Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Familie bezmetica

Mesajde jimm » 05 Iul 2011, 21:53

Anul acesta am avut probleme cu bezmeticirea a 2 roi, poate si din lipsa de timp.
Am incercat recuperarea in prima faza prin scuturarea roiului bezmeticit la 150 m, am dat gres...mi-au omorat matca roiului din stanga :(
apoi am ridicat toti fagurii din bezmetic, am pus un hranitor de care am agatat o cusca cu o matca imperechiata, au inceput sa construiasca insa celulele erau pline de cate(nu exagerez) 5-6 oua; dupa 4 zile am eliberat matca din cusca si am stricat fagurii construiti. Am verificat astazi au acceptat matca in schimb celulele sunt pline de cate 4-5 oua.
Ce credeti ca trebuie sa fac in continuare pentru ca familia sa intre in normal?
Sa bag rama la crescut? sau risca sa stric aceste rame
Sa mai astept?
Matca este acceptata am vazut'o se plimba printre albine
jimm

Re: Familie bezmetica

Mesajde akmm » 06 Iul 2011, 10:28

Dupa cum ne-a invatat si Maestrul Creanga:Tot patitu-i priceput.
Invatatura la mine e simpla.Familiile bezmetice, in special roiurile, se desfiinteaza.
Cele puternice, daca nu se desfiinteaza vor face numai necazuri.Am pierdut anul trecut doua familii bune incercand sa salvez una bezmetica.In final am luat culegatoarea de la bezmetic si asa am slabit-o.Cum?
Am mutat bezmeticul in alt loc, cam la 20m, iar in locul lui am pus o familie adusa seara de la cel putin 5 Km.Dimineata culegatoarea bezmeticului s-a intors la familia noua.Asa am procedat de doua ori pana au ramas o mana de albine in bezmetic.Sigur ca sunt si intamplari pline de succes, tocmai bune de povestit cum se salveaza bezmeticul. Vorba englezului: las-o balta.Sau una de-a noastra:(vezi vorba lui Creanga...)
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Bambucha » 06 Iul 2011, 12:37

O famile puternica ce se bezmeticite o mut in alt loc din stupina, aceasta cedand treptat culegatoare cu gusa plina catre unitatea primitoare de langa fosta locatie a bezmeticului, dupa 2 zile o afum bine circa 30 de secunde atat pe deasupra cat si pe urdinis, o deplasez la 50-100 m unde scutur restul de albine pe jos.
jimm scrie:dupa 4 zile am eliberat matca din cusca si am stricat fagurii construiti. Am verificat astazi au acceptat matca in schimb celulele sunt pline de cate 4-5 oua.
Ce credeti ca trebuie sa fac in continuare pentru ca familia sa intre in normal?
Sa mai astept?

Personal as mai astepta o saptamana, nu se pot intampla decat 2 lucruri: ori dispare matca, ori familia intra pe un fagas normal.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde luca » 12 Iul 2011, 10:00

familia bezmetica nu poate fi unita cu o alta familie? multumesc
luca

Mesajde horia_ch » 12 Iul 2011, 14:24

:( :o :(
Ba poate fi unita! Doar stuparul este "un dumnezeu mai mic" in stupina sa, pentru albinele sale.
Dar trebuie sa iti asumi consecintele. Reusita este 100%. Adica ai sanse maxime sa ramai si fara matca familiei cu care ai unit bezmetica.
Albinele ouatoare (CONFORM LITERATURII) nu accepta matca. Pur si simplu o omoara.
In plus, albinele ouatoare nu pot fi recunoscute pe faguri.
Asa ca... "scuturat" sau "desfiintat" scrie pe orice bezmetica.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jimm » 13 Iul 2011, 21:50

Dupa 7 zile matca inca se gaseste inca in familia bezmetica insa aceasta nu a intrat inca in normal. Celulele fagurilor sunt inca pline de 4-5 oua. Cea mai buna solutie ste clar desfiintarea!! Am sa iau matca si-am sa fac un roi ... m-am gandit in felul urmator... mut cutia in alta locatie, pe vechia locatie a familiei bezmetice formez cu matca acestuia+2 rame cu puiet capacit+albina acoperitoare un roi care se va imputernicii cu albina culegatoare a bezmeticei... eu zic ca este k asa??!.
O familie bezmeticita neluata din pripa este pierduta si o posibila amenintare si pentru celelalte familii.
jimm

Mesajde vicpo » 14 Iul 2011, 11:02

jimule fi atent; am avut anul asta o familie besmeticape care am incapatinat sa o recuperez(nu ca i-mi parea rau de ia ci pt ca am vrut sa vad daca exista solutii)si am procedat astfel;Am luat besmeticul l-am transvazat intr-o alta cutie (pt ca am gindit ca astfel fam pierde putin din instinctul de proprietate asupra locului si are de lucru cu cercetarea noului loc)apoi am luat o rama in mijlocul careia se gasea celule goale de la puietul care eclozionase pe aceasta rama am aplicat un capac de aprx20 pe 20 cm din sirma indoit in vinclu in asa fel incitmatca sa se poata plinba in voie ,am introdus matca sub acest capac impreuna cu ceva albine .Intre timp au m-ai eclozat si ceva puiet sub capac .Peste 2 zile matca oua sub capac moment in care am eliberat-o si a fost acceptata. acum vezi daca merita
vicpo

Mesajde dorindafi » 14 Iul 2011, 21:13

:mrgreen: familia besmetica nu mai trebuie ocrotita cu gandul ca-shi va revenii shi vom mai avea o familie in plus
eu anul asta am unit o fam. besmetica cu o fam. mai slaba cu matca din 2010 shi totul e ok
dorindafi

Mesajde stefeug » 16 Iul 2011, 11:58

jimm scrie:Anul acesta am avut probleme cu bezmeticirea a 2 roi, poate si din lipsa de timp.
Am incercat recuperarea in prima faza prin scuturarea roiului bezmeticit la 150 m, am dat gres...mi-au omorat matca roiului din stanga :(
apoi am ridicat toti fagurii din bezmetic, am pus un hranitor de care am agatat o cusca cu o matca imperechiata, au inceput sa construiasca insa celulele erau pline de cate(nu exagerez) 5-6 oua; dupa 4 zile am eliberat matca din cusca si am stricat fagurii construiti. Am verificat astazi au acceptat matca in schimb celulele sunt pline de cate 4-5 oua.
Sa mai astept?

si eu am avut exact acelasi tip de problema. doi roi bezmeticiti. am scuturat albinele dintr-un roi in celalalt, am luat toti fagurii ... si am pus un hranitor cu capaceala si 3 rame goale (fara faguri, doar rama de lemn), apoi am dat in bigudiu o matca tanara, proaspat imperecheata (pe care am gasit-o ratacita intr-un nucleu ... era sufocata de albinele nucleului). dupa doua zile am eliberat matca, iar dupa inca doua zile (cand am vazut ca au tendinta sa construiasca_ am introdus un fagure artificial in centru si alte doua hranitoare uluc cu capaceala.
se pare ca situatia, aparent s-a rezolvat, pentru ca am vazut matca pe fagure cu oua normale, nu am vazut mai multe intr-o celula ... iar albinele aduc in principal polen. incurajat de cele vazut le-am mai dat doi faguri claditi si o sa verific peste vreo doua zile sa vedem cum se prezinta situatia!
numai bine!
stefeug

Mesajde Cipri S » 27 Iul 2011, 22:24

O familie bezmetica isi trage botci dintr-o rama care le-o dai cu puiet capacit?
Cipri S

Mesajde gabimihai » 27 Iul 2011, 22:32

Nu isi mai revine, salvarea se face prin metoda descrisa de colegi mai sus.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde akmm » 28 Iul 2011, 12:53

Cipri S scrie:O familie bezmetica isi trage botci dintr-o rama care le-o dai cu puiet capacit?

Cu siguranta e greu de acceptat pierderea unei familii.
Face parte din pierderile colaterale inevitabile.Desi la prima vedere tocmai acesta ar fi rolul ramei, sa usureze controlul si sa permita observatia, viata de zi cu zi dovedeste ca nu e de ajuns.Cu cat stai calare pe faguri si disciplinezi familia cu atat rezultatele sunt mai dezamagitoare.La cateva familii acolo poti administra corect.Fara notarea in caiet a datei cand se face interventia si aprecierea imperecherii, pontei etc. regretele sunt fara rost.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde lucky5strike » 28 Iul 2011, 23:42

Of!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 29 Iul 2011, 00:02

Patru metode cunosc prin care stuparii abordeaza problema indreptarii unei familii besmetice:

1. Unii dau familiei o rama de larve, a carei ingrijire scoate partial albinele din starea nedorita. Besmeticul va trage botci viabile, iese o matca mediocra, cu sanse destul de slabe sa se imperecheze si sa fie acceptata. In caz ca reuseste, ca metoda are poate 30% reusita, familia se depopuleaza fara mare folos, dat fiind timpul cheltuit cu imperecherea si care nu-i deloc scurt.

2. Unii se incapataneaza sa-i dea o matca imperecheata... dupa migala si pricepere, pot fi 10-50% sanse sa fie acceptata. Problema este ca albina ouatoare (cateva sute) va ponta in paralel cu matca, rezultand faguri pestriti si in final tot o unitate biologica vlaguita.

3. Altii scutura la o distanta oarecare (cateva sute de metri) besmeticul, in speranta ca albina se refugiaza la stupii vecini si se va redresa... de obicei o buna parte din besmetice sunt executate. Deci pierdem albina.

Eu procedez astfel: unificarea cu un roi mediu. Prin metoda ziarului. Ca regula generala, unitatea desfiintata sa fie egala sau mai slaba cu cea in regula.

Albina besmetica este lipsita de ramele ei si scuturata in lada unui roi, pe rame de miere necapacita, sau si mai bine extrase ... cu celulele pulverizate un pic cu apa. Besmeticele se nelinistesc imediat, se indoapa cu miere si devin mai cooperante.

Roiul de 4-7 rame este despartit de compartimentul unde s-a scuturat besmeticul printr-un ziar dublu, care sa aiba doar un mic orificiu (1-2 cm diametru) prin care albinele iau contact treptat unele cu altele. Se poate turna pe intervale putin sirop de zahar, 200 ml de ambele parti. Si albinele isi fac de lucru prin roaderea ziarului, fara sa se mai execute.

Va rezulta o familie mai numeroasa, in care besmeticele, albine batrane, vor deveni ce pot face mai bine: culegatoare.

Si care, daca matca e conforma, se va dezvolta foarte bine.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Cipri S » 29 Iul 2011, 21:57

Azi m-am uitat iar foarte atent la acest roi.Are numai celule capacite de trantor,dar foarte putine si dispuse destul de restrans,nu haotic pe intreaga rama.Nu am vazut matca in schimb si m-am uitat foarte atent,posibil sa-mi fi scapat.Oricum am sa-l urmaresc mai atent zilele astea.
Cipri S

Mesajde gica » 29 Iul 2011, 22:04

Cipri S,vezi mai sus metoda cu ziarul.La 1 august este singura optiune cu ceva sanse.
Puietul de trantor sa-l tai cu cutitul si apoi sa tii rama in jet de apa.Se duce si cel necapacit.
gica

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR