Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde cornelioandanciu » 23 Aug 2011, 10:37

Deoarece eu sunt incepator la lucrul cu stupul multietajat, rog profesionistii, adica pe cei care au experienta in utilizarea acestui tip de stup, sa expuna aici cum, cand si de ce se inverseaza corpurile la stupul multietajat.Cel putin mie mi-ar fi de mare folos.Va multumesc.
cornelioandanciu
 
Mesaje: 2173
Membru din: 29 Mai 2011, 09:39

Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde BARBY » 26 Aug 2011, 17:36

Stupul multietajat este stupul care naste cele mai multe controverse.Unii il considera ca fiind cel mai bun stup existent, altii ca nu ar fi potrivit pentru conditiile tarii noastre.Sigur este un lucru:este un stup pentru adevaratii profesionisti si care impune ca apicultorul sa posede un bagaj vast de cunostinte apicole. Folosit in zonele tarii in care clima permite ca familiile de albine sa ajunga la o dezvoltare buna,succesul este asigurat.Iata cum se manuieste:
Familiile normale si puternice ierneaza in doua corpuri suprapuse,avand fagurii din corpul superior plini cu miere capacita,de calitate superioara.Ghemul de iarna se formeaza in partea superioara a fagurilor din corpul inferior si partea inferioara a celor din corpul superior.Prin forma inalta a ramelor din cele doua corpuri,forma pe care o dobandeste in urma suprapunerii,majoritatea proviziilor de hrana se gasesc in corpul superior.Datorita acestui fapt populatia de albine din ghem are posibilitatea de a se deplasa pe verticala,in functie si pe masura consumului proviziilor din celulele fagurilor ocupate de ghem.Se asigura in acest mod o iernare din cele mai corespunzatoare.La sfarsitul perioadei de iernare si inceputul primaverii familiile ocupa,treptat,cu puiet fagurii din corpul de sus,unde sunt conditii mai bune pentru mentinerea caldurii!Cand corpul de sus este ocupat de puiet si in cel de jos exista faguri cu celule goale,se trece la intensificarea cresterii de puiet prin simpla inversare a corpurilor.
Aceasta schimbare de pozitie a corpurilor "indeamna" si "obliga" familiile sa creasca puiet atat in corpurile de jos (care mai inainte se gaseau deasupra),cat si in fagurii goi din corpurile superioare (care mai inainte se gaseau dedesubt,deasupra fundurilor).Altfel fagurii din corpurile de jos ar fi ramas neocupati de puiet.Lucrarea se face cand timpul frumos si caldura s-au statornicit,cel mai bine pe timpul infloririi pomilor roditori, odata sau la scurt timp dupa transvazarea familiilor respective in stupi curatati si dezinfectati.Cand familiile au matci tinere si prolifice,populatii numeroase,provizii suficiente si pot valorifica economic culesurile de intretinere,cantitatea de puiet creste de la o zi la alta si in curand se poate ajunge la o aglomerare a celor doua corpuri cu albine tinere,inainte de inflorirea salcamului sau -cel mai tarziu-inainte de aparitia culesurilor de productie de vara.De aceea pentru a se preveni intrarea unei familii in frigurile roitului natural se recurge la o noua restructurare a cuibului respectiv:intre cele doua corpuri se introduce al treilea corp,care-in anii favorabili-poate fi si el ocupat cu puiet si albine.
Pe masura ce puietul eclozioneaza din fagurii aflati in corpul de jos,matca este nevoita sa-si desfasoare,in continuare, activitatea de ouat pe acesti faguri,celulele eliberate de puiet din corpul de sus fiind folosite pentru depozitarea mierii.Catre sfarsitul perioadei de cules intens corpurile cu miere de extras se ridica incepand cu cel de deasupra.La pregatirea familiei pentru iarna,peste corpul cu puiet de jos se aseaza corpul cu provizii de miere si pastura de buna calitate.
[
Avatar utilizator
BARBY
 
Mesaje: 58
Membru din: 05 Aug 2011, 18:55
Localitate: dr tr severin

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 26 Aug 2011, 22:25

BARBY scrie:Cand corpul de sus este ocupat de puiet si in cel de jos exista faguri cu celule goale,se trece la intensificarea cresterii de puiet prin simpla inversare a corpurilor.

Canci taticu 100% obtii stagnare.
Iar ce ai scris aici la sigur e copiat dupa Zaharia Voiculescu.
Ti-o spune unul care umbla de 30 de ani numai cu M.E.
Nu este nici-o logica la noi in tara cu inversarea asta.Toti care au facut-o au obtinut stagnare si recolte mai mici in comparatie cu stupul '''carcotas''' - (10 rame D.B si un cat 1/2)
Chestia asta cu inversarea poate merge la tropice sau in zonele fara iarna deloc.
Iar chestia asta cu inversatul a citit-o omul nostru ca de aia intreaba.
Altu-i descantecul cu el.Si e simplu de tot.Nu se inverseaza.Sau daca ai timp si vrei sa speculezi inversezi la unii anume.
Da mai bagati voi din carti si reviste sa am pe cine lua de-a dura.
Mai bine ziceti ca nu-i bun.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde IGI » 26 Aug 2011, 22:56

Altu-i descantecul cu el.Si e simplu de tot.Nu se inverseaza.

De ce nu puneti dumneavoastra solutia corecta ?
Avatar utilizator
IGI
 
Mesaje: 128
Membru din: 25 Mar 2011, 00:03
Localitate: Oradea

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde BARBY » 26 Aug 2011, 23:11

IGI scrie:Altu-i descantecul cu el.Si e simplu de tot.Nu se inverseaza.

De ce nu puneti dumneavoastra solutia corecta ?

chiar asa....ia sa auzim opinia unui profesionist care umbla cu stupii de 30 ani...respect
Avatar utilizator
BARBY
 
Mesaje: 58
Membru din: 05 Aug 2011, 18:55
Localitate: dr tr severin

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 00:22

Am pus-o nu se inverseaza si gata.
10-15 ani am inversat si aproape intotdeauna obtineam stagnare in dezvotare.Lucru care se obtine si la modelele cu rama D.B. cand se pun caturile prea repede.Ce e greu de inteles aici.
Colonia de albine are ''prostul obicei '' de-a pune rezervele sus si sub ele puietul.Pe lateral blindeaza cu pastura si ceva miere.Iar in partea de jos puietul.Si asa se dezvolta.Facand inversarea se obtine sus un spatiu care in perioada de primavara face doar belele.Colonia consuma mai mult decat poate sa aduca din natura,noptile sunt reci face ghem pe puiet si cam astea-s.Sunt si cazuri cand cu corpul inversat intra in frigurile roitului.
In caz de neinversare are suficient spatiu pentru puiet in corpul de sus,daca apare un cules cat de cat zona de puiet este impinsa in corpul 1.Altfel ,binevoiti si calculati si veti vedea ca are spatiu suficient pentru puiet in corpul doi.Cand populatia creste regina coboara singura in corpul 1 si depune oua.
In rest numai amanunte din astea.Sa stii sa le speculezi
Mai IGI si BARBY
Apucati-va mai oameni buni de M.E. si apoi dati la clape.Ca-i mai simplu decat cu ce stupi aveti voi.
Daca eu m-as apuca sa scriu din carti despre modelul Layens Si sa fac recomandari lui Teinegru sau lui Vali Cotuna cum credeti ca ar fi?
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde BARBY » 27 Aug 2011, 00:53

eu am M E nea gica asa ca nu ma condamna....eu unul apreciez sfaturile dumneata sunt si eu un incepator un pic mai avansat :lol: asa ca voi tine cont de sfaturi...imi scot palaria in fata unui stupar cu experienta...vad ca suntem vecini de judet poate ne vom si cunoaste vreodata...stima
Avatar utilizator
BARBY
 
Mesaje: 58
Membru din: 05 Aug 2011, 18:55
Localitate: dr tr severin

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 08:54

BARBY scrie:eu am M E nea gica asa ca nu ma condamna....

In cazul acesta te rog sa ma scuzi.Cele scrise mai sus de matale cu mici modificari sunt scrise in toate cartile si revistele aparute dupa 1965.Au ajuns deja dogme,a zice ca nu e bine ce scrie acolo e de jale.Te mananca neposesorii de M.E.
Acum un mic calcul:
-sa presupunem ca avem cea mai buna regina din Romania.Sa presupunem ca in cursul lunii aprilie baga 2000 de oua /zi.In 21 de zile vom avea 42000 de celule ocupate.Sa mai presupunem ca pe 1 dm patrat de fagure gasim 700 de celule ocupate de oua si puiet.Rezulta 60 dm patrati de celule ocupate.Un fagure in rama M.E. are putin peste 8 dm patrati.Daca facem o impartire vedem ca avem ocupati 7,5 faguri.din cei 8 pentru puiet,fagurii laterali sau copertile fiind ocupati cu miere sau pastura.Dar 1 dm patrat are aproape 800 de celule.Daca ne referim la albina vom constata ca aceesti faguri sunt ocupati de maxim 15000 de albine.Ori practica zice ca la acest puiet in stup avem 24000 de albine (lucru adevarat)
Acum este momentul critic la care fac multi referire cu inversatul si spera ca lucrurile vor merge cum ai scris matale mai sus.Realitatea arata ca nu merge in 8 cazuri din 10.Cauze:
- vine val de frig
- cade culesul sau suntem in gol de cules
- rezervele sunt la minim
Acum trebuie intervenit cu hrana suplimentara daca vrem sa measga totul bine nu cu inversare.Pentru ca greseala a fost facuta in toamna cand nu s-a lasat in corpul de sus cam 16 kg de rezerve.La situatia prezentata de mine mai sus regina era de mult coborata in corpul de jos unde era puiet pe 3-4 faguri.
Aceasta este o situatie cum rar se intalneste.Nu exista regina in Romania sa bage 2000 de oua/24 de ore in luna aprilie.Iar daca asta se intampla in anii exceptionali asta nu e regula.
Mai sunt si alte explicatii care combat '''logica inversarii''
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde dogvet » 27 Aug 2011, 10:54

Va salut d-le Gica ,pe dvs si pe toti colegii forumisti.Prin indicatia clara data de dvs de nu face inversare la corpurile ce formeaza cuibul ME,tocmai ati aruncat in aer tot ce s-a scris la acest capitol in toate cartile de apicultura din 1960 incoace.Daca e asa cum spuneti atunci e mai bine pt ca numarul de manopere se reduce in primavara.As vrea sa va intreb,extrapolind putin,daca afirmatia dvs se aplica si la un ME pe 8 rame,d-nul Negru initiatorul unui astfel de stup fiind adeptul coboririi treptate a cite unui fagure cu oua si larve din catul de sus in catul de jos,completare sus cu faguri dati la cladit.La un moment dat cind cuibul ajunge de pe 5 rame pe 8 rame se produce si inversarea corpurilor.Aceste coboriri se fac tocmai in ideea evitarii crearii de spatii mari in conditiile in care albina e insuficienta si afara e frigToate aceste 3 manopere de trecere de la cuibul de 5 rame la cel de 8 rame incep in jurul datei de 15 aprlie cu o cadenta de 7-10 zile intre ele.Deci,ce parere aveti ,intr-un asemenea caz s-ar putea renunta la inversare sau nu?
dogvet
 
Mesaje: 580
Membru din: 04 Apr 2011, 13:47
Localitate: craiova

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde IGI » 27 Aug 2011, 12:53

gica scrie:Am pus-o nu se inverseaza si gata.
10-15 ani am inversat si aproape intotdeauna obtineam stagnare in dezvotare.Lucru care se obtine si la modelele cu rama D.B. cand se pun caturile prea repede.Ce e greu de inteles aici.
Colonia de albine are ''prostul obicei '' de-a pune rezervele sus si sub ele puietul.Pe lateral blindeaza cu pastura si ceva miere.Iar in partea de jos puietul.Si asa se dezvolta.Facand inversarea se obtine sus un spatiu care in perioada de primavara face doar belele.Colonia consuma mai mult decat poate sa aduca din natura,noptile sunt reci face ghem pe puiet si cam astea-s.Sunt si cazuri cand cu corpul inversat intra in frigurile roitului.
In caz de neinversare are suficient spatiu pentru puiet in corpul de sus,daca apare un cules cat de cat zona de puiet este impinsa in corpul 1.Altfel ,binevoiti si calculati si veti vedea ca are spatiu suficient pentru puiet in corpul doi.Cand populatia creste regina coboara singura in corpul 1 si depune oua.
In rest numai amanunte din astea.Sa stii sa le speculezi
Mai IGI si BARBY
Apucati-va mai oameni buni de M.E. si apoi dati la clape.Ca-i mai simplu decat cu ce stupi aveti voi.
Daca eu m-as apuca sa scriu din carti despre modelul Layens Si sa fac recomandari lui Teinegru sau lui Vali Cotuna cum credeti ca ar fi?Nene Gica, eu am acum alt model de stupi, insa asta nu ma impiedica sa studiez toate modelele, ceea ca ma face sa inteleg mai bine toata apicultura.
Pe de alta parte, nu-i fain ca am obtinut de la dumneavoastra inca o data o lectura pe cinste, care nu ne poate decat, ajuta ?
Eu am "prostul obicei" de a citi tot si nu comenta prea des, las pe altii....insa daca ma intereseaza parerea cuiva (completa), intreb....sau este cateodata cand e musai pur si simplu sa comentez (in sensul bun al cuvantului) :) .......e atat de simplu.
Sa nu va suparati pe mine daca va provoc cateodata sa ne lecturati cate putin (nu ca nu ati faceo oricum).
Mno.....va multumesc pentru aceasta mica explicatie de mai sus.
Oricat ai citi, intotdeauna mai ai de invatat (cateodata chiar si printre randuri). ;)
Avatar utilizator
IGI
 
Mesaje: 128
Membru din: 25 Mar 2011, 00:03
Localitate: Oradea

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde B-father » 27 Aug 2011, 13:04

Ca nu functioneaza toate ca in manual v-o pot spune si eu
Am un singur Me si i-am facut inversarea cum scrie la carte dar a intrat in frigurile roitului.
Acum vre-o doua saptamani trece pe la mine un mare stupar venit sa dea lectii unor ucenici de-ai lui si ma lua la intrebari cum de nu am facut completarea cu hrana de iernare la stupii mei cum scrie la manual inainte de 15 august.
Se oferea chiar sa imi imprumute unul ca sa ma documentez.
Uite ca de o saptamana deblochez la cuiburi si dau rame la cladit de-mi sar ochii de oboseala.
Oare ucenicii lui care au stupii la 200 m de ai mei ce-or face acum?
B-father
 
Mesaje: 168
Membru din: 26 Feb 2011, 17:56

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde Adi Hodis » 27 Aug 2011, 15:23

B-father scrie:...
Oare ucenicii lui care au stupii la 200 m de ai mei ce-or face acum?

Intreaba-i la iarna ... daca vor avea tot aceeasi medie de intervale cu albine in ghemuri. :P
PS
Una-i stimularea si alta-i complectarea, mai ales ca se poate da sirop gata invertit. ;) :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2908
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde B-father » 27 Aug 2011, 20:15

Stimulare am facut si eu in perioada aceea dar doar la roi
Ei aveau doar 10 familii cea mai slaba dintre ele pe 8-9 rame.
Mai erau si full de mancare cu doar doua saptamani in urma cand am dat si eu o geana prin ei.
B-father
 
Mesaje: 168
Membru din: 26 Feb 2011, 17:56

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde Adi Hodis » 27 Aug 2011, 21:54

Clar daca erau full ... pot fi linistiti tata iarna si la primavara, vezi poate faci un ciubuc cu nishte albine :P ... defapt nu-i de ris in cazul lor. :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2908
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 28 Aug 2011, 01:48

dogvet scrie:As vrea sa va intreb,extrapolind putin,daca afirmatia dvs se aplica si la un ME pe 8 rame,d-nul Negru initiatorul unui astfel de stup fiind adeptul coboririi treptate a cite unui fagure cu oua si larve din catul de sus in catul de jos,completare sus cu faguri dati la cladit.La un moment dat cind cuibul ajunge de pe 5 rame pe 8 rame se produce si inversarea corpurilor.Aceste coboriri se fac tocmai in ideea evitarii crearii de spatii mari in conditiile in care albina e insuficienta si afara e frigToate aceste 3 manopere de trecere de la cuibul de 5 rame la cel de 8 rame incep in jurul datei de 15 aprlie cu o cadenta de 7-10 zile intre ele.Deci,ce parere aveti ,intr-un asemenea caz s-ar putea renunta la inversare sau nu?

Domnule.
La ME nu se umbla cu mate lesinate.ME este ME si atat.La iesire in primavara este ocupat complet un corp de albine.Daca in septembrie ai in corpul superior 18 kg de rezerve,primavara ridici corpul sa vezi daca are puiet (matca)si la rapita sau salcam pui corpul 3 apoi 4.E bine cand ai 70-80% din stupi asa.
Lesinatii pot fi tratati in diferite moduri.
Referitor la ME pe 8 rame asa ceva nu exista sau nu a existat ca denumire in Romania pana de curand.Inca nu este inregistrata denumirea la OSIM.
A existat un stup pe 8 rame 3/4 care s-a numit ''stup canadian''.A fost omologat la noi prin 1967 si a fost retras repede ca nu a mers.Prin 1982 toti stupii care mai erau in depozitele ACA au fost casati si au fost vanduti ca lemn de foc.Un prieten s-a procopsit cu vreo 30-40 si a fost vai de capul lui.Mai are si acum prin pod din ei.La intrebarile mele despre acest tip de stup a raspuns asa:
- Gica sunt excelenti la iernare dar mierea se face vara.Si vara nu fac altceva decat sa roiasca.M-am saturat de umblat cu scara.Daca vrei ti-i dau tie pe toti degeaba.
Omul are vreo 130 de tupi,o zona minunata si mare minune daca are 10 lesinaturi printre ei.Are stupi pe 12 rame cu doua caturi 1/2 si ME, asa cam juma-juma.
Acum cate ceva despre stupul canadian.
Dupa razboiul mondial americanii s-au trezit cu vreo 10 000 de avioane de transport care stateau fara rost.Armata le-a casat si le-a vandut la firme particulare sa faca transport cu ele.Titeiul era pe atunci aproape 1$ barilul.
In materie de albine canadienii au ajuns la concluzia ca e mult mai rentabil sa le omoare toamna si sa le dea la porci iar mierea sa o extraga si sa o vanda.Iar albine sa cumpere din nou primavara din California.In unitatile lor de masura cumparau roi la pachet care avea cam 1,5 kg.Astea ocupau exact 10 rame ME.Ca sa le usureze trecerea in corpul 2 au facut stupul pe 8 rame si sistemul a mers in Canada.Acesta-i esentialul.
Referitor la stupul pe 8 rame si manevrele domnuui Negru nu ma pronunt.Nu am incercat si cu parerea nu-mi dau.Daca domnul zice ca merge,merge.Nu am inteles manevrele care le face cu rama dar asta este alta poveste.La ME se lucreaza cu corpul ca de nu in loc sa muncesti - te muncesti degeaba.Si poti sa te tii lejer de multi dar e jale la scos de miere.
De roit roiesc cand faci greseli gen inversare de corpuri cu ei.cand au rezerve putine sau cand ai albina roitoare rau.
Modelul acesta de stup e si foarte versatil.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 28 Aug 2011, 08:35

Si doua lucruri esentiale la stupi dar mai ales La M.E.
- stupul nu-i butoiul de varza la care sa umbli si cand te doare capul si cand nu
- vara se stupareste,iarna se odihneste
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELORCine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori