Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde alt stupar » 19 Iul 2011, 10:23

O tema pe care nu am regasit-o in literatura apicola romaneasca.
In lucrarile aparute inainte de `89 nu se punea problema intensivului, in cele de dupa revolutie se ignora cu sau fara intentie.
Si totusi, odata trecut un prag de cateva sute de familii, ziua devine al naibii de scurta!

Cum o scoatem la capat ?
Unde se poate fuşari, care operatii sunt totusi obligatorii?
De ce exageram cu bibileala ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde antal_bee » 19 Iul 2011, 11:36

Asa ca de la incepator, nu stiu unde si pe ce forum apicol am citit ca stupul ME este stupul apicultorului comod care nu prea vrea sa munceasca (cel care scria era cam pornit pe cei care folosesc acest tip de stup)
In apicultura industriala ME-ul cred eu se preteaza cel mai bine prin reducerea la minim a interventiilor la familia de albine.
Indiferent de tipul de stup sunt cateva interventii obligatorii zic eu, tratamentele in primul rand, hranirile de primavara ori de completare etc.
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
Avatar utilizator
antal_bee
 
Mesaje: 207
Membru din: 28 Feb 2011, 02:53
Localitate: Sighetu Marmatiei

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Adi Hodis » 19 Iul 2011, 11:41

Aceste intrebari mi le-am pus si eu cu ani in urma ... si din tot ce am prins " la sapat " stupii ME ofera posibilitatea intensivului, pe de-o parte iar pe de cealalta parte, efortul mare al manevrarii caturilor cu miere riscand probleme cu spatele.
Sa intretii o stupina de sute de familii, ar trebui sa ne uitam " peste gard " la vecini strainezi ... d´aia am vrut sa merg la Poletti, lucreaza ca Rama Dadant, 3000 de familii, e mult si sa numaram dar are si angajati.
Sa revin la subiect, parerea mea este ca trebuie indeplinite urmatoarele conditii.

1. Anual sa formezi un lot de familii si tot ce au implinit 2 ani de exploatare, sa fie inlocuit cu exceptia matcilor f. f. bune ... eliminare matci si unit fam. cu roi ( metoda ziarului ), stupii sa fie cu componente detasabile.
Folosind acest ciclu de formare-desfiintzare colonii, combinat cu asigurarea pastoralului, se reduce substantial intrarea in friguri de roit.

2. Cresterea matcilor s-au procurarea lor ... este un lucru de baza al pct-lui 1. insa pt. ca este o alta lucrare, am separat subiectul.

3. Acelasi tip de rama in stupi, respectiv in cuib si cat ajuta mult ... (de ex. cu ME) extras cu caturi de schimb si izgonitoare, la format roi, la marit-micsorat cuiburi, la triajul ramelor cand se scot din centrifuga s. a. m. d.

Acestea sint conditiile de baza ... parerea mea.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Cristian IONITA » 19 Iul 2011, 20:29

fara mari pretentii ca as fi eu miezul din dodoasca imi permit sa afirm ca la noi sunt multe opeartiuni care pot fi imbunatatite:
- alegerea stupilor buni de plecat in pastoral .... exista tendinta de a pleca cu toti .... si cum e adevarata treaba ca 20% din stupi (cei mai slabi) iti manaca 80% din timp .... fiecare isi poate calcula singur cat economiseste
- modalitatea de incarcare / descarcare - nu doar ca si timp dar si oboseala si efectele ulterioare .... dupa o sesiune de incarcat descarcat la mana putini sunt aia care sunt capabili sa o ia de la capat a 2 zi .... adica au nevoie de 1-2 zile recuperare .... adica timp pierdut
- extractia - la fel ca mai sus .... dupa 0 zi de extras .... parca nu-i deloc usor sa incarci / descarci sau sa iei la mana fiecare stup .... mai bine ai dormi ceva mai mult .... de preferat sa externalizezi aceasta operatiune in sezon .... dar bineinteles ca asta vine cu alte daravele (caturi si rame de schimb, transport la locul si de la locul de extras, om de incredere la extras, etc)
- bibileala roilor in timpul pastoralului - vrei sa-i bagam pe toti in iarna .... dar cum spunesm si mai sus .... astia ne manaca cel mai mult timp si oricum riscurile sunt mari sa nu ajunga buni de iernat .... nu mai bine ii lasam la mila naturii (si a hranitorului daca are cine sa le toarne) alaturi de aia slabi pana-n august ... si atunci cand ne linistim cu productia ii luam la bibilit si alegem, unificam, desfiintam, etc
- instrumentarul de extras - una e linia mai mult sau mai putrin automata si alta furculita si centrifuga manuala .... dar oricum de extractie am specificat deja ca e bine sa se ocupe altcineva (instruim pe cineva din familie zic eu ca ar fi cea mai buna solutie)
- balamucul comercial si administrativ .... cat chef si spor de lucrat la albine mai ai dupa ce te-ai certat cu procesatorul ca nu are bani acum sau functionarul ca lipseste nu stiu ce stampila la dosar, sa mai lucri la stupi? .... nu mai bine amanam toate aceste operatiuni pentru extrasezon


LE: la vecini e bine sa ne uitam, dar sa ne uitam la tot .... sa nu facem cum s-a intampla cu excesul de hraniri artificiale cand fix ca si vecinii cei care au sarit peste cal au ramas fara albine.
Tot ceea ce ne propunem sa facem trebuie gandit, analizat, avut in vedere posibile consecinte ... cantarit avantaje si dezavantaje .... etc ....
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4287
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Mishu05 » 19 Iul 2011, 22:11

Am de spus o singura chestie: suedezu nene.
Adica http://www.beeman.se multi stiti ce face nenea asta si cum face miere.
Daca noi reusim cumva sa facem ceva similar cu nenea asta cred ca vom rezolva :
- nopti pierdute cu plimbat albinele pe drumurile tarii
- nopti si zile pierdute cu cautarea urmatorului loc de deplasare, cand se va termina culesul unde ne aflam acum.
- spinare rupta cu carat/incarcat/descarcat ( chiar si cu roaba apicola tot se simte la un moment dat)
- investitii serioase ( extrem de costisitoare): camioane, remorci, masini de teren, scule de incarcat descarcat ( macarale/motostivuitoare)
- necesitatea unei "caravane" pentru pastoral formata din 1-2-3 stupari + X( >1) ajutoare + masini auxiliare care cara diverse troace ( butoaie, caturi de schimb, scule de descapacit, generator, cort de extractie , etc, etc, MULT etc), rulote, corturi de dormit, vesela, mancare, butelii etc, etc. Stiti cu toti despre ce vorbesc practic te cari cu toate cele dupa tine .
- cheltuieli mari si de multe ori neprevazute alaturi de cele prevazute dar care cresc de la an la an: combustibil, mancare, oameni de ajutor, reparatii masini si utilaje, inpotmoliri, etc.
- nu in ultimul rand: uzura stuparului. Asta nu o prea punem la socoteala si eu zic ca ar trebui pusa. Eu personal cred ca dupa 5-10 ani de pastoral din asta intensiv te cam lasa cataramele indiferent cat de mecanizat esti pentru ca sunt volume mari de stupi si echipament pe care oricum ai da-o tot le muti de colo-colo .

- din ceea ce stiu/am vazut pana acum cea mai eficienta forma sub raport munca/investitie/profit ramane raba + pavilionul. Adica undeva la 120-150 familii pe care stuparul le cara de la rapita la floare si mai departe la balta , din cules in cules. Repet: cea mai eficienta financiar si ca rupere de oase. Faci mai putina miere ( poate, asa zice lumea, nu am verificat personal ) decat cu ei varsati dar scutesti o gramada de chestii. Multi spun ca e limitata treaba la un nr de stupi si ca trebuie sa stai mereu cu nasu in ei ca sunt dezechilibrati ca albina ...asa o fi dar si efortul e mult mai mic
Sunt dezavantaja mari si la sistemul asta unul din ele fiind ca nu mai intri unde vrei tu, cum vrei tu.
Eu cred ca la numar mare de stupi sistemul asta cu ia-i , incarca-i du-i si adu-i de colo colo devine = 0.
Pentru ca nu iti ajung zilele si noptile sa faci si asta sa faci si roi si sa ii ingrijesti sa faci si miere si extractie. Sau faci dar pe o parte iese treaba pe de alta parte pierzi.

- relativ la felul stupului si cum avem grija de el cred ca pastoralul te obliga la un anumit volum si mai ales greutate. Cred ca un stup in zona noastra ar trebui sa aiba cuibul undeva la 12-15 rame 1/1 si deasupra tot pe atat. cu 30-40 rame 1/1 total + greutatea caturilor ajungi la 120-150kg maxim. Chestia asta nu o mai cari in pastoral decat foarte mecanizat .
- parerea mea este ca tot in stationar vom face treaba cu conditia sa ii dam albinei ocazia sa se desfasoare: matca sa oua, albinele sa creasca faguri, familia sa se intinda mai mult decat acum, in cutiile clasice.
Avatar utilizator
Mishu05
 
Mesaje: 365
Membru din: 21 Feb 2011, 11:18
Localitate: Bucuresti

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iul 2011, 08:31

Misule .... vezi ca ai uitat sa specifici ca modelul suedezului trebuie aplicat la conditiile mioritice

asa din avion si foarte in mare am avea:
- securitatea stupilor lasati intr-un singur loc luni de zile - la noi iti fura stupii de langa tine, daramite daca-i lasi singur in padure. Rezulta ca trebuiesc gasite locatii in curti, in locuri cat de cat sigure, iar asta vine la pachet cu ceva costuri greu previzibile, ca asa-i romanul nostru oricat ii dai considera ca-i putin
- pierderea culesurilor de masa (rapita si salcam 1) - asta daca nu cumva ai vetre care sa-l asigure .... dar o asemewnea vatra de cele mai multe ori e seaca in restul anului
- limitarea locatiilor propice - este drept ca-n ultimii ani au fost verile ploioase si se putea face foarte bine si-n campie un stationar bunisor, dar regula nu este asa .... regula este ca vara e seceta.

Suedezul face o asemenea apicultura nu ca ii e frica de munca (nu ar face fata in alte conditii) .... ci pentru ca nu are cum altfel .... la el nu exista culesuri de masa .... vremea este mult mai stabila fara seceta, de furat nu are cine ... ca ei sunt mai rari pe acolo ca si densitate de populatie si oricum nu au astfel de obiceiuri.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4287
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde alt stupar » 20 Iul 2011, 19:00

interventii in familiile de albine...
la acest capitol as ruga sa mai zabovim putin. Nu ca celelalte ar fi mai putin importante, insa eu consider ca odata rezolvata partea de dotare si convelier melifer, deschiderea lazii prea des si cu efecte nesemnificative va ramane o tara a obisnuintei. Si o foarte mare consumatoare de timp !
Care interventii sunt obigatorii si care (cate) le facem asa, sa dam binetze matcii ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde alt stupar » 20 Iul 2011, 19:07

hai s-o luam in functie de sezoane, incepand cu prima interventie (concomitent sau ulterior zborului de curatire !

Daca cadem cu totii deacord ca o apicultura profesionala presupune una sau mai multe stupine insumand minim 300 familii, este posibil ca in cele 1-2-3 zile-ferestre de zbor de la sfarsit de februarie sau inceput de martie sa treci prin toti ? Vorbim de zile "scurte" in care zborul e posibil intre orele 12-16...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iul 2011, 19:27

pai ..... nu avem cum scapa de intereventiile penbtru inlocuirea matcilor .... si astea ar fi obligatorii o data la 2 ani de preferat consider eu la sfarsitul sezonului (luna august)
apoi ar mai fi:
A. tot de toamna:
- verificarea pontei si a rezervelor .... daca matca nu e oki, atunci familia se desfiinteaza, daca nu sunt rezerve suficiente de la caz la caz, ori suplimentam artificial ori desfiintam
- tratamente - nu stiu daca intra la "ïnterventii", dar e operatiune obligatorie, la numar mare de stupi obligatoriu facute fumigatiile cu "mitraliera" iar cel de contact .... eu zic sa fie .... dar fiecare stie ce si cum
B.primavara:
- verificare cum a decurs iernarea .... daca exista sau nu matca, pierdere, etc .... cel putin o data dupa primul zbor
- verificare si evaluare putere a familiei (cu 2-3 saptamani inainte de primul cules major) ... aici decidem daca acea familie este sau nu inclusa in lotul celor de productie .... daca da urmeaza imputerniciri, stimulari, etc
C. vara (sezon de cules): - se intervine doar daca se constata prin observare la urdinis ca familia respectiva nu e in parametrii si/sau daca trebuie deblocat cuibul. La mine in zona ptr cuib dadan la culesul de floare exista tendinta initiala sa fie blocat cuibul si albinele sa someze chiar daca sunt conditii de cules, daca elimin 2 rame blocate (urcate in cat, date la roi, etc - oricum bagate in cuib 2 rame goale., chiar si FA) familia isi revine si se apuca iar de treaba, matca reia ponta, mierea e urcata in magazine, FA crescuti, etc ..... este ca si un PC blocat si resetat

cam asta ar fi .... bineinteles presupune sa lucrezi cu familii slab predispuse la roit .... la care ajungi consider eu prin selectie pe 3-4 ani, prin desfiintarea familiilor care roiesc si inlocuirea cu matci din familii slab roitoare
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4287
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Adi Hodis » 20 Iul 2011, 19:52

alt stupar scrie:hai s-o luam in functie de sezoane, incepand cu prima interventie (concomitent sau ulterior zborului de curatire !

Daca cadem cu totii deacord ca o apicultura profesionala presupune una sau mai multe stupine insumand minim 300 familii, este posibil ca in cele 1-2-3 zile-ferestre de zbor de la sfarsit de februarie sau inceput de martie sa treci prin toti ? Vorbim de zile "scurte" in care zborul e posibil intre orele 12-16...

Adi, raspunsul la intrebarea de mai sus, al stii deja ... ai reusit pina anul asta, sa treci prin toti cati ai in cateva ore ? ... doar ca sa verifici prezentza matcii, exclus alt scop.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde alt stupar » 20 Iul 2011, 20:05

Nu, nu am reusit...

Revenind, daca avem siguranta ca in toamna s-a pregatit iernarea pe familii cu rezerve si populatie in paramertii acceptabili, este nevoie de un control "stup-cu-stup" la primul zbor ???
Ce se castiga ? Pai sa zicem ca din 300 se identifica un numar de 5-10-15 fara matca sau cu rezerve insuficiente. Intervenim si ii salvam. Deci am castigat aprox 10 familii... In economia unei stupini de dimensiunile de mai sus inseamna NIMIC !
Ce se pierde ? Deranj inutil la alte 290 de familii ! Si am asa, o banuiala, ca o familie controlata la ora 12 nu mai face zborul de curatire OK.

Daca ne-am limita doar la a observa miscarea de la urdinis ?
Daca am interveni doar acolo unde avem indicii ca iernarea n-a decurs normal ?
Daca ne-am infrana "pohta" si am astepta 3 zile sanatoase de zbor inainte de a ridica capacele?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iul 2011, 20:35

pai ai dreptate .... eu nu zic sa ne bagam nasul in stupi in ianuarie / februarie .... ci in martie .... pe la inceput cand zborul de curatire nu este primul.

iar deranjul nu ar trebui sa fie foarte mare .... deschizi .... vezi si notezi cam cate intervale sunt ocupate, vezi daca sunt sau nu pete pe rame, evaluezi la ochi "voiosia" albinelor, tragi o rama din mijlocul cuibului .... vezi oua proaspete e bine, inchizi si mergi mai departe, sunt pbe notezi stupul si la fel inchizi si mergi mai departe, asa zic eu ca faci usor o medie de 25 stupi / ora ...., adica in 4 ore "pline" ai facut suta.
Apoi daca e timp in aceeasi zi daca nu in urmatoarea intervii doar la cei cu pbe (intre timp te-ai pregatit, ai rame si matci de rezerva la picior, etc) .... si vezi ce e de facut (adaugat rame cu miere, unificat, etc), notezi pe cei care nu au inceput inca ponta dar nici semne debesmeticire nu au si-i mai verifici peste 1 saptamana, etc

Astfel ai si o oarecare situatie scrisa a familiilor ptr etapa urmataore cand va trebui sa imputernicesti ... stii cat de cat fiecare stup la ce nivel este
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4287
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Adrian Galofteanu » 03 Aug 2011, 06:41

Mai zic cum am vazut pe la altii........
Pornim de la facutul roilor. Suntem la salcam. Cele 100 familii(stupina care trebuie divizata anul asta) sunt organizate si pregatite pentru operatie, adica linga fiecare stup plin mai este unul gol. Pornim treaba, adica desfacem stupul plin si pe cel gol si impartim ramele 1/2 si 1/2, cautam matca si o sacrificam.
Terminam treaba aici, mergem acasa si punem matcile noi la crescut(transvazare, plasare ramelor portbotci in stupii de prasila) Dupa 10 zile, mergem la stupina divizata, controlam fiecare stup, eliminam botcile trase de familie si plantam 2 botci aduse de noi, hranim(5 kile), SI GATA! Mai venim peste o luna sa vedem ce a iesit. Dupa cum zic cei care fac asta, peste 80% reusita! Adica din 200 ies familii ok peste 170.

Asta e inceputul!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Avatar utilizator
Adrian Galofteanu
 
Mesaje: 485
Membru din: 13 Iun 2011, 16:54
Localitate: Bacau

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Adi Hodis » 03 Aug 2011, 09:52

Adrian Galofteanu scrie:Mai zic cum am vazut pe la altii........
Pornim de la facutul roilor. Suntem la salcam. Cele 100 familii(stupina care trebuie divizata anul asta) sunt organizate si pregatite pentru operatie, adica linga fiecare stup plin mai este unul gol. Pornim treaba, adica desfacem stupul plin si pe cel gol si impartim ramele 1/2 si 1/2, cautam matca si o sacrificam.

Asta e inceputul!

Eu zic ca lucrarea aceea se face dupa ce exista matci crescute in nuclee si sint gata fecundate, cu ponta inceputa.
Astfel se elimina lipsa pontei la cele 100 fam. ... si se continua natalitatea.
Dar sa creasca matci dupa orfanizare ... iti dai seama cat timp lipseste ponta ? ... iar asta se reflecta in populatie putina la culesul de floarea soarelui.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde Cristian IONITA » 03 Aug 2011, 17:57

pai ..... normal ca orice reteta trebuie adaptata la conditile din Romania

Eu de exemplu as avea o pba sa fac aceasta operatiune pe locatia unde fac salcamul .... ptr ca ulterior nu prea mai e cules nici macar de intretinere.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4287
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde alt stupar » 04 Aug 2011, 16:37

Adi Hodis scrie:
Adrian Galofteanu scrie:Mai zic cum am vazut pe la altii........
Pornim de la facutul roilor. Suntem la salcam. Cele 100 familii(stupina care trebuie divizata anul asta) sunt organizate si pregatite pentru operatie, adica linga fiecare stup plin mai este unul gol. Pornim treaba, adica desfacem stupul plin si pe cel gol si impartim ramele 1/2 si 1/2, cautam matca si o sacrificam.

Asta e inceputul!

Eu zic ca lucrarea aceea se face dupa ce exista matci crescute in nuclee si sint gata fecundate, cu ponta inceputa.
Astfel se elimina lipsa pontei la cele 100 fam. ... si se continua natalitatea.
Dar sa creasca matci dupa orfanizare ... iti dai seama cat timp lipseste ponta ? ... iar asta se reflecta in populatie putina la culesul de floarea soarelui.

eu zic ca acei "altii" nu gresesc, ba din contra...
daca e sa vorbim despre minimalizarea interventiilor, asta e calea, lasat 10 zile orfan apoi castrat salvarile si concomitent plantat botca la eclozionare, hranit masiv si...pa! o vreme.
altfel... ne intoarcem la "bibileala"...
varianta cealalta, cu introduceri de matci imediat dupa divizare, etc... implica multe operatii, procentaj mare de neacceptare, s.a. Ori, pe industrial, tocmai asta se doreste a fi evitat.
Cat despre culesul la Fs... fiind vorba de roi, nu este relevant si nu asta este scopul roilor. Tocmai de-asta sunt"alimentati" 5 litri, sunt in afara lotului de productie.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 58 vizitatori