Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 14 Iun 2015, 23:04

Buna seara dragi apicultori,
Am reusit sa impart cateva familii de albine cu botci de roire de la cele mai puternice familii. Nu vreau critici legate de matci din botci de roire, sunt in stare sa-mi asum eu riscul. Botcile au fost mari si frumoase (selectionate), cateva au eclozionat si astept imperecherea si sa concluzionez valoarea matcii dupa cum ponteaza iar cele mai putin valoroase am decis sa le unific, neavand alte botci sau matci pentru inlocuire la vremea aceea.
Deci ce ma deranjeaza si m-a pus putin pe ganduri sunt vorbele unui apicultor mai invarstra, care tot repeta ca roii artificiali n-o sa treaca iarna, ca sunt slabi, dar nu inteleg la ce se refera.
Daca se pot cateva explicatii din experientele voastre, sunt sanse ca acesti roi sa apuce primavara sanatosi?
Roii care i-am facut sunt divizati din stupi pe 10 rame la care am procedat astfel:
-familia aleasa 8-9 rame puiet, chiar 7;
-am cautat matca am pus rama cu transa in noua lada plus o marginasa cu miere in dreapta puietului si plus inca 2 rame puiet capacit ori in functie de rama pe care era matca; (daca avea capacit mai adaugam una capacita si una cu puiet de toate stadiile si daca rama cu matca avea puiet de toate stadiile mai adaugam doua capacite) sper ca ati inteles;
-mai scuturam in stupul cu matca batrana niste albine de unde prindeam (rame marginase, placa de zbor, diafragma)
-dupa care le-am dat doua foite pe laterale care tin sa va zic ca la acest timp sunt cladite! Si cam atat a primit roiul cu batrana;
-in familia divizata a ramas deci 6 rame dintre care 4-5 (in functie de familie) cu puiet mai mult de toate stadiile;
-dupa 24 ore le-am dat o botca din familia aleasa, intrata in friguri;
Am spus cum am facut roii sa puteti sa-mi spuneti daca sunt sanse sa treaca iarna, sa puteti trage niste concluzii... . V-am zis ce ma macina, deci, astept pareri.
Multumesc!
Vreau sa va mai zic ca eu si fratele meu cand am inceput, am cumparat roiuri pe 4 rame cu albina mult mai putina si toate au trecut iarna bine. Acuma sa fie matca, sa fie aranjarea cuibului pentru iernat cauza ca n-o sa reuseasca. nu stiu… Astept… .
O seara faina va doresc!
Apropo! Stiu ca sunteti cu gandul la ele! ;) 8-)
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde Adi Hodis » 14 Iun 2015, 23:11

ZahIonut scrie:Buna seara dragi apicultori,
...
Vreau sa va mai zic ca eu si fratele meu cand am inceput, am cumparat roiuri pe 4 rame cu albina mult mai putina si toate au trecut iarna bine
...

Seara buna,
pai daca au trecut aia iarna, de ce sa nu treaca si altii ?. Pina la iarna mai este mult timp iar dumneata o sa faci ce mai trebuie ca sa fie ... bine. Nu-i asa ?.

Si eu mai fac roi saptamana asta si vor trece iarna. Promit solemn!. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2015, 23:18

Ultimele roiuri pe care le-am facut pe 2 rame ME (multietajat, rama 3/4 din rama dadant), deci mai mici decat ale tale, maine vor avea matca imperecheata eliberata de sub cusca pe fagure si eu zic ca o sa treaca iarna :mrgreen: Sirop 1:1 urmeaza si ceva pasta proteica cu drojdie, lapte praf si un pic de polen care le va face sa consume pasta cu placere.
Succesuri nebanuite! :mrgreen: si trece localitatea la avatar.
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 14 Iun 2015, 23:24

Este singura chestie pe care ma bazez, ca daca au trecut aia o sa treaca si astia.
De ce ar zice un apicultor invarsta care are stupi de cand ma stiu ca roii artificiali sunt slabi, adica nu au rezistenta?
Iar la chestia ca o sa am grija sa fie bine, la ce va referiti? Adica DA! Stimulez.
Nu vreau sa va trag de limba, dumneavoastra cum procedati la infiintarea unei noi colonii? Si cum aveti grija ca pana la iernat sa fie bine? daca stimulati, cum stimulati? Ajutati cu puiet gata de eclozionare. Adica si eu mi-am lasat cateva familii din care o sa mai fur rame cu puiet la nevoie, dar..
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 14 Iun 2015, 23:34

tuturicius scrie: Succesuri nebanuite!


Tehnici vazute la Dan Margarit!? De cand timp folosesti ME? Polenul se poate inverti cu sirop 1:1?
Succes si tie!
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 14 Iun 2015, 23:36

Apropo, roiurile dumitale sunt sigur ca o sa primeasca matci selectionate, pe cand ale mele au primit niste botci, care nici la aceasta vreme nu au inceput ponta...
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2015, 23:57

Trage de limba linistit. Lumea pe aici pe forum nu e secretoasa. Chiar ideea de forum presupune sa impartasesti experienta.
Nu ma pun sa dau retete, las pe altii mai experimentati sa o faca. Iti spun cum fac eu.
Roiurile primesc cantitati de ordinul 100 - 200 ml sirop 1:1 o data la 2-3-4 zile, nu am un interval prexis, cum apuc si eu. Dar ma uit pe rame si ma intereseaza ca pe ramele cu puiet ca aibe coronite de miere, atunci consider ca nu fac foamea. Pasta proteica le dau in primul rand cand incepe matca ponta, ca sa aibe cu ce hrani primele generatii de puiet. Pasta de 2-3 ori la 3 zile. Apoi mai incep si ele sa care polen, mai ales ca primesc si sirop si hrana energetica o au aisgurata. Oricum ma uit sa vad cum stau si cu polenul, dupa vreo saptamana doua ar trebui sa inceapa sa mai aibe si stocat polen proaspat. Cu siropul o sa stau pe langa ele cel putin pana la floarea soarelui, unde astept sa culeaga si ele.
Nu amestec polenul cu sirop 1:1. Siropul 1:1 e echivalentul nectarului. Cu invertirea e alta treaba, mai citesti pe forum.
Nu stiu, poate ca un stupar batran nu e obisnuit sa administreze sirop, iar pasta proteica nici atata. Ajuti mult cu astea fata de a le lasa sa-si culeaga doar ele ce pot.
Cum stimulez chiar nu e luat de la Dan Margarit, el are cules mult mai sustinut in timpul sezonului si probabil nu are nevoie de atata stimulare (eu i-as zice sustinere) la un roi mic.
Ce am luat de la el pana una alta e urdinisul superior. Matci o sa ma mai apuc sa cresc ca si el.
Ca sa treci iarna nu iti trebuie musai matci selectionate. Iti trebuie pur si simplu matci care sa fie in stare sa oua. Daca se poate sa nu fie totusi mici - tocmai ca sa ai sanse cat mai mari sa poata oua cat trebuie. De la matci selectionate astepti sa nu roiasca la anul, productie mai mare de miere una alta ...
Din primavara trecuta am albine, direct cu ME am inceput. Anul acesta pana acum sunt multumit de cum merg.
Deci in doua cuvinte: pasta proteica nu cred ca e obligatorie, dar sa stai cu siropul pe langa roiuri da.
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 00:47

tuturicius scrie:(1) Roiurile primesc cantitati de ordinul 100 - 200 ml sirop 1:1 o data la 2-3-4 zile, nu am un interval prexis, cum apuc si eu...
(2) Pasta proteica le dau in primul rand cand incepe matca ponta, ca sa aibe cu ce hrani primele generatii de puiet...
(3) primesc si sirop si hrana energetica o au aisgurata.
(4) Cu siropul o sa stau pe langa ele cel putin pana la floarea soarelui, unde astept sa culeaga si ele.
(5)Cum stimulez chiar nu e luat de la Dan Margarit, el are cules mult mai sustinut in timpul sezonului si probabil nu are nevoie de atata stimulare (eu i-as zice sustinere) la un roi mic.
(6) Deci in doua cuvinte: pasta proteica nu cred ca e obligatorie, dar sa stai cu siropul pe langa roiuri da.


Deci:
1- Daca nu ai program, de exemplu repeti cu siropu la 4 zile consecutiv, ar mai functiona asta ca si o stimulare, adica cum este mai bine? Des si putin (sa zicem 50-100 ml la fiecare seara sau 200-300 ml la 3-4 seri? Acum stiu ca depinde de posibilitati dar cum este mai bine? Cum stimulezi la maxim?
2- Pasta proteica este doar pentru a hranii puietul, sau drojdia aia are ceva benefic in legatura cu matca (cu ponta ei)?
3- Siropul nu e tot hrana energetica? (zaharul) Si pasta e hrana proteica... zice si numele.
4- Pana la floare, cum te astepti sa arate roiul daca umezi metodle care mi le-ai zis?
5- Ma refeream la infiintarea roiului. Ziceai ca il ai pe doua rame, exact asa facea si Dan Margarit.
6- Pasta proteica inseamna polen, Da? Cum pot administra polenul daca nu in sirop?
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 01:21

1. Ca-i o zi, ca-s 3 ... tot cam dreacul ala e. Putin si des e cel mai bine. Daca vrei sa fi la superlativ le dai cu picuratorul - Adi Hodis parca am retinut ca zicea treaba asta. Dar stai linistit ca e ok si la 3-4 zile.
2. Pasta proteica nu are ceva minune pentru matca. Asigura proteina in toata colonia, albinele doici eventual pot oferi o hrana mai de calitate puietului, pot iesi albine mai sanatoase care poate vor trai 2-3 zile in plus. O zi, doua, trei de viata in plus ca si culegatoare ar trebui sa se simta.
3. Am zis eu ca siropul nu e hrana energetica?
4. Roiurile le am in diferite stadii, nu le-am facut pe toate o data. Nu-mi bat capul cum va arata roiul la floare. Imi bat capul sa le ofer tot ce pot, astfel ca matca sa ponteze la limita pe care o da albina acoperitoare sau albina doica si nu limitata de lipsuri de hrana. In rest natura isi urmeaza cursul ei.
5. Dan Margarit face roiurile pe o rama de puiet si o rama de albina scuturata, le tine pe aceeasi locatie si albina batrana pleaca in stupul de baza. Asta se cheama roi pe o rama. Eu am facut roiurile pe doua rame - 2 rame de puiet si 2 rame de albina scuturata. Un roi pe o rama, pe doua nu poti sa spui ca e metoda lui Dan Margarit. in lumea asta mai sunt alte sute de mii de apicultori care fac roiuri pe o rama, pe doua, pe 3, 4 samd :P
6. Pasta proteica pe care o dau eu are 200 g miere (sau Apiinvert), 30 g lapte praf DEGRESAT, 20 g drojdie de bere incativata, 2 lingurite polen dizolvat in apa (cant minima de apa care il dizolva). O emestec cu mixerul, o bag intr-un pistol de silicon golit si curatat si o intind cu pistolul acesa ca pe silicon pe spetezele superioare ale ramelor, cat de lungi sunt, pe toate spetezele. Albinele se aliniaza ca la armata, o ling pt ca e pasta nu turta, nu trebuie sa o roada and ... everybody is happy!!! Reteta de pasta tot de pe forumuri am preluat-o.
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Chem in ajutor!

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 10:21

Salut,
Stuparul "batran" care te-a descurajat se referea la faptul ca ai facut roi cu botci, cara au nevoie de aproape o luna sa inceapa ponta. Daca toamana este lunga este bine daca frigul vine repede este mai delicat. Frumos era sa fi facut roiuri mici mai demult pentru a avea matci imperecheate deja. Am si eu roi ce acum se pregatesc de imperechere si nu sunt stresat de trecerea peste iarna. Avantaj foarte buna daca ai fi cumparat matci imperecheate, castigai mult.
Am inmultit anul acesta mult, jumatate din roi sunt facuti majoritatrea inca de la salcam si au matci ce ponteaza deja. Am si unii facuti recent (unul unit a scapat cu botci si a omorat matca). Cei mai castigati (roii) sunt cei ce au fost facuti cu o rama de puiet capacit, una de miere, si una de pastura, roi facuti pe vatra sa piarda albina batrana...
La doua zile dupa eliberarea matcii si pornirea pontei am pus o rama cu puiet capacit la fiecare.
Ajuta mult daca ai de unde lua puiet capacit sa ii mai ajuti - dar astfel slabesti familiile ce ar putea sa adune ceva miere.
Acesti roi au nevoie de albina pana matca incepe ponta, deci ar trebui ajutati.
Siropul este sfant la roi, eu il invertesc si sunt multumit de rezultate, nu stiu cum cristalizeaza la unii, respectand reteta, am un borcan de anul trecut care este si acum in state impecabila...
Ca si stimulare imi pripun sa dau 100/200 ml la doua zile dar nu reusesc mereu.
Multa bafta si nu iti pierde speranta..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 13:05

mellis scrie:Salut,
(1) Stuparul "batran" care te-a descurajat se referea la faptul ca ai facut roi cu botci, cara au nevoie de aproape o luna sa inceapa ponta.
(2) Am inmultit anul acesta mult, jumatate din roi sunt facuti majoritatrea inca de la salcam si au matci ce ponteaza deja.
(3) Cei mai castigati (roii) sunt cei ce au fost facuti cu o rama de puiet capacit, una de miere, si una de pastura, roi facuti pe vatra sa piarda albina batrana...


.... Multa bafta si nu iti pierde speranta..
Sanatate..


1. Asa este. Dar dansul nu a stiut ce am eu in stup (botci, matci imperecheate) el zicea ca astea impartite nu sunt sanatoase si nu sunt sanse sa treaca iarna. Poate a presupus in gandul lui ce am facut eu, fiind vechi in apicultura, nu zic...
2. Acesti roi de la salcam i-ati facut cu botci de roire prin divizarea unei familii? Sau cate-o rama, doua de unde ati avut posibilitatea? (din familii diferite).
3. Eu cand am facut roii le-am lasat mai mult larvar si oua (la cei care urma sa le dau botca)... gandindu-ma la albina care trebuia inlocuita pe o perioada asa lunga de timp... In schimb la matcile cele batrana, care le-am luat din stup si le-am mutat vatra le-am dat 2 rame capacite, sa fie albina multa intr-un timp scurt pentru a putea matca sa ponteze... Desi le dau sirop nu au inceput sa ponteze pe o noua rama... . Dar dumneavostra ziceti ca roii castigati sunt cei lasati pe vatra sa isi piarda albina culegatoare? Poate nu inteleg eu sau puteti sa-mi explicati de ce?
Multumesc!
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 13:17

[quote="tuturicius"]1. Ca-i o zi, ca-s 3 ... tot cam dreacul ala e. P
2. Pasta proteica nu are ceva minune pentru matca. Asigura proteina in toata colonia, albinele doici eventual pot oferi o hrana mai de calitate puietului, pot iesi albine mai sanatoase care poate vor trai 2-3 zile in plus. O zi, doua, trei de viata in plus ca si culegatoare ar trebui sa se simta.
3. Am zis eu ca siropul nu e hrana energetica?
4. Roiurile le am in diferite stadii, nu le-am facut pe toate o data. Nu-mi bat capul cum va arata roiul la floare. Imi bat capul sa le ofer tot ce pot, astfel ca matca sa ponteze la limita pe care o da albina acoperitoare sau albina doica si nu limitata de lipsuri de hrana. In rest natura isi urmeaza cursul ei.
5. Dan Margarit face roiurile pe o rama de puiet si o rama de albina scuturata, le tine pe aceeasi locatie si albina batrana pleaca in stupul de baza. Asta se cheama roi pe o rama. Eu am facut roiurile pe doua rame - 2 rame de puiet si 2 rame de albina scuturata. Un roi pe o rama, pe doua nu poti sa spui ca e metoda lui Dan Margarit. in lumea asta mai sunt alte sute de mii de apicultori care fac roiuri pe o rama, pe doua, pe 3, 4 samd :P
6. Pasta proteica pe care o dau eu are 200 g miere (sau Apiinvert), 30 g lapte praf DEGRESAT, 20 g drojdie de bere incativata, 2 lingurite polen dizolvat in apa (cant minima de apa care il dizolva). O emestec cu mixerul, o bag intr-un pistol de silicon golit si curatat si o intind cu pistolul acesa ca pe silicon pe spetezele superioare ale ramelor, cat de lungi sunt, pe toate spetezele. Albinele se aliniaza ca la armata, o ling pt ca e pasta nu turta, nu trebuie sa o roada and ... everybody is happy!!! Reteta de pasta tot de pe forumuri am preluat-o.[/quote

1. :lol: Am inteles. Eu am posibilitatea in fiecare seara, si le dau o ceasca de cafea jumate... Dar nu invertit, am vazut ca domnul "mellis" le da invertit, am sa imi fac timp pentru asta, stiu ca este de calitate acest sirop... Desi la stimularea care o fac nu cred ca sta mult in celule sa cristalizeze. O sa ma mai gandesc :D
2. Am inteles. :D
3. Nu, dar ai repetat: "primesc si sirop si hrana energetica o au aisgurata." E tot una... nu?
4. Corect!
5. Eu acolo am vazut, nu promovez nimic, nu laud pe nimeni si nu vreau sa supar. Acolo am vazut gen cum mi-ai descris tu ca ai facut si atat.
6. Foarte bine gandit cu pompa de silicon!. :lol:
Avatar utilizator
ZahIonut
 
Mesaje: 25
Membru din: 14 Iun 2015, 22:58
Localitate: Arinis, Maramures, Romania.

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 13:18

Lasa-l tu pe nenea si vezi-ti tu de roii tai cum sti mai bine ;)
Eu mi-am facut la camp o instalatie de irigare printr-un soi de picurare si pur si simplu si dupa ce am pornit-o, merge ok, imi zicea cate unul ca nu are cum sa mearga :lol:
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 13:20

Primesc si sirop si hrana energetica o au astfel asigurata. Na, completai ca sa nu mai fie ambiguu ;)
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 13:23

Cu roiurile pot sa spun ca am luat in calcul si ce am vazut la DM - daca la el trec irna canadiana facuti pe o rama, or trece si la mine iarna romaneasca de aici, facuti pe doua rame si stat dupa fundul lor :mrgreen:
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 13:30

DEspre zaharul invertit acasa este o discutie lunga si prelunga. Nu le uzeaza pt. ca este invertit, intr-o masura mai mare sau mai mica, dar le intoxica mai putin sau mai mult cu HMF :lol: Anul trecut am dat numai zahar neinvertit. Acum, la familiile mari, care sunt in gol de cules, le-am dat zahar invertit dupa metoda Nea Gica. La roiuri, ca sa merg la sigur, le dau numai Apiinvert. Si la asta multe discutii - e apipix, oare ce o ontine ce nu este scris pe cutie ... E o firma nemteasca pe care eu o consider serioasa, vinde in toata lumea si oricum la pretul pe care il are nu mi se pare imposibil sa nu fie inmultit cu alte porcarii. Asta e parerea mea si il folosesc, fiecare e liber sa aiba parerea lui.
Tu da-le numai siropul, de care vrei tu, oricum diferentele nu sunt ca de la cer la pamant. Sirop sa nu le lipseasca!
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori