Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Intretinere familii puternice.

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 00:02

Sa jonglam un pic cu manopera, puterea familiei, rama, lada...

Cand spun rama de albina, ma gandesc la cea ocupata integral, la densitate buna, (15 C, fara puiet/3,5 rame D la kg).

Cand spun lada, ma gandesc la doua stasuri: verticalul D10 si multietajatul L20, dar pt usurinta discutiilor vorbim pe rama majoritatii... in lada de lemn, uitata afara pana primavara, fara sita sau alte accesorii.

Cand spun puterea familiei, am in vedere o familie care sa se dezvolte nestingherit, cu minima interventie, fara sa depinda mult de vremea din primavara. Trebuie sa am la 15 martie 8-10 D de albina zdravana si sanatoasa si macar pe atata kg de rezerve. Asta vrem, nu? O asemenea familie, care indiferent de sezonul de dezvoltare, la conditii unei vetre obisnuite, va produce la rapita sau salcam, daca vremea de la acel moment o permite. 50 de familii din 60 ale vetrei sa le am la nivelul asta.

Ei bine, asta e foarte greu de obtinut in D10, fiindca litrajul sau nu permite formarea unei generatii numeroase spre toamna . De asemenea, pe timpul iernii, un ghem puternic va fi stramtorat in acest litraj, iar condensul (suflete multe, spatiu mic...) va duce la uzura albinei. D10 nu ofera asadar suficient volum de dezvoltare inspre toamna si cu siguranta e insuficient ca o familie sa poata avea o primenire potrivita a aerului pe timpul iernii. Vom cauta sa evitam excesul de umiditate prin masuri neeconomice, si, de fapt marea problema, familia sa se adapteze unor conditii de viata la stramtoare. Ca urmare, in D10 vom avea mai ales familii mediu-bune (6-8 rame albina).

La L20, se schimba treaba. Gestionat cu pricepere, ofera spatiu suficient(15,4D) in orice moment al anului. Strict pe iarna, acel ghem puternic in valoare de 8-10 Dadant are un volum suplimentar de aer la dispozitie, ceea ce va face condensul mai usor de strunit. Albina va iesi din iarna cum a intrat, numeroasa si... neviciata. Sigur ca am putea mentine tot anul familia D10 cu un cat deasupra, si treaba ar fi similara, dar am avea destule alte aspecte nepractice cu care sa ne confruntam.

Cu alte cuvinte... ce clopot, ce horn?

Spatiu, miere, matca, tratamente.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde mircea_tm » 10 Oct 2014, 00:26

lucky5strike scrie:Vom lua masuri sa evitam excesul de umiditate prin masuri neeconomice. si tot asa, familia sa se adapteze unor conditii de viata la stramtoare. Ca urmare, in D10 vom avea mai ales familii mediu-bune (6-8 rame albina).


daca se poate sa ne spuneti...care sunt acele masuri neeconomice? multumesc
CARPE DIEM !
mircea_tm
 
Mesaje: 525
Membru din: 05 Mar 2012, 22:35
Localitate: TIMIS

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde Closcutz » 10 Oct 2014, 00:29

Foarte bine ce ati zis. La inceput de rapita ai familii bune sa zicem din 60 de unitati, 50 sa fie pe 8-10 rame Dadant pe 1 aprilie. E cules intermitent spre bun la rapita...familiile se dezvolta, astepti salcamul, mai astepti...si inca mai stai o leaca; vine salcamul il loveste o ploaie zdravana in plin, dupa care mai vin vreo 2-3 ploi ca asa-i in tenis...si pana la fls nu mai ai cules nici de intretinere, dar inghesuiala din ce in ce mai mare! Cum iesim dintr-o situatie ca asta?
Closcutz
 
Mesaje: 1580
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 00:40

Iesim cu familii puternice, tot timpul anului. Familia puternica e singura care da sens activitatii.

Masuri neeconomice... revenim curand.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde Adrian Galofteanu » 10 Oct 2014, 10:43

lucky5strike scrie:

La L20, se schimba treaba. Gestionat cu pricepere, ofera spatiu suficient(15,4D) in orice moment al anului. Strict pe iarna, acel ghem puternic in valoare de 8-10 Dadant are un volum suplimentar de aer la dispozitie, ceea ce va face condensul mai usor de strunit. Albina va iesi din iarna cum a intrat, mai numeroasa si... neviciata.
Am putea mentine tot anul familia D10 cu un cat deasupra, si treaba ar fi similara, dar am avea destule alte aspecte nepractice cu care sa ne confruntam.

Cu alte cuvinte... ce clopot, ce horn?

Spatiu, miere, matca, tratamente.


Iar imi aduc aminte de Dan Margarit si "bombele" lui. Dar daca ai niste matci mai roitoare si te prinde o vreme cum a fost anul asta prin sud-sud vest trebuie musai cisterna langa tine, forta de munca la greu....dar si multa pricepere.

Am spune ca o familie de 8-10 rame D o trece iarna orice nepriceput dar riscurile sunt si aici pentru ca astfel de familie poate foarte usor ramane fara hrana si o gasesti moarta de foame cu mancarea langa ea......este vorba de impartirea cuibului in doua datorata unor rame(care au avut puiet pana mai tarziu) ramase goale in mijlocul cuibului, deplasarea ghemului intr-o parte si imposibilitatea de a se intoarce in partea opusa din cauza racirii vremii in zilele de la finele iernii.

La noi in zona se intampla destul de des fenomenele astea de racire si orice albina moarta neintemeiat in perioada asta este o mare pierdere pentru colonie.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Avatar utilizator
Adrian Galofteanu
 
Mesaje: 485
Membru din: 13 Iun 2011, 16:54
Localitate: Bacau

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 10:46

Ramele de pe care a eclozionat puietul se extrag. Nu contează când. Sa nu fie albina in ghem.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde jonny_it » 10 Oct 2014, 10:52

lucky5strike scrie:Iesim cu familii puternice, tot timpul anului. Familia puternica e singura care da sens activitatii.

Masuri neeconomice... revenim curand.


Se poate, cu mare atentie se poate daca avem grija de cateva lucruri elementare:
- tratamente
- matci tinere
- hrana de calitate pt iarna
- cules si/sau stimulare primavara

Acum 2 ani m-am incadrat in ce a scris lucky5strike mai sus, adica aproape toate familiile le aveam pe 2 corpuri full de albina la inceputul salcamului. La multe familii am pus al 3-lea corp cu 2 saptamani inainte. Doar cateva familii mai slabe care au ramas asa si la salcam si-au revenit si ele(+ matci noi).
Anul trecut primavara la munte a fost foarte capricioasa ..vara ok dar se putea si mai bine.
Anul acesta am iesit cu familii puternice dar inceputul verii ploios m-au readus la nivelul din primavara. Daca la 10 aprilie erau full de albina la 1 iunie abia daca mai aveau 7-8 rame ME cu puiet. De aceea am mutat stupina mai la sud, adica in Vaslui. La munte se face apicultura doar cand este vara secetoasa; cand in tara nimeni nu scoate nimic din cauza secetei eu la munte am productii record.

Anul acesta dadant-ul sta slabut, mai bine de jumatate din stupina cred ca este pe 5 rame(strans destul de bine), cateva pe 3 - 4 rame si maxim 10% au mai mult de 5 rame. Slab .. Polen a fost, cules a fost, tratamente am facut dar multe matci pur si simplu nu au mai facut fata in toamna.
La ME inca nu am facut nimic(mai am doar 50 de bucati, aproape toate sunt cu BK in ele), maine le iau la verificat. Sunt curios cata albina are BK-ul in plus si cum sta cu rezervele. Carpatinele stau excelent, poate si pt ca din 7-8 rame cat le-am lasat eu cu miere au ramas 4-5 si restul le-am descapacit. :)

In 2015 trebuie stimulare ca altfel mare lucru nu fac la rapita .. :(
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde sti » 10 Oct 2014, 14:31

lucky5strike scrie:Sa jonglam un pic cu manopera, puterea familiei, rama, lada...
Am putea mentine tot anul familia D10 cu un cat deasupra, si treaba ar fi similara, dar am avea destule alte aspecte nepractice cu care sa ne confruntam.


Iarna un cat deasupra nu inseamna de fapt un spatiu in plus de incalzit pentru albine? deci consum mai mare de hrana si probabil exista un risc mai mare de a nu face fata unei ierni grele.
Avatar utilizator
sti
 
Mesaje: 25
Membru din: 23 Ian 2014, 20:08
Localitate: Craiova

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde italianu » 10 Oct 2014, 14:59

No,no hai ca am mai auzit una :shock: :lol: :idea: De cind albinele incalzesc corpul :?:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
Avatar utilizator
italianu
 
Mesaje: 993
Membru din: 17 Mar 2013, 09:58
Localitate: Suno,Tîrnăveni

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 20:49

italianu scrie:No,no hai ca am mai auzit una :shock: :lol: :idea: De cind albinele incalzesc corpul :?:


Asta e, toti am fost candva la inceput.

Sti, albina in perioada de iernare incalzeste in lada un volum fix cat dimensiunea ghemului. Restul de energie se "disipa" si nu mai inseamna mare lucru. Doar sa nu condenseze.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 20:52

Tot baza melifera si media temperaturilor diurne/nocturne te ajuta sa întreții familii puternice.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Oct 2014, 20:57

Oare la originea matcilor nu ar trebui sa umblam pentru familii puternice ???
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5869
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 21:02

Eu nu. :D Doar daca vreau sa trec la Buckfast sau Ligustica si nu vreau.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 21:30

Amicu' Horia, tu ai niste probleme. Deschide-ti un subiect unde sa vorbesti singur. Poate acolo vei fi bagat in seama si o sa atragi comunitatea care ti se potriveste.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 21:35

Parerea mea e ca toate se leaga.

In scopul obtinerii si mentinerii familiilor puternice, nimic nu trebuie lasat la intamplare.

Acum doua ceasuri m-am intors de la o tura de tratamente.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 21:37

Eu am facut ieri. A murit foarte multa albina.
Trec la seringa.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori