat daca esti calic si inmultesti la greu si intri in iarna cu mate si unele matci au cu ce pleca si unele nu prea mai au ( probabil ca toti ne-am calicit la inceput da ne-am invatat lectia) , ( scriam printr-un post ca poti ierna si mate in ei , io am iernat! daca erau pe dadant crapau din orice pozitie , da daca vrei sa faci productie nu-i indicat sa prea ai mate in nici un tip de stup ).
Ponta si sanatatea puietului este nerelevant in contextul tau! daca intelegi ce vreau sa spun! :lol:
Fiecare este liber sa faca ce vrea !
Multa sanatate!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@
 
Mesaje: 717
Membru din: 04 Mar 2012, 19:23
Localitate: Hunedoara

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde nellu.ar » 08 Feb 2013, 20:52

Trantorul-e,experienta ta cu acest model de stup este: O ! si totusi insisti sa il recomanzi incepatorilor.toate descrierile tale privind modul de lucru este pur TEORETIC !
nellu.ar
 
Mesaje: 110
Membru din: 23 Dec 2011, 21:31
Localitate: arad

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde cantemir » 08 Feb 2013, 21:09

nellu.ar scrie:Trantorul-e,experienta ta cu acest model de stup este: O ! si totusi insisti sa il recomanzi incepatorilor.toate descrierile tale privind modul de lucru este pur TEORETIC !


Aici e problema: eu n-am auzit sa aibe cineva experienta cu stupul Delon! Ma refer la noi.
E o zona alba, neexplorata, dar cu potential.
Deocamdata tot ce vorbim aici, e pur teoretic. Deocamdata!
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde nellu.ar » 08 Feb 2013, 21:17

stupul scrie:
nellu.ar scrie:pot sa inteleg ca la stupul delon primavara nu se fac egalizari,adica nu exista stupi slabi si stupi puternici,doar stupi medii?! in acest stup nu se vopsesc reginele,nu se urmareste ponta,sanatatea puietului,nu se rup botci?! puteti jura ca nu atingeti ramele de cuib deloc???

La acest tip de stup exista posibilitatea intretinerii albinelor ca si la ME.
Matca se poate schimba anual fara prea mare bataie de cap. Un podisor in plus si problema e rezolvata. Se lucreaza numai cu familii puternice, nu cu mate lesinate.
Eu vreau sa imi fac cativa stupi de 108 cm inaltime si 30/30, insa cu rame de lemn( fara leatul de jos,fara sarme si fara foita- se preteaza la tratamentul cu acid formic, nefiind nimic metalic in stupi- cu exceptia plasei de la fund , dar care poate fi scoasa in timpul tratamentului).Acidul formic are avantajul ca poate fi facut si cat timp exista puiet in cuib.

Am stuparit peste 10 ani pe modelul ME,acum lucrez numai cu RA1001 si nu am alta ocupatie ! As vrea sa te pot indruma sa nu bajbai....
nellu.ar
 
Mesaje: 110
Membru din: 23 Dec 2011, 21:31
Localitate: arad

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori